Kaiserschmarrn to austriacki pieczony omlet (inni zwą go naleśnikiem), który nie jest może pięknym daniem, ale smakuje wybornie. Carski omlet jest popularny w Austrii, Niemczech, Słowenii i na Węgrzech. Dlaczego danie nazywa się carskim? Otóż uwielbiał je austriacki cesarz Franciszek Józef I. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię
Przepisy AleksandryDusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku. Smacznego!!! Przy okazji przypominam o akcji: Boczniak rządzi, do której wszystkich serdecznie
Miksturownikkażdy wtorek sympatyczny pan sprzedaje świeże ryby i jestem zachwycona:) Za tydzień będzie flądra! Przepis w myśl zasady proste jest pyszne - łatwy i szybki w przygotowaniu. Dzięki temu, że pieczemy rybę w folii aluminiowej zachowuje ona wszystko co najlepsze! Będzie smakowała jeszcze lepiej, jeżeli z wszystkimi przyprawami wstawisz ją na godzinę do lodówki. Składniki: - 2 nieduże świeże pstrągi - 2 nieduże
Kraina Tysiąca SmakówMieszamy dokładnie mięso z marynatą. Zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej. 4. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni (bez termoobiegu). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy bez przykrycia ok. 20 - 30 minut. Jeśli zdecydujesz się na wersję z serem, po przełożeniu piersi do naczynia posyp je z wierzchu pokrojoną w kostkę lub paski fetą. Podajemy
Kraina Tysiąca SmakówAdamem Chrząstowskim, na których powstało pięć pysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie :) A warto było spróbować. Razem z Asią ( smakowityblog.pl ) oraz Piotrem ( straga.pl ) zajęliśmy się deserem - pieczonymi naleśnikami z owocami leśnymi. Okazało się, że Piotr robi znakomite ciasto naleśnikowe, które przygotował według własnego przepisu (poniżej oryginalny przepis podany przez prowadzącego warsztaty), a przygotowanie naleśników w trzy osoby
Kraina Tysiąca Smakówżeby była ona dobrej jakości - używamy jej bardzo mało, ale jeśli użyjemy zwykłej, np. śląskiej, nie uzyskamy pożądanego efektu :) Takie zwyczajne udka, ale trochę inne. Ważne jednak, żeby nie piec w ten sposób całych udek, a tylko tzw. "pałki". Zdążą się porządnie upiec w środku zanim z boczku zrobi się skwarek ;) Podałam na gałązce tymianku z młodymi ziemniakami
Kraina Tysiąca SmakówProsty, pyszny i myślę, że ciekawy pomysł na obiad. Udka bez kości piecze się krócej, a szynka nadaje całości smaczku ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówbędzie smaczniejsza. Przygotowanie zajmie może 10 - 15 minut, z czego najwięcej oskrobanie ryby z łusek. Później tylko szybko przyprawiamy, odstawiamy, a po powrocie do domu wrzucamy do piekarnika. Rybę pieczemy z odrobiną masła, a podajemy z cytryną i dowolnymi dodatkami - u mnie pojawiła się w wersji mało dietetycznej, za to szybkiej - z frytkami :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki: kilka liści jarmużu 15-20 pieczonych pomidorków koktajlowych 1/4 cebuli 1 gotowane jajko 2 łyżki kukurydzy DIP: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy ( ja dałam musztardę chrzanową Ocetix ) sól, pieprz, przyprawa - zioła włoskie Jarmuż porwij na kawałki - ułóż na talerzu. Jajko pokrój na ćwiartki, połóż na środku liści jarmuży. Posyp kukurydzą, piórkami cebuli i pomidorkami. Składniki
kolorowotorcikowowyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć nieco miąższu. Miód rozpuścić w winie. Migdały, skórkę pomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń. Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem. Piec w 180 stopniach około 15-20 minut. Do deseru polecam kieliszek wina francuskiego różowego półsłodkiego Celebro. Smacznego
kolorowotorcikowoselera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz ząbek czosnku łyżka śmietany 12% ocet jabłkowy Wykonanie: Buraczki obrać, umyć. Każdy owinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku - do miękkości. Warzywa pokroić w kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić
kolorowotorcikowo/pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Z jednej strony zrobić nacięcie na krzyż i każdy ziemniak oddzielnie zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce i piec 50 minut w 200 st.C. Pietruszkę posiekać dość grubo i zmiksować z czosnkiem, startym żółtym serem, stopniowo dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchylać widelcem w miejscu nacięć
Pasja Smakupokrojony w plasterki. Chwilę podsmażać, wlać wino i dusić przez 5 minut. Łososia ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nim położyć podsmażone warzywa. Można podlać niewielką ilością wina. Piec pod przykryciem przez 20 minut. Podawać z ryżem lub kuskusem i ulubionymi dodatkami, np. marchewką z groszkiem
Pasja Smakumiodem, musztardą i winem.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać gotową marynatą mięso. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce. Następnie mięso umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie były to ogórki po żydowsku
Pasja Smakuszczoteczką pod bieżącą wodą, następnie kilkakrotnie nakłuć widelcem, a z jednej strony naciąć na krzyż. Ułożyć je na posmarowanych olejem kawałkach folii aluminiowej i zawinąć. Ułożyć na blaszce i piec ok. 45 minut. Słonecznik i dynię zmiksować lub drobno posiekać, dodać letnie stopione masło, chleb i jajko – starannie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko odwinąć z folii. Włożyć przygotowaną
Pasja Smaku