pieczone golonka - 207 przepisów (strona:5/14)

Golonka z indyka w ziołach 171

Ziołami posypujemy golonki.3. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy w 180-190 st. C przez około 40-50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię, by golonki się zrumieniły.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Golonka po bawarsku. 151

seler -pokrojona w kostkę. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Co 15 minut podlewamy wywarem, w którym się pieką.Następnie polewamy golonkę miodem....i zapiekamy jeszcze 10 minut. Skórka stanie się chrupiąca.  DO PODANIA: kapusta zasmażana, ziemniak pieczony z masłem rozmarynowym, sos chrzanowy

Kopystką po garach
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 122

Dopóki nie położymy się spać J dobrze jest co jakiś czas przewracać je na drugą stronę. Na drugi dzień odlewamy nadmiar marynaty, ale ją zachowujemy. Wkładamy golonki do żaroodpornego garnka i pieczemy 1,5 godziny pod przykryciem. W trakcie pieczenia polewamy co jakiś czas odlaną marynatą. Jeżeli chcemy mieć golonki zrumienione to na 10 min. przed końcem pieczenia odkrywamy garnek

Kulinarne przemyslenia
Konserwa mięsna domowa 176

konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz   Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy do solanki na 24 godziny

Maminek kulinarny
Golonka gotowana i podpieczona 114

się jak nigdy wcześniej, bo chciałam, żeby była mięciutka, żeby mięso samo odchodziło, a smak był pełen aromatów. Udało się, po 2,5 godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka golonka pełna aromatów. Składniki: - 2 golonki; - włoszczyzna - 5 kulek ziela angielskiego, 3 listki laurowe, sól, pieprz - 30 dag kiszonej kapusty - mielona papryka Wykonanie: Golonki zagotować z włoszczyzną (warzywa dałam(...)obrałam) z dodatkiem ziela, listków, soli i pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości. Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, golonki przełożyć po ugotowaniu na kapustę, posypać papryką i zalać wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Golonka z indyka pieczona w marynacie z octem balsamicznym 127

trzcinowej łyżeczka cukru pół łyżeczki soli   Przygotowanie Golonki ponacinałem, zamarynowałem. Wstawiłem do lodówki na 2 dni. Co jakiś czas odwracałem, aby smaki dobrze przeszły mięso. Zamarynowane golonki włożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem

R'n'G Kitchen
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 324

ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 173

kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy

Kulinarne przygody Gatity
Golonka pieczona w piwie 118

mojego dobrego humoru. Zjem sam, trudno. Uczta jest na tyle wyjątkowa, że golonkę jem mniej więcej raz na 5 lat. Więc trzeba tę chwilę celebrować. A golonkę naprawdę lubię. Taką pieczoną. Na piwie. I z piwem :) Kawał konkretnego, solidnego mięsa. Prawdziwa mięsna uczta. Wyszła genialnie. Cudownie upieczona z fantastycznie przyrumienioną skórką. I powiem wam szczerze, że nie zmogłem(...)godzin, najlepiej ze 12. Cebulę kroimy na piórka i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Cebulę podlewamy piwem i na to wszystko kładziemy golonkę. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Pieczemy z termoobiegiem. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 2,5 godziny. Na ostatnie 30 minut zdejmujemy pokrywę

Marder&Marder Manufacture
Indycze podudzia w miodzie i winie 99

pokrojone na kawałki marchewki, pietruszkę i cebulę. Podlewać wodą i dusić do miękkości ok godzinę, półtorej. Na koniec wyjąć mięso, a warzywa zmiksować dodając śmietanę. Sosem polać golonki. Podawać z pieczonymi ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
Miód pitny - dwójniak maliniak 168

degustacji nasuwa mi się smak i aromat wędzonej śliwki. Zatem świetnie ten trunek będzie komponował się przede wszystkim z kaczką ale także i wieprzowiną (np. z żeberkami, golonką). Rzeczową kaczkę piekłbym w piekarniku, a pod koniec pichcenia rozprowadziłbym miód pitny połączony z sokiem z cytryny albo pomarańczy po powierzchni mięsa. Tak kilkakrotnie polewałbym ptaszysko aby cukry skarmelizowały się, tworząc

Right Behind The Kitchen
Restauracja „Jan Olbracht – Browar Staromiejski” w Toruniu 146

okazało się dobrym wyborem. Pasztecik bardzo smaczny i świeży, a żurek podany w podgrzewanym kociołku – gorący i w przesadnej wręcz ilości. Na drugie poprosiliśmy o żeberka i pieczoną w piwie golonkę – i tym razem także się nie zawiedliśmy. Dobrze dobrane i smaczne dodatki, wszystko podane na ładnie skomponowanych talerzach. Oczywiście popijaliśmy to wyprodukowanym na miejscu piwem o rozmaitych smakach

Smaki Ewy
Kapusta po góralsku 168

kiszonej i ziemniaków zaczerpnięte jest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu  liść

Mechanik w kuchni
Golonka indycza z estragonem 177

wodzie przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy. 3/ Cebulę zesmażamy z odrobiną papryki, soli i cukru na koniec lekko zagęszczając wodą z mąką. 4/ Uduszoną golonkę wyjmujemy z wody i pieczemy 10 minut w 200 stopniach.  5/ Podajemy golonkę na duszonej cebulce z dodatkami. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
bigos z golonką z szybkowara i z piekarnika... 156

chwili zasyczenia pary gotować na mniejszym ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, zostawić na drugi dzień pod przykryciem w lodówce bigos z golonkami przełożyć do blaszki, piec w piekarniku w 200 C około 25 minut - smaczny bigos na sycący obiad z golonką podany z ziemniakami tłuczonymi...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię