pieczona pierś - 1883 przepisów (strona:42/126)

Kurczak pieczony na ryżu 329

Danie dwa w jednym, bo za jednym razem przygotowujemy ryż i mięso do obiadu. Mo żna powiedzieć, że taki obiad robi się sam :) A w s

Kuchnia domowa Ani
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 206

Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany(...)wierzchu ułożyć kawałki indyka, jeśli jest ze skórą, to skórą do góry. Wszystko zalać wodą lub bulionem z przecierem pomidorowym, tak by całe kawałki mięsa były zanurzone w płynie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 - 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić stan upieczenia indyka i warzyw. Przed podaniem chwilę odczekać, aż zatrzyma się proces pieczenia

Kuchcik gotuje
Galantyna z kurczaka 260

może być z kurczaka lub kaczki. Smażyłam na smalcu z gęsi. Kurczaka umyć, osuszyć, zdjąć z niego skórę uważając aby nie zrobić w niej dziur. Skórę odłożyć. Odkroić piersi kurczaka wycinając z nich 6 -8 ładnych długich kawałków jednakowej wielkości. Mięso z ud (około 450 gram) pokroić w niewielką kostkę i odłożyć do zmiksowania. Korpus i pozostałe resztki kurczaka włożyć(...)Doprawić solą. Wątróbkę pokroić na kawałki. Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę. Odłożyć 4 łyżki farszu a resztę wymieszać oddzielnie z wątróbką a oddzielnie z kawałkami piersi. Skórę na dnie wysmarować połową farszu, ułożyć na nim połowę piersi, następnie wątróbkę, ponownie

królestwo garów
Pierś z kaczki z jałowcem i tymiankiem 221

bardzo tłustą skórę, która wytapiając się automatycznie podlewa mięso przy pieczeniu. Na jego bazie może spokojnie powstać sos czy polewka do ziemniaków. Pamiętajcie o kupnie mięsa z wiadomego pochodzenia i o tym by odwiedzać Kuchnię Prozdrowotną codziennie! :) Dla 2 osób Czas przygotowania 1godzina 40minut + marynowanie Składniki: 2 kacze piersi 2 ząbki czosnku polskiego suszony tymianek jałowiec olej rzepakowy sól(...)pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Mieszamy i odstawiamy przykryte do lodówki najlepiej na noc. 2/ Nastawiamy piekarnik na 185 stopni, wkładamy kaczkę umieszczoną w naczyniu żaroodpornym (zamkniętym) i pieczemy 80 minut obracając ją w połowie czasu.  3// Odkrywamy naczynie żaroodporne i z termoobiegiem skórą do góry pieczemy 10 minut 4/ Podajemy na jarmużu z plastrem pomelo. Smacznego

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka z pieczonym indykiem 142

Sałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej

Bullio
Sałatka z pieczonym indykiem 296

Sałatka z serem feta, pieczonym indykiem, sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Smaczna a do tego dość dietetyczna. Świetna na lunch. Podana niżej porcja wystarcza dla dwóch osób. 200 g mięsa z piersi indyka 2 łyżeczki gotowej przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy około 120 g mieszanki ulubionych sałat 10 pomidorów koktajlowych 1/2 ogórka 150 g sera feta 1/2 czerwonej

Bullio
Tarta z serem feta i kurczakiem 202

tarta wytrawna całkiem niedawno zawitała w moim codziennym jadłospisie [ Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami ], nie mogłam się powstrzymać, aby ponownie po ten sprawdzony patent obiadowy nie sięgnąć. Uwielbiam piec tartę na wytrawno , a to głównie z tego powodu, że wiele składników mogę sobie tu przygotować z wyprzedzeniem . Zwykle hurtowo podsmażam, porcjuję i mrożę pieczarki . Kurczaka także w ilościach hurtowych(...)boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy . W międzyczasie przygotować pozostałe składniki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małe kawałki

