pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:269/384)

Baba ziemniaczana z karkówką i pieczarkami 219

Karkówkę upiekłam w całości w piekarniku i zostało mi sporo tego smakołyku. Chwilę myślałam co by z niej przygotować oryginalnego, a jednocześnie łatwego, nieskomplikowanego i smacznego. W ten sposób powstała moja baba ziemniaczana, karkówką i pieczarkami nadziana. Żółte zabarwienie dzięki kurkumie uzyskałam, a przyprawami, ziołami fajny smak nadałam. Baba po upieczeniu z jogurtem greckim (lub śmietaną) idealnie się komponowała(...)okrągłą formę o średnicy 25 cm 1 kg ziemniaków, 1 biała cebula, 1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, 1 – 2   łyżki soli, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 kopiasta łyżka suszonego koperku, ½ łyżeczka mielonej ostrej papryki czerwonej, ¼ łyżeczki kurkumy, 200 g jak najmniejszych pieczarek, 400 g pieczonej karkówki, ponadto: bułka tarta do podsypania, tłuszcz do wysmarowania

Moniki Smakołyki
Pieczony topinambur pachnący tymiankiem 229

smak, plasuje się gdzieś pomiędzy pietruszką, a ziemniakiem. Do pietruszki zbliża go orzechowa słodycz i moc witamin, a do ziemniaka konsystencja i jego wielkofunkcyjność :) Można go gotować, smażyć, piec, grillować, zrobić z niego pure albo zupę. Koniecznie spróbujcie mojej pieczonej wersji z mnóstwem aromatyznego tymianku. Pycha! SKŁADNIKI 1/2 kg topinamburu 1 cebula 1 papryka 1 głowka czosnku(...)ósemki, paprykę na 12-14 części. Ząbki czosnku należy pozostawić w łupinach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze układamy kawałki topinambura (skórką do dołu), papryki, cebuli oraz czosnku . Pomiędzy warzywami układamy tymianek, całość skrapiamy oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, aż topinambury lekko się zarumienią, papryka przypiecze

DefinicjaSmaku
Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek 149

Wielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie(...)tłuszcz. Na tłuszczu ułożyć pokrojoną w grube piórka cebulę oraz jabłko pokrojone w cząstki (z jabłka wykroić tylko gniazdo nasienne, nie obierać skóry.) Mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piec przez około 20 minut, a następnie przykryć mięso i zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. W tej temperaturze piec mięso przez około 90-120 minut. Pod koniec pieczenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marchewkowe babeczki z kremem 159

Bardzo lubię ciasta marchewkowe, a tym razem postanowiłam zrobić w formie babeczek. Są naprawdę pyszne i idealne do niedzielnej kawki :) Na przepis natrafiłam  tutaj . Składniki

kuchnia doski
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 119

czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki. 9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. Danie gotowe. 10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy(...)blaszki do pieczenia na pulpety i żaroodpornego naczynia do pieczenia kurczaka teriyaki. Po wystudzeniu każde danie pakujemy do dwóch zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Każde z dań zachowa świeżość przez cztery dni. Jeśli czegoś nie zdążycie zjeść, wstawcie danie do zamrażalnika, gdzie może czekać na swoją kolej przez miesiąc, nie tracąc wartości odżywczych. Szaszłyki z młodych ziemniaków W drugim

Niedzielny kucharz
Zupa krem z dyni i chipsami z jarmużu 136

bardzo zdrowy i trzeba go uwzględnić w jadłospisie. Dzisiaj połączyłam jarmuż z dynią. Dynię oskrobać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić dynię na mniejsze kawałki. Marchew, korzeń pietruszki i ziemniaka obrać i pokroić drobno. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, ząbek czosnku i liście jarmużu. Zetrzeć imbir na tarce i dodać do zupy. Doprawić zupę solą i pieprzem. Wlać(...)oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, obsypać jarmuż gruboziarnistą solą. Dokładnie wymieszać. Na blaszce rozłożyć papier i położyć na nim listki jarmużu. Nagrzać piekarnik do 190 C, wstawić blaszkę do piekarnika na górną półkę. Piec 10-13 minut. Raz zamieszać podczas pieczenia. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Chipsy z batatów 126

więc pora na jakiś dobry film. Jeżeli lubicie podjadać podczas oglądania warto zamienić niezdrowe przekąski na coś mniej kalorycznego. Dobrym pomysłem mogą okazać się chipsy z batatów, popularnych słodkich ziemniaków, które coraz częściej goszczą w polskich kuchniach. Przygotowanie nie trwa długo, a z 3 batatów wyszła mi solidna porcja dla 3-4 osób. Świetny słodki smak batatów połączony z mieloną(...)słodką paprykę. Oczywiście można użyć ostrej papryki lub innej przyprawy w proszku. Wszystkie plasterki dokładnie mieszamy, aż przyprawa dokładnie pokryje powierzchnię chipsów. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozkładamy plasterki batatów na blasze i pieczemy przez około 30 minut. Czas pieczenia może się wydłużyć/skrócić w zależności od grubości plasterków

