najlepiej o słodkim profilu i umiarkowanej goryczce) Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Ziemniaczki obsypane ulubionymi przyprawami i nakropione olejem wrzucamy wraz z posolonym i natartym cytryną łososiem do piekarnika (w osobnych pojemnikach) i pieczemy w 180stopniach ok 12 minut 2/ Układamy kiełki i przepołowione rzodkiewki na talerzu, z kulki mozzarelli obcinamy górę i dół tak by leżała płasko. Pistacje rozdrabniamy(...)cieple. 4/ Polewamy dressingiem miks kiełków z rzodkiewką, wrzucamy mozarellę z pistacjami do piekarnika na 200 stopni do momentu aż ser zacznie się topić. Stopioną mozzarellę wykładamy na liście szpinaku na talerz. Wykładamy rybę z piekarnika i ziemniaczki - układając je na talerzu. Ziemniaki i rybę polewamy sosem maślano-cytrynowym. 5/Na koniec nalewamy piwo do szklanki i zbieramy czapę piany
Kuchnia PROzdrowotnamasło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kiełbaski na talerz i odstaw. Włącz piekarnik i rozgrzej do 200 oC. Zwiększ(...)lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku i włóż ponownie kiełbaski do patelni. Wyłóż puree na kiełbaski w sosie, przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut do zarumienienia. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, posyp tymiankiem i podawaj. Smacznego! English version Sausage, vegetable and mash bake (6-8 porcji) Ingredients: 1 kg potato
karmelowykasztany z grilla i chciałaby, żebym spróbowała takie zrobić. Spróbowałam! Teraz jestem zła na siebie, że tak długo zwlekałam z ich spróbowaniem i przyrządzeniem. SĄ BOSKIE! Smakują jak "orzechowe ziemniaki", a smak mają tak niesamowity, że z mamą kupiłyśmy kolejne pół kilo. W dodatku przygotowanie ich jest tak dziecinnie proste, że mogłabym robić je codziennie. Co więcej, kasztany jadalne(...)drugiej przekąski idealnej - pieczonej cieciorki . Składniki: - dowolna ilość kasztanów jadalnych (nie tych polskich z drzewa!) *opcjonalnie: masło/margaryna Kasztany płuczemy i nacinamy krzyżykiem na wypukłej stronie. Wlewamy wodę do takiego garnka, by zmieściły się nam wszystkie kasztany i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kasztany i gotujemy 20 minut. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 210 stopni. Podgotowane kasztany odcedzamy, osuszamy
Be Fit Be Strongsłodki ziemniak (batat) 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki pestek dyni lub słonecznika 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 1/2 łyżeczki kuminu 2 gałązki tymianku 1 szalotka lub mała cebulka 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżka sosu teriaki, ostrygowego lub barbecue sól, pieprz sos 1 główka pieczonego czosnku 1/2 pieczonej(...)padano lub parmezan roszponka/rukola/sałata lodowa ketchup SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Batata kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy batatami układamy ząbki czosnku i kawałki czerwonej lub żółtej papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 30 minut. Upieczone warzywa wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy. Fasolę odcedzamy z zalewy
DefinicjaSmakuNie będzie to post wnętrzarski i na pewno nie oprowadzę Was po mojej kuchni. Nic z tych rzeczy. Będzie z zupełnie innej beczki, a
bastalenaWielkanocnych życzę wszystkim spokoju radości, dużo zdrowia i smacznego jajka. Niech radość i szczęście zagości w waszych serduchach. Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula(...)ziemniaki rozmaryn 3 łyżki oliwy sól Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki nie przeciąć do końca. Polecam włożyć ziemniaka na łyżkę i na niej nacinać go. Solę je, posypuję rozmarynem, polewam oliwą. Wkładam razem z kiełbasą na blaszkę i zapiekam w nagrzanym piekarniku
wesoła kuchniaPyszne danie jednogarnkowe, czyli pulpety pieczone z ziemniakami, warzywami i sosem pomidorowym. Składniki: opakowanie mrożonej mieszanki warzyw z brokułem, marchewką i ziemniakami (ja dałam pół opakowania i dokroiłam jeszcze ziemniaków) puszka pomidorów 150 ml śmietany 30% zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano sól, pieprz 150 g żółtego sera Na pulpety: 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego jajko 2 łyżki(...)śmietanę łączymy ze sobą, miksujemy, dodajemy przyprawy. Mieszankę warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego wraz z pulpecikami. Sos pomidorowy wylewamy na zapiekankę. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut
