piekarnik, ustaw go na 220 oC i natłuść masłem lub olejem średniej wielkości naczynie do zapiekania. W średnim rondelku doprowadź do wrzenia wino i gotuj przez około 3 minuty lub aż połowa odparuje. Zdejmij rondelek z ognia i wmieszaj śmietanę, masło i czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ułóż na dnie naczynia do zapiekania warstwę z 1/3 ziemniaków(...)rozlej po wierzchu 1/3 śmietanki. Następnie ułóż kolejną warstwę z 1/3 ziemniaków i dyni, drugą połowę cebuli i brie, 1/3 parmezanu i tymiankiem i rozmarynem. Polej 1/3 śmietanki i ułóż ostatnią warstwę ziemniaka i dyni, posyp resztą parmezanu i polej resztą śmietanki. Przykryć zapiekankę folią aluminiową i piecz przez 45 minut., po czym zdejmij folię i piecz przez kolejne
karmelowylubię. Do tego sos beszamelowy, pieczone ziemniaki na wierzchu oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku imbir, gałka muszkatołowa, kminek mielony, kurkuma, sól, pieprz 100g żółtego sera 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obierz i pokrój w grube plasterki(...)mieszaj rózgą do powstania gęstego sosu. Wymieszaj z brukselką. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posyp brukselkę połową sera a na wierzch ułóż ziemniaki. Na koniec posyp pozostałym serem i bułką tartą. Zapiecz w piekarniku (około pół godziny w 180ºC
wysmienityDawno nie było na blogu mięsa. Dzisiaj mam dla Was prosty i szybki przepis na rumiane i chrupiące mięsko. Można podawać z ziemniakami, frytkami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy . Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Jeśli wypróbowaliście jakiś przepis z mojego bloga to proszę podzielcie się swoją(...)ułożyć pokrojoną na części cebulę, ząbki czosnku i pieczarki. Wlać 1/4 szklanki wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. W trakcie pieczenie, obrócić jeden raz mięso, a wierzch udek smarować za pomocą pędzelka powstałym tłuszczem. udka pieczone z pieczarkami Polecam kurczak w pomarańczach udka z cytrynową nutą złoty kurczak udka
O kuchni z uczuciemPolecam domowy wypiek chleba, prosty przepis dla każdego kto ma piekarnik. Przesiewamy 1 kg mąki typ 650, dosypujemy 1 łyżkę soli i dodajemy 2 rozgniecione ziemniaki. W drugim naczyniu robimy zaczyn z 500 ml ciepłej wody, łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżki mąki. Przykrywamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia, potem dolewamy wyrośnięty zaczyn(...)Chlebki znowu przykrywamy żeby zaczęły rosnąć, na minimum 30 min.... ...wykładamy na blachę, smarujemy np. żółtkiem, posypujemy nasionami maku lub czarnuszki... wg swoich smaków i nacinamy lekko ostrym nożem. Pieczemy w 225 st.C 40-50 min., po upieczeniu stukamy w spód chleba, żeby usłyszeć głuchy odgłos, wtedy jest upieczony, jeżeli nie to dopiekamy jeszcze
chleba naszegorybą i mięsem lub jadać solo. Bataty inaczej słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach coraz częściej choć i tak zbyt rzadko, gdyż znacznie przewyższają pod względem wartości odżywczych klasyczne ziemniaki. Bataty są bowiem źródłem karotenoidów, luteiny i likopenu. Warto sięga o bataty również wtedy kiedy się odchudzamy, mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż powszechnie znana kremowe bulwy. Składniki(...)łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, batatów nie obieramy, myjemy, osuszamy i w całości pieczemy przez ok 40 min, aż zmiękną 2. W rondlu rozgrzewamy ok 2 łyżki oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno posiekane chilli
Słodki Kompromisjedno z moich ulubionych dań. Niestety zawsze oparte są na miksie białek i węglowodanów. A tu niespodzianka! Aga miło mnie zaskoczyła. Połączyła neutralne warzywa z białkami, zastąpiła ziemniak pietruszką i proszę... " Mariusz Woyda Składniki: 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula pół selera 2 ząbki czosnku 1 szkl. śmietany 2 jajka 250 g boczku 250 g sera(...)być ser (warto posypać nawet podwójna warstwę, wtedy bedzie chrupiąca skórka). Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich śmietanę i przeciśnięty czosnek. Wszystko mieszamy i polewamy na naszą zapiekankę. Pieczemy w piekarniku przez 30 min. w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę aby ser się zarumienił. Po wyjęciu zapiekankę posypujemy natką pietruszki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepieczeniu drobiu jest rękaw do pieczenia. Dzięki niemu, mięso nie wysycha i mamy sos, którego możemy użyć do kasz lub ziemniaków a później w nim odgrzać mięso. Jeśli lubicie spieczoną skórkę, warto rękaw na 15 min przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi zrumienić. Kurczak, dzięki kilkugodzinnemu marynowaniu, przesiąka smakiem przypraw. My lubimy przyrządzać połówki kurczaka, dzięki czemu(...)męczymy jednego dania przez tydzień Ja dodałam moje ulubione przyprawy, ale kierujcie się swoim smakiem i nacierajcie kurczaka według własnego uznania. Drukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka
