pieczen - 12156 przepisów (strona:330/811)

Panem et circenses - chleba i igrzysk 215

formach znowu przykrywam i równocześnie odpalam piekarni, kiedy uzyska 200 stopni będzie akurat czas na włożenie foremek do pieczenia. To u mnie, rozgrzewanie trwa ok. 15 minut.   Piekę ok. 30 minut. Piekąc w jednej dużej keksówce (ok. 10 cm na 40 cm), trwa to  raczej 40 minut. Najlepiej po pół godzinie sprawdzić drewnianym patyczkiem. I gotowe! Mniej

I tu będę miała takie te
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 182

sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru + 2 łyżki - 4 jajka - 1 kostkę masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżki kakao - 1 cukier wanilinowy - 5- 5 lasek rabarbaru ok. 45cm długości (lub inne owoce ewentualnie słoiczek kwaskowego dżemu) Na początek kroję porządnie wymyty rabarbar(...)nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami, bo nie zostałoby nic dla gości, z myślą o których je piekłam. Jak byłam małą dziewczynką wyobrażałam sobie, że wielki liść rabarbaru to tylko moja parasolka. Taka przeciwsłoneczna. A tak w ogóle byłam przekonana, że w ogrodzie pod krzakiem rabarbaru żyją jakieś

I tu będę miała takie te
Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 185

rysuję okrąg mniejszy niż tortownica, której będę używać, połowę bezy orzechowej rozprowadzam na papierze. Drugą część rozmieszczam w tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Na niej rozsypuję grubsze orzechy. Piekę obie równocześnie, wkładam do 180 stopni, po 5 minutach zmniejszam do 160, piekę 15 minut i zamieniam blaszki miejscami, piekę teraz kolejne 15 minut. Po upieczeniu studzę i umieszczam spód

I tu będę miała takie te
ekspresowe francuskie ciasteczka z bitą śmietaną i truskawkami 249

pozostawiając dwa kąty nie do końca przecięte. Następnie przeplatamy. Boki dociskamy (sklejamy) widelcem a środki nakłuwamy. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy obsypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy w 200 st. C przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka urosną i będą zrumienione. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Nakładamy

Domowy Smak Jedzenia
Wakacyjna Sałatka z najlepszymi polskimi smakołykami! 214

Znacie Polaka, który nie lubiłby młodych pieczonych w całości ziemniaczków? Skropionych intensywnie aromatyczną oliwą z oliwek z rozmarynem. Pieczonych z dodatkiem czosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy(...)nożem - ziemniaki umyj, wraz ze skórką ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej obficie oliwą z rozmarynem, posyp posiekaną papryką i rozgniecionym czosnkiem, naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do pieca na 40 minut (temp. 220 stopni C) - cebulę kroimy w prążki (jak najcieńsze) - koperek umyj  posiekaj - przygotuj dużą miskę najlepiej szklaną tak by móc zaprezentować pełną gamę kolorów

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe ciastka z dziurką oraz "Szukaj mnie wśród lawendy 2." 161

Przy blacie roboczym przygotować: dżemy, miseczkę z niewielką ilością przegotowanej wody, pędzelek lub łyżeczkę, mąkę do podsypywania, wałek, szklankę i kieliszek do wódki. Duże piekarnikowe blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich uformować w dysk i rozwałkować na podsypanej mąką powierzchni na grubość 2-3 mm. Z ciasta wycinać krążki(...)daje takie posmarowanie wodą - w jednej partii ciastek tego smarowania zabrakło, żeby odróżnić nadzienie). Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem. Pozostawić je na ok. kwadrans do lekkiego wyrośnięcia. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Upieczone ciastka wykładać na kratkę.  ----- Podobne: Drożdżowe rogaliki z marmoladą Serowe wiatraczki ze śliwką Poskręcane drożdżówki z nadzieniem Dziś kontynuacja trylogii

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti pieczone w pomidorach 406

