Lubię czasem usiąść i poprzeglądać przepisy, które zaczęłam zbierać jeszcze w szkole podstawowej (jest ich naprawdę duuużo) i zawsze coś ciekawego wpadnie mi w oko :) Tym
kuchnia doskiintensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Nutę słodyczy zawdzięcza on dodatkowi serka mascarpone, dzięki któremu staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenyintensywny smak pomidorów, z akcentem pieczonego czosnku i lekką nutą słodyczy, która przełamuje kwaskowatość pomidorów. Nutę słodyczy zawdzięcza on dodatkowi serka mascarpone, dzięki któremu staje się też bardziej kremowy. Taki sos idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym. Świetnie smakuje z makaronem tagliatelle, ale również pasują do niego inne dodatki, jak ryż czy ziemniaki... Składniki: 2 filety z kurczaka (około(...)nich twardy środek i układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do góry. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i układamy między pomidorami. Całość polewamy oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Po tym czasie, pomidory wyciągamy z piekarnika i obieramy ze skórki, a następnie rozgniatamy widelcem. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Kuchnia MagdaLenyjajko 50 ml śmietana 36% masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniak obrać, pokroić w cienkie plasterki, krótko przesmażyć na oleju i położyć na spód w formie w której będziemy zapiekać. Użyłem foremki do muffinek , żeby nie mieć trudności z wyjęciem położyłem na spód pasek papieru do pieczenia. Cukinię i marchew pokroić w plastry, cukinię posolić, posypać tymiankiem(...)kawałków przesmażonych pieczarek. Jajko ubić z dodatkiem śmietany kremowej, doprawić solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać po 2 łyżki i wstawić do nagrzanego do 190 oC piekarnika. Zapiekać 10 - 12 minut. Podałem z sosem mojo, ale dobry też jest sos czosnkowy czy jogurtowo-koperkowy
Kulinarny karnet ChristopheraDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem
kuchnia doskiPo raz pierwszy jadłam to danie na przyjęciu u koleżanki. Jego smak tak mnie zachwycił, że postanowiłam w domu sama je przygotować. Kurczak w cieście
Słodko-Słony Świat IlonySchab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się rozpuści i lekko zarumieni po bokach zapiekanki. Schab
O kuchni z uczuciemochotę. Natkę pietruszki czy koperek myję, a następnie owijam w wilgotny ręcznik papierowy i wkładam do lodówki na odpowiednią półkę. Dzięki temu mam zioła na kilka dni. Z resztek ziemniaków robię kluski śląskie lub kotlety ziemniaczane z farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już(...)kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można upiec- wysuszyć w piekarniku. Następnie suche zmielić w młynku- otrzymujemy puder o intensywnym smaku i aromacie do posypywania dań. Wszystko inspiruje, a my odkrywamy jak jesteśmy kreatywni kulinarnie. W domu często organizuję
AZgotuj!którym dowiemy się wszystkiego o mięsie, kiełbasach, wędlinach, itp. A także zrobimy zakupy gdybyśmy zapragnęli sami przygotować jakieś kiełbasy/wędliny w domu. Tam jest wszystko co potrzeba. PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę) Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile polędwicy) Ostra musztarda 50 g masła(...)grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy: Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. MARCHEWKI
Marder&Marder ManufactureJak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu
Kuchnia Pełna Pasjipoczątkujących. Moglibyśmy pójść na skróty i gotować zgodnie z założeniami popularnej w Stanach metody meal prep, polegającej na tym, że na jedną tackę do piekarnika kładziesz np. brokuła, marchew, papryki, filety z kurczaka, doprawiasz wszystko, pieczesz, a potem pakujesz do pudełek wypełnionych kaszą, czy ryżem i masz cztery obiady do pracy. Na stronach amerykańskiego serwisu Goodful możecie zobaczyć na czym(...)zamarynowany trafił do lodówki W niedzielę po południu zaczęliśmy od przygotowania zapiekanki: trzeba ugotować kalafiora z warzywami i sos. Wszystko można zrobić w czasie, w którym nagrzewa się piekarnik. Czas pieczenia zapiekanki 25 minut W tym czasie kurczak huli huli wyciągnięty z lodówki czekał na swoją kolej. Czas zrobić chińskie dania. Nastawiliśmy ryż i makaron, żeby się ugotowały
Niedzielny kucharzPierwszy przepis w nowym roku. Wczorajszy obiad :) Po tych świętach, to nie wiadomo, co jeść. Zachciało mi się warzyw, więc zrobiłam pyszną zapiekankę. Kiedyś, robiłam już podobną, ale z ziemniakami. Tym razem z makaronem i to był świetny pomysł. Spróbujcie koniecznie. Podaję składniki na dwie porcje. Zapiekankę, podałam z sosem czosnkowym. Składniki: 150 g. makaronu 1 duża pierś z kurczaka(...)wylać na makaron. Dodać garść sera. Wymieszać. Następnie wyłożyć podsmażoną pierś, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i ułożyć różyczki brokuła. Wszystko posypać utartym serem. Wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 stopni i piec około 20 minut
Agusiowe smakołykipomidorami. Tymczasem okazuje się, że faszerowane pomidory to efektowne danie, które pozwala na spojrzenie na te „kanapkowe” warzywa z nieco innej strony. Do farszu użyłam słodkim ziemniaków w połączeniu z mleczkiem kokosowym i ostrą papryką, co nadało daniu ciekawego smaku i charakteru. Pomidory faszerowane batatami 2017-05-08 18:48:05 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj(...)zupy) Nafaszeruj pomidory masą ziemniaczaną, ułóż w naczyniu do zapiekania lub na blaszce z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch połóż kawałki sera i zapiekaj jeszcze kilka minut aż się rozpuści. wyjmij z piekarnika i poczekaj 2-3 minuty aż pomidory lekko ostygną. Podawaj np. ze świeżymi ziołami i sałatką warzywną. Smacznego
Powiedz dietom niePrzygotowanie nadzienia: zajęło mi kilka minut, umyte owoce pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na dużą patelnię, podsmażyłam z dodatkiem cukru przez 3 minuty, rozdrobniłam za pomocą „ugniataczki” do ziemniaków, dodałam fixu i po 3 minutach mieszania i smażenia był gotowy. Przygotowanie ciasta: krok po kroku znajdziesz instrukcję Wegańskie drożdżówki Używając suszonych drożdży pomija się etap wstępnego wyrastania drożdży(...)możesz piec. Formowanie serduszek jest prostsze niż się wydaje. Najpierw podziel ciasto na pożądaną ilość porcji. Każdą rozwałkuj na cienki placek i posmaruj dżemem. Zwiń w rulon jak naleśnik. Złóż na pół i zlep końce. Przekręć tak, aby złożenie było równolegle do blatu. Przetnij do 2/3 w miejscu zgięcia. Rozłóż tak aby utworzyło się serce. Piecz prze 25 minut
greenscarfLubicie szpinak? My bardzo;) Dzisiaj mam dla Was propozycję na pyszne i proste danie. Idealnie komponuje się z ziemniakami, ryżem, makaronem czy też kaszą. Kurczak jest niezwykle mięciutki i soczysty, dodatek szpinaku czyni go bardziej wyborowym. Koniecznie spróbujcie;) Składniki: 2 filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 100 ml jogurtu naturalnego(...)koniec dodać do szpinaku jogurt, wymieszać i podgrzewać do czasu aż całość delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Wystudzony szpinak rozłożyć na mięsie i wraz z papierem do pieczenia zwinąć w roladę. Piec w piekarniku przez około 60 minut w 170 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Ani