Mieszam w Garnkuwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Bataty, czyli słodkie ziemniaki - są zdrowsze od tych klasycznych, popularnych na naszych stołach. Może gdyby nie cena - więcej osób mogłoby je bliżej poznać. rzewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Bataty zawierają o wiele więcej cennych składników, mają niski indeks glikemiczny i są bogate w witaminy(...)przełożyć do miseczki z olejem i dokładnie wymieszać (aby olej pokrył każdy kawałek). Następnie obtoczyć je w sezamie i umieścić (luźno) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać przyprawami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 190-190 stopniach. (W międzyczasie sprawdzić czy bataty są miękkie. Czas pieczenia zależy od grubości słupków
Di gotujejest zawsze bardzo wilgotne. Można je przyrządzić z surowej dyni jak również z dyniowego puree. Jeśli już robię dyniowe puree to zazwyczaj piekę dynię i przeciskam przez praskę do ziemniaków. Dyniowe puree zrobione w ten sposób jest gęste i ma bardziej wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję(...)łyżeczka proszku do pieczenia 200 g ananas, pokrojonego w kostkę szczypta soli 2 jajka 200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach 150 ml oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietanki lub mleka Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg
codojedzeniaJeżeli jesteście zwolennikami dań, które można przygotować z użyciem tylko 1 naczynia - to ta zapiekanka przypadnie Wam do gustu. W taki sam sposób można zapiec surowy ryż jak i ziemniaki . Składniki na porcję dla 4 osób*: 4 duże udka z kurczaka 3/4 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka wywaru warzywnego + ewent. 1/2 szkl. wody 2 małe, młode marchewki(...)wierzchu ułożyć udka z kurczaka (skórką do góry). Czosnek drobno posiekać i ułożyć go na udkach z kurczaka. Przygotowaną zapiekankę zalać 1 szklanką wywaru warzywnego. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Danie piec pod przykryciem około 40 minut, a kolejne 20-30 minut bez przykrycia. Jeżeli zauważymy, że zapiekanka ma za mało wody - to można dolać pół szklanki wody. Kasza powinna
Ugotowaćoliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem i 100 ml ciepłej wody dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15 minut by drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy(...)odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 - 60 minut. Blachę (lub kamień do pizzy -nie mam niestety) wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 240 C. Wyrośnięty chlebek przekładamy na rozgrzaną blachę. (ja wyjmuję blachę z piekarnika przekładam chleb i wstawiam do pieca) Piekarnik zaparować. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 210 C i pieczemy jeszcze ok 30- 40 minut. Chlebek
Delicious Titbitsziołowe knedelki do gulaszu. Knedelki są świetną alternatywą dla ziemniaków, za którymi nie przepadamy. Przepis pochodzi z książki W JEDNYM GARNKU, wydawnictwa Konemann. Jest niezwykle prosty, zrobienie knedelków zabiera zaledwie parę minut, a efekt wspaniały i bardzo smaczny! Polecam! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g zimnego masła 1 łyżeczka(...)sól i maślankę. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm wycinać krążki o średnicy 5 cm. Naczynie z gulaszem wyjąć z piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Knedle ułożyć na wierzchy potrawy i posmarować roztrzepanym jajkiem. Garnek wstawić na najwyższą półkę w piekarniku i piec przez 12-15 minut, aż knedle wyrosną
KUCHARNIAOd dłuższego czasu staram się unikać smażenia mięsa w panierce, dlatego dzisiaj chciałam zaproponować kurczaka pieczonego w panierce. Danie bardzo proste, smaczne, a co najważniejsze
kuchnia doskimięsa mielonego - kto jakie lubi koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku ulubione przyprawy i zioła (u nas pietruszka, koperek, pieprz i słodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie(...)masę mięsną. 6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. 9. I gotowe! Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czyniPrzewspaniałe danie rybne! Przepis znalazłam na blogu u Pani Danusi, gdzie bardzo lubię zaglądać :) Nie tylko dlatego, że pani Danusia ma takie imię jak moja mama
Kuchnia domowa Anispory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno z hrabstwa Yorkshire – stąd nazwa). Są bardzo proste do wykonania i dość tanie. Potrzebujemy tylko blachy na muffinki(...)rodzina na taki wymysł (czytaj: a gdzie ziemniaki?). Okazało się, że puddingi zniknęły jako pierwsze. W dodatku najbardziej smakowały babci, która do dziś pyta: A kiedy przyrządzisz mi te „puchatki”? Teraz robię je często. Czasem dodaję do nich świeże lub suszone zioła. Szczególnie polecam do mięs wieprzowych – np. pieczonej karkówki, łopatki, szynki czy polędwiczek, ale również
Poezja smakuCASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera(...)potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie
Martyna CooksCASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami, nie byłabym sobą, gdyby obyło się bez sera(...)potrzebują najwięcej czasu na ugotowanie. Ja gotuję buraki na parze przez około 2 godziny, w zależności od ich wielkości. Ich twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie
