pieczen - 12156 przepisów (strona:333/811)

Karmelizowane płatki kukurydziane 210

solą. Całość zalać roztopionym masłem i dokładnie wymieszać. (Masło całkowicie powinno pokryć płatki.) Płatki rozsypać (równomiernie) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 25 minut w 135 stopniach. (W międzyczasie warto przemieszać.) Blachę wyjąć i pozostawić do ostudzenia. (Płatki początkowo będą miękkie, ale po wystygnięciu - stwardnieją.) Deska i łyżka widoczne na zdjęciu pochodzi

Di gotuje
ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 288

blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca z otworkami w kształcie serca. Brzegi dociskamy widelcem. Całość smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 st. C do momentu, aż ciasteczka urosną i zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie w środek, każdego serduszka nakładamy konfiturę i ponownie zapiekamy, na złoty kolor. Przed

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Anielski puch" (na białkach) 247

miksować, i z resztą tak samo. Gdy piana będzie lśniąca przesiewamy do niej mąkę w pięciu partiach, delikatnie mieszając łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w temp. 180 stopni na złoty kolor, do suchego patyczka. Smacznego

talerz przyjemności
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 262

które pozostaną nam z poprzedniego dnia. Z podanych ilości wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku(...)przygotowanej wcześniej tortownicy wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym i wysypanej bułką tartą lub mąką, otrębami, itp. Wygładzamy łyżką maczaną w wodzie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.60 minut, na programie góra-dół, aż zapiekanka się przyrumieni . Ja swoją piekłam w temp.210*C, z termoobiegiem przez 30 minut.  Wybór czasu i programu, pozostawiam do waszej decyzji

Smaczne Zdrowe
Rosół z kostki rosołowej - wspomnienie dzieciństwa? Współczuję 242

trójwymiarowości nie ogarniam jeszcze. My, Polacy, łapiemy na potęgę to, co zawitało do nas z zachodu. Tak też zapewne było z kostkami rosołowymi . No bo jak zupa, pieczeń, sos nie jest "dosmaczony", to dorzućmy kostkę, lub tą przyprawę w proszku albo i w płynie. Na pewno będzie smaczniej bo przecież ktoś to wymyślił aby w życiu było łatwiej

Right Behind The Kitchen
Marynanta do kurczaka z powidłami śliwkowymi 206

obieramy, kroimy w małą kosteczkę lub ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem. Smarujemy kurczaka i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Przekładamy mięso do woreczka do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180st przez około godzinę. Na 15 minut przed końcem rozrywamy woreczek i rumienimy skórkę. Marynata wystarcza na całego kurczaka lub 4-5 udek

Gotowanie moimi oczami
Mini pizze przekąska na przyjęcie 184

oliwek bazylia + oregano szczypta płatków chilli  ser parmezan Składniki sosu połącz ze sobą. Małą łyżeczką nakładaj na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadź.   Piecz w 220 stopniach 15 minut.  Przed końcem pieczenia posyp serem i podpiecz kilka chwil

AZgotuj!
Drożdżowe serduszka z budyniem truskawkowym 197

zrobić robić krok po kroku). Dalej wywijamy na boki rozcięte części nadając ciastu kształt serca. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Drożdżówki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując dość spore odstępy, ponieważ drożdżówki bardzo urosną. Ostawiamy je w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 15 minut. Po tym czasie(...)każdą drożdżówkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można też posypać bułeczki cukrem perlistym, ale nie jest to konieczne. Drożdżówki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-25 min. Studzimy na kratce. Wspaniale smakują jeszcze lekko ciepłe :) Smacznego

MyCookBook.pl
Pieczarkowy pasztet z soczewicą i kaszą bulgur 173

Dodaję pozostałą zawartość patelni oraz resztę kaszy i całość dokładnie mieszam. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pasztet piekę przez 60 minut, następnie studzę do temperatury pokojowej i w lodówce. Jeśli chcemy by ładnie się kroił należy go studzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego, Klaudia. * Jeśli zależy

Mango Papaja
Bajgle. Czas wolny. 169

strony. Wyjmujemy i odsączamy z wody.   Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.przez ok. 15 minut. W trakcie sprawdzamy czy się nie przypalają. Studzimy na kratce.  Smacznego

bistro mama
BRIOCHE Z MARMOLADĄ 150

pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinkę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy je blisko siebie, żeby po upieczeniu można je było swobodnie odrywać. Piec w 200 stopniach C ok 40 min.  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Tarta z kapustą kiszoną, suszonymi grzybami i żurawiną 178

folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum na 30 minut. Po tym czasie od ciasta odrywam 1/4 i odkładam na bok, resztę wałkuję i umieszczam w formie do pieczenia tarty, odkrawam wystające ciasto (jeśli robię jedną dużą tarte). Nakładam farsz, dociskając nieco by zmieściło się go jak najwięcej. Resztę ciasta wałkuję i kroję w paski. Przygotowane(...)kwadraty lub romby. Tarte smaruję w z wierzchu roztrzepanym żółtkiem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut, następnie obniżam temperaturę piekarnika do 180 stopni i piekę danie jeszcze 40 minut. Podaję tuż po upieczeniu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 210

skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia(...)garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu 100 g rodzynek 50 g pistacji

karmelowy
Masa makowa - najlepsza! 325

masa z puszki raczej nie jest dwukrotnie mielona co niestety można bardzo dotkliwie odczuć w trakcie jedzenia. Wodnistość gotowej masy z puszki często niweczy cały trud włożony w pieczenie, nie warto ryzykować. Domowa masa doskonała jest nie tylko do makowców ale również słodkich bułeczek, tart. Jest pyszna i niezawodna. Można przygotować ją sporo wcześniej i przechowywać w lodówce

maniapieczenia
Serniczki z białą czekoladą i bakaliami 395

wypełnić niemal do pełna masą serową (zostawić 4-5 mm), wyrównać - serniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 150-160 stopni, piec 30-35 minut lub do ścięcia się masy serowej - studzić w wyłączonym i uchylonym piekarniku, serniczki mogą podczas pieczenia lekko wyrosnąć, a podczas stygnięcia lekko opaść - ostudzone serniczki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić przez kilka godzin lub całą

Smakołyki Bereniki