Jakie są Wasze ulubione świąteczne przepisy? U mnie piernik robi sie nie tylko na Boże Narodzenie, ale także w ciągu roku. Za to tylko na święta robi się pierniczki :) Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść
Ciastkozercyświąt jeszcze daleko, ale już wcześniej musimy pomyśleć o tym, jakie dania będziemy szykować. Już kilka tygodni przed świętami możemy upiec pierniczki lub zagnieść ciasto na piernik dojrzewający
Przepisy KulinarneSmacznego! PIERNICZKI KORZENNE NA ZIMĘ <- klik Piernik staropolski z marcepanem <-klik Pierniczki z białym lukrem Piernikowe ludziki Piernik Młodej Gospodyni Pierniczki z lukrem królewskim PIERNICZKI KORZENNE NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA Domek z piernika
SMYKWKUCHNIKochani! Święta coraz bliżej, trzeba już pomyśleć o niektórych rzeczach. Ja proponuję zacząć od przyprawy korzennej. Jej zapach na pewno będzie kojarzył się ze Świętami! Idealna do pierniczków i korzennych wypieków. Doskonale sprawdzi się jako upominek na Mikołaja :). Składniki: 80 g kory cynamonu 4 łyżki mielonego imbiru 2 kulki gałki muszkatołowej 4 łyżeczki ziaren kolendry 30 kulek
TrufelkowoSzczęście nadaje sens życiu, To magia w sercu zaklęta. Nie pozwól mu zostać w ukryciu, Podaruj je bliskim na święta! Przepis na pierniczki pochodzi z przepisu na Piernik staropolski
To co kochamSchab z pończochy – pyszny ! przepis TU No i jeszcze coś słodkiego :) czyli przepis który mam znowu zamiar wprowadzić w życie to przepis na przepyszne pierniczki – które na święta będzie jak znalazł :) – przepis TU Dzisiaj tak na szybko
Kuchnia na wzgórzuWitam Kochani pierniczenie w tym roku uważam za zakończone. Udało mi się piec wiele pierniczków, zarówno na święta,jak i na prezenty, jak również na zamówienie. Oprócz tego zrobiłam pierwszą w życiu chatkę z piernika, kilka choinek i świecznik na świecę wigilijnej pomocy dzieciom-caritas. Dziś chcę Wam pokazać jak zrobić taki świecznik. Prezentuje się pięknie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzwiązku z tym, że niedługo święta szaleje z pierniczkami. Lubie mieć zawsze coś do kawy w pudełku, a że ciasteczka te mogą długo leżeć więc zabrałam się do pracy. Robiłam je już kilka razy i myśle, że są naprawdę godne polecenia, są takie prawdziwie pierniczkowe. Minus jest taki, że nie mogą długo leżeć na talerzyku bo szybko twardnieją
Kubki smakuupiec coś innego, jednak z pierniczkowym tematem ściśle związane, czyli ciasteczka. Chrupkie na zewnątrz, delikatnie miękkie w środku, mocno korzenne i pyszne! Idealne dla tych, którzy prawdziwe pierniczki przechowują na święta, a już teraz chcę się cieszyć ich smakiem. Składniki: (na dwie blachy ciasteczek) 2 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka sody 1 jajko
Cakes By KejtMikołaje. Zewsząd dobiega świąteczna muzyka. Nie sposób nie ulec tej aurze! Postanowiłam wprowadzić ją i do mojego domu, a nic nie kojarzy mi się tak ze świętami, jak lukrowane pierniczki o bogatym, korzennym smaku i zapachu. Podzielę się z Wami dzisiaj przepisem, na te pyszne cudeńka, który dostałam od mojej mamy. Czego potrzebujemy? - 1 kg mąki pszennej
two broke sistersOprócz pierniczków, słodki aspekt Świąt nieodłącznie kojarzy mi się z makowcem. W sieci dostępnych jest wiele różnych przepisów na ten wypiek, jednak dla mnie absolutnie bezkonkurencyjna jest strucla makowa mojej mamy. Pulchne drożdżowe ciasto zawinięte z dużą ilością pysznej makowej masy i chrupiącą kruszonką. Znika w ekspresowym tempie
Milion Smakówkarteczki z imionami dziewcząt. Zakwitnięcie wstawionej do wody ściętej gałązki wiśni w dniu św. Katarzyny w Wigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu, 0,5 kg mąki żytniej
królestwo garówPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny...Szwedzkie, Cienkie
Słodka StronaŚwięta,święta, wszyscy pieką pierniczki a my robimy piernikową dynię ;) Osobiście uwielbiam dynię w każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój
