pieczone golonka - 207 przepisów (strona:8/14)

Pyszne żeberka na kapuście 143

Uwielbiam mięsa pieczone na kapuście kiszonej. Robiłam już biała kiełbasę, golonkę, karkówkę. Teraz przyszła kolej na żeberka.Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Golonka indycza pieczona w ogórkach kiszonych 182

około godziny przed wstawieniem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch naczynia z mięsem przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i podlewamy golonki powstałym sosem. Zapiekamy kolejnych 40 minut pod folią, co jakiś czas podlewając mięso. Podajemy gorące, na sałacie lodowej z surówką z rzodkiewki oraz ziemniakami

Kuchenna Kontrrewolucya
TAURUS 112

Pilzna oraz dla linii produktów garmażeryjnych. - Nagrody w konkursie na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2007 za szynkę swojską pilzneńską, Perła 2008 dla golonki podkarpackiej z Pilzna i Perła 2010 za pasztet pieczony z dziczyzną, Perła 2011 za kiełbasę swojską pilzneńską. - Znak PDŻ (Poznaj Dobrą Żywność) szynki swojskiej pilzneńskiej, kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, polędwicy paradnej i kiełbasy wachmistrza drobiowo(...)czosnku  potem jest on rozcierany na pastę i już można dodawać do kiełbasy. Świeżo rozebrane mięso wędruje do solanki z przyprawami. Potem wiązanie i już gotowe do wędzenia. Golonki będą do kupienia w przydrożnych Barach TAURUS w okolicy. Są pyszne. komory wędzarnicze opalane prawdziwym drewnem (aromatu dymu w płynie tam nie używają) Gotowe produkty: zapach, smak i wygląd bezcenne

królestwo garów
Bigos staropolski 843

główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina - liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca

mojewypiekiinietylko
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 158

lodówek i zamrażarek ?  Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonki, schabie ze słoika, schabie karkowym z pończochy, schabie pieczonym w przyprawach, podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy czy konserwantów, parzoną

Kulinarne przygody Gatity
Golonka w piwie z kukurydzą 224

dużym garnku ułożyć golonki, zalać bulionem i zagotować, następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 1,5 h. Po wyciągnięciu golonek z bulion, umieszczamy je w naczyniu przeznaczonym do pieczenia, zalewamy je 0,5 litra piwa oraz szklanką bulionu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 C przez 2h. Podajemy z gotowaną kukurydzą:) Przygotowanie kukurydzy: Kukurydzę

Niezły Młynek
Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką 103

zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne danie. Też jesteście spontaniczni w kuchni? Czasami można wyczarować codzienną niecodzienność…         Składniki (na 3 porcje): 3 indycze golonka 3 limonki 2 duże cebule 1 główka czosnku 1i1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka kremu balsamicznego pieprz czarny sól(...)sosem osadzonym w naczyniu i piec w 180-200C aż mięso będzie kruche. Ostatnie 15-20min polecam piec z termoobiegiem. W trakcie pieczenia obracać mięso i polewać powstałym sosem. Smacznego!   Artykuł Indycze golonko z cebulą, kolendrą i limonką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Golonka pieczona w bejcy piwnej 145

pieprzu czarnego ziarnistego Bejca: 1 szklanka piwa 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 4 ząbki czosnku Sól do smaku ½ łyżeczki pieprzu mielonego Sposób przygotowania: Golonki myję, zalewam zimną wodą, dodaję obraną marchewkę, seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam z wywaru, wywar dodaję do innej(...)winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam mięso, odstawiam na godzinę po czym piekę w nagrzanym do 190*c piekarniku przez 45 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.  Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 148

