prostego powodu - nie chcę prezentować Wam banalnych propozycji i ja również lubię zaskoczyć sama siebie. Ciężkie i znane wszystkim z domów rodzinnych sałatki na bazie majonezu, z ziemniakami i warzywami, już dawno wyszły z mody, nie są też w żaden sposób zaskakujące, a papa w misce udekorowana majonezem i (nie daj Boże!) papryką (najlepiej w kształcie kwiatka!), również jest(...)pokrył je w całości. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Buraki umyj dokładnie, następnie osusz papierowym ręcznikiem i zawiń każdy osobno w folię aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz na blaszce przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Ostudź i obierz ze skóry. Pokrój je w ósemki. Bekon lub pancettę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Następnie
Garniec Magaliemasy (np. za pomocą łyżki do lodów), formować w dłoniach kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i układać na papierze. Piec 20 minut (piekłam 17 minut) w temperaturze 180 stopni C. na środkowej półce piekarnika z włączonym grzaniem góra/dół. W "Pysznościach z roślin" Paweł Ochman umieścił przepisy na słodkie, proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis
Weekendy w domu i ogrodziepyszną pieczeń z mięsa mielonego ze skwarkami z boczku i smażoną cebulką, polaną sosem koperkowym to pomysł na wyśmienity obiad. Podajemy z kluskami śląskimi albo ziemniakami i ulubioną surówką. Składniki na pieczeń z mięsa mielonego: 0,5 kg mielonej wieprzowiny jajko duża cebula 250 g boczku pól szklanki mleka bułka pszenna 100 g kaszy manny łyżka masła sól, pieprz, tymianek(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Masę wykładamy do keksówki (ok. 22cm długości). Jeśli jest blaszana, najpierw wykładamy ją papierem do pieczenia, moja jest sylikonowa, więc nie było takiej potrzeby. Wierzch pasztetu wyrównujemy i układamy na nim wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę, aż wierzch pasztetu lekko zbrązowieje. Sos koperkowy: ok 3 łyżki masła 2/3 szklanki
e-PrzepisyKulinarnepieczonej. Ryba smażona z chrupiącą skórką na obiad w środku tygodnia (nie tylko od święta czy weekend) jest chętnie przeze mnie przygotowywana. Dodatki? Różne - od pieczonych chrupiących ziołowych ziemniaków, puree z ziemniaków i groszku po chrupiące złociste frytki (wersja nadmorska). Surówki z kiszonej kapusty i marchewki lub warzywa gotowane na parze idealnie pasują - pasują i dodają kolejnych cennych(...)posolę więcej gotową rybę na talerzu - sól wyciąga z ryby wodę); na wierzch każdej polędwicy układamy mały kawałek masła; zawijamy szczelnie w folię aluminiową, pieczemy w temp. 170C z termoobiegiem na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół przez około 20 minut. Smacznego zdrowego
Zasmakuj Kuchnicały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą. Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami. Składniki: 2 wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła 1 mały pęczek świeżego koperku 1 mały pęczek świeżej natki pietruszki kilka plasterków cytryny 4 plastry pomidora po garści mrożonej zielonej(...)plasterki pomidora, resztę masła, połówki cytryny, pieprzymy dodatkowo, obok układamy fasolkę, posypujemy resztą natki i koperku (jak na zdjęciu). Zawijamy szczelnie w folii. Pieczemy 20-25 minut w temp. 190C na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem. Smacznego rybnego:) Na zdrowie
Zasmakuj KuchniKiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia. Frytki(...)wody i osusz. Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego
wegujemyktórej podałam pieczone ziemniaczki. Oczywiście nie mogło zabraknąć komosy ryżowej, wybrałam czarną i nafaszerowałam nią pieczonego kartofelka, pyrkę, grulę ;) czy jak kto woli. Farsz zyskał niepowtarzalny charakter dzięki gałązce świeżego rozmarynu w połączeniu z jeszcze jednym prostym i niedocenianym składnikiem ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 duży pęczek zielonych szparagów 4 młode ziemniaki 4 małe(...)posolonej wody, a następnie starannie blendujemy. Zupa nie powinna być, aż tak gęsta, żeby można ją było nazwać kremem, ale nie powinna być też zbyt rozwodniona ;) Ziemniaki dokładnie szorujemy i nieobrane wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, opiekamy z obu stron, aż zmiękną, a skórka się zrumieni. Quinoę podsmażamy na smalcu (który idealnie dopełnia całości) z gałązkami rozmarynu, dzięki
Quinoa Raz!Pieczone pstrągi tęczowe z gałązkami rozmarynu i suszonym czosnkiem niedźwiedzim oraz frytkami ze słodkich ziemniaków-batatów. Zdrowy, pyszny i aromatyczny obiad przygotowany na jednej blaszce do pieczenia Składniki: 2 pstrągi tęczowe (wypatroszone) 1 duży batat 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego sok z cytryny około 4 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Batata obieramy, kroimy(...)solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka wkładamy po gałązce rozmarynu, a nacięcia wypełniamy czosnkiem niedźwiedzim. Ryby przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na około rozkładamy przygotowane bataty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 25 minut. Około 8 minut przed końcem pieczenia blaszkę przestawiamy na górną półkę piekarnika. Smacznego
