pieczony kurczak - 3500 przepisów (strona:94/234)

Rolada z Kurczaka z Pieczarkami 355

pieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia  i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy

Słodka Strona
Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko 192

się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał.  Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu(...)się dopiec. Pozostały sos przelewamy (odcinając róg woreczka) do miseczki i, w czasie pieczenia, mięso dwukrotnie polewamy ( zużywając całość). Po 25 minutach wyjmujemy filety i odkładamy  na deseczkę (zanim pokroimy) na ok. 7  minut, aby mięso wchłonęło soki. Po niecałych 20 minutach wyjmujemy również udka.Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko, to  kompozycja smaków –  słodkiego, kwaśnego, słonego

mojewypiekiinietylko
Tarta winna bo idealna do wina 163

najlepiej półsłodkiego (wypróbowane, oczywiście tylko ćwierć lampeczki :) ...). Robi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja(...)tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę.  Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka.  Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie

Garniec Magalie
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 193

kilkanaście)  Wolnowar okazał się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam!Oryginalny przepis  tutajskładniki8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki  cebuli

Stare Gary
Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami 143

Szaszłyki mogą być pieczone w piekarniku, ale ze względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone(...)samą przyprawą którą użyliśmy do kurczaka Na każdy patyczek nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę (jak jest duża to dzielimy na pół), mięso, cebulę itp. aż do wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone na grillu. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 328

Pomysł podpatrzony w programie kulinarnym Oliwera, z moimi małymi przeróbkami:)    Składniki : 2 udka z kurczaka ( a właściwie podudzia) 25 dag pieczarek plus kilka  boczniaków, podgrzybków- u mnie suszone podgrzybki 2 ziemniaki, ale można nie dodawać 3 ząbki czosnku pokrojone tymianek, sól, pieprz szklanka białego wina 2 łyżki masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Udka pozbawiłam(...)pokrojone w plastry Dodałam świeży tymianek, sól, pieprz i dokładnie przemieszałam Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka (  podzieliłam na pół i pokroiłam

Proste Potrawy
Miodowo musztardowe , podudzia 163

codziennie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hm.. dzieci i ich gusta ..;) Składniki : 6 podudzi z kurczaka sól do smaku glazura : 2 czubate łyżki słodkiej musztardy ( np. Roleski słodko-ostra) 1 płaska ,łyżka ostrej musztardy chrzanowej 4 łyżki miodu z mniszka-porządne ( lub pszczelego ) 1 łyżeczka mąki(...)całość uzyska konsystencję , średnio rzadkiego kiślu . Wyłączamy gaz , odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia . Jeśli nie przykryjecie , utworzy się kożuch , który trzeba będzie zdjąć . Podudzia układamy na blaszce do pieczenia i zalewamy wystudzoną glazurą, obtaczamy w niej , żeby pokryły się dokładnie . Pieczemy najpierw pod przykryciem około 20-30 minut w temperaturze 170 C w zależności od wielkości podudzi . Następnie odkrywamy

Ogrodnik w podróży
Domowy Zinger KFC 1624

papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.Następnie bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut do zrumienienia.Stripsy:Piersi z kurczaka porcjujemy na "kotlety" o grubości ok. 2 - 3 cm i średnicy ok. 10 cm, tak aby powstały porcje mięsa zbliżone do krążków

Słodka Strona
IDEALNE FRYTKI I TYLKO 1 ŁYŻKA OLEJU? TERAZ TO MOŻLIWE! – Test Frytkownicy beztłuszczowej Blaupunkt 351

możemy robić mnóstwo rzeczy, na które mamy ochotę! Nie ma w tym większej filozofii ( dodatkowa ściąga na obudowie pomaga nam wyborze odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia ). Po upływie czasu urządzenie sygnalizuje dźwiękiem zakończenie smażenia / pieczenia. W trakcie pieczenia/smażenia nie wydobywają się ze środka zapachy, a urządzenie działa bardzo cicho. Nie ma się więc co bać o to, że zakopcimy(...)ruszcie ułożyłam zamarynowaną wcześniej pierś z kurczaka. ( Do marynaty użyłam soli, pieprzu, papryki słodkiej, chili, odrobiny musztardy, miodu i 1 pełnej łyżki oliwy ). Wszystko to włożyłam do pieczenia na 160C na ok 28 minut. I taki oto obiad ukazał się moim oczom! Chrupiące ziemniaki i mega soczyste i dobrze pieczone mięso! Mistrzostwo! Na dorsza z kulkami ziemniaczanymi też się

Ostra na Słodko
Przepisy z dynią - wytrawne 155

Jesienna zupa krem z dyni, papryki i ziemniaków       Rozgrzewająca i sycąca zupa z dynią, kurczakiem i makaronem     Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna z ciecierzycą       Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami          Rozgrzewająca zupa dyniowo-warzywna

Passions hobbies life
Kurcze pieczone 83

Dokładamy przekrojoną na pół główkę czosnku. Pokrojoną w piórka cebulę – część do środka kurczaka, część na wierzch. Dolewam na dno naczynia żaroodpornego dodatkowo 1/4 szkl wody. Piekę przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podaję z kaszą lub ziemniakami.   Artykuł Kurcze pieczone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Zapiekane piersi faszerowane gorgonzolą i oliwkami 149

naszej patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, spryskujemy octem balsamicznym, posypujemy ziołami i szczelnie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz).  Całość przygotowywania kurczaka powinna nam zająć nie więcej niż 10 min. Wiec na pozostały czas pieczenia się ziemniaków dorzucamy naczynie z piersiami i zapiekamy razem około

Piekielna Kuchnia Pati
ryba z porem i mozzarellą 173

Danie rybne nie musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław.  Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 166

Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone  z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone

Codzienne Gotowanie
Włochy: Lasagne 151

czasie podsmażyć kurczaka, a zaraz po nim cebulę. W dużym naczyniu żaroodpornym układać kolejno płatki makaronowe, sos pomidorowy i cebulę z kurczakiem, aż do wykończenia wszystkich składników. Na samym wierzchu wysypać starty żółty ser. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut pod przykryciem i kolejne 20 minut bez przykrycia. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko

Proponowane wyszukiwania