polecałam ten lokal znajomym. To jest chyba najlepsza reklama - z ust do ust. Antyreklama też mi się zdarzała - ponoć bywam upierdliwa, ale...Kiedy otrzymuję na wpół surową pieczeń, a kelner usiłuje wmówić mi, że to naturalny kolor mięsa - wymiękam.Kiedy podane sztućce są niedomyte, obrusy poplamione, a na szklankach widzę resztki śladów karminowej szminki (tak, tak....) - wychodzę i nie jem.Kiedy(...)Stara Wozownia to powrót do tradycji – tu, w klimatycznym wnętrzu,w otoczeniu starych zdjęć i zabytkowych przedmiotów codziennego użytku, znajdziesz doskonałą kuchnię polską – aromatyczną golonkę w piwie, delikatne polędwiczki w sosie kurkowym, staropolską kaczkę pieczoną w majeranku z jabłkami, czy pyszne, domowe pierogi.Zapraszamy na podróż w czasie i smaku...Wnętrza są naprawdę piękne. Bardzo klimatyczne, przytulne i oddające charakter

Codzienna kuchnia niecodzienna
Golonki pieczone w piwie 141

miodem. Ziemniaki również podlać wywarem, skropić oliwą posypać solą i pieprzem oraz odrobiną rozmarynu, Okryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w temp 190 st przez 30 min. Następnie odkryć ziemniaki, wstawić brytfankę z golonkami i uruchomić termoobieg. Zapiekać ok 20 min aż do zrumienienia. Podawać z buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty

Gotowanie jest łatwe
Terrina z golonki 185

Dzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast pieczenia pasztetu, który jest bardzo pracochłonny zdecydujecie się na to danie ? Przepis na terrinę zamieściła Małgosia na swoim  Akacjowym blogu i stąd czerpałam inspirację. Na marginesie polecam zajrzenie(...)podróżach i o kuchni. Znajdziecie tam nie tylko ciekawe i smakowite przepisy. ale również przepięknie zdjęcia z całego świata. Terrina z golonki Składniki:1 duża surowa golonka (1,5 kg)włoszczyzna2 cebule3 liście laurowe1 łyżka suszonego tymianku100 g szynki konserwowej125 g masła1 łyżka francuskiej musztardy2 łyżki posiekanej natki pietruszkisólpieprz Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Golonka w piwie 150

goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  skórę pokroiłam w kratkę i natarłam solą, pieprzem, czosnkiem i chili Wbiłam w mięso goździki oraz obłożyłam pokrojoną cebulą, przykryłam folią spożywczą i pozostawiłam na 2-4 godz. w chłodnym, ale nie zbyt zimnym miejscu Po tym czasie przełożyłam mięso do foremki i polałam mięso piwem, przykryłam folią aluminiową, piekłam wpierw(...)piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował. Moja golonka była dość ostra w smaku :) Świetnie smakowała z chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym też jest

Proste Potrawy
Golonka pieczona sosie sojowym i piwie 145

grubo posiekanym chilli. Powstała zalewą zalać golonki i pozostawić w lodówce na przynajmniej 24h a najlepiej dwa dni. W tym czasie kilkukrotnie obracać golonki aby równomiernie się zamarynowały. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć pokrywką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez 1,5h. Odkryć mięso i piec jeszcze przez 30 minut lub do uzyskania ulubionego stopnia

Pyry na Gaz
Golonki peklowane, kapusta z grzybami i pieczone ziemniaczki 140

dobrze wymieszać i okryć w brytfance folią aluminiową, Upiec w piekarniku, pod koniec odkryć by się przyrumieniły. W tym czasie wstawić do piekarnika golonki i od czasu do czasu obracać je w zalewie by nie wysychały. Piec ok 20 min. na koniec przed podaniem znów je obrócić by zwilżyć w resztkach miodowej zalewy

Gotowanie jest łatwe
Golonka z kapustą + film 141

około 2 płaskie łyżeczki soli, liście laurowe oraz ziele angielskie i wszystko gotujemy około 1,5 godziny na niewielkim ogniu. Ugotowane golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, podlewamy wywarem z gotowania około ( 1/2 szklanki ), posypujemy majerankiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 40 minut. Cebulę siekamy a jabłka kroimy razem ze skórką w dużą kostkę

Smakowite Dania