Martyna CooksNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam połączenie smaku bananowego z czekoladą.Do takich wypieków jak zwykle fantastycznie sprawdza się ciasto francuskie lub na croissanty. Spróbujcie
Kuchnia Pełna Pasjipodać różne sosy, np. sos z pieczonych pomidorów , tzatziki albo zwykły ketchup. Ja zrobiłam salsę z pomidorków koktajlowych, czosnku i szczypiorku. Placki z ziemniaków i łodygi brokuła to również super uzupełnienie obiadu - warzywnego lub mięsnego gulaszu. ➤ Zobacz także: Placki z łodygi brokuła i marchewki (czwartek w tygodniowym menu) Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis(...)placki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy plaster sera pokrój na cztery części, następnie ułóż kawałki sera na plackach. 6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i ustawionego na górną grzałkę. Zapiekaj przez 5 minut, aż ser się roztopi. Podawaj od razu samodzielnie lub z sosami: ketchupem, sosem z pieczonych pomidorów , tzatziki lub salsą
Chilli Czosnek i Oliwaziemniakami oraz ulubioną surówką, będzie wspaniałym daniem. Do polędwiczki wieprzowej pasuje praktycznie wszystko – kasza, ziemniaki czy makaron. Jeżeli chodzi o dodatki do obiadu, możemy podać ją zarówno z mizerią, ogórkiem kiszonym czy w końcu z surówką z sałaty rzymskiej z rzodkiewką . Przed pieczeniem należy polędwiczkę wieprzową obsmażyć na patelni. Musimy pamiętać(...)polędwica jest mięsem, które łatwo się przesusza, dlatego nie możemy poddawać jej zbyt długiej obróbce cieplnej. Zobacz też: Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Zrazy z karkówki Pieczony kurczak na butelce Przepis na pieczoną polędwiczkę wieprzową Drukuj przepis Porcji: 1 polędwiczka Czas gotowania: 20 minut Składniki polędwiczka wieprzowa olej do smażenia papryka słodka sól i pieprz Przepis 1 Polędwiczkę oczyszczamy
Kuchnia Bazyliimusztardy, np Develey 1 łyżeczka chrzanu, np. Develey 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 12% 1 polędwica wieprzowa miód olej ulubione przyprawy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło, śmietanę i zmiksować mikserem, dodać musztardę, chrzan i słodką paprykę i miksować jeszcze chwilę. Puree wyłożyć na dno wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Brukselki rozdzielić(...)Obsmażyć na oleju z każdej strony na rumiano. Pod koniec pokroić w plastry i obsmażyć jeszcze krótko z każdej strony. Gotowe wyłożyć na brukselkę. Zapiekankę piec ok 8 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smaki idealnie się ze sobą łączą, całość rozpływa się w ustach. Zasmakuje nawet tym, co nie cierpią brukselki (tak jak ja wcześniej). Jest przepyszne
Trufelkowołączymy razem w misce dokładnie mieszając, następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 min. Ciasto: mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy sól, potem dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do wyrośniętego zaczynu. -- -- -- -- Mieszamy łyżką lub mikserem z odpowiednimi końcówkami do ciasta. Potem dosypujemy trochę mąki i wyrabiamy ręcznie ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy(...)lodówki. Po wyrośnięciu chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką... Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary elektryczny. -- Po wyjęciu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos tzn., że chleb jest gotowy, jeżeli się
chleba naszegomąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to: 1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę(...)blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawami i nacinamy. Gdy pieczywo odpoczywa i rośnie na stole, do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne... nastawiamy na 200 st. C Jak piekarnik rozgrzeje się do 200 st. wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego chleb :) Pieczemy 30 min. Potem wyjmujemy upieczone bułki i zdejmujemy pokrywkę naczynia... ...tak pieczemy kolejne ~30 minut ...bułki szybko
chleba naszegoochotę na pieczone mięso? Dzisiaj przepis na złocistego, soczystego i aromatycznego kurczaka pieczonego w folii :) Takie danie świetnie smakuje podane z frytkami lub gotowanymi ziemniakami. Warto dodać, że sos po upieczeniu jest rewelacyjny w smaku! Wystarczy go ewentualnie mocniej doprawić i zagęścić mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Składniki: 1 cały kurczak (bez szyi(...)przed pieczeniem, kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami z zewnątrz jak i w środku (ostrą paprykę, pieprz cayenne, bazylię, kurkumę, sól, zwykły pieprz, olej, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek wymieszać z olejem). Wstawić do lodówki, Następnego dnia, godzinę przed pieczeniem - mięso wyjąć z lodówki. Przygotowanego kurczaka przełożyć do folii, zawinąć ją i mięso wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec
Ugotowaćniedzielny obiad, na święta lub urodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami. Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza. SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg. domowa(...)pieprzem. Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20 min., aż skórka zarumieni
Kuchnia Paulettes