maśle, przesmażyć ryż aż lekko zbrązowieje, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulinem, wymieszać, przykryć i piec około 45 minut lub do chwili aż ryż będzie miękki. Pod koniec pieczenia zdjąć przykrycie, posypać startym żółtym serem i popruszyć papryką. Smacznego
Codzienne Gotowaniemięsa, zawinąć, brzeg posmarować roztrzepanym jajkiem i zakleić, na wierzchu również posmarować jajkiem, poprószyć sezamem. Pokroić na dość grube plastry, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec w 180 stopniach kilkanaście minut lub do momentu aż paszteciki się zrumienią. Podawać z czerwonym barszczykiem. Paszteciki mozna takze jeść z keczupem lub sosem sweet chilli – smakuja wybornie. Smacznego
Codzienne Gotowanieblasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Pomidory przekroić na pół i położyć przekrojoną częścią do góry. Polać oliwą, posypać cukrem, posiekaną bazylią oraz solą i przeprzem. Piec przez godzinę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę
Codzienne Gotowanieciasto powinno być cieniutkie, jeżeli przygotowujecie własne ciasto także rozwałkujcie je na cienki placek), przykryć folią aluminiową lub papierem wysypać grochem, fasolą lub kulkami do pieczenia i piec w 180 stopniach przez niecałe 10 minut lub aż się zrumienią. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie napełnić farszem pieczarkowym. Wstawić do piekarnika na kilka minut (około 5), następnie wyjąć
Codzienne GotowanieCiasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne Gotowanieczęsto się nie udaje, nie rośnie, lub błyskawicznie opada. Nie wiem czy to szczęście początkującego, niedoświadczonego cuekiernika, czy po prostu w końcu dochodzę do wprawy i nabieram umiejętności w pieczeniu slodkosci, ale moje suflety udały się wspaniale ;) Wraz ze mną zdecydowały się przygotować suflety Gin i Siaska . Obserwowałam moje suflety od momentu wstawienia do piekarnika i z radością(...)masa. Łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, aby ją nieco rozrzedzić, następnie przełożyć czekoladę do ubitej piany i delikatnie wymieszać. Przełożyć do ramekinów i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 11 minut, aż suflety ładnie urosną i dobrze zetną się na wierzchu. Natychmiast podawać. Wysypanie naczyń drobnym cukrem, daje masie możliwość "chwycenia się", co pomaga sufletom wyrosnąć
Codzienne Gotowaniezwiązku z Festiwalem Kuchni Arabskiej postanowiliśmy wspólnie przygotować takie samo danie. W pierwszej kolejności zdecydowaliśmy się na pieczone pierogi z farszem szpinakowym z mozzarellą, rodem z Libanu. Kuchnia libańska ma wiele do zaoferowania, jest niezwykle smaczna i bardzo ciekawa. Wraz ze mną pierożki lepiły: Panna Malwinna , Iza i Justinka . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(...)stopni. Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, rozgnieść w dłoniach, do środka włożyć farsz szpinakowy, następnie złożyć na pół i skleić. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rokłóconym jajkiem i zapiekać przez 15 minut, lub do czasu aż będą rumiane. Smacznego
Codzienne Gotowanienieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac z sosem czosnkowym lub jogurtowo-mietowym . Sos: Jogurt wymieszac z majonezem i przecisnietym przez praske czosnkiem, doprawic sola i pieprzem. Smacznego
Codzienne Gotowaniepołączą, ale niezbyt dlugo, aby płatki zachowały swoją strukturę. Niedużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć na nią masę płatkową i dokładnie ugnięść ją tylną częścią łyżki. Piec w 180 stopniach przez 20 minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Smacznego
Codzienne Gotowaniegałka muszkatołowa bazylia i oregano Przygotowanie : Formy do tarletek wyłożyć ciastem, przykryć papierem lub folią i wysypać groszkiem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 minut. Po tym czasie tartletki wyjąć z piekarnika, zdjąć obciążenie, i napełnić je pomidorkami poprzekrawanymi na połówki oraz mozzarellą, zalać mieszaniną mleka, jajek i przypraw, wstawić
Codzienne GotowanieMirabelka i Gin upiec tradycyjny włoski chlebek - ciabattę. Jest to stosunkowo młody rodzaj pieczywa, który był niejako odpowiedzią Włoch na francuską bagietkę. Muszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej 10g drożdży instant 10g soli 40ml oliwy(...)ciasto, przykryć ściereczką i zostawić aby wyrosło (orzez około 1-2 godziny), powinno podwoić lub nawet potroić swoją objętość. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką i delikatnie wyłożyć na nie ciasto, tak aby w miarę możliwości zachowało swój kształt i jak najwięcej powietrza. Ciasto podzielić na dwie części i nieco rozciągnąć wzdłuż
Codzienne Gotowaniewłożyć na natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, lub do czasu aż podwoi swoją objętość. Blachę wylać oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia(...)przełożyć na nią ciasto, rozprowadzić równomiernie po blasze, posmarować oliwą wymieszaną z niewielką ilością wody i posiekanym rozmarynem, poprószyć gruboziarnistą solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 20-25 minut lub do czasu aż chlebek będzie z wierzchu rumiany. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia na kratce. Smacznego
Codzienne Gotowaniezmiksować, następnie stopniowo dodawać mielone migdały i dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 45 minut. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniegóry i tak powtarzać z kolejnymi wałkami aż do końca. Końce ciasta zlepić i lekko podwinąć pod zaplecioną chałkę. Zaplecioną chałkę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia(...)minut. Po tym czasie oosmarować ją roztrzepanym białkiem z odrobiną wody, następnie posypać kruszonką - grudkami ciasta zagniecionymi z 2 łyżek mąki 2 łyżek cukru i łyżki masła. Chałkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż chałka będzie upieczona i rumiana. Podawać z masłem, miodem lub ulubionym dżemem. Smacznego
Codzienne Gotowaniepieprzem, posmarować serkiem Philadelphia, nałożyć niewielką ilość zielonego pesto, następnie położyć 3 szparagi, mięso zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut lub do czasu aż mięso będzie upieczone, a szparagi miękkie. Podawać z ulubioną surówką, u mnie sałatka z zielonego ogórka
Codzienne Gotowanie