trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidekoracji grzanki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy na 160 C, dynię kroimy na mniejsze części, czyścimy z pestek, kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, układamy na niej masło, skrapiamy miodem - pieczemy ok 20-30 minut aż dynia będzie miękka. Upieczoną dynię wkładamy do większego garnka, zalewamy bulionem, gotujemy na średnim ogniu dodajemy ser i blendujemy. Doprawiamy i do kremu dodajemy pietruszkę
Niezły Młynekmajeranku' 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka smalcu 3 l wody 1 łyżka mąki pszennej ser do posypania Przygotowanie: Paprykę myjemy i w całości zawijamy w filię aluminiową - pieczemy w piekarniku na 170 C przez 30 minut, obieramy ze skórki, czyścimy z pestek i kroimy na kostkę 1 cm x 1 cm . Mięso myjemy kroimy w kostkę
Niezły MłynekPieczone jabłko z cynamonem, syropem różanym, kardamonem, brązowym cukrem, orzechami, masłem, zwieńczone bezą z płatkami migdałowymi.... przepis TUTAJ
SMYKWKUCHNIczosnek kroimy na plasterki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość. Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej
Moja smaczna kuchniaminut. Po wyjęciu chleba z piekarnika spryskujemy go wodą, zawijamy w lnianą ściereczkę i pozwalamy wystygnąć. Chleb żytni jemy dopiero 24 godziny po upieczeniu. Lista osób, która piekła w styczniowej piekarni: Aciri http://bajkorada. blogspot.com/2014/01/zytni- chleb-radzieckiego-zonierza. html Ania http://jswm.blogspot.com/ 2014/01/zytni-chleb- radzieckiego-zonierza.html AniaW http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-radzieckiego-zonierza.html Alucha Alucha http://nieladmalutki(...)ankawell.blogspot. com/2014/01/chleb- radzieckiego-zonierza.html Arnika http://arnikowakuchnia. blogspot.com/2014/01/zytni- chleb-radzieckiego-zonierza. html Basia http://mozaikazycia.blogspot.com/2014/01/zytni-chleb-zonierza-radzieckiego.html Bea http://www.beawkuchni.com/ 2014/01/zytni-chleb- radzieckiego-zolnierza-czyli- styczniowe-wspolne-pieczenie. html Bożena http://mojekucharzenie- bozena-1968.blogspot.com/2014/ 01/chleb-radzieckiego- zonierza-styczniowa.html Bożenka http://www. smakowekubki.com/2014/01/ prosty-zytni-chleb- radzieckiego-zonierza.html Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2014/01/chleb-radzieckiego-zonierza.html Dosia http://dosismakolyki. blogspot.com
Kulinarne przygody Gatitysosem z orzechów i miodu stanowi pyszną kompozycję smakową. Podawany z chrupiącą bagietką. Przepis znalazłam w książce Beaty Śniechowskiej, zwyciężyni drugiej edycji programu Masterchef. Post Pieczony camembert z miodem i orzechami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujemarynacie przez noc- w lodówce Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min. Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :) Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro
Proste Potrawywłożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni C. Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego mięska, tj. tylko
Proste Potrawyłagodną, jeżeli do kanapek proponuję użyć musztardy rosyjskiej. Zioła prowansalskie. Na dnie blachy wysypać grubą warstwę soli. Karkówkę wysmarować musztardą i obsypać ziołami prowansalskimi. Ułożyć mięso na soli. Piec ok. 2,5 godz., najpierw do zrumienienia w temp. 220 stopni, później zmniejszyć temperaturę do 180 stopni
Praktyczna plmiód Ketchup Develey oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzenieCzosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z olejem i ziołami. Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę. Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa. Gotowe mięso studzimy przed krojeniem
Sto kolorów kuchnicebulę w półplasterki, a czosnek przekrawamy na pół. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z rozmarynem, tak, aby przykryła całe dno. Układamy warzywa, na samą górę kawałki kiełbasy. Całość pieczemy w piekarniku 30 minut
Moja smaczna kuchniacukinię kroimy na ćwiartki, czosnek w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą z rozmarynem, wrzucamy warzywa, posypujemy solą, polewamy oliwą, mieszamy. Przekładamy do piekarnika i pieczemy, aż ziemniaki będą miękkie, podajemy posypane posiekaną natką
Moja smaczna kuchniaKolczakówka piekąca, inaczej kroplista, Hydnellum peckii jest bardzo rzadkim grzybem. W Polsce ten gatunek jest pod całkowitą ochroną. Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli "wymierające". To grzyb niejadalny , ale jakże piękny - przyznacie. Dla właśnie takich cudeniek warto zabierać ze sobą do lasu aparat fotograficzny . Spotkanie takich okazów w lesie robi niesamowite wrażenie
Smaczna Pyza