warsztatach z Kingą Paruzel :-).A na warsztatach piekliśmy pierniczki i w ten oto sposób mogę się z Wami podzielić przepisem, który spełni oczekiwania każdego z Was!Nie ma świąt bez pierniczków prawda? :D Pierniczki z tego przepisu są aromatyczne, szybko miękną, a dekorowanie to sama przyjemność i chwila na odstresowanie :-).Przepis w niewielkim stopniu zmodyfikowałam poprzez dodatek kakao.Mam nadzieję
Pora coś zjeśćPierniki piekę tylko raz w roku, właśnie na Święta Bożego Narodzenia. Ten zapach podczas pieczenia, który rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek
O kuchni z uczuciemŚwięta już za pasem, więc powoli na blogu będą pojawiać się moje świąteczne propozycje. Dzisiaj, specjalnie na Waszą prośbę, zamieszczam przepis na szybkie pierniczki świąteczne , które możecie przygotować nawet w Wigilię. Są bowiem miękkie, ale lekko kruche i nie wymagają leżakowania. Można je dekorować od razu po upieczeniu. Trzymane w szczelnej puszce dość długo zachowują świeżość. Piekę
Moja Delicjaskojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest dobrze odczuwalny(...)smak miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów. Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :) Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis: Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków
Kuchnia ŁukaszaKochani, na pewno sporo z Was będzie szykować na Święta tradycyjne pierniczki, te z białym cukrem. Ja również się na nie skuszę Ale tym razem mam coś dla tych, którzy jednak szukają przepisu na słodkie pierniczki ale bez dodatku cukru. Takie, które będą idealne dla maluchów. Pierniczki osłodziłam suszonymi daktylami oraz morelami. Wyszły naprawdę przepyszne! Od razu
Natka PietruszkiŚwiąteczne aromatyczne pierniczki na naturalnym miodzie. Smakują najlepiej kiedy zmiękną. Pięknie zapakowane są ciekawym pomysłem na własnoręcznie wykonany podarunek dla bliskich. Prezentują się przeuroczo jako ozdoby choinkowe. Składniki szklanka miodu około 4 szklanki mąki tortowej 150 g masła 3 jaja 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 2 czubate łyżki przyprawy do piernika Wykonanie Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier(...)brązowić). Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dekorujemy. Pierniczki smakują najlepiej po 1-2 tygodniach leżakowania w puszce. Jeżeli chcecie wykorzystać te świąteczne aromatyczne pierniczki jako ozdoby choinkowe, pamiętajcie o wykrojeniu dziurki na sznurek przed włożeniem ich do piekarnika. Wesołych i radosnych Świąt 🙂 Jeżeli podobał Ci się ten przepis i chcesz być
CityTaste - Przepisysię w małej chatce w górach, z grzańcem przy kominku… Dobrze, że za takie marzenia nie karają J W moim domu nigdy nie było tradycji robienia pierniczków na święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę(...)godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi „dojść „ w lodówce i wtedy takie dobrze schłodzone ładnie się wałkuje i wymaga tylko troszeczkę podsypania mąką. No to do dzieła! Składniki; 52 dag mąki tortowej 23 dag masła
Wanilia i Kardamonparu lat obiecuję sobie zrobić bezglutenowe pierniki na święta i jakoś mi do tej pory nie wychodziło. Teraz upiekłam, nie wiem tylko, co mnie podkusiło, żeby zrobić z całej porcji. Będę je jadła do wiosny, chyba, że mi domownik i rodzinka pomogą ;) Zastrzegam, że akceptuje pierniczki tylko w jednej formie - muszą być kruche, chrupiące, mocno korzenne(...)konsystencję, ale być łatwe do rozwałkowania). Oddzielamy partię ciasta i rozwałkowujemy na około 3-5 mm zależy jakie grube pierniczki lubicie. Pieczemy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni około 15 minut. Życzę smacznych pierniczków na święta
Quinoa Raz!Drugie powalają aromatem pomarańczy i ciemnej melasy. Do tego duże ilości mielonego imbiru, mielonych goździków, cynamonu i gałki muszkatołowej. Żadnych gotowych, kupnych przypraw do piernika!! Poznajcie zapach naszych Świąt!! :) Świąteczne pierniczki (najlepszy przepis na ciasto piernikowe od Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru
Moja Mama Gotujedrugiej strony, nie szaleję zbytnio kulinarnie, aby uniknąć poświątecznego wyjadania do Nowego Roku. Dziś proponuję całkiem smaczne i szybkie w wykonaniu ciasteczka. Choć to nie są pierniczki, na Święta będą jak znalazł :) SKŁADNIKI: 2 płaty ciasta francuskiego 1 puszka masy orzechowej Helio 1 opakowanie skórki pomarańczowej Helio 1 jajko A jak to zrobić: 1 płat ciasta rozwinąć
Kuchnia w opałachpiernik przekładany powidłami. O ile znów nie wpadnę w szał wycinania pierniczków o różnych kształtach. Przepis pochodzi od niezawodnej Doroty z MojeWypieki.com , a dokładnie stąd . Jak po raz pierwszy robiłam to ciasto piernikowe, nie chciałam uwierzyć Dorocie, że to najlepszy wybór na piernik lub pierniczki. Sami spróbujcie. Pierniczki wychodzą mięciutkie, pachnące i rozpływające się w ustach. Doskonałe z lukrem(...)przed \u015bwi\u0119tami).\r","Ciasto rozwa\u0142kowujemy na ok. 0,5 cm blaty.\r","Wykrawamy pierniczki.\r","Pieczemy pierniczki w 170 stopniach przez ok 15-20 min.\r","Ostygni\u0119te pierniczki mo\u017cemy lukrowa\u0107 lub pola\u0107 polew\u0105 czekoladow\u0105."]} Drukuj Pierniczki dojrzewające – piernik staropolski Składniki 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy) 1,5 szklanki cukru (dałam niewiele
Mieszam w Garnkugorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady
vaniliowoczekoladowagorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady
vaniliowoczekoladowa