Typowe arabskie pieczywo z rejony Lewantu i Zatoki Perskiej tradycyjnie wypieka się z drobno zmielonej mąki razowej podobnej do mąki chapti. Obecnie jednak coraz częściej używa się do ich wyrabiania białej mąki. Chlebki syryjskie posypane są pyszną, aromatyczną mieszanką cebuli, ziół i przypraw. Firma Guardini oferuje całą gamę wysokiej jakości foremek, dzięki którym pieczenie staje się prawdziwą przyjemnością, produkty dostępne
Apetyczna babeczkaMąka kukurydziana, (najlepiej grubo mielona), i mnóstwo różnych dodanych do ciasta ziaren sprawia, że pieczywo ma wspaniały smak. Po ziarna zajrzycie na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki na 1 bochenek, ja zawsze robię podwójną porcję: 5 dag = 1/2 szk mąki kukurydzianej 27 dag = 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 dag świeżych drożdży 120 ml = 1/2 szklanki
Apetyczna babeczkaPołączone składniki dobrze doprawiamy solą i pieprzem , ja lubię też dosypać 1/2 łyżeczki bazylii, daje piękny aromat. Mieszamy śmietanę z mąką i mieszamy z resztą gulaszu. Pyszny z pieczywem, młodymi ziemniaczkami lub z gotowanym kalafiorem . Można też go przygotować w kociołku przy ognisku, smakuje wyśmienicie
Apetyczna babeczkakażdym liściu położyć pół lub ćwierć jajka oraz plaster mango. Koper drobno posiekać i posypać po wierzchu. 3. Sałatkę wykańczamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku bazylii. Podajemy z pieczywem. Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Apetyczna babeczkadnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkawymieszać z cukrem i zmiksować. Masę porzeczkową smażyć ok. 10 minut i gorącą napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut . Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby i jaj. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaOgórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny. Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić
Apetyczna babeczkapóki trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli
Apetyczna babeczkakleksem śmietany, odrobiną oliwy, świeżo zmielonym pieprzem,porem, koperkiem i cząstkami makreli - lub wedle własnych upodobań. (Jeśli potrzebujemy bardziej sytego posiłku krem możemy podać z pieczonymi grzankami, ulubionym, świeżym pieczywem, grissini lub pieczonymi ziemniakami). Smacznego (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/sdk.js#xfbml=1&version
Symfonia Smakówłyżki. Schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać do tuńczyka razem z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i wymieszać. W razie potrzeby posolić. Rozsmarować na pieczywie i od razu podawać. Porcja wystarcza na jeden posiłek dla trzech osób
Czerwień i błękitdodatkiem kostki rosołowej i przypraw. Gotujemy, aż warzywa będą półmiękki. Miksujemy zupę. Osoby wychodzące z diety lub nie będące na niej mogą do zupy dodać grzanki z ciemnego pieczywa, odrobinę oliwy z oliwek i prażone pestki słonecznika. Smakuje świetnie :) Smacznego
chwile dla mniesalaterce układamy sałaty, na to kładziemy szparagi pomidory i rzodkiewki, potem pokrojony czosnek. Polewamy olejem, octem balsamicznym i posypujemy ziarnami. Rewelacyjnie smakuje z delikatnie zamoczonym w oliwie i zgrillowanym pieczywem. Smacznego
chwile dla mnieząbków czosnku Orzechy moczymy przez co najmniej godzinę, następnie odlewamy wodę. Suszone pomidory kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podawać z pieczywem. Smacznego
chwile dla mniePyszne, zdrowe i szybkie danie na obiad! Smak tego sosu znam od dziecka, gdy zbliżała się jesień i zaczynał się sezon na ciepłe kolacje mama robiła go często do pieczywa. Latem przyrządzała go do ziemniaków na obiad. Ze wszystkim smakuje świetnie. Zawsze czekałam na ten sos, a jak tylko zaczęłam sama gotować, wzięłam od niej przepis i robię go często
chwile dla mnieJeden z najpopularniejszych dodatków do pieczywa, tym razem w wersji z ogórkiem :) Składniki: 250 g twarożku, najlepiej pełnotłustego 1/3 - 1/2 ogórka zielonego sól pieprz czosnek (opcjonalnie) Ogórek obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serkiem. Jeśli nie jest pełnotłusty można dodać trochę mleka lub śmietany lub jogurtu. Doprawić do smaku
chwile dla mnie