Dawno nie jadłem gotowanego mięsa. Wiadomo, że jest zdrowe, jednak jakoś z czasem zastąpiłem je grillowanym, pieczonym lub smażonym. Pora jednak wrócić do zdrowych nawyków i lekkostrawnego jedzenia. A więc na dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować gotowaną pierś z kurczaka z sosem pieczarkowym, pieczarkami oraz ryżem. Wykorzystałem ryż basmati z dzikim. Oczywiście możecie skorzystać z innego rodzaju. Dziki ryż zawiera
Programista w kuchniSmażenie sznycli jest dla mnie zbyt czaso- i pracochłonne tuż przed przybyciem gości, czyli w najbardziej "gorącym" czasie przygotowań do wizyty. I dlatego wybieram wtedy pieczenie roladek - wrzucam je do piekarnika, a sama mogę zająć się sobą. Nie ma też sprzątania w ostatnim momencie wokół kuchenki, bo tłuszcz nie rozpryskuje się na wszystkie strony. Dziś proponuję roladki z mozzarellą(...)temperaturze 200 stopni C przez 20 minut (pieczenie z dołu i z góry), a potem jeszcze przez 5 minut w temperaturze 220 stopni na funkcji grillowanie. Na talerze wyłożyć szpinak. Ułożyć na nim kawałki obranego kiwi. Całość skropić dobrą oliwą i posypać solą morską. Na surówce ułożyć roladę z kurczaka. ----- Podobne: Rolada drobiowa po tajsku Rolada drobiowa z kiełbasą Kurczak
Weekendy w domu i ogrodziesposób, aby uzyskać delikatne i kruche mięso. Jest znana w kuchni staropolskiej. Pyszna, pieczona z dodatkiem miodu, ziół. Dopełnieniem były pieczone młode ziemniaczki i jabłka z wiśniami. Czysto szlachecki obiad. Składniki: 1 pularda (lub mały kurczak do 1,5 kg) miód (Miód kurpiowski ChOG) gałązka rozmarynu 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Kamis odrobina sosu tabasco 100 ml wytrawnego(...)Przełóż na blaszkę i wstaw po 15 min od włożenia mięsa do piekarnika, na górny poziom. Po kolejnych 15 min wstaw blaszkę z przygotowanymi jabłkami na środkowy poziom i piecz kolejne 15-20 min. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienna. Do środka wlej odrobinę miodu i ułóż wiśnie
Malinowe Pocałunkiarabskiej baba ghanoush, czy rosyjskiego kawioru z bakłażana nazywanego również kawiorem biedaków. Można go smażyć, dusić, gotować, piec, zapiekać, grillować… Bakłażany faszerowane mięsem i zapiekane z mozarellą. Składniki: - 2 średnie bakłażany- 600g mięsa mielonego z drobiu (zmieliłam 2 piersi z kurczaka)- 1 cebula- kilka szt. dymki- 4 ząbki czosnku- kawałek czerwonej papryki- 2 pomidory- kilka pomidorków koktajlowych(...)wody. Mielone mięso drobiowe dodajemy wraz z kawałkami odsączonego bakłażana, pokrojoną papryką i smażymy 15-20 minut. Połówki bakłażanów skrapiamy olejem i układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut. Podsmażone mięso solimy, oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki
mojewypiekiinietylkouwielbianego przez wszystkich gyrosa:). Małe, kebabowe kotleciki podbiją podniebienia degustujących. Robi się je szybko i nie wymagają wymyślnych składników. Są pieczone w piekarniku, zrobione z drobiowego mięsa a więc dużo zdrowsze od tradycyjnych mielonych. 500g filetów z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1 duża czerwona papryka 1 jajko L 1/2 pęczka natki pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej(...)mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy. 3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniJajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oliwę, sok z limonki, dodać żółty ser i ponownie całość zmiksować do postaci pesto. Doprawić solą i pieprzem. 3. Piersi z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, każde nacięcie fileta wypełnić pesto koperkowym. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyRozwałkowany spód przełożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty i zapiec ok 10 min w 180 st C. Spód tarty wypełnić gruszką, kurczakiem i gorgonzolą, zalać masą jajeczną, a na wierzchu posypać startym parmezanem i do pieca na 15 min w 180 st C.... Smacznego
Gaździnka warzyROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH Rosół, podstawa podstaw. Baza do wszystkich zup, przydatny przy gotowaniu sosów, pieczeniu mięs. Dzisiaj klasyczny, drobiowy, z którego powstaną dwie zupy – pomidorowa i kokosowa z kurczakiem, ale to w najbliższej przyszłości – dziś rosół gra główną rolę. Przepis niewiele się różni od przepisu na rosół wołowy , który gotowałam jakiś czas temu. Broth, the base
Martyna Cooksjeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może być wszystko, m. in. kurczak z serem, chorizo, łosoś, hummus, co tylko chcemy. Następnie całość jest zgrzewana, bądź pieczona w piekarniku lub na patelni i podawana na gorąco. Jest to świetny pomysł na obiad, czy przekąskę. Składniki: - kilka placków tortilli (dłużej pieczonych
Be Fit Be Strongkurczaka 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego odrobina miodu przyprawa do kuchni chińskiej Kamis lub mieszanka kolendry ze szczyptą ostrej papryki Przygotowanie: Kurczaka zamarynować w mieszance sosu sojowego miodu i przypraw przez minimum 30 minut. Następnie piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówmniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem. Na kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym
R'n'G Kitchenszkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 jajko 125 g masła szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 g garść pomidorków cocktailowych 1 pierś z kurczaka (połówka) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta
Gotowanie jest łatwenastępnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać
Ugotowaćczuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty
Smaki Ewy