pieczone udka - 2203 przepisów (strona:71/147)

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście 156

formy marynata do kurczaka: 2 łyżki miodu sok z połowy pomarańczy 1 łyżka oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki kolendry sól pieprz Kurczaka podzielić na kawałki: oddzielić udka, podudzia, skrzydełka, odkroić filety (korpus można wykorzystać np. do ugotowania rosołu). Składniki marynaty wymieszać. Kurczaka polać marynata, odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą na noc. Żaroodporne naczynie wysmarować(...)mięsa), wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 170stC (termoobieg), następnie zdjąć pokrywkę/folię i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie ładnie zarumienione. Podawać od razu. Smacznego! *można wykorzystać również pojedyncze kawałki kurczaka, np. same udka lub pałki

Obiad gotowy
Dynia w wersji wege i nie wege 54

potem są moje ulubione dyniowe smaki, czyli purée, dynia pieczona, curry czy sałatki na ciepło. Bez dyni nie ma Halloween, a najlepsza gęsina na świętego Marcina jest właśnie z dynią. Nie wierzysz? Łap przepis. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, to polecam zaprzyjaźniony blog Konrada, czyli blendman.pl Dynia w wersji mięsnej UDKO GĘSI KONFITOWANE Z DYNIOWYM PĘCZOTTO Składniki: 4 uda gęsie(...)posolić dzień przed przygotowaniem. Piec w tłuszczu 4 godziny w piekarniku. Dynię pokroić na kawałki, wyjąć pestki i upiec w piekarniku. Pęczak ugotować. Cebulę, jabłko i gruszki pokroić w kostkę. Dynię zblendować ze szklanką wody lub bulionu, dodać pokrojone warzywa, ugotowany pęczak, wino, łyżkę miodu, posolić i popieprzyć. Na talerzu ułożyć porcję pęczotto dyniowego, udko i posypać podprażonymi pestkami dyni

Ugotowane pozamiatane
Francuska orzechowa tarta z kaczką na jesienny piknik! 166

swój jedyny i niepowtarzalny sposób. Ja wyczarowałam w kuchni przepyszne danie, rodem z kuchni francuskiej. Bardzo aromatyczna i korzenna tarta z dużą ilością orzechów, karmelizowaną czerwoną cebulą, mięsem z pieczonej kaczki, chrupiącym boczkiem i chrupiącymi zielonymi jabłuszkami kaparowymi. Tą tartę po prostu trzeba chociaż raz zrobić podczas jesieni, jest bardzo chrupiąca, bogata w smaku i obłędnie dobra. Tarta jest(...)KRUCHE: - 120 g masła - 240 g maki pszennej typ 480 - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól NA FARSZ: - 1 słoiczek Czerwonej cebuli Premium marki Stovit - 1,5 szklanki orzechów włoskich - 1 upieczone udko kacze - 10 plastrów boczku surowego - 6 łyżek oleju orzechowego bądź rzepakowego - 2 białka - sól - pieprz - wrzątek do sparzenia orzechów ponadto

SMYKWKUCHNI
Kurczak z marynaty -pieczony w kombiwarze 183

tydzień można w wygodny sposób przechowywać w lodówce." marynata Kujawski [ słodka papryka-zioła] skrzydełka, udka z kurczaka Kawałki kurczaka umyć, osuszyć .Wymieszać z marynatą i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Następnie kurczaka można upiec w piekarniku,na grillu lub usmażyć .[mój kurczak był pieczony w kombiwarze

Moje domowe kucharzenie
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 333

tymianek, sól, pieprz i dokładnie przemieszałam Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka (  podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast

Proste Potrawy
Udka z indyka pod pierzynką z pora 210

doprawić solą i pieprzem, a następnie ułożyć na mięsie. Wierzch pora posmarować śmietaną lekko posoloną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż mięso będzie miękkie. W przypadku gdy por zacznie nam zbyt mocno się przyrumieniać należy przykryć naczynie folią aluminiową. udka z indyka pod  pierzynką z pora

O kuchni z uczuciem
Kurczakowe uda faszerowane szpinakiem pod beszamelową kołderką 331

zdjęciu po prawej farsz ze śmietaną i mąką 7. Udka układamy na pieczarkach i sosie. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą (kto co ma) lub w wersji na bogato - tartym serem wymieszanym z bułką tartą. 8. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub kaszą jaglaną.   9. Smacznego!!! PS. Jeśli(...)mięso okaże się nienadające do faszerowania, to robimy zapiekankę warstwową: na dno trochę beszamelu, potem pieczarki. Na to kładziemy lekko obsmażone pokrojone w paski mięso z udek, na to farsz szpinakowy. Zalewamy resztą sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem lub bułką tartą. I też zapiekamy około 40 minut. Ta wersja jest tak samo smaczna i trochę łatwiejsza

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Pieczony kurczak adobo 81

Wspaniałe danie kuchni filipińskiej, zrobione trochę inaczej, bo z piekarnika. Pieczony kurczak adobo jest łatwiejszy do przygotowania i mniej jest po nim zmywania, bo to potrawa jedno garnkowa. Czas : Godzina Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Pieczony kurczak adobo to nasza wersja bardzo popularnej na Filipinach potrawy, która robi furorę na całym świecie. I trudno się dziwić(...)jednym zamachem. Mniej też jest zmywania, ponieważ pieczony kurczak aodobo jest daniem jednogarnkowym. Bardzo gorąco polecamy to danie. Jest to naprawdę miła odmiana od pieczonych kurczaków, jakie znasz na co dzień. Pieczony kurczak aodobo ma delikatny słodko-kwaśny smak, podobnie jak ryż, który wspaniale wchłania smaki podczas pieczenia. Spróbuj oryginalnego przepisu na kurczaka adobo . Wypróbuj też wegetariańską