Lekko dociskać nadzienie. Na wierzchu położyć plasterki mozzarelli. Można użyć użyć innego sera, np parmezanu. Sam makaron powinien być dobrze pokryty sosem i nie wystawać poza pomidora, ponieważ proces pieczenia może(...)wysuszyć i stanie się twardy. Nadziewane pomidory ustawiać na blasze lub w dużym naczyniu do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez 40 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Makarony , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: mozzarella , pomidory , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Biało-czerwone - ciasto kibica 311

składniki do suchych i mieszać widelcem aż składniki się połączą. Ocet wymieszać z sodą i natychmiast wymieszać z ciastem. Wylać ciasto na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i piec ok 40 min w 180'C Wystudzić. Galaretkę rozpuścić we wrzątku , połączyć z truskawkami , odstawić do czasu aż całość zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Malinowa Kawiarenka
Drożdżówki z serem i truskawkami 315

plasterki, nie docinając jednak do końca - obie połówki rozłożyć, następnie przekręcić jedną z połówek, aby powstała bułka w kształcie ósemki - gotowe bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykryć ściereczką i pozostawić(...)napuszenia - gdy bułeczki wyrosną, pozostawionymi kawałkami truskawek uzupełnić miejsca, w których nie ma owoców - gotowe bułeczki posmarować białkiem wymieszanym z mlekiem - wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec około 25 minut lub do zrumienienia - ostudzone drożdżówki przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 201

używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, nastawionym na górną grzałkę (grill). Papryka gotowa jest, gdy jej skórka stanie się czarna. 3. Wyjmij naczynie(...)kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi. Jeżeli chcesz uzyskać łagodniejszą harissę, użyj do niej łagodniejszych odmian papryczek chilli, koniecznie usuń z nich pestki. Możesz też dodać jedną lub dwie pieczone słodkie papryki. Harissa przygotowana z suszonych papryczek chilli jest bardziej intensywna w smaku, ma też mniej czerwony kolor od tej ze świeżych papryczek chilli. Harissa z samych suszonych papryk

Chilli Czosnek i Oliwa
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 213

gładką masę. Do masy fasolowej dodaj 2 łyżki zmielonych płatków, wymiesza, uformuj kulki (6-8), każdą obtocz w reszcie płatków i umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz klopsy przez 20 minut 2 temp. 200 C. W między czasie podsmaż drugą cebulę, dodaj do mnie pokrojoną w drobną kostkę paprykę, po 5 minutach smażenia dodaj kukurydzę, wymieszaj. Duś

greenscarf
Tosty a'la pizza 218

czasu zrobić już ciasta drożdżowego to robię tosty a'la pizza  Składniki: - chleb tostowy - sos pomidorowy lub keczup - ser - salami Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i układam chleb tostowy, są dwie wersje: Pierwsza-  rozkładam pierwsza warstwę chleba smaruję sosem pomidorowym (przepis  tutaj ) i posypuje startym serem następnie kładę kolejną warstwę chleba i znowu smaruję sosem(...)serem i układam salami. Ja dodatkowo bardzo lubię na sam koniec położyć pokrojoną w grubsze plasterki parówkę  Tak przygotowane tosty wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 st. I piekę ok 7 minut. Oczywiście jak to ja   nie umiem zjeść pizzy itp. bez sosu czosnkowego   Przepis  tutaj . Życzę smacznego

Kuchnia Viki
Pizza z salami, przepis na proste i szybkie ciasto 209

osobiście wolę ciasto rozciągać wtedy jest pulchniejsze. Należę do osób, które lubią pizzę na grubym cieście  Ale z doświadczenia wiem, że rozwałkowane ciasto też potrafi pięknie wyrosnąć podczas pieczenia. Przy pomocy pędzelka smaruję blachę cieniuteńko olejem. Po ułożeniu ciasta na blaszce rozprowadzam równomiernie sos, następnie starty ser ( ja zazwyczaj dodaje ser taki jaki mam akurat w lodówce(...)dodaje też pieczarki, które wcześniej podsmażam na patelni bez tłuszczu żeby woda odparowała z pieczarek i nie topiła pizzy  Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika do 250 st. I piekę przez ok 10-13 min. Na koniec jeszcze dodam, że bez sosu czosnkowego nie wyobrażam sobie pizzy!   Przepis podaję  tutaj Życzę wszystkim smacznego

Kuchnia Viki
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 383

oraz kwasu foliowego. Ziarna mają piękny, brązowy kolor, są bardzo małe a po ugotowaniu mają dość ciągliwą, klejącą konsystencję i wyrazisty smak. Wykorzystywać go można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie to zachęcam do urozmaicenia nim swojego menu np. w taką oto tartę - jest pyszna(...)się wody dodaj teff i przyprawy. Gotuj do wchłonięcia całej wody - około 15 minut  Wystudź Dodaj mąkę i olej. Zagnieć ciasto - będzie się trochę kleić Wyłóż ciastem formę Piecz w 180 st. przez 20 minut Nadzienie Tofu zmiksuj z mlekiem, mąką, żółtą papryką, ziołami i przyprawami Wyłóż na podpieczony spód Na wierzch ułóż cukinię pokrojoną w plasterki oraz czerwoną

pyszne zdrowości