Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 888smakołyki dla mojej rodziny. Podobnie jest z ciastami świątecznymi, choć piernik... piernik był u mnie zawsze na ostatnim miejscu. Czemu? Będąc w ciąży z pierwszym Synem wymyśliłam sobie pieczenie pierniczków. Jak już zaczęłam, to chciałam skończyć, ale była to droga przez mękę, bo tak mi okropnie "pachniały" przyprawy korzenne, że aż mdliło... Przez to właśnie miałam opór przez kolejne lata
Kuchnia w czekoladzie
Lukier królewski. 214Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na bardzo prosty, ale niezastąpiony, lukier do pierniczków, a mianowicie lukier królewski. Składa się on z zaledwie dwóch składników, które należy jedynie starannie wymieszać i można się zabierać za dekorowanie. I w tym miejscu muszę się przyznać, że nie mam żadnych zdolności manualnych, ani grama cierpliwości, ale udało mi się skleić i ozdobić
Rozpustne gotowanie
Prezenty na święta 185robiona mucha Mucha nie siada 3. Drewniane spinki do mankietów PapaTimber Jeśli chcielibyście zrobić prezent samemu, świetnie sprawdzą się własnoręcznie upieczone ciasteczka – je także można przygotować wcześniej :) 1. Pierniczki 2. Ciasteczka czekoladowe 3. Ciasteczka Rudolfy 4. Ciasteczka Lego
Ciastkozercy
świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną 567pewnością posmakują Wam pyszne rogaliki wiedeńskie , miłośnik om orzechowych smaków polecam kruche ciasteczka z masłem orzechowym . Wielbicielom korzennych aromatów proponuję zaś ciasteczka imbirowe z miodem i oczywiście tradycyjne pierniczki :-) składniki: 220 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki suszonej żurawiny wykonanie: Masło zmiksowałam
babka w formie
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 401mojej kuchni już przedświąteczne poruszenie :) Piernik dojrzewa w lodówce, ciasteczka się pieką pomału, pierniczki w planach...och jak ja lubię ten czas. Niebawem trzeba będzie zabrać się za śledzie, pierogi i inne rarytasy :) No ale dzisiaj czas na ciasteczka. Wszak Mikołaj chętnie się posili, jeśli zostawimy mu kilka sztuk na parapecie... SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 150 g masła
Kuchnia w opałach
Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym 222karafki, przechowujemy w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wstrząsamy butelką. Podajemy schłodzony lub w temperaturze pokojowej, w kieliszkach do likieru, posypany dodatkowo szczyptą mielonego cynamonu lub nawet mielonym pierniczkiem. Likier w zależności od daty ważności śmietanki można przechowywać średnio przez 2 tygodnie, tylko i wyłącznie w lodówce. Nie warto robić od razu dużej porcji – lepiej trzymać czysty, zainfuzowany
Karo in the Kitchen
Mufinki piernikowe z choinką 213Mufinkowe pierniczki są znakomite po 2-3 dniach od upieczenia, robią się wtedy wilgotne a ich piernikowy aromat nabiera mocy. Choinki przygotowane z paluszków, zabarwionej na zielono białej czekolady i kolorowej posypki nadają mufinkom świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka
Jadło i czytadło
Piernikowe babeczki śniadaniowe 227Święta coraz bliżej więc pewnie większość z nas zastanawia się już co można na nie podać. Oprócz tradycyjnego piernika i pierniczków możemy przygotować babeczki. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, ale efekt końcowy jest pyszny. Są mocno miodowe z posmakiem piernika. Podajcie je na świątecznym stole, zaserwujcie do kawy lub wsadźcie do torby pakunkowej i podarujcie swoim najbliższym. Prezenty prosto
Czarnawisienka
Domowa przyprawa do piernika, wersja 2 182może, domowa przyprawa do piernika to rarytas sam w sobie!. U mnie właśnie zapach rozpanoszył się w całym domu i wodzi na pokuszenie aby sięgnąć po jeszcze jednego pierniczka.... Składniki: - 8 łyżeczek mielonych goździków - 8 łyżeczek mielonego cynamonu - 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 3 łyżeczki mielonego imbiru
Apetyczna babeczka
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 230laurowe 1 łyżka miodu Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki
SMYKWKUCHNI
WARSZTATY ŚWIĄTECZNE W SZKOLE PODSTAWOWEJ NP. 2 W KÓRNIKU 196razem z nami i sprawiły, że mimo zdartych głosów uśmiechałyśmy się od ucha do ucha! * Dziękuję sponsorowi dekoracji- firmie CUKIETERIA ( http://www.cukieteria.pl/ ) za tysiące ozdób, które sprawiły, że każdy pierniczek zachwycał wyglądem i smakiem. To był naprawdę SUPER dzień
Ostra na Słodko
Czeko- kawa z bitą śmietaną 177Inkę. Czyli delikatny smak kawy Inka, zmieszany z gorzką czekoladą, a dla smakoszy, polecam dodać szczyptę chilli, która lekko wyostrzy nam smak. Do tego obowiązkowy o tej porze roku pierniczek – oczywiście, domowej roboty. Jeśli chcecie się rozgrzać czy poprawić sobie humor, to ta kawa nada się do tego znakomicie. Do czeko-kawy potrzebujemy dobrej jakości czekoladę. Ja używam
Mieszam w Garnku
Zimowe mini torciki 199naturalnego smaku, raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze się udaje!): KREM: 5 zimnych jaj 300 ml śmietanki kremówki
Kuchnia od dwojga
Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru 207mamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem cynamonu. To moje trzecie podejście w ostatnim czasie do ciasta bananowego i w końcu udane (z poprzednich zadowolona nie byłam :P). Wychodzi mniej wilgotne, ładnie wyrasta i jest lżejsze, bardziej puszyste i bardzo smaczne
FitKot
Pierogi z kapustą, pieczarkami i soczewicą 175smażoną cebulką i jarmużem. Zapachy, aromaty, ten smak... Właśnie w takich chwilach czuję, że zbliżają się Święta. Że ten czas jest magiczny, że noce przy lepieniu pierogów, wycinaniu pierniczków czy ich zdobieniu sprawią, że Święta staną się jeszcze piękniejsze. Ten czas, teraz, to moment na refleksję. Aby zatrzymać się, zastanowić, spojrzeć na wszystko z boku. Wykorzystajcie go dobrze
Mango Papaja