Niedzielny kucharz
5 obiadów na tydzień – jak robić, żeby się nie narobić 91

lodówki z przeznaczeniem na wtorek. Pieczenie bułek to tak naprawdę 10 minut roboty – trzeba mieć tylko dobry przepis:) Zobacz przepis Wtorek: Pulpety strogonoff z boczniakami i makaronem soba Pulpety zrobiliśmy z tej samej masy co burgery. W towarzystwie śmietanowego sosu z boczniakami i gryczanym makaronem smakowały zupełnie inaczej niż burgery. Zobacz przepis Środa: Udka z kurczaka zapiekane z pęczakiem(...)papryki do tortilli na czwartek. Zobacz przepis Czwartek: Tortille z mąki pełnoziarnistej (oczywiście home made) z pieczony kurczakiem i warzywami Zrobienie 4 placków tortilli wymaga nie więcej niż 15 minut pracy i to bez specjalnego pośpiechu. Mając gotowe składniki nadzienia: kurczak, pieczona papryka, obiad był gotowy w 20 minut. Zobacz przepis Piątek: Sałatka COBB z wędzonym łososiem

Niedzielny kucharz
Pieczone pierogi z mięsem i sezamem 210

pierogi, ale już przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych(...)każdym placku nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec na złoty kolor w 180°C przez około 35 - 45 minut. Idealnie smakują podawane z czerwonym barszczykiem :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
MŁODE ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM W RĘKAWIE + FILMIK 87

SKŁADNIKI :  1,5 kg młodych ziemniaków  1 pęczek młodej marchewki 1 cebula 1 kg kurczaka ( udka, skrzydełka)  oliwa z oliwek sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków, przyprawa do kurczaka szczypta tymianku  rękaw do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy kebab. Przepis krok po kroku. 171

lodówce. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 230 °C z funkcją grilla. Udka nadziej na szpadki do szaszłyków, po 2 na każdy kebab, będą się łatwiej obracać. Naczynie do pieczenia wyłóż folią aluminiową, ułóż na nim zamarynowane mięso. Piecz przez 30 minut w górne części piekarnika. W połowie

kuron.com.pl
POTRAWKA Z KURCZAKA - potrawka z kurczaka w białym sosie przepis 236

pyszny i szybki obiad. Przygotowanie potrawki zajmuje naprawdę niewiele czasu. Można ją zrobić z mięsa wcześniej ugotowanego w rosole, pieczonego lub podsmażonego. Do potrawki zazwyczaj wykorzystujemy mięso z drobiu, może to być kurczak lub indyk (filety, udka, skrzydełka). Potrawka to też sprytny sposób na wykorzystanie pozostałego z rosołu mięsa oraz warzyw. Kurczak w białym sosie śmietanowym jest delikatny, mięciutki

Moja Książka Kucharska
Udka faszerowane szpinakiem i suszonymi pomidorami 282

udko położyć liście szpinaku, połówki suszonych pomidorów. Na sam koniec dodać starty ser. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), przykryć pokrywką i piec około 40-50* minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć

Ugotować
Kurczak w pomarańczach z fenkułem 99

Prosty przepis na bardzo aromatycznego kurczaka. Do jego przygotowania ja wykorzystałam udka, ale równie dobrze mogą być to piersi lub nawet cały kurczak - trzeba tylko odpowiednio dostosować czas pieczenia. Danie przyjemnie pachnie cytrusami a przy jedzeniu dodatkowo napotkacie lekko anyżowy posmak fenkułu

Milion Smaków
Udka faszerowane szpinakiem i żółtym serem 230

soli. Przesmażyć i ostudzić. Następnie wyluzowanie udka nafaszerować szpinakiem i plasterkami żółtego sera. Za pomocą wykałaczek wszystko ze sobą "połączyć". Przygotowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego (skórką do góry), zalać wodą (musi przykryć dno naczynia), położyć pokrywkę i piec około 40-50 minut w 180ºC. Jeżeli chcecie, aby skórka była lekko przypieczona - to 15 minut pod koniec pieczenia należy zdjąć

Ugotować
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 356

odcisnąć)- ważne żeby warstwa kapusty nie była zbyt gruba, bo inaczej będzie surowa, maksymalnie 2 cm wysokości. Na kapuście ułożyć zamarynowane udka z kurczaka, a pozostałą marynatą skropić kapustę. Przykryć i wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika. Piec 45 minut , a następnie odkryć i dopiekać przez 15 minut, a najlepiej do pożądanego stopnia wypieczenia skórki kurczaka. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak pieczony z farszem 290

tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy,  przyprawiamy do smaku,  dodajemy pietruszkę i mieszamy. Farszem napełniamy wnętrze kurczaka i udka, formujemy i zszywamy dratwą. Skrzydełka spinamy wykałaczkami. Posypujemy papryką, skrapiamy olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Pieczemy w temperaturze 160 st. C ok. 70 minut.    Wyjmujemy, pozbawiamy wykałaczek i nici i gotowe.    Smakuje

Maminek kulinarny