cebula 1 duże kwaśne jabłko 10 dag makarony (ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra listonic_name = "Sałatka z pieczonym indykiem i papryką (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "40 dag indyka przyprawy papryka ostra i słodka, sól, pieprz, czosnek suszony 2 średnie czerwone papryki 4 średnie kiszone(...)ulubiony, najlepiej świderki ) 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu przyprawy sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pierś z indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i paprykami. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Ogórki kiszone obieramy ze skórki. Warzywa i owoce kroimy w kostkę (ogórki, paprykę, jabłko i cebulę
CoolinarniePLSkładniki na ciasto: - 160 gram mąki pełnoziarnistej żytniej (1 szklanka) - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: - 300 gram piersi z kurczaka - 200 gram pieczarek - 1 cebula - 1 papryka - pół puszki kukurydzy - sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, papryka słodka, ulubione zioła (u mnie oregano(...)włożyć do folii i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować, żeby zmieściło się do formy. Nakłuć widelcem, żeby nie urosło i piec przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie
Zgrabne Gotowaniesmarujemy cienką warstwą majonezu, na połowę układamy filet, kawałeczek sera i dokładnie zwijamy, aby nie było dziurek. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 min w zależności od rozmiaru piersi. Serwujemy z makaronem (przepis tutaj ) i salsą pomidorową. Smacznego
Kuchnia Łukaszaposypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy czosnek, skrapiamy oliwą i mieszamy. Ziemniaki pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni. Podczas pieczenia 2 razy mieszamy ziemniaki, żeby się równo upiekły. W dużym żaroodpornym naczyniu, które następnie wstawimy do piekarnika podsmażamy piersi z obu stron zaczynając od skóry. Wytapiamy tłuszcz z piersi gęsi i odlewamy go. Nie będzie nam dalej potrzebny. Ważne
W kuchni wieczoremDla mnie te frytki są idealne - pyszne, mało pracochłonne i nie ociekają tłuszczem. Przepis znalazłam na Mirabelkowym blogu . Frytki podałam do pieczonego drobiu i sałatki
Kuchnia domowa Anikurczaka 1 średnia cukinia 1 cebula 1 czerwona papryka 2 garście pomidorków koktajlowych 1/2 główki czosnku oliwa z oliwek sól pieprz zioła prowansalskie 3 łyżki posiekanej bazylii PRZYGOTOWANIE Piersi przekrawamy w poprzek na dwa cieńsze kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w dość dużą kostkę, cukinię w talarki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)doprawiamy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około 45 minut. Gotowe porcje posypujemy bazylią. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjenajbardziej. Pory po upieczeniu pyszne, a pierś kurza, dzięki owinięciu jej w boczek nie przesuszona. Warto kupić kurczaka dobrej jakości. Przepis Jamie Oliver składniki ( 1 porcja) 1 pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez kóry 1 duży por - biała część kilka gałązek świeżego tymianku oliwa z oliwek 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz(...)następnie pokroić go na 0,5 cm plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać listki z kilku gałązek świeżego tymianku, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina - wymieszać. Pierś kurczaka owinąć plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed
Stare GaryPyszna i efektowna sałatka, gwarantuję, że goście będą zaskoczeni! :) Składniki: 2 woreczki ryżu łyżeczka kurkumy pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa 60g słonecznika łuskanego pieczarki konserwowe- około 20sztuk górna "liściasta" część ananasa 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz, sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu(...)oleju lub w "papirusie"- bez tłuszczu. Ja wybrałam opcję "w papirusie" :) Kurczak w papirusie: Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru
Czerwona PorzeczkaRównież doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki należy rozwałkować, ułożyć w formie do tarty i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, nakładamy farsz z kurkami, układamy plasterki piersi z kurczaka i posypujemy pokrojoną w kostkę fetą. Całość polewamy masą serowo-śmietanową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajaskórą, a z tego co zostaje (korpus, 2 skrzydła, szyja i tłuszcz) robicie aromatyczny rosół z kaczki . Aby przygotować piersi z kaczki, należy je najpierw obsmażyć na patelni (o technikach smażenia kaczki pisałam tutaj ), a następnie włożyć do nagrzanego pieca na kilka minut. Potem koniecznie należy je zostawić, aby odpoczęły. Pozwala to ustabilizować soki w środku mięsa (kaczka pokrojona(...)razu po wyjściu z pieca straci swoje soki, a nam zależy aby je zachować). Sekretem prawidłowo przygotowanej kaczki jest to, aby jej nie wysuszyć (czyli nie przeciągnąć). Wówczas będzie szara i gumowa. Kaczka powinna być soczysta i różowa w środku. Piersi z kaczki podaje z sosem ze śliwek i żurawin ( przepis na sos do kaczki tutaj ) w towarzystwie puree ziemniaczanego
Moja Delicjawspomnienia wakacji na Rodos :D Grecka Pita SKŁADNIKI: mąka pszenna 550 300g drożdże świeże 20g ciepła woda 100ml mleko 50ml łyżeczka soli łyżeczka cukru oliwa z oliwek 500g piersi z kurczaka czerwona cebula pomidor sos tzatziki - własny frytki z ziemniaków sól, pieprz, przyprawa grecka Ciasto: Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier(...)wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy
MarciochaKucharzyplastry piersi z indyka • sól, pieprz biały • 4 łyżeczki tartego parmezanu • 6 dużych truskawek • sos balsamiczny • rozmaryn Wykonanie: • Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. • Każdy posypać startym parmezanem. • Piec w temp. 200 st.C przez 15 minut, następnie wyjąć i położyć na filetach
To co kochamczosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz i sól do smaku Wykonanie: Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem i solą (można dodać sypanej papryki). Wstawiamy mięso do pieca w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem z foli aluminiowej. Pieczemy "na grzaniu" z obu stron na mocy 180 stopni około 20 minut. Resztę składników
Lubczyk i WaniliaNastępnie smażymy je zaczynając od skóry na zimnej patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, piersi przekładamy na druga stronę i smażymy przez chwilę. Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 150 C. Pieczemy je przez 7-8 minut
e-PrzepisyKulinarnepiersi z kurczaka mix przypraw (jakie kto lubi)* 3 liście sałaty lodowej kawałek czerwonej papryki trochę kanapkowego serka długa ciemna bułka Wykonanie: Pierś z kurczaka delikatnie rozbić i natrzeć przyprawami. Następnie zawinąć w sreberko i piec w 180 stopniach ok.25 minut. Bułkę wsadzamy do piekarnika i podgrzewamy,aż nam się ładnie zarumieni. Paprykę pokroić w paserki. Podpieczoną bułkę smarujemy odrobiną
Moje pyszne gotowanie