pieczen - 12156 przepisów (strona:332/811)

Babeczki "Jabłkowe róże" z ciasta francuskiego 164

formę metalową należy delikatnie posmarować wypustki masłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp.  190 stopni. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut można ściągnąć folię, by jabłka przyrumieniły się od góry).  Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Mania Wypiekania
Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami / Pastries with pudding and dried figs 206

figi wraz z sokiem, zagotowałam i odstawiłam na kilka minut. Następnie wyjęłam figi i drobno posiekałam. Włączyłam piekarnik i ustawiłam go na 180 oC. Wyłożyłam dużą blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkowałam ciasto na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku wyłożyłam równomierną warstwą budyń i posypałam go suszonymi figami. Po obu stronach nadzienia powinny(...)Docisnęłam brzegi i pokroiłam ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie docisnęłam brzegi aby nadzienie nie wypłynęło. 6. Wysmarowałam ciasto jajkiem i posypałam cukrem. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30-35 minut, lub do ładnego zarumienienia. 7. Po wyjęciu z piekarnika posypałam cukrem pudrem. Smacznego! English version Pastries with pudding and dried figs (10-12 pastries) Ingredients

karmelowy
Pieczone ziemniaki Hasselback z serem 212

lubi pieczonych ziemniaczków? Wszyscy lubią :) A wersji szwedzkiej i  z dodatkiem żółtego sera są po prostu wyśmienite :) Ilość składników dopasowujemy do ilości ziemniaków- możemy też użyć ulubionych przypraw. Możemy też zrezygnować z sera :) SKŁADNIKI kilka średniej wielkości ziemniaków czosnek pokrojony w plasterki oliwa z oliwek roztopione masło kilka plasterków sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę ziemniaka) lub tarty(...)powchodziła do środka. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano  i majerankiem.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pod przykryciem na 25 minut. Polewamy małą ilością masła i pieczemy kolejne 20 minut - już bez przykrycia.  Na koniec dodajemy ser i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego :)  P.S. Wykonanie

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik idealny 211

masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 15-20minut w temperaturze 180* do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120*C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika(...)upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia. Sernik piekę z termoobiegiem.   Ser typu "kiełbasa" to tłusty twaróg mielony, bardzo różni się konsystencją  i smakiem od "wiaderka". A tak wyglądają sery, których używam do tego przepisu. Post nie jest sponsorowany, jak widać podaje dwie konkurencyjne firmy

Gotowanie i blogowanie
Bułki do hamburgerów 270

krótko ciasto, podziel je na 6 lub 8 równych części, uformuj z nich kule. Układaj je na blaszce wyłożonej pergaminem, w sporych odstępach, bo bułki jeszcze sporo urosną podczas pieczenia(...)Przykryj je szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ostatnie 15 minut. Jajko rozmieszaj w miseczce, wysmaruj nim każdą kulę, następnie posyp czarnuszką lub sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.  Smacznego

Garniec Magalie
domowe biszkopciki 274

przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy łyżeczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując okrągłe biszkopciki (zachowujemy ok. 2 cm odstępy). Pieczemy w 170 st C. przez ok. 20 min., do zrumienienia

Domowy Smak Jedzenia
Suflet mirabelkowy z crème pâtissière 228

posłużył do przygotowania sufletu - szybkiego i dość prostego deser, jeśli tylko przestrzega się podstawowych zasad przygotowania ;) Ubite białka połączyliśmy z  crème pâtissière  i musem mirabelkowym, 15 minut pieczenia i deser gotowy. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 8 Składniki: Mus mirabelkowy 100 g dżemu mirabelkowego 1 łyżeczka soku z cytryny Crème pâtissière 280 ml mleka 3 żółtka(...)piany). Stopniowo połącz ubite białka z  crème pâtissière przy pomocy łopatki.  Masą napełnij foremki (do 2 mm od górnej krawędzi), wyrównaj, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprósz cukrem pudrem różanym i od razu podaj

SzczyptaSmaQ
Domowa granola 170

zalewamy wodą z miodem i mieszamy, aż składniki się połączą. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy surową granolę na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni. Pieczemy przez 30 - 35 minut. Co 10 minut mieszamy, żeby płatki i reszta składników równo się upiekły. Studzimy i przekładamy do słoika. Zjadamy na śniadanie z mlekiem lub jogurtem. Fanom domowych

My Chcemy Jeść
Rogaliki budyniowe 234

Ciasto schładzamy ok. 15-20 minut w lodówce. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rolujemy między dłońmi i nadajemy kształt rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 226

minut 5, ni mniej ni więcej. Pół kubka wina do gara nalej, odparuj i wody dolej 2 kubki.  Gotuj aż ziemniaki miękkie będą.  Piec nagrzej do stopni dwustu. Pasternaku korzenie obierz, weź gruszkę obraną.  Pokrój na kawałki, oliwą  skrop obficie , szczodrze posyp solą, pieprzem i tymianku listkami. Czosnku ząbek nie obrany(...)będzie tutaj pożądany. Wszystkie piecz aż pasternak stanie się miękki i rumiany. Odłóż pasternaku korzenia  kawałek  a resztę wraz z gruszką i czosnkiem bez łupiny dodaj do warzonej mikstury. Użyj  miksującego narzędzia by krem ukręcić idealny. Nałóż go do misek paru, posyp migdałem uprażonym i pasternakiem w plasterki pokrojonym. Zajadaj, pokrzepiając ciało

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klopsiki teriyaki / Teriyaki meatballs 264

misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia i piecz w piekarniku przez 15-18 minut. W międzyczasie umieść dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj sos sojowy, wodę, imbir, czosnek, cukier i miód i dokładnie wymieszaj. W oddzielnej małej

karmelowy
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą 328

nutellę itp). Zwijamy na kształt rogalika. Układamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Zostawiamy na 15 minut do lekkiego napuszenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczmy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 15 minut. Posypujemy lekko cukrem pudrem. The post Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą appeared first on Made

Made By Mom And Son
Fit Valentine's Pancake 176

poprzednich przepisów, ale dotąd nie przyjmować tak wyrazistych kolorów :) Dekorację wykonałam z twarożku z dodatkiem jogurtu i wanilii - wygląda jak prawdziwa bita śmietana prawda? :) Składniki: 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego w żelu(...)jajko 1 banan Krem: 3 łyżki twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego kropelka aromatu waniliowego miód,stevia do smaku Wszystkie składniki zmiksować. Przełożyć do silikonowych foremek w kształcie serduszek. Piec w piekarniku ok 15 minut w 180*C lub w mikrofali ok 2,5 minuty. Podawać z kremem.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Walentynkowy tort tiramisu 135

żółtku. Następnie dodajemy łyżką stopniowo mąką (tak w czterech częściach). Ciasto przekładamy do dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 35-40 minut. Najlepiej sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 40 cm. W ten sposób nie opadnie. Zostawiamy

Ewusiowe Smaki
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 212

skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować cienko masłem. Czekoladę połamać na małe kawałki, masło pokroić. Rozpuścić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej: przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną(...)wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta zetnie się, lekko popęka ale środek nadal pozostanie nie do końca upieczony. Wyjąć ciasto z piekarnika, postawić

maniapieczenia