Programista w kuchni
Wegański quiche brokułowy 148

kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut. Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie kawałki(...)usmażonych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie, przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut. Praktyczna uwaga: Jeżeli chodzi o przechowywanie quiche w lodówce, to polecam zawinac go szczelnie w folię aluminiową, żeby ciasto nie wyschło. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku albo nawet na patelni na małym ogniu. Smacznego! * Inspiracją dla mnie był

Lamarida.pl
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 98

kroimy i smażymy na maśle. Starte ziemniaki przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy.  Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki(...)wciskamy pieczarki czyli serce placka, które lekko przykrywamy mięsem. Tak przygotowane podłoże przykrywamy podsmażonymi ( też z jednej strony) plackami,  lekko dociskamy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) i pieczemy około 20 - 30 minut. Aż się środek upiecze, a wierzch zrobi jeszcze bardziej chrupiący. Podajemy z sosem pomidorowym. Troszkę jest z tym zabawy , ale zapewniam warte zachodu.  Niby zwyczajne

Dieta moja pasja
Sernik gotowany z jabłkami 156

najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier, masło i jajka umieszczamy w garnku z grubym dnem i dokładnie(...)mniejsze kawałki i wkładamy do garnka.Wlewamy wodę i stawiamy na średnim palniku, podgrzewamy do chwili aż jabłka się rozsmażą (jeśli macie z tym problem, mięknące jabłka rozbijcie tłuczkiem do ziemniaków i jeszcze przez chwilę rozsmażajcie). Do tak przygotowanych jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę serową, przykładamy drugim blatem

Czary - gary w kuchni
Dorsz zapiekany z cukinią 145

plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami.  Składniki na 2 porcje: 1 duży filet z dorsza (około(...)umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie polać olejem lub oliwą z oliwek (1 łyżką). Piec bez przykrycia około 25-30 minut w  180ºC. Rady: - cukinii nie trzeba obierać ze skórki, - najlepiej, aby plasterki cukinii były jak najcieńsze - dzięki temu rybę bez problemu owiniecie, - jeżeli

Ugotować
Bataty z piekarnika 255

różnią się od zwykłych ziemniaków. Moja córka stwierdziła, że nie są to ziemniaki tylko taka gruba marchewka (wspomnę,  że córka nie przepada za marchewką). Nie za bardzo wiedziałam co z nimi zrobić, oczywiście wcześniej odwiedziłam wujka google i dowiedziałam się, że można upiec je w piekarniku albo zrobić piuree. Zapewne przepisów jest znacznie więcej, ale ograniczyłam się do tych(...)Bataty dokładnie myjemy,osuszamy i kroimy w ósemki tak aby wyszły "łódeczki". Przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy. Masło kroimy na mniejsze części i układamy między batatami. Pieczemy w 200 C około 35min, pod koniec pieczenia (około 5 min) posypujemy tymiankiem (tyle ile lubimy) i dopiekamy jeszcze. Nasze bataty mogą upiec się szybciej bądź będzie trzeba je potrzymać dłużej

Amatorka kuchenna
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 181

delikatne, mięciutkie, soczyste – jednym słowem, pyszne. Po raz kolejny w moich poszukiwaniach trafiłam do Basi Ritz i jej sposobem upiekłam polędwiczkę wieprzową. Cała tajemnica tkwi w… niskiej temperaturze pieczenia mięsa.   Składniki:  - polędwiczka wieprzowa ok. 700g- sól morska- pieprz świeżo mielony- papryka słodka i ostra- 100 g mielonych migdałów- 25 g migdałów w płatkach- olej rzepakowySos migdałowy:- masło sklarowane(...)olej, mięso obsmażamy na rumiano, ze wszystkich stron. Panierujemy w migdałach i kładziemy na ruszt do nagrzanego piekarnika na 70 minut. Pod rusztem stawiamy blaszkę, na spadające migdały i kapiący sok z mięsa. W międzyczasie możemy przygotować dodatki do polędwicy (sos, ziemniaki lub ryż, surówkę… itp.) Do polędwiczki przygotowałam sos migdałowy. Na sklarowanym maśle przesmażyłam starte migdały. Gdy się lekko

mojewypiekiinietylko
Brownie z buraczkami 133

mega czekoladowe i bardzo wilgotne. Oczywiście nie czuć w nim buraczka więc nie należy się przedwcześnie zniechęcać. Myślę, że następnym razem zetrę buraki rzeczywiście na tych najmiejszych oczkach do ziemniaków i je bardziej odcisnę… bo na pewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami.Brownie z buraczkamiSkładniki:1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków)200 g gorzkiej(...)ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909Post Brownie z buraczkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka kakaowe 105

Ciasteczka kakaowe wykonane przy użyciu tłuczka do ziemniaków, sitko do krojenia warzyw w kostkę i do krojenia jabłek.Prosto, szybko i smacznie. 50 dkg mąki 25 dkg miękkiego masła 20 dkg cukru pudru 3-4 łyżki kakao szczypta soli 4 żółtka  1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %  1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju Masło utrzeć na jednolitą masę, dodać(...)Dodać  mąkę, zagnieść i uformować ciasto.  Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczać kuleczki tłuczkiem do mięsa, sitkiem do krojenia jabłek i warzyw.Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 12-15 minut

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania