połówki piersi z kurczaka2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów (najlepiej takiej, żeby się nie zwarzyła 2 ząbki czosnkumasło do smażenia sól, pieprz czarny,czosnek granulowanyprzyprawa do kurczaka Dodatkowo:karbowana sałata do dekoracji Ciasto:Z mąki, masła, jajka, żółtka, soli i śmietany zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko(...)pieczenia.Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki smarujemy białkiem.Pieczemy w 190 stopniach 15-20 minut, aż się zarumienią.Farsz:Szpinak rozmrażamy. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę obtaczamy w przyprawie do kurczaka.Czosnek siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy kurczaka i smażymy. Następnie wrzucamy szpinak
Czerwona Porzeczkawspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo -gryczane naleśniki podane z kurczakiem w sosie dyniowo - cukiniowym. Palce lizać! Zapraszam! przepis na NALEŚNIKI GRYCZANE Z DYNIĄ: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanka puree z dyni Hokkaido - 3/4 szklanki mleka - 1/4 szklanka oleju - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 duże jajka - sól, pieprz cayenne W/w składniki dokładnie wymieszaj. Masa powinna być lejąca
SMYKWKUCHNIząbki czosnku Wykonanie Miód, musztardę, ketchup i jogurt wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Udka umyć, osuszyć i wysmarować marynatą. Odłożyć na kilka godzin. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 170oC Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakustraganach lub z zimowych zapasów:) Podczas pieczenia tej tarty najpiękniejszy jest zapach, unoszący się z nad piekarnika, taki grzybowy, a nawet już taki świąteczny bym powiedziała. Składniki: grzyby - czym więcej tym lepiej, myślę ze użyłam ok 300 gram cebula masło 330 gram kwaśnej śmietany 3 jajka sól, pieprz pierś z kurczaka w zależności od wagi ale ok 500 gram przyprawa(...)tarty. Wykładamy nim tartę lekko uklepując i podpiekamy w piekarniku 10 minut w 180 stopniach. Składamy tartę. Na podpieczony spód kładziemy kurczaka, grzyby, żółty ser i zalewamy to wszystko masą śmietanową jajeczną. Masę doprawiamy solą i obficie pieprzem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach
Życie zaczyna się w kuchniaromatyczna glazura na bazie super zdrowego masła orzechowego! Czas przygotowania : 5 minut Czas pieczenia : 35-40 minut Liczba porcji : 2 To jedno z naszych większych kulinarnych odkryć. Bardzo lubimy pieczone skrzydełka, ale żeby miały smak wymagają dobrego przyprawienia lub macerowania w przyprawach. Potem trzeba je dobrze wypiec. Tymczasem wcale nie trzeba się napracować, żeby upiec pyszne skrzydełka. Sprawa jest(...)jest jednak subtelny i nie dominuje całości. W bardzo podobny sposób można zrobić skrzydełka z domowym sosem barbecue. Tu również pod koniec pieczenia trzeba mięso obtoczyć w glazurze. Tym razem zrobionej na bazie sosu BBQ. Przepis na kurczaka w glazurze z masła orzechowego jest autorstwa Marka Bittmana. Składniki: 8 skrzydełek Sól i pieprz do smaku Glazura 4 łyżki masła orzechowego
Niedzielny kucharzkostkę masło i palcami rozcierać tak , aby powstała kruszonka. Wymieszać z posiekanymi orzechami , doprawić solą, pieprzem i posypać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C aż góra będzie złocista i chrupiąca. crumble z kurczakiem i papryką
O kuchni z uczuciempraskę czosnek. Smażymy chwilkę, by czosnek się nie spalił, bo farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej(...)sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta, tylko wtedy porcję na ciasto należy podwoić
upichcicProsta propozycja jak sobie ułatwić przygotowanie obiadu i kolacji? Mięsa: ~1,5 kg kurczaka i tyle samo karkówki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przygotowujemy przyprawy, naczynia, tłuszcz. Karkówkę obcinamy nożem żeby nabrała kształtu jaki nam odpowiada, a z odciętego mięsa robimy świeżonkę jako nagrodę dla kucharza :) Mięsa najpierw lekko solimy żeby się "spociły" wówczas dobrze(...)sobą żeby przygotować aromatyczną mieszankę. Przygotowanymi przyprawami nacieramy dokładnie mięsa, następnie do naczyń wkładamy jeszcze po dwie łyżki smalcu i przyprawione mięso. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C ... karkówkę 60 min. i 5 min bez pokrywki, kurczaka 80 min. i 10 min. bez przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację będzie fajną wędliną na kanapki. Kurczaka serwujemy
chleba naszegoupieczeniu pyszne, a pierś kurza, dzięki owinięciu jej w boczek nie przesuszona. Warto kupić kurczaka dobrej jakości. Przepis Jamie Oliver składniki ( 1 porcja) 1 pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez kóry 1 duży por - biała część kilka gałązek świeżego tymianku oliwa z oliwek 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz 1 - 2 łyżki(...)pokroić go na 0,5 cm plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać listki z kilku gałązek świeżego tymianku, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem
Stare Garypyszne. Nie będę podawała proporcji, gdyż danie robiłam na tzw. oko. Tak więc miałam kawałki kurczaka (skrzydełka, nóżki, udka) które wcześniej zamarynowłam w przyprawach. Ziemniak obrałam i pokroiła w ćwiartki. Można też dodać pieczarki. Wszystko wrzuciłam do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknęłam i zrobiłam kilka dziurek. Piekłam około godziny , ale to zależy od jakości mięsa. Danie było przepyszne
Jadło i czytadłoWtedy jako alternatywa przychodzi domowa wędlina. W tym przypadku zrobiłam ją z fileta. Z mnóstwem przypraw, soczysta i aromatyczna, bo pieczona w rękawie nie ma szans wyschnąć. Smacznie a co najważniejsze - zdrowo, bez chemicznych dodatków. 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju
Szefowa kuchnipieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy
Słodka Stronasię… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry)Marynata:- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- 4 łyżki miodu(...)się dopiec. Pozostały sos przelewamy (odcinając róg woreczka) do miseczki i, w czasie pieczenia, mięso dwukrotnie polewamy ( zużywając całość). Po 25 minutach wyjmujemy filety i odkładamy na deseczkę (zanim pokroimy) na ok. 7 minut, aby mięso wchłonęło soki. Po niecałych 20 minutach wyjmujemy również udka.Filety z kurczaka w glazurze miodowej i nie tylko, to kompozycja smaków – słodkiego, kwaśnego, słonego
mojewypiekiinietylkonajlepiej półsłodkiego (wypróbowane, oczywiście tylko ćwierć lampeczki :) ...). Robi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja(...)tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie
Garniec Magaliekilkanaście) Wolnowar okazał się świetnym garnkiem do robienia kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam!Oryginalny przepis tutajskładniki8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki cebuli
Stare Gary