pieczone golonka - 207 przepisów (strona:3/14)

Tuszonka z golonki 190

przerwie siadało się na pniu i zajadało tuszonką ze słoika z ogórkiem małosolnym lub pomidorem. Smak pamiętamy do dziś.     Składniki: -golonka -solanka, jak do mięs pieczonych Golonki pozbawiamy kości i na dobę zanurzamy w solance. Pamiętajmy, że jest ciepło, więc naczynie z mięsem wstawiamy do lodówki. Po dobie mięso wyjmujemy z solanki, płuczemy zimną wodą i osuszamy

Maminek kulinarny
PIECZONA GOLONKA NA SZPARAGÓWCE 219

godziny podlewając wywarem w którym się gotowała. W międzyczasie odgotowujemy ok 10 minut fasolkę w osolonej wodzie. 15 minut przed końcem pieczenia golonki dokładamy do niej fasolkę, oprószamy ziołami prowansalskimi, Pieczemy. Podajemy z fasolka i pieczonymi ziemniaczkami.  Zapraszam na stronę IGLOTEX gdzie znajdziecie cały dostępny asortyment firmy

Z Majeczką w kuchni
Golonka gotowana ( z wody) 207

Polecam ulubione dane Piotra – tym razem golonkę gotowaną w jego wykonaniu. Ja zawsze przygotowuję Golonkę pieczoną w piwie. To danie chyba lubią wszyscy faceci, ale znam też amatorki golonki wśród pań.  Ale tym razem za gotowanie zabrał się Piotrek, to jego sposób. Ostatnio przygotowywałam golonkę po bawarsku z warzywami tutaj Przepis na pyszną gotowana Golonka wg Piotra: Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 139

szczypiorkiem i pieczoną szynką Naturrino na grzance z pieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z  gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z  ziemniaków

Kulinarne przygody Gatity
Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka.... 180

zalewamy bulionem(żeby były przykryte),dodajemy poszatkowane warzywa, gotujemy nasze golonki ok 2 godz. Po tym czasie wyjmujemy golonkę nakrajamy lekko skórkę w kratkę i obtaczamy ją w przyprawach do zalewy i polewamy piwem(odstawiamy na 1,5-2godz) następnie pieczemy w tym piwie i przyprawach ok 1,5 godz pod przykryciem(co jakiś czas polewając ją zalewą(...)pieczemy jeszcze 30 min ,żeby się przyrumieniła(na te ostatnie 30 min można dodać poszatkowane warzywa wyłowione z wywaru w którym się gotowały,bo jak przejdą sokami z pieczenia golonki i odparowanym piwem-to są naprawdę pysznym dodatkiem do naszej golonki) Smacznego

Swojskie jedzonko
golonka pieczona w piekarniku 101

Polecam golonkę pieczoną w piekarniku

Ugotujmy Coś
Bułeczki drożdżowe z kapustą i grzybami 126

Piekąc bułeczki maślane w cyklu " wypiekanie na śniadanie " tak nam one zasmakowały, że postanowiłam upiec podobne ale na słono. Jako, że robiłam na obiad golonkę pieczoną z kapustą i grzybami to od razu ugotowałam więcej kapusty i grzybów i zrobiłam farsz do bułeczek. Do farszu dodałam prażoną domową cebulkę ale jak takiej nie macie to możecie albo

Ewa w kuchni
Kapusta kiszona zasmażana 158

niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty,wymieszać z kapustą i zagotować doprawić do smaku pieprzem i cukrem.Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie podawać do wieprzowej pieczeni,golonki,kiełbasy lub kotleta schabowego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stroganow wołowy podany na pęczotto z pieczarkami 123

więc niezależnie czy lubicie pić piwo czy nie, to świetnie nadaje się do potraw - będą miały ciekawy aromat już przy użyciu niewielkiej ilości. Można takiego piwa użyć np. do pieczenia golonki, kurczaka, czy dodać do gulaszu. Jakiś czas temu zostałam zaproszona do udziału w konkursie, w którym zadaniem jest przygotowanie potrawy, której receptura bazuje właśnie na piwie Burgundowe Trzy Słody

Kraina Tysiąca Smaków
Golonka z indyka 245

mięs, a tak często niedoceniane. Być może przez „strzałki”, na które trzeba uważać w trakcie jedzenia. Za to mięso jest chude, soczyste, a odpowiednio długo pieczone również mięciutkie. Golonka w marynacie miodowo-musztardowej smakuje rewelacyjnie. 3 golonki z indyka MARYNATA 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 2 łyżki(...)marynaty połączyć w dużej misce, tak aby zmieściło się mięso. Golonki dokładnie obtoczyć i natrzeć marynatą. Odstawić na co najmniej 3godziny. U mnie marynowały się całą noc. Przed pieczeniem wyjąć golonki z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Przełożyć do naczynia do zapiekania razem z marynatą i przykryć lub owinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Pieczona golonka z indyka 150

tutaj  Przygotowanie: W misce łączymy ze sobą oliwę ,słodką i ostrą paprykę ,pieprz, sól, majeranek, kolendrę. Taką mieszanką nacieramy golonki i odstawiamy na noc do lodówki.  Mięso wyjmujemy z lodówki 30 min przed pieczeniem. Kroimy cebule na pól, a czosnek grubo siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę gęsiego tłuszczu i obsmażamy po 3 min z każdej strony(...)Następnie wszystko umieszczamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy piwem ,dodajemy gałązkę rozmarynu ,przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 C pieczemy 40 min. Po tym czasie golonki przewracamy i pieczemy następne 40 min. Po upływie czasu odkrywamy nasze naczynie , golonki oblewamy miodem i pieczemy w 190 C jeszcze 15 min .  Podajemy z  puree i buraczkami na ciepło

Niezły Młynek
Golonka gotowana i pieczona 129

piekarniku nagrzanym do 200  stopni C do momentu aż mięso będzie mocno przyrumienione.  (mój czas pieczenia to 40 minut) w razie potrzeby uzupełnić wodę. Wodę w której gotowaliście golonkę nie wylewać. Można na niej ugotować pyszną zupkę. golonka gotowana i pieczona

O kuchni z uczuciem
Pieczone golonki indycze 146

sukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej preferuję mięso z nóg niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku(...)włożyć golonki przykryte folią aluminiową na 30 minut. • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy do polewania mięsa podczas pieczenia. • Po 30 minutach wyjąć golonki, zmniejszyć temperaturę do 160 st.C. • Ja piekłam je 1,5 godziny, w przybliżeniu trzeba liczyć 40 minut na 1 kg mięsa. • Co 15 minut wyjmować

To co kocham