Oryginalny smakplastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną oliwę wykładamy przygotowane bakłażany i podsmażamy je delikatnie z obu stron. Odsączamy nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i układamy na ziemniaki. Czosnek i cebule drobno siekamy i solimy. Wykładamy na rozgrzana oliwę i dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy(...)będą się formować grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Zalewamy sosem zapiekankę i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -40 minut. Pieczemy pod przykryciem. Smacznego
ChilliJemyangielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec, cukier – do smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki – ok.200 g * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * parmezan SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KLUSKI: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, ugniatamy. Dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i jajko – zagniatamy gładkie ciasto(...)blendujemy mikserem, następnie dodatkowo przecieramy przez sito. POLICZKI WIEPRZOWE: W czasie kiedy sos nam się gotujemy policzki wieprzowe wkładamy do nagrzanego na ok. 200-220 C piekarnika na 30 minut ( po połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę ). CAŁOŚĆ: Przygotowane policzki podajemy z ugotowanymi kluseczkami i kiełkami lucerny. Podajemy gorące! Smacznego! PS. Policzki wieprzowe przygotowane tą metodą są genialne – idealnie
Ostra na SłodkoMój dzisiejszy obiad: filet z łososia, przypiekane ziemniaki, sałata lodowa z koperkiem i sosem winegret. Oczywiście palce lizać. Jeżeli chodzi o ziemniaki, to przepis już zamieszczałam
Passions hobbies lifemoja ulubiona sałatka na święta . Zamiast tradycyjnych ziemniaków robię sałatkę z pieczonych warzyw korzennych. Ziemniaki jemy przez cały rok, na święta musi być inaczej. Jest tyle jedzenia, że lekka sałatka to idealne przystawka do mięsa, drobiu czy zimnej garmażerki. Sałatka z pieczonymi warzywami Składniki: na 4 porcje 1 mały kalafior 2 korzenie pasternaku 2 marchewki 150 g jarmużu(...)marchewkę, pasternak i pokrój w podłużne paski. Podziel kalafior na różyczki. Ułóż warzywa na brytfance. Posyp solą i przyprawami, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw warzywa do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Przygotuj brukselkę. Usuń pierwsze liście jeśli jest taka potrzeba. Włóż brukselkę do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez 10 minut. Odcedź i opłukaj zimną
codojedzeniaRobi się go bardzo szybko i łatwo. Tak na prawdę potrzebujemy tylko kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw. Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB(...)Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę ok 40 min w 180 stopniach
Gotowanie PatkiKurczak pieczony z ziemniakami w sosie śmietankowo-musztardowym, to pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania danie obiadowe. To idealne zestawienie soczystych kawałków kurczaka, miękkich i przyrumienionych ziemniaków i sosu ze śmietanki i musztardy, doskonale smakuje serwowane z dużą ilością surówki np. z sałaty lodowej i marchewki. Umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać(...)ładnie się przyrumieni. Zdjąć z patelni, przełożyć do dużego naczynia do zapiekania. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu kurczaka włożyć ziemniaki i smażyć na dość dużym ogniu przez 4-5 minut, aż zaczną się przyrumieniać na brzegach. Piekarnik rozgrzać do 180°C (bez termoobiegu). Ziemniaki przełożyć do naczynia z kurczakiem, położyć na nich kilka gałązek majeranku. Wstawić do gorącego piekarnika
Świat Domowej Kuchnikanapek, na śniadanie i kolację. Wypróbowałam go także w wersji tostowanej. To przepis, jak widać, uniwersalny! Składniki (na 10 bułeczek) 400 g mąki pszennej 90 g gotowanych ziemniaków, dobrze rozgniecionych 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych) 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml wody 2 łyżki pestek dyni 1 żółtko Wykonanie: Drożdże(...)czasie formowania konieczne jest delikatne podypanie mąką, bo ciasto może kleić się do rąk. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posmarować oliwą i odstawić do wyrastania na 40 minut – bułki powinny zdecydowanie urosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać ulubionymi ziarnami. Piec 30min do zrumienienia. Prezentowany na zdjęciu chleb posypany jest siemieniem
Raj dla Podniebienia