Grunt to przepis!
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 239

6 sierpni, to wyjątkowy dzień. Dlaczego? Bo dziś obchodzimy Dzień Musztardy! Musztardę uwielbiam i cenię od lat, nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni, czy letniego

Słodkie okruszki
Najłatwiejsze ziołowe kurczaczki na obiad lub do sałatki 196

Dziś zapraszam Was na pomysł na najłatwiejsze ziołowe kurczaczki na obiad lub do sałatki. Przygotowuje się je naprawdę szybko. To proste, pyszne, aromatyczne i tanie danie

Słodkie okruszki
W paprykowej kruszonce 320

Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Działa natychmiast, atakując nasze kubeczki smakowe oraz błony śluzowe, a co za tym idzie powoduje uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Kapsaicynoidy zaś to takie związki, dzięki którym odczuwamy ostry smak pieprzu czarnego, papryki ostrej i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Mają one korzystne działanie dla naszego organizmu(...)zrobiłam kruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie?  Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :)  Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka Marynata: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku  - duża łyżka przyprawy Sumak - sok z połowy cytryny Kruszonka:  - 1 papryczka chili

Sajkofanka smaku
Roladki z żurawiną i serem camembert 521

kurczaka 100g suszonej żurawiny ser camembert pieprz, sól przyprawa do kurczaka tymianek olej do smażenia Z piersi kurczaka przygotowujemy dość duże filety i cienko rozbijamy. Ja, mając podwójną pierś, kroję każdą połówkę na pół, tak aby otrzymać cieńszy filet. Mięso posypujemy z obu stron przyprawami. Żurawinę siekamy drobno i układamy na jednej stronie fileta. Dociskamy. Ser kroimy na mniejsze kawałki(...)naczynia lub blaszki, podlewamy tłuszczem, na którym smażyliśmy mięso i pieczemy w 180 stopniach 20-30 minut, pod przykryciem. Kilka minut przed końcem pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso mogło się przyrumienić. Życzę smacznego! :) Pomysł zaczerpnięty z przepisu ze strony Dietetyczne przepisy.net . Rozliczenie dania: Roladki proponuję podać z pieczonymi ziemniakami i surówką z marchewki. Z przepisu powstaje 4 porcje

Czerwona Porzeczka
Domowa pizza 162

szklanki mąki 5 dag drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli szklanka letniej wody Składniki na sos: 5 łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oleju  przyprawa do pizzy oregano sól Dodatki: podsmażona pierś z kurczaka, drobne kawałeczki ser żółty duszone pieczarki z cebulką ziarna słonecznika kukurydza czerwona fasola Przygotowanie(...)wymieszać.  Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza na 2 blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć papier do pieczenia lub wyłożyć prosto na blachę.  Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w oleju - wtedy ciasto łatwiej się układa:)  Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki ;) Na ciasto

Lawendowe Niebo
Pierś indyka i kury zagrodowej 139

Przełożyć do miski ,przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie  zrolować mięso z indyka ,w środek włożyć piersi z kury .Całość umieścić w  siatce wędliniarskiej ,ułożyć  dość ciasno ,zawiązać końce .Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 ° C,piec 25 minut,zmniejszyć do 180 ° C i piec dalej około 30 minut. Piec pod przykryciem ,pod koniec pieczenia zdjąć

w mojej kuchni
TORTILLA Z WARZYWAMI I KAWAŁKAMI INDYKA 186

ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy.  Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach.  Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek

potrawyregionalne
12. Mufinki kurczakowe z chipsową posypką 150

kurczaka Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa Ketchup ½ szklanki Chipsy drobno pokruszone  - ½ szklanka Żółty ser w plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić,  przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę konserwową, groszek

Jadło i czytadło
PIERSI Z KACZKI Z JABŁKAMI 127

pomarańczy, dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka.   Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia

Kuchnia w opałach
Roladki z kurczaka z gruszką na sosie curry. 182

ósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić. Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć  folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać  bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania