pieczony kurczak - 3500 przepisów (strona:98/234)

Tosty pieczarkowe z wędzonym kurczakiem 134

mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem. Na kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli nie posiadacie grilla elektrycznego z funkcją opiekania z obu stron jednocześnie, można to zrobić na zwykłym

R'n'G Kitchen
Tarta na gryczanym cieście z kurczakiem, chińską fasolką i pomidorkami cocktailowymi 92

szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki gryczanej 1 jajko 125  g masła szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta proszku do pieczenia nadzienie fasolki chińskie (fasolnik)ok 200 g garść pomidorków cocktailowych 1 pierś z kurczaka (połówka) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz oregano bazylia 200 ml śmietany 100 g sera feta lub typu feta

Gotowanie jest łatwe
Udka zapiekane z kaszą gryczaną i warzywami 227

następnie dodać posiekane warzywa. Na wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać

Ugotować
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 156

czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty

Smaki Ewy
Kurczę pieczone 179

oliwy z oliwek Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Dzielimy na dwie części. Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy ze sobą. Każdą część kurczaka nacieramy przyprawami. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 70 minut. Początkowo możemy piec pod przykryciem, pod koniec bez – dla zarumienienia i chrupiącej skórki

VioletoweKucharzenie
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 167

kormę, a raczej piecze czy dusi, gdyż tradycyjnie przygotowywana była na tlących się powoli drzewnych węglach i w języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest

Kuchnia Prezydentowej
Śmietanowy sos z kurek z pieczoną piersią z kurczaka i spaghetti 146

ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól, pieprz, przyprawy, wyciśnięty czosnek i wymieszać. Umyte i osuszone piersi z kurczaka zapanierować i zostawić pod przykryciem na ok godzinę. Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut. Po 20 minutach podlać piersi sosem sojowym. Kurki umyć delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić

ChilliJemy
Szaszłyki z kurczaka marynowanego w trawie cytrynowej 168

dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około 4 godziny. Każdy pasek piersi z kurczaka nadziewać na patyk do szaszłyka tworząc harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na folii aluminiowej i piec około 25min w 180C (po 15min szaszłyki odwrócić na drugą stronę). Szaszłyki podałam z ryżem oraz sosem czosnkowym

Amatorka kuchenna
Kurczak faszerowany 416

skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek.   Na farszu układamy warstwę udek.   Przykrywamy skórką.   Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka papryką.  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczakai skrapiamy olejem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy pod przykryciem

Maminek kulinarny
Babeczki szalone kurczaki 202

miałam zamiaru, żeby były szalone. Często jednak efekt końcowy podyktowany jest tym, co akurat mam w kuchni pod ręką. A pod ręką miałam mini pianki. Stąd właśnie świąteczne kurczaki zyskały nieco nieprzytomne, rozbiegane spojrzenie :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaczekoladowe drażemini piankiczekoladowe dropsyżółta cukrowa posypka  (zobacz(...)masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie lukru. Do gotowego luku można dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego.     Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się

Ciastkozercy
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 348

dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser feta oraz gorgonzolę kroimy w kosteczkę.Na ciasto francuskie nakładamy szpinak, kurczaka i pomidorki koktajlowe. Zalewamy śmietaną. Na wierzch rozsypujemy ser feta i gorgonzolę. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut (termoobieg

Mania Gotowania
Roladki faszerowane serem camembert i suszonymi pomidorami 130

lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.   Camembert pokroić w większą kostkę, suszone pomidory w paski, układać na piersi kurczaka i zrolować. Roladki spiąć wykałaczkami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną oleju i piec pod przykryciem przez ok 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie był to brązowy ryż

Pasja Smaku
Pierogi z pieca 172

Robimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy(...)kaszanką.Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwepoduszeczki.   Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcemi układamy na blaszce z papierem do pieczenia.  Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiemi do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp. 180 st. C.Gotowe.   Znakomicie smakują z czerwonym barszczem.Smacznego

Maminek kulinarny
Włoski smak warzyw z kurczakiem, makaronem i chipsami z jarmużu 146

razem zmieszałam. Warzywa z kurczakiem z chipsami idealnie smakowały i piękne kolory na talerzu miały. Składniki na 4 porcje: 450 g mrożonych warzyw na patelnię,  1 filet z kurczaka, 100 g makaronu muszelek małych, 3 łyżki oliwek zielonych bez pestek, 16 pomidorków koktajlowych, 1 łyżeczka sosu worcester,  pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska różowa do smaku(...)trzemy na cienkiej tarce, posypujemy nim  jarmuż i delikatnie mieszamy. Jarmuż przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 6 -8 min w rozgrzanym piekarniku do 150°C. Jarmuż ma być chrupiący. Filet z kurczak myjemy i kroimy na średniej wielkości kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa włoskie jednocześnie z mięsem. W tym samym

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania