Pyszne pierniczki. Niby niemieckie, a jak nasze toruńskie :) Lebkuchen są miękkie i aromatyczne. Owszem, po upieczeniu twardnieją, ale po lukrowaniu ponownie rozpływają się w ustach. Idealne do dekorowania. Przygotujcie je kilka dni przed Świętami, jeszcze smaczniejsze są po krótkim leżakowaniu. Tylko nie wytrzymają… :) Składniki 100 g mąki migdałowej 230 g mąki pszennej 200 ml miodu 90 g masła
OliveandThymepierniczkach dla wymagających przyszła pora na korzenne ciasto, które sprosta najbardziej restrykcyjnym wymaganiom diety. Ciasto cudownie pachnące pomarańczami, o wyważonej słodyczy, którą zawdzięcza wyłącznie suszonym owocom i bardzo dojrzałym bananom. Nie znajdziecie tu glutenu, zbóż, jajek, laktozy czy typowych zamienników cukru. Podążając za prostą i szybką recepturą odkryjecie za to niebanalny smak i fantastyczną strukturę ciasta. Nie dajcie się zwieść
Even Better FoodProsto z pieca! Mój faworyt z żurawiną. Jak będziecie mieć szczęście to Piotr Kucharski nie tylko sprzeda Wam pasztecika, ale i zostawi swój autograf. Granole, zbożowe batoniki i lukrowane pierniczki (chyba w styczniu już nieosiągalne). Soki, koktajle i desery z nasionami chia, bo nie samym chlebem żyje człowiek. Rarytasów w Chlebotece nie brak. Kruszonki nigdy nie za wiele! Andrej
Food SquarePiernik z powidłami był na moim świątecznym stole jednym z ciast, po które najczęściej wszyscy sięgali. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą. Smak piernika kojarzy się zazwyczaj ze świętami, ale ja czasami robię go też po nich, szczególnie w szare i chłodne dni. Tak się składa
Kuchcik gotujepomarańczy 8 jajek 1 torebka budyniu śmietankowego 1 cukier marcepanowe 1 cukier z prawdziwą wanilią Czekolada do polania Spód: *********************** 25 dag.pierniczków zmielonych 10 dag.miękkiego masła ******************************** Zmielone pierniczki zagnieść z masłem i wyłożyć nim dno tortownicy (średniej). Ser wymieszać dokładnie łyżką z jajkami,cukrem waniliowym,cukrem pudrem,posiekanymi śliwkami,z proszkiem budyniowym na gładką masę.Nie mieszamy robotem.Mas
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię od porad, jak nie przytyć w Święta, jakie magiczne sposoby stosować, reklam na zaparcia/rozwolnienie/zgagę/”uczucie ciężkości” (niepotrzebne skreślić). Strony i blogi są zawalone przepisami na „fit” pierniczki, serniczki, panierki i inne wynalazki. Po Świętach za to mamy ciąg dalszy reklam na zaparcia/rozwolnienie/zgagę/”uczucie ciężkości” (niepotrzebne skreślić), a na stronach i blogach pojawią się porady, jak „zrzucić” nabrane
Kate's Kitchenskórki pomarańczowe, a z piekarnika unosi się korzenny zapach piernika. Powoli przymierzam się do świątecznych wypieków. Niestety, nie będzie w tym roku piernika staropolskiego, ale za to upiekę najlepsze pierniczki, którymi później obdaruję rodzinę i znajomych. Co jeszcze upiekę? Makowiec, keks i coś jeszcze, ale na razie się zastanawiam:) Lubię jadalne prezenty, szczególnie te zrobione własnoręcznie. Domowe pralinki, śliwki
Obiad gotowyrozmowy zrodziło się w mej głowie kilka pomysłów, które przedstawiam poniżej. Słoik wypełniony domową granolą będzie świetnym pomysłem na jadalny prezent. Można wypełnić go także własnoręcznie upieczonymi i udekorowanymi pierniczkami lub ciasteczkami, obwiązać wstążką z motywem świątecznym i zapakować jako prezent. Takie słoiki z piernikami będą też piękną dekoracją stołu. Możemy zawiesić na nich wizytówki z imieniem osoby obdarowanej
Obiad gotowyKonsystencja powstałego lukru jest sprawą indywidualną. Zależy to od tego, czy chcemy, aby glazura delikatnie spływała z gniazdek, czy raczej nie. Można także wykorzystać biały lukier stosowany m.in. do pierniczków (klik) Gniazdka smakują najlepiej w dzień smażenia. Jeśli chcemy je przechowywać, pamiętajmy, ab nie układać jednego na drugim, a jeśli nie mamy innej możliwości, nie twórzmy pięter, a jedynie
Kuchnia od dwojgaŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki ciężej się wycina, ale za to są smaczniejsze. 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka miodu 2 jajka pół szklanki cukru pudru 1 szklanka orzechów włoskich 3/4 szklanki rodzynek 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika
BullioCzasem zdarza mi się napisać na blogu kilka słów o prowadzonych przeze mnie warsztatach. Wybieram nieliczne, te naprawdę bajkowe, niezapomniane. Takie właśnie było tegoroczne wypiekanie i dekorowanie pierniczków. Do wspólnej zabawy zaprosiła mnie wychowawczyni klasy III i jej uczniowie. Było słodko, pomysłowo i niezwykle kolorowo. Co najważniejsze każde dziecko miało uśmiech od ucha do ucha. Czytaj więcej » Ten i inne
Wielki apetyttylko nie moje lukrowane guziczki..." Święta zbliżają się niebezpiecznie szybko, czas na ich przygotowania zaczyna nieubłagalnie topnieje, a tutaj jeszcze tyle rzeczy zaprząta nam głowę. Na szczęście już upieczone pierniczki czekają w puszce na lukrową dekorację. Dlaczego lukier królewski, a nie zwykły na bazie cukru pudru i wody? Otóż ten królewski wykorzystujący ubite białka jest trwalszy, szybciej zastyga, nie kruszy
Słodki Kompromisbananowe Domowe ciasteczka bananowe z nasionami Domowe bounty Domowa czekolada z bakaliami Domowa ciecierzyca (na słodko i na słono) Domowe kakao Domowe ciastka (renifery) Domowe ciastka z gwiazdką Domowe pierniczki z kaszą jaglaną Co Lila jadła w środę? - mnóstwo kulinarnych inspiracji nie tylko dla dzieci Chcesz być na bieżąco? Polub Lady Och Mistrzyni. Jeśli spodobał Ci się
lady-och-mistrzyni.blogspot.comprodukty i tekstylia. Dlatego mój bukowy stół postanowiłam nie przykrywać niczym, chociaż kusiła mnie premiera nowego obrusu hehehe, użyłam bardzo klasycznej zastawy, białych serwetek, a do dekoracji serwetek użyłam pierniczków pieczonych przed Świętami i gałązki igliwia. Postawiłam na naturę i dlatego główną dekoracją jest talerz- plaster drewna na gałązkach igliwia. Świece w drewnianych świecznikach i dodatkowo świecznik choinka
SMYKWKUCHNI