e-PrzepisyKulinarnepapryki 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i świeżo zmielony pieprz 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Dużą blachę wyłóż folią aluminiową (lub użyj naczynia żaroodpornego). Umyte i osuszone udka wrzuć do miski, wsyp obie suszone papryki, majeranek, tymianek, sól(...)spieszysz - pomiń ten krok). Obrane ziemniaki pokrój w ćwiartki, cukinię w 1 cm półtalarki, paprykę w grubsze paski, cebulę w ósemki, czosnek lekko zmiażdż nożem i pozostaw w łupinkach. Wrzuć warzywa do miski, dodaj 2 łyżki oliwy, zioła prowansalskie, sól i pieprz, wymieszaj. Na blasze ułóż kawałki mięsa, pomiędzy nie poukładaj warzywa i piecz całość najpierw 15 minut
Słodko-Słony Świat Ilonymałe ziemniaki), łyżeczką soli i kurkumą. Ziemniaki zblenuj z rozmarynem, solą i gałką muszkatołową, możeż dodać trochę mleka i oleju roślinnego (ja tego nie zrobiłam). Formę w której będziesz zapiekać wyłóż papierem do pieczenia, wtedy cały „pie” będziesz mogła/mógł wyjąć z formy i wygodnie kroić, do pieczenia lub wysmaruj olejem roślinnym, ale wtedy raczej będziesz wyciągać(...)kremów warzywnych. Piecz w temp. 180 C przez około 40 minut. Danie przygotowałam dzień wcześniej, a dokładnie wieczorem (Ci, który śledzą na mnie instagramie sa bardziej na bieżąco, z tym co robię aktualnie w kuchni). Trzymałam to „ciasto” w chłodzie, ale nie w lodówce i podałam na obiad lekko je podgrzewając w piekarniku, a to co zostało jedliśmy
greenscarfdobrze rozpalony grill. Nie spieszmy się wrzucać mięsa na grilla , gdy grill jest ciepły. Poniżej parę wskazówek jak pieczemy wołowinę I kurczaka.Udka kurczaka :potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grillaCzas pieczenia to 25-30 min.Wołowina:Grill musi! być bardzo dobrze rozpalony o wysokiej temperaturze.Stek ok 2-2,5 cm grubości(...)kurczaka- 20 min. Po tym czasie dodaliśmy mięso- ponieważ lubimy mięso średnio wypieczone- trzymaliśmy 8 min. Do mięs przygotawałam masło czosnkowe- przepis znajdzieci tutaj.Oraz sałatkę I upiekłam w piekarniku młode ziemniaki. Co by nie powiedzieć z grill się udał , ale z powodów ode mnie niezależnych :) - czytaj głód ...zdjeć zdecydowanie mało .Smacznego grillowania życzę
Smaki Edytygroszku z mlekiem kokosowym – krem kalafiorowy z boczkiem i grzankami – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Przygotowanie : ok 20 minut Ilość porcji : 2-3 Składniki: – 6 dużych pomidorów(...)ćwiartki lub ósemki. Do naczynia żaroodpornego włóż pokrojone pomidory, ząbki czosnku, pokrojoną w półplasterki cebulę. Wszystko polej oliwą, dodaj świeże zioła, dopraw solą i pieprzem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piecz warzywa przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmij warzywa, przełóż je do garnka wraz z sokami. Część ziół tych najtwardszych lub tych z gałązkami musisz
nietylkopasta.plzostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki(...)majeranek mieszamy i wyłączamy palnik. 3. Z ziemniaków robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha
Na moim talerzuwitamina K i innych - bulwy batata mogą być cenne w diecie osób zagrożonych utratą wzroku czy chorobami cywilizacyjnymi (miażdżyca, otyłość, cukrzyca). Są również źródłem naturalnych przeciwutleniaczy. Mimo nazwy "słodki ziemniak" mogą być wykorzystywane w żywieniu diabetyków, gdyż mają niski indeks glikemiczny i bez obawy mogą być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzycę. Ich regularne stosowanie w diecie pomaga ustabilizować poziom(...)pieprz cayenne curry kilka kropel cytryny ulubiony makaron (u mnie zielony w składzie ze szpinakiem) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na początek pieczemy w naczyniu żaroodpornym pokrojoną paprykę czerwoną i bataty (obrane ze skórki) pod przykryciem przez około 40 minut (pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia). Gotujemy makaron, a na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Łączymy cebulę z upieczoną papryką i batatem, a następnie miksujemy
wege i kropkazostały z poprzedniego obiadu. Krojenie zapiekanki najlepiej wychodzi po kilku godzinach od wyjęcia z piekarnika. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego cebula 300 g pieczarek czerwona papryka 2 łyżki sosu/koncentratu pomidorowego 1,5 kg ugotowanych ziemniaków sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra, przyprawa do ziemniaków lub gałka muszkatołowa 1. Cebulę kroimy w kostkę pieczarki w talarki, paprykę w paseczki(...)majeranek mieszamy i wyłączamy palnik. 3. Z ziemniaków robimy puszyste puree. Ugniatamy ziemniaki tłuczkiem dodajemy 2 łyżki masła i niepełną szklankę mleka ( można użyć kilka łyżek śmietany). Energicznie mieszamy. Dodajemy przyprawy. 4. Na dno naczynia wykładamy mięso mielone i łyżką lekko dociskając nakładamy puree z ziemniaków. Można posypać startym żółtym serem. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUmałego rondelka, dodajemy gałązki rozmarynu i tymianku. Zalewamy olejem tak, aby przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu(...)ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego
W kuchni Katie