upieczeniu mięso pozostaje miękkie i soczyste. Jest też bardzo aromatyczne dzięki przyprawom, którymi naciera się drób poprzedniego dnia. Farsz do kaczki jest prosty, ale bardzo smaczny. Podczas pieczenia zaparzona kasza i surowa wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też(...)chłopsku - kuchnia podkarpacka Dzień wcześniej kaczkę myjemy, odcinamy kuper i szyję. Bez rozcinania skóry, za pomocą wąskiego ostrego nożyka, odcinamy i usuwamy korpus. Zostawiłam kości w udkach i skrzydełkach, a korpus i szyję zamroziłam i wykorzystam je innym razem do bulionu. Ziele angielskie i liść laurowy ucieramy w moździerzu. Dodajmy majeranek, sól i olej. Mieszamy i przyprawami nacieramy kaczkę
Trzeci talerznapotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał z nim do czynienia zauważył pewnie, że jakkolwiek aromatyczny i wyrazisty w smaku, nie jest on jednak żadną miarą ostry. Zresztą taki efekt przynosi już nawet(...)ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka tymianku 2 łyżki masła 600g niezbyt dużych ziemniaków Instrukcje Kurczaka dokładnie opłukujemy zimną wodą i starannie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy gruczoł kuprowy, skrzydełka zaginamy pod spód. Ziarna pieprzu ubijamy częściowo w moździerzu tak, aby każde z nich rozpadło się na kilka kawałków, jednak nie na proszek. Tak przygotowanym pieprzem oraz solą nacieramy
Kulinarna Pokusaoddzielną blaszkę cienkie "dwójki". Odstające końce ciasta można lekko spłaszczyć zwilżonym w zimnej wodzie palcem.4. Szyjki wstawiłam na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.5. Ptysie piekłam 30 minut. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik, wyjęłam ptysie i nakłułam je wykałaczką, układając je na blasze nakłuciem do góry. Wstawiłam je do wyłączonego piekarnika na jeszcze 5 minut, aby wysuszyły(...)ptysie się studziły, ubiłam śmietanę dosładzając ją do smaku cukrem pudrem.7. Wystudzone ptysie przekroiłam wzdłuż na pół, a górną część raz jeszcze przepołowiłam tak, aby jej połówki tworzyły zgrabne skrzydełka.8. Na ptysiowe spody nałożyłam łyżką śmietanę, przykryłam skrzydełkami i ustawiłam szyjki. Całość udekorowałam cukrem pudrem. Przepis bierze udział w akcji
Kulinarny Pamiętnikwnętrza kaczki wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz liście laurowe. Krok 5. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną marchew oraz cebulę, kładziemy na nich kaczkę, polewamy ją miodem pitnym, przykrywamy - pieczemy przez około 1 godzinę 20 minut w temp. 200 stopni. Krok 6. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos przecedzamy, dokładnie odciskając warzywa. Sos wstawiamy do lodówki i kiedy na wierzchu(...)ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody - dodajemy 2 łyżki miodu i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Krok 8. Kaczkę dzielimy na porcje - usuwamy korpus i kawałki tłuszczu, odcinamy skrzydełka i wyjmujemy kości. Przed podaniem kawałki kaczki wkładamy do gorącego sosu, odgrzewamy je i rozkładamy na wygrzanych talerzach. Polewamy sosem. Najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką. Smacznego
Moja Książka Kucharskapierożki z nadzieniem z kurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem ziemniaczanym, zielony groszkiem i przyprawami Hommos , pasta z ciecierzycy z dodatkiem Tahini oraz przypraw Chicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej(...)curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry z krewetkami w sosie na bazie cebuli i orzechów nerkowca Butter Chicken , pieczone w piecu tandoor delikatne mięso z kurczaka w sosie z pomidorów i nerkowca Dal Makhni , czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor
Kulinarne przygody Gatityktórym kurczak się znudził, nie mają po prostu na niego pomysłu. Pieczony, duszony, grillowany czy gotowany – w naszym domu kurczak to zawsze prawdziwa gwiazda talerza, a nie zwykła zapchajdziura. Kurczak na płasko to około godzina pieczenia i 15 minut przygotowania. Nie trzeba go marynować – piecze się na aromatycznych cytrynach z dodatkiem ziół, masła i czosnku. Sos z kurczaka, podany(...)minut, żeby piekarnik był naprawdę mocno rozgrzany. W tym czasie kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z odstających fragmentów. Technika pieczenia mięsa na płasko, tzw. ‘spatchcock’, jest szczególnie przydatna właśnie wtedy, gdy pieczemy drób. Pozwala skrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka
