ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę kukurydzaną z wodą. Składniki: pierś z indyka pomidory czerwona cebula czerwona i biała świeża papryka kiszony ogórek kapusta pekińska żółty ser czerwona pasta curry czosnek
potrawyregionalnekurczaka Farsz: cebula, papryka, pieczarki, kukurydza konserwowa Ketchup ½ szklanki Chipsy drobno pokruszone - ½ szklanka Żółty ser w plastrach Piersi rozciąć i bardzo cienko rozbić, przyprawić. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażyć, dodać kukurydzę i ketchup. Blaszaną formę do pieczenia mufinek wysmarować tłuszczem i wyłożyć plastrami mięsa. Do środka włożyć farsz, oczywiści można go bardziej urozmaicić, można dodać fasolkę konserwową, groszek
Jadło i czytadłopomarańczy, dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami. Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie. Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia
Kuchnia w opałachósemki. Na patelnię wlać ocet balsamiczny, dodać cukier, wymieszać, dodać pokrojoną gruszkę i dusić około 5 minut. Wystudzić. Piersi z kurczaka rozbić przez folię. Posypać vegetą i pieprzem, rozłożyć po dwie cząstki gruszek, zwinąć. Obwinąć folią do pieczenia. Położyć na blachę, podlać bulionem. Piec 20 minut w temp. 170oC. (Bardziej wprawieni mogą roladki obsmażyć na patelni, podlać bulionem
Kulinarny karnet Christopheragrilla w tym roku! Przygotowałam kurczaka w bardzo smacznej, pikantno - kwaśnej marynacie. Dzięki temu, że smarowałam marynatą kurczaka w trakcie pieczenia, mięso nie jest wysuszone. Wspaniale komponuje się ze świeżym ogórkiem i natką pietruszki. Składniki: 700 g filetu z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki obsypki kaukaskiej Skworcu , 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku
Z miłości do słodkościświęta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi z kaczki (po 250-300g) 600-700g czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście(...)również w międzyczasie pieczonymi ziemniakami z rozmarynem. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-185 {margin: auto;} #gallery-185 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-185 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-185 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojona kapusta Kapustę z sokiem i przyprawami dusimy do miękkości Piersi z kaczki najpierw
Kulinarna PokusaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierś z indyka jest zdrowym, chudym i delikatnym mięsem. Jej minusem jest to, że lubi się szybko wysuszać dlatego musimy odpowiednio ją przygotować. Przede wszystkim nie możemy przesadzać z czasem jej pieczenia bo może wyjść twarda(...)gumowa. Innym rozwiązaniem, które często wykorzystuję w swojej kuchni to upieczenie mięsa w rękawie do pieczenia. Upieczone w nim mięso wychodzi soczyste i nie wysusza się tak szybko jak pieczone w tradycyjnej blaszce. Moja dzisiejsza propozycja na przygotowanie mięsa z indyka to rolada faszerowana cukinią, suszonymi pomidorami
Marta GotujeLubicie takie pieczone mięsko? Ja bardzo lubię, bo można je zjeść na dwa sposoby. Gorący, soczysty wyjęty prosto z piekarnika pokroiłam na plastry i podałam z sosem chrzanowym do obiadu. Na zimno świetnie smakuje na kanapkach, Składniki: 1 kg piersi z indyka marynata 1 cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki octu balsamicznego z modeny 1/2 łyżeczki(...)czosnek drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pierś opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Dokładnie obtoczyć ją w marynacie z każdej strony i włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego polać oliwą, przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około
O kuchni z uczuciemUwielbiam domowe drożdżowe wypieki, a ta chałka to mój ostatni hit. Piekłam ją już kilka razy :) Przepis znalazłam u Anuli . Podaję go z moimi zmianami
Kuchnia domowa Anikurczaka. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 podwójna pierś z kurczaka 1 pomidor ser żółty starty 2 całe jajka + 2 żółtka śmietana 18% sól, pieprz olej do smażenia 1. Ciasto francuskie umieścić w formie do pieczenia tarty. Całe ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Wstawić do piekarnika(...)patelnię. Podczas smażenia bardzo mocno się "skurczy". Przyprawić solą i pieprzem. 4. Na upieczony spód wyłożyć przesmażony szpinak, następnie dodać posiekanego pomidora i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. 5. Do śmietany dodać roztrzepane jajka + żółtka. Wszystko ze sobą połączyć. Przyprawić solą i pieprzem, a także posypać startym serem. Przygotowaną masę jajeczno-śmietanową wylać na tartę. Ponownie
Ugotowaćpokruszonych płatków kukurydzianych. Zdrowe i lekkostrawne, bo pieczone bez dodatku tłuszczu. Podałam je z pieczonymi młodymi ziemniaczkami (przepis wkrótce pojawi się na blogu), sałatką z pomidorkami i słonecznikiem oraz pysznym, lekkim sosem jogurtowo-czosnkowym. Serdecznie polecam! Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,5 kg) 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych pół szklanki mleka/jogurtu jajko(...)umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa zanurzyć w marynacie i obtoczyć w panierce. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe. Smacznego
Kuchnia Ellieszklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę, otartą skórkę(...)Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”. Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty. The post Indyk w raju, czyli pierś z indyka z suszonymi owocami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGolonka z indyka pieczona z warzywami to mój pomysł na obiad zamiast tradycyjnych udek z kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest
Poezja smakujajka 3 szklanki mąki 3 szklanki pełnego mleka szklanka wody gazowanej łyżeczka soli łyżka oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia zasmażana kapusta: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża czerwona cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz kurczak: 500g piersi z kurczaka łyżka masła łyżka oliwy z oliwek sól, czarny pieprz, curry pół średniej cukinii szklanka bulionu drobiowego Sposób przygotowania
Pyry na Gazpiersi można zostawić z kostką. Potrenowałam i faktycznie nie jest to takie trudne. Następnie zabraliśmy się do przygotowywania 2 dań: pierś kurczaka kukurydzianego gotowaną metodą sous-vide, podaną z pęczakiem z lubczykiem, karmelizowanym pasternakiem i sosem śmietanowo-kasztanowym: pieczone dramstiki drobiowe polane pikantnym sosem barbecue, podane z domowym colesławem z własnoręcznie robionym majonezem: Po wszystkim, zgodnie z tradycją zasiedliśmy
karmelowypokroić na kawałki. Cebulę obrać i przekroić na ćwiartki a następnie rozdzielić warstwy. Boczek pokroić w plastry. 3. Pierś kurczaka pokroić w dużą kostkę. 4.Wszystkie składniki nabijać naprzemiennie na patyki do szaszłyków. 5.Położyć na rozgrzanym grillu i piec do zrumienienia się mięsa. 6. Sałatę porwać na kawałki. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Pomidora przekroić na ćwiartki i pokroić
A Ty Smakuj Mnieziemniaczki podsmazane w mundurkach i salatka z pomidorow. Skladniki: zielone pesto ( czerwone tez moze byc) piersi kurczaka mocarella sol Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, solimy, a nastepnie nacieramy pesto z odu stron. Tak przygotowane mieso wkladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego. Pieczemy przez okolo 40 minut w 180°C. Nastepnie kroimy mocarelle na plastry i ukladamy na mieso. Na jedna piers wychodza
Przysmaki Karolki