Farmażonypierniczki (miękkie). Po powrocie z wycieczki w góry, gdzie było mnóstwo radosnej zabawy w śniegu, taki wypiek sprawdził się idealnie. Po domu unosi się świąteczny aromat, a my zajadamy się pysznymi pierniczkami. W przygotowaniu pierniczków pomagały mi moje maluchy. Każde złapało w rączkę swoją ulubioną foremkę i… do dzieła Jeśli macie dzieci polecam i Wam taką wspólną zabawę Pierniczki(...)opakowaniu cukierniczym, które możecie nabyć tutaj (klik) , mojej przyjaciółce. Polecam Wam takie opakowania. Doskonale sprawdzą się na co dzień, jak i na zbliżające się święta. Można sprawić komuś wspaniałą, słodką niespodziankę. Do pierniczków zawsze warto użyć dobrej jakości miodu. Ja swoje miody mam ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich. Powołując się na mój blog przy zamówieniu otrzymanie 5% rabatu
Słodkie okruszkiMiałam duży dylemat czy publikować je jeszcze w tym roku, czy poczekać do następnych świąt. Po namysłach doszłam do wniosku, że taki przepis nie może czekać tyle czasu! Tym, co dobre i sprawdzone trzeba się dzielić ;). Pierniczki z tego przepisu wypiekaliśmy w szkole (robiliśmy z połowy porcji). Z ciastem dobrze się pracuje, po upieczeniu ciasteczka twardnieją i wymagają kilku(...)ostudzeniu pierniczki twardnieją. By zmiękły należy przechowywać je w szczelnie zamknięty pojemniku przez kilka dni, tygodni. Można do puszki włożyć kawałek jabłka lub kromkę chleba- pierniczki szybciej zmiękną. Przed świętami dowolnie udekorować, np. lukrem królewskim . Smacznego
Nastoletnie WypiekanieDziś będzie krótko i na temat. Podam Wam przepis na pierniczki, które piekę na Święta już drugi rok z rzędu. Ich ogromnym plusem jest to że nie trzeba wcale czekać aż zmiękną. One są takie, czyli mięciutkie, dosłownie kilka godzin po upieczeniu. Dlatego są to pierniczki dla zapominalskich, na ostatnią chwilę. Z tą „ostatnią chwilą(...)chodzi o coś jeszcze Nie warto opiec ich wcześniej, bo…i tak zostaną zjedzone i nie doczekają Świąt Są tak aromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie- no chyba że zamkniesz je na przysłowiowe cztery spusty Ale tak serio, w tym roku musiałam upiec kilka porcji, bo pierwsza i druga zniknęły zanim się obejrzałam
ArbuziakiŚwięta Bożego Narodzenia, chyba wszystkim kojarzą się z piernikami i pierniczkami. A co powiecie na pyszny sernik o smaku piernika? Ten sernik skomponowałam na ta właśnie okazje. Dla mnie święta to roznoszący się w domu zapach przypraw korzennych i pomarańczy. Bardzo Wam ten sernik polecam, jest pyszny. Nie wierzcie mi na słowo tylko sami się(...)wkroić masło. Ciasto wyrobić na gładką masę. Tak wyrobionym ciastem wyłożyć dno tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Moja tortownica o średnicy 26 cm. małą część ciasta zostawić na kilka pierniczków. Ciasto podpiec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Wykrojone pierniczki upiec w tej samej temperaturze przez 10 – 15 minut. W międzyczasie zrobić masę serową
Pani M - kuchnia smakowitapotem dowolnie dekorować, co sprawia frajdę małym i dużym. Podczas pieczenia uwalania się piękny aromat, którym pachnie w całym domu. Przedstawiamy przepis na pyszne aromatyczne, pierniczki. Możemy je upiec kilka tygodni , przed świętami lub kilka dni wcześniej, za każdym razem świetnie smakują. Warto sprawdzić przepis na: Babka piaskowa Składniki: 80 g masła ¼ szklanki miodu 2 i ¼ szklanki mąki pszennej(...)miękkie, należy je schłodzić. Czy wiesz jak: Grypa w pełni – popraw odporność Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 cm, wykrawamy dowolne kształty pierników, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pierniczki pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Nie można piec ich zbyt długo , ponieważ będą miały smak goryczki. Po wyjęciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po upieczeniu pierniki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!