Zapraszam na kurczaka pieczonego w całości. Nigdy nie przepadałem za tym sposobem jego przygotowania - tak przygotowany kurczak wydawał mi się suchy i nijaki. A jednak przygotowany godnie z tym przepisem jest bardzo smaczny i soczysty. Dla mnie rewelacja - zachęcam do spróbowania. Do przygotowania dania użyłem: całego kurczaka o wadze ok. 2 kg, 75 gram masła, 5 ząbków czosnku(...)całości, kawałki marchewek i kawałki cebul. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłem przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem z kurczaka z puszki z piwem, powycinałem przy użyciu nożyc elementy kulinarne, to jest piersi, nogi i skrzydełka i nałożyłem na talerze wraz z upieczonymi warzywami. Podałem ze szklanką ciemnego piwa
Wyprawy kulinarneupieczony? To oznacza dopieczone mięso na udkach i soczystą pierś. Nie zawsze udawała mi się taka sztuka. Ponieważ nóżki i pierś kurczaka zbudowane są z innych włókien, i wymagają innych temperatur o idealnego upieczenia. Kurczaka początkowo piekę w 120 stopniach a następnie w 180. Aby skórka była ładnie zrumieniona pod koniec pieczenia smaruję ją mieszaniną miodu i oleju
Codziennik Kuchennyjego trzeba upiec 2 razy . 5 jaj 5 łyzek mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kolejność: biszkopt orzechowy-krem pomarańczowy-kokos-masa ananasowa-biszkopt-krem waniliowy jak piersi użyłam galaretkę :)mój mąż mówi że wyszły jak implanty Kolejna część Wykrawanie kształtów :) naszych kobiecych "atutów". Masa Marshmallows do dekoracji To masa
Kuchcikowoasi...Kawałek mniemięs i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozkłócamy jajko i przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb. Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut. Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta
MamaOskarkaproblem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów
Buniabaje w kuchniMięso dodać do marynaty i wymieszać aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawić do lodówki na około 4 godziny. Każdy pasek piersi z kurczaka nadziewać na patyk do szaszłyka tworząc harmonijkę. Szaszłyki ułożyć na folii aluminiowej i piec około 25min w 180C (po 15min szaszłyki odwrócić na drugą stronę). Szaszłyki podałam z ryżem oraz sosem czosnkowym
Amatorka kuchennamacie problem, co chcielibyście zjeść na obiad, a chcecie sobie coś odmienić, to jest to ciekawa opcja. Ja kurczaka podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków oraz z mizerią z ogórków. Polecam, bo przepis jest godny zainteresowania. Składniki: - duża pierś kurczaka, - szklanka rosołu, - duże opakowanie jogurtu naturalnego; - sól, czarny pieprz, kurkuma + (ewentualnie świeża mięta posiekana); - oliwa; - ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka umyć
dom-agi.plSkworcu Wykonanie ; Piersi umyć , przeciąć środek tworząc sakiewkę. Natrzeć solą ,pieprzem, czosnkiem i bazylią. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą z pomidorków. Ułożyć piersi tworząc łódeczkę , do środka włożyć pomidorki pokrojone w paseczki i mozzarellę. Polać oliwą z pomidorów. Piec w temp 190 st około 25/ 30 minut . Smaczneg
Sama słodycz i szczypta chilizazwyczaj na święta, jednak teraz do świąt zostało jeszcze trochę czasu a mnie naszła ochota na domowy pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu "Domowy pasztet" Tradismak . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 400 g wątroby drobiowej * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * połowa pora * kilka ziarenek(...)Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową szklanki rosołu, solą, pieprzem
Zrób to smacznieBardzo lubię pieczone mięso drobiowe. Najczęściej jednak przygotowuję takie pokrojone na kawałki. Kaczkę czy kurczaka w całości dość rzadko i równie rzadko np faszerowaną pierś indyczą. Dzieje się tak nie dlatego, że owego mięsa nie lubię, ale wiąże się to z brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa(...)termometr z sondą firmy Westmark możecie zakupić w promocyjnej cenie w sklepie internetowym Tarka i Miarka (link do produktu TUTAJ – KLIK ). Istnieje niepisana zasada, że mięso powinno się piec przez około godzinę na każdy kilogram, jednak nie zawsze piekarnik nagrzewa się do pożądanej temperatury. Z tego też względu czasami może się zdarzyć, że ta sama potrawa raz smakuje wyśmienicie
Smaki Na TalerzuSzparagowy sezon rozpoczęty, cieszmy się nim bo tak szybko odchodzi ;) Proponuję wam zapiekankę, choć bardziej jest to pieczony omlet, tak czy siak był pyszny! wędzony kurczak nadał całości genialny smak ;) Składniki (około 2 porcji): 2 jajka wędzona pierś kurczaka około 10 ugotowanych białych szparagów 4 plastry sera żółtego 5% tłuszczu dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki sól, pieprz(...)przez około minutę do jajek wrzucamy kurczaka, szparagi i ser, przyprawiamy solą i pieprzem przekładamy powstałą masę do żaroodpornego naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy przez około 30 minut jemy po lekkim przestudzeniu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSoczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a
Słodkie okruszkiskrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu(...)przerwać, oddzielamy dłonią skórkę od mięsa na piersiach. W powstałą kieszonkę wkładamy na płasko naszykowane wcześniej plastry pomarańczy i cebuli, solimy. Skórkę z wierzchu smarujemy masłem z dodatkami, solimy, pieprzymy. Pokrojone w segmenty pomarańcze i cebule rozkładamy wokół kurczaka, lekko smarujemy je masłem. Reszta masła przyda się na później. PIECZENIE Piekarnik rozgrzewamy do 210⁰C. Gdy już się zagrzeje
Karo in the Kitchencały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą, że potrzeba(...)Przygotowanie nadzienia W dniu pieczenia przygotowałam nadzienie. Apropos, czytając te wszystkie blogi dowiedziałam się, że błędem jest nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce" pod skórą na piersiach. Z jednego prostego powodu- piersi upiekłyby nam się za wcześnie w porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą
bastalena