Dziś udostępniam Wam łatwy i szybki przepis na pierniczki, które można upiec zarówno dużo wcześniej przed świętami (przechować w puszce) lub upiec dzień wcześniej na last minut. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś udostępniam Wam łatwy i szybki przepis na pierniczki, które można upiec zarówno dużo wcześniej przed świętami (przechować w puszce) lub upiec dzień wcześniej na last minut. Czytaj więcej
Ana Mari's worldPierniczki świąteczne to najpopularniejsza słodkość, jaką szykujemy na Święta. Mój przepis jest bardzo prosty. Te mięciutkie i puchate pierniczki możesz śmiało szykować razem z dziećmi i dowolnie dekorować. - tradycyjny, Polski przepis - świetne do robienia z dziećmi - puszyste i mięciutkie - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.pllubię, bo uważam, że to zdecydowanie za wcześnie. Lecz dziś, lekko się tej magii poddałam. Przygotowałam bardzo szybkie i smaczne ciasteczka, które oprócz pierników i pierniczków z pewnością przygotuję na Święta. SKŁADNIKI: 300 g maki tortowej 250 g półtłustego twarogu 200 g miękkiego masła 1 łyżeczka cukru aromatyzowanego cytryną (opcjonalnie) cukier trzcinowy A jak to zrobić
Kuchnia w opałachświąt już tylko tydzień, nadszedł czas aby zacząć piec piernik i pierniczki z ciasta, które leżakowało ponad miesiąc. Jako pierwsze upiekłam pierniczki, jak na razie są miękkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Surowe ciasto jest dość twarde i ciężko wyjmuje się z miski, ale po chwili robi się już miękkie i bardzo
RAROSSAkruche, ale myślę, że na tyle twarde, że można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Dla mnie są rewelacyjne i na pewno będą u mnie na Święta, pierwsza partia już zniknęła :). Pierniczki tak cudownie pachną, że po upieczeniu przez dwa dni w domu pachniało korzennymi przyprawami. Bardzo polecam… Pyszne pierniczki z melasą Pierniczki: Składniki: 700g mąki pszennej (użyłam
Mała CukierenkaPierniczki odrazu pulchne i mięciutkie. Pachnące przyprawami. Rozpływają się w ustach. Mimo kilku etapów robienia są naprawdę szybkie do zrobienia. Zapraszam... Skala smaku 10/10- RADY 1
Kubki smakuNieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia w moim domu są zawsze przeróżne pierniczki :-) Sprawdzony, niezawodny przepis to podstawa sukcesu. Ten, który prezentuję poniżej funkcjonuje u nas od bardzo dawna. Pierniczki są bardzo aromatyczne, nie za słodkie ale i nie za wytrawne, doskonałe same oraz pięknie przyozdobione lukrem. Bardzo proste do wykonania, nadają się do jedzenia od razu po upieczeniu, choć
maniapieczeniaKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPierniczki z mąki żytniej . Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej . Po pierwsze te żytnie pierniki zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach. Żytnie pierniki można(...)też znaleźć w przepisach na tak zwane pierniczki warszawskie . Składniki na pierniczki z mąki żytniej 250 g mąki żytniej 250 ml naturalnego miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego 25 ml spirytusu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego Mąkę żytnią musimy najpierw uprażyć
Gotujemy i jemyPierniczki z mąki żytniej . Przedwojenny przepis na żytnie pierniki bez tłuszczu, jajek i cukru Dziś polecam przedwojenny przepis na fit pierniczki z mąki żytniej . Po pierwsze te żytnie pierniki zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach. Żytnie pierniki można(...)też znaleźć w przepisach na tak zwane pierniczki warszawskie . Składniki na pierniczki z mąki żytniej 250 g mąki żytniej 250 ml naturalnego miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego 25 ml spirytusu 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka domowej przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy lub kilka kropli aromatu pomarańczowego Mąkę żytnią musimy najpierw uprażyć
Korniszonkiświęta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700gr mąki,2 jajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa(...)około 5-8 minut. Oczywiście można je przyozdabiać w zależności od smaków i gustów lukrem,posypkami,czekoladą inwencja dowolna. Pierniczki po upieczeniu są twarde, ale trzymając je w szczelnie zamkniętym pudełeczku skruszeją i zrobią się miększe akurat na Święta... o ile jeszcze nie zostaną do tego czasu zjedzone.... Smacznego
potrawyregionalneŚwięta coraz bliżej, więc czas już zabierać się za pieczenie pierników i pierniczków. U mnie, jak co roku do piekarnika trafi przepyszny piernik staropolski i nasze ulubione szwedzkie pepparkakor, ale też pojawi się z pewnością kilka nowości. A wśród nich aromatyczne, lekko pikantne korzenne gwiazdki, którymi od pewnego czasu regularnie się zajadamy. Ciastka są niezbyt… Continue reading
brunetkawkuchni