Karo in the Kitchenopakowania, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek 2 główki, cebula 2 sztuki, cukinia 1 średnia, ziemniaki młode 1 kg kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć grzbiet, z szyją, skrzydełka (można użyć do wywaru zupy), nadmiar tłustej skóry, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, do brytfanki wkładać porcje kurczaka natarte olejem, posypać party dip meksykański, odstawić do lodówki na 2 godziny główki czosnku(...)dodac przyprawę w płynie, paprykę ostrą dodać pokrojone w plastry cukinię ze skórką, wyszorowane młode ziemniaki ze skórką, nakryć pokrywką, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec pod przykryciem 50 minut, następnie porcje mięsa obrócić i bez przykrycia na termoobiegu w 160 C z 10 minut pyszne jednogarnkowe danie na sycący obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięsól, 3 ząbki czosnku, 1/2 chili, masło i oliwa do smażenia, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, melisa, tymianek, kolendra), 1/2 kostki masła Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Perliczki przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić. Na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła i oliwy. Dodać obrany i przekrojony czosnek oraz przekrojone(...)przepiórki skórą w dół. Smażyć do zrumienienia, odwrócić, smażyć do zrumienienia z drugiej strony. Masło zmiksować z ziołami, czosnkiem i chili. Podsmażone przepiórki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć skórą do dołu. Na każdej przepiórce ułożyć masło ziołowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut – do miękkości. zastawa
królestwo garówpotrzymać przez noc w marynacie, są przepyszne. Nie będe się dzisiaj rozwodzić nad właściwościami I zdrowotnością mięs z grilla- powiem tak - zdrowo, pysznie I dietetycznie :) Polecam Zaczynamy: Składniki:Skrzydełka kurczakaok 50 ml oliwyok 4 łyżki miodu1 łyżeczka sproszkowanego czosnku1/4 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki papryki100% dobrego humoru Wykonanie:Marynata- wszystkie składniki mieszamy I nacieramy udka kurczaka. Miskę przykrywamy folia- odstawiamy(...)całą noc :)Grillowanie udek to 15-25 min - w zależności od wiekości udek . Przy grillowaniu nie powinno być płomieni. Od czasu do czasu przewracamy je.Gotowe :) Ja podałam z pieczonymi ziemniakami I mizerią.Smacznego
Smaki EdytyNadal pozostaję w klimacie kuchni indyjskiej. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z tak dobrze znanym nam kurczakiem. Jako, że w pierwszy weekend majowy tradycyjnie na moim grillu znalazły się skrzydełka, to tym razem postanowiłam postawić na podudzia. Ale żeby nie było zbyt nudno i monotonnie przygotowałam je na sposób indyjski. Dzięki odpowiednio długiemu procesowi grillowania, kurczak jest niepowtarzalnie soczysty(...)wrzućcie go do piekarnika i tak będzie bardzo smaczny Podobnie jak opisywane przeze mnie w poprzednim wpisie chlebki naan, także i ten kurczak w Indiach tradycyjnie wypiekany jest w piecach tandoor, stąd też i jego nazwa – kurczak tandoori. Kurczak tandoori 4 porcje Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy garam masala 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej
PatiGotujeSkładniki: 16 sztuk skrzydełek kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Mięso myjemy, suszymy i zalewamy jogurtem i sokiem z cytryny. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy całość aby marynata równomiernie pokryła kawałki mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej(...)Blachę smarujemy olejem, układamy na niej mięso (razem z marynatą) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 1 godzinę
Qchnia po prostugarści szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję i osuszam. Wykrajam kości ja pozostawiam skrzydełka. Uważamy by nie uszkodzić skóry. Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok.30 min. W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam(...)rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam. Nadziewam kurczaka, zimnym farszem. Mięso zaszywam lub zamykam wykałaczkami. Mięso wkładam do worka do pieczenia, zamykam. W worku za pomocą wykałaczek robię małe dziurki. Piekę mięso ok 70 min w 180 stopniach. Podaję od razu
Gotowanie PatkiSzybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone..Nawet zdjęcia końcowego nie udało się zrobić porządnego, więc zdjęcie jest jakie jest..Ja kurczaka podsmażam, a ziemniaczki lekko podgotuję
Moje domowe kucharzeniedodać pianę z białek , mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę na muffiny (12 gniazd) wyłożyć papilotkami. Każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach C około 15 minut. Po upieczeniu wystudzić. Krem 600 ml śmietany kremówki (36%) cukier ( według własnego smaku) 1 łyżeczka żelatyny Śmietanę ubić wraz z cukrem(...)strumieniem do śmietany stale ubijając. Z babeczek ściąć górę i przekroić ją na pół/ Każdą babeczkę udekorować kremem i włożyć w krem dwie połówki ściętej góry tak , aby utworzyły skrzydełka motyla. Posypać kolorową posypką. babeczki motylki
O kuchni z uczuciemmasa będzie gęsta i lśniąca. Dodawać kolejno żółtka. na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej i wyłożonej papierem tortownicy i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko przestudzić i zdjąć papier. Krem przygotować według instrukcji na opakowaniu. Biszkopt przekroić na dwa blaty, każdy nasączyć np. wodą wymieszaną z sokiem(...)warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać pokruszonymi słodkościami
My simple kitchen