też nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez mąki ;) Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 5 jajek 200 gram bezglutenowej gorzkiej czekolady 100 gram masła 50 gram cukru trzcinowego 2 łyżki miodu gryczanego 3 łyżki domowej przyprawy korzennej ( TU znajdziecie przepis
Quinoa Raz!mało. Choć z drugiej strony, nie szaleję zbytnio kulinarnie, aby uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku. Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :) SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 puszka masy orzechowej Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1 jajko A jak to zrobić: 1 płat ciasta rozwinąć
Kuchnia w opałachŚwięta tuż tuż...uwielbiam ten przedświąteczny klimat. Zapach cynamonu i goździków w kuchni. Góry pierniczków czekające na ozdobienie. Lista wypieków powiększająca się z dnia na dzień. Lubię to całe przedświąteczne napięcie. Dzisiaj, częstuję Was szybkim piernikowym ciastem z budyniem. Co prawda, nie jest to ten tradycyjny - staropolski (przepis tutaj ), bo ten potrzebuje czasu i jest już na niego trochę
CookYourselfNarodzenia, postawiłam na smak i aromat cynamonu, bo to właśnie ten zapach ze Świętami kojarzy się chyba każdemu. Mi nie od zawsze, bo u nas tradycji wypiekania pierników czy pierniczków nie było. Ale odkąd sama spróbowałam, to ową tradycję wprowadziłam! Bo... już był taki czas, że tych Świąt wcale nie czułam... to już nie była ta magia, którą pamiętam
Kolorowy PrzepisownikMoją ukochaną dynię dodałam tym razem do jesiennych ciasteczek, które mogą umilić zimny i ponury podwieczorek. Ich barwa może świadczyć, że są ciasteczkami korzennymi, pierniczkami. Jednak nic z tych rzeczy. To po prostu jaglane słodkości, których kolor jest wynikiem połączenia dyniowego puree z pastą orzechową. Ciacha wychodzą miękkie, a z brzegu lekko chrupiące. Są słodziutkie, kruche i nieco suche, także
Zdrowie na języku :Ppapierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15-17 minut. Ostudzić. Smacznego! Trzy dni przed Świętami ciśnienie mi tak podskoczyło, że odechciało mi się nawet dekorowania ostatnich pierniczków. Na szczęście już wszystko wraca do normy, i znów cieszy mnie nadchodząca Wigilia. A jak u Was? Trzymacie nerwy na wodzy, czy też dajecie się im momentami ponieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodania dzieciom, które przecież bardzo często sięgają (lub chcą sięgać) po smaki dla dorosłych. Zamiast klasycznego mleka lub kakao, zaproponujmy mleko lekko korzenne z dyniowym syropem. Każde dziecko lubiące pierniczki zachwyci się takim mlekiem. A jak na górze zobaczy odrobinę bitej śmietany, to będzie zachwycone. Składniki na 1 porcję: 3/4 szklanki mleka 2-4 łyżki dyniowego syropu bita śmietana (opcjonalnie
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem Ciasteczka maślane z żurawiną Ciasteczka: Pierniczki Norweskie ciasteczka z pieprzem Cakepops reniferki Muffinki piernikowe Ciasteczka piernikowe z czekoladą Dodatki: Kompot figowo-śliwkowy Kandyzowana skórka pomarańczowa
Mania Wypiekaniaświętami :) Bo troszkę mi zajęło ich wykonanie, ale na pewno nie było to trudne !!! Składniki (3 domki): 600 g mąki pszennej + do podsypywania 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym) 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20-30 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao lukier/czekolada/kolorowe posypki/koraliki
Malinowo w kuchniwłaśnie lubię te nasze wspólne pieczenie. I tak co roku już wspólnie robimy Pierniki . W tym roku córka moja zajęła się ich wycinaniem, a potem oczywiście dekorowaniem. Są to pierniczki, które są miękkie od razu już po upieczeniu. Składniki: ciasto: - 550g maki pszennej (u mnie typ 405) - 180g cukru - 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego - 130g masła - 3 jajka
Kuchnia co dniaMoje pierwsze skojarzenia ze Świętami to przede wszystkim choinka, pierniczki, barszcz z uszkami… Dziś mam dla Was przepis na słodkie piernikowe babeczki – choinki. Nie są trudne w przygotowaniu, więc każdy powinien sobie z nimi poradzić. Dekorować możecie dowolnie Wpis powstał we współpracy z marką Lubella. Składniki: Babeczki: 1,5 szklanki mąki Poznańskiej Lubella 3/4 szklanki cukru
Pasja SmakuPierniczki utrzymane w świątecznej stylistyce pozwalają fantastycznie zaangażować całą rodzinę... Artykuł PIERNIKOWE GWIAZDKI Z LUKREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEDieta i bardzo intensywny przełom listopada i grudnia sprawiły, że nie wyrobiłam się z upieczeniem pierniczków. Od kilku lat piekłam te tradycyjne, do leżakowania. Postarałam się zatem o namiastkę świątecznego smaku i zrobiłam kruche cynamonowe ciastka! Są przepyszne! Co prawda przy przygotowywaniu musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto jest dość kruche i trzeba obchodzić się z nim delikatnie
Kuchnia BazyliiSpośród świątecznych wypieków na polskich stołach królują pierniki, serniki i makowce. Ciekawym urozmaiceniem są ciasteczka. Nie ograniczajmy się tu do pierniczków. Domowników na pewno ucieszą super kruche ciasteczka przygotowane na bazie masła orzechowego. Świątecznych akcentów dodają w nich suszone figi i czekolada, a dodatkowych walorów odżywczych - mąka pełnoziarnista
Milion Smakówubić na sztywno. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać cukier, nadal ubijając. Na koniec dodać zapach. Dekorujemy dowolnie, wystudzone pierniki lub ciasteczka. Ta ilość lukru wystarczy do dekoracji ok. 100 pierniczków. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi