pieczen - 12156 przepisów (strona:329/811)

Dżemowiec (szybki oszukany piernik) 260

zawsze z czekoladową polewą i udekorowany posypkami. składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 łyżeczka sody ( ja daje proszek do pieczenia) 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) 3 łyżki kakao 4 czubate łyżki kwaskowego dżemu, ja dałam wiśniowy ( ok 1/2 słoiczka) Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej(...)koniec dodać dżem i ponownie zmiksować. Keksówkę  o wymiarach 30x10 natłuścić i posypać tartą bułką. Do foremki przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec do suchego patyczka ok 50 minut. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można nakryć folią aluminiową. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie polewa czekoladowa i kolorowe posypki Delecta. Polewa czekoladowa

Monia miesza i gotuje
Makowczyki 212

roztrzepanym jajkiem. Na środek nakładamy porcję wymieszanej masy makowej. Zaplatamy węższe paseczki i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i odstawiamy na kilka minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 160 st. C. Smacznego

Maminek kulinarny
PIERNIKO-SERNIK 278

Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa: 500 g zmielonego sera, 2 jajka, ½ szkl. cukru, ½ szkl. mleka, 1 budyń waniliowy(...)Ciasto: Formę o wym, 22x26 cm wykładamy pergaminem. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie suche składniki, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na placki. Masa serowa: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy ser i masło, mieszamy. Przelewamy do rondla, gotujemy na małym ogniu klika minut

słodki bratek
Karp zapiekany z pieczarkami i śmietaną 225

wlać śmietanę i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany farsz przełożyć na kawałki karpia. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec około 20-25 minut w 180ºC . Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.  Przyprawione kawałki karpia Po lewej: usmażone kawałki karpia Po prawej: całość przed pieczeniem

Ugotować
kruche rogaliki z makiem 160

części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i kroimy na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po troszkę farszu i zwijamy rogaliki. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min., na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na nadzienie i dekorację: ok. 150 g masy makowej lukier cukier puder Wystudzone

Domowy Smak Jedzenia
Letni sernik na zimno z owocami. I wakacje! 207

laptopa, pada ani nic z tych rzeczy. Odpoczynek nie tylko od pracy, ale też od internetu, a co! Na osłodę zostawiam Wam wybitnie wręcz letni serniczek. Banalnie prosty, bez pieczenia, bez cudowania. Klasyka, czyli kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna, kremowa masa serowa - cudownie lekka dzięki użyciu jogurtu, a na wierzchu owoce (użyjcie swoich ulubionych) zalane galaretką. I tutaj mały haczyk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rafaello bez pieczenia 207

Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 400 gram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki

Bajeczna Kuchnia
Drożdżówki z serem i jeżynami 192

wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 10 równych części. Z każdej części formujemy zgrabne, okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami. W każdej bułeczce przy pomocy dna szklanki robimy na środku wgłębienie. Dociskamy dość mocno, aby ciasto w tym miejscu było cienkie. W każde wgłębienie nakładamy(...)minut do wyrośnięcia. Na wierzch sera wykładamy porcję jeżyn, delikatnie wciskając je w nadzienie serowe. Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 -190'C. Pieczemy przez 18-20 minut. Gotowe bułeczki studzimy na kratce. Podajemy oczywiście ze szklanką schłodzonego mleka. Notatki - do bułeczek można użyć świeżych jeżyn. Wtedy możemy ułożyć je na nadzieniu serowym jeszcze przed

Wędrówki po kuchni
Pavlova - tort bezowy z jagodami 195

serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja: wybrane owoce sezonowe listki mięty Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni.  Największą blachę dołączoną do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym malujemy 2 okręgi o średnicy 11 cm . W mikserze miksujemy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając po 1 łyżce cukru pudru. UWAGA! Po każdej porcji cukru należy przez dłuższą chwile(...)minuty.  Na koniec bijania nasza piana powinna być bardzo sztywna, błyszcząca i gęsta.  Tak gotową pianę sprawie i szybko przekładamy na okręgi, delikatnie wyrównujemy i pieczemy przez 20 min. (bez termoobiegu!) , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez 2h-2,5h.  W mikserze ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder

Kolejny blog o gotowaniu
Niby mały szwedzki torcik... 185

jest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać szczyptę soli do ubijania), stopniowo dodajemy cukier puder a następnie łączymy ze zmielonymi migdałami. Ciasto rozkładamy(...)wolałam to zrobić od razu. Blaty odkładamy do całkowitego wystudzenia. Czas na krem. Śmietankę zagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej, ale w końcu zgęstniał- niewykluczone, że za bardzo

les mirabelles
Ciasto z wiśniami 197

Przygotowanie :   Masło rozpuścić z cukrem oraz kakaem, wystudzić. Pozostałe składniki : 4 żółtka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wiśni świeżych lub mrożonych, u mnie świeże Przygotowanie : Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, stopniowo(...)jednym i ucierać Dodać stopniowo 2 szklanki mąki ze zmieszanym proszkiem,  ucierać Ubić pianę z białek, wsypać wiśnie - wymieszać, dodać ostrożnie pianę, wymieszać Wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec przez około 30 min. w temp. 170 *C. To ciasto powinno udać się również z czereśniami, a w najbliższym czasie upiekę je z malinami :) Wiśnie częściowo opadły na dno, ale może

Proste Potrawy
Rocky Road ("wyboista droga"), czyli inny Blok Czekoladowy 252

szczęście tylko kształtem przypomina wyboistą drogę, bo wykonanie to szybka prosta :) W sumie zajęło mi to nie całe 10 minut. Bez pieczenia i zbędnej zabawy. Masy czekoladowej jest akurat idealnie. Należy tylko dobrze wymieszać, a czekolady Wam nie zabraknie. Dzięki dodatkowi golden syrup gorzka czekolada przestaje być gorzka. Jeśli chodzi o mnie to ja jeden kawałek i dosyć, Młody

Blondynka Gotuje
Szpinakowe bułeczki z ciasta francuskiego 179

wielkość wedle uznania). Na każdą z nich nakładamy trochę szpinaku. Zlepiamy tak, aby utworzyć zamknięte bułeczki. Bułeczki układamy klejoną częścią do spodu na wyłożonej papierem do pieczenia brytfance. Pieczemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (czyli w 200 st. aż będą rumiane

Weganka gotuje
Faszerowana cukinia 2403

Delikatnie solimy. Mięso mielone łączymy z drobno posiekanym serem mozzarella oraz pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Nadziewamy przygotowane połówki cukinii i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w temp 170st C (funkcja grzania dolnego) przez ok 30 minut. Podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie przekąski na spacer 200

słodkie. I nie skłamię jak napiszę, że po takim jednym mam dość słodyczy na długi czas. Wystarczy zmiksować namoczone daktyle, rodzynki, orzechy ziemne i owsiankę. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć przygotowaną masę i ugnieść. Potem należy wyciągnąć i pokroić w batoniki. Placki Najprostszy przepis, z którego najczęściej korzystam to jogurt naturalny, jajko i mąka. Proporcje takie(...)Łowicz 100 % bez dodatku cukru). W jednej misce mieszamy mokre składniki, w drugiej suche. Łączymy wszystko razem, mieszamy. Połowę ciasta nakładamy do foremek, dajemy ulubiony dżem i przykrywamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. To zestawienie kilku przekąsek, które zabieramy ze sobą na spacery, wyjazdy lub dłuższe zakupy. Zbliża się lato, będzie coraz cieplej, więc musisz pomyśleć

lady-och-mistrzyni.blogspot.com