pieczone skrzydelka - 682 przepisów (strona:28/46)

Kurczak zawinięty ze szpinakiem... 105

obiad lub kolację. Przyprawiamy i pieczemy kurczaka 1,5 kg ...220 st.C / 80 min.  Ostatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min.  Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na  sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :)  Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi

chleba naszego
Muffinki czekoladowe 124

Pieczone przez 15 minut w temp. 180 st.C. Wyglądają na niewyrośnięte, ale specjalnie są mniejsze, bo dla małych dzieciaczków. Dekorację zrobiła z gotowego marcepana . Kupiła taki w czekoladzie, po czym obrała go z niej i dodała kurkumy , aby uzyskać żółty kolor. Utoczyła „brzuszki” i powkładała skrzydełka

To co kocham
Kaczka w sosie śliwkowym 166

ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .Naczynie  przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec jeszcze  pół godziny Po upieczeniu

Stare Gary
Zupa ryżowa na skrzydełkach z kurczaka 238

Lekka zupa,  na letnie dni doskonała, pieprz ziołowy dodaje jej ciekawego smaku, w połączeniu z ryżem stanowi smaczną zupkę, prostą, szybką i smakowitą, a częstokroć

kgwjanczewo
Kurczak z marchewką 150

zrobienia..no i najważniejsze pyszne. kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia marchewka dowolne przyprawy lub przyprawa do kurczaka sól olej Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z przyprawami i odstawić na do lodówki.Marchewkę obrać i pokroić .Kurczaka podsmażyć na oleju i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce, dodać marchewkę.Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym

Moje domowe kucharzenie
Kurczak peklowany pieczony 195

Najprostszy w przygotowaniu i chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości.Jego smak jest nie do opisania.Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę.Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych.Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny.Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.    Po wyjęciu z solanki ponownie(...)dokładnie myjemy i osuszamy.Nacieramy niewielką ilością oleju i słodką papryką.Związujemy nóżki i obwiązujemy kurczaka na wysokości skrzydełek a następnie układamy gona blaszce z rusztem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i kurczaka pozostawiamy w piekarnikuprzez kolejne 30 minut przy włączonym termoobiegu.     Tak przygotowany jest smaczny

Maminek kulinarny
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 136

trzech udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Mango Papaja
Galantyna z kurczaka 177

zsuwałam ku górze. Nadcięłam udka i skrzydełka, aby wyjąć z nich kości. Na koniec sprawdziłam, czy nie zostały małe kostki. Całego kurczaka posypałam solą i pieprzem. Do środka włożyłam wcześniej przygotowane nadzionko. Aby zachować ładny kształt kurczaka obwiązałam go nićmi. Galantynę ułożyłam na brytfannie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekłam ok. 1 godziny co jakiś czas

Salonik smaków
Kurczaki w chrupiącej panierce - ostre :) 153

Panierka: 2 szkl mąki 1 mała łyżka soli 1/2 łyżki tymianku 1/2 łyżki bazylii 1/3 łyżki oregano 1 łyżka soli selerowej 1 łyżka czarnego pieprzu 1

Olga Piecze i Gotuje
Grillowany łosoś – szybko i smacznie 173

Wiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą 181

cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 lekko czubate łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego poza tym: około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety) 1/2 średniej wielkości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pałki i skrzydła z piekarnika w naczyniu żaroodpornym 279

składniki 1/2kg pałek ½ kg skrzydełek 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej Trochę przyprawy do kurczaka po węgiersku Sól, pieprz 2-3 łyzki oleju Mieso opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem wymieszać z przyprawami i odstawić na jak dłużej się da- najlepiej na całą noc. Wrzucić do naczynia podlać trochę wodą   i piec pod przykryciem w temp

Kubki smaku
Dzikie ptactwo czyli Perliczka w pomarańczach 134

ciasno jej nogi i skrzydełka żeby przylegały do piersi, żeby się nie wysuszyła za bardzo. Boczek jeśli mamy w kawałku kroimy w cienkie plastry (możemy go włożyć do zamrażalki na chwilę żeby łatwiej się nam go kroiło) i od strony pleców obkładamy dokładnie perliczkę. Obwiązujemy ją dokładnie tak żeby boczek nam nie spadł podczas pieczenia. Odstawiamy

Piekielna Kuchnia Pati
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 196

jabłka, którymi nadziałam gęś nafaszerowałam wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi z miodem. Jabłka pomimo wielogodzinnego pieczenia zachowały kształt i były prawdziwą ozdobą talerza. A jakie pyszne! Sugestia, by czas pieczenia gęsi liczyć po 45-60 minut na każdy kg należy traktować tylko jako wskazówkę. Swoją gęś piekłam ponad 4 godziny. Przekroczyłam podane normy czasowe, ale gęś wyszła idealnie, skórka cieniutka(...)zachować!) usunąć pokrywę i dopiekać gęś około 20 minut, aż  się zrumieni. Odwrócić gęś na "plecy" i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia. Można gęsiarkę  obrócicćo 180`, bo domowe piekarniki nie pieką równomiernie. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika i porcjować dopiero po koło 10 minutach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Skrzydełka z serkiem mascarpone (z nutą rozmarynu i cytryny) 134

lotki (najmniejsze części). Każde skrzydełko dokładnie (pod skórką) nasmarować serkiem. (Skórę można delikatnie ponacinać. Serka nie żałować i dodawać go jak najwięcej.) Naczynie żaroodporne pokryć warstwą oleju czosnkowego i ułożyć w nim kurczaka. Całość oprószyć solą, pieprzem i papryką. Mięso delikatnie wymieszać, aby pokryło się warstwą tłuszczu. Na wierzchu posypać startą skórką cytryny i zieleniną. Piec około 70-90 minut

Di gotuje
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 132

litry wody. Wrzucamy skrzydełka, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni powstałą pianę i gotujemy przez 2 godziny na średnim ogniu bez przykrycia. 2. W tym samym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Buraki myjemy, owijamy folią aluminiową błyszczącą stroną do środka i pieczemy 60 minut. Po tym czasie

My Culinary Art
Pasztet drobiowo-warzywny 223

udek kurczaka oraz dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Mango Papaja