Grecja na talerzu:). Szaszłyki zamarynowane w charakterystycznych dla tego kraju przyprawach naprawdę zachwycają. Są zrobione z mięsa wieprzowego, ale są kruche i delikatne. 500g szynki lub łopatki wieprzowej 3 papryki: żółta, zielona, czerwona 3 małe cebule po szczypcie: soli, pieprzu, papryki słodkiej, tymianku, chilli, kolendry, estragonu 2 łyżki oleju 1. Mięso kroimy w dużą kostkę, paprykę(...)krążki. 2. Do mięsa dodajemy olej i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min. 1 godzinę. 3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę i paprykę. Grillujemy lub pieczemy w rękawie przez 1 godzinę
Szefowa kuchnijajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie : ok 1 h Składniki(...)wypieków – 4 jaja rozmiar L – 125 g masła – 1 cytryna (sik i otarta skórka z całej cytryny) – 5 łyżek mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – cukier puder do posypania – masło i mąka do formy PRZYGOTOWANIE: Zanim rozpoczniesz przygotowania wyjmij z lodówki jaja, mleko i masło. Wszystko musi nabrać temperatury pokojowej a masło
nietylkopasta.plnastępnie rozbijamy tłuczkiem delikatnie, żeby plastry fileta nie popękały. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Następnie na kotlecie smarujemy cieniutką warstwę musztardy, następnie kładziemy plaster szynki, plaster mozzarelli i mały kawałek masła. lewy i prawy bok zwijamy do środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką roladkę obtaczamy w mące, w jajku(...)jajku i w bułce tartej. Następnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Gdy się podsmaży układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temp. 170 stopni grzanie góra dół. W garnku gotujemy ziemniaki. Gdy się ugotują odlewamy wodę, a następnie dajemy odrobinę masła i zagniatamy tłuczkiem
Gotuj z MąkąTymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś… Składniki 1 średnia młoda cukinia 1 papryka 1 cebula 1 duży pomidor 100 g szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej) 3 garście startego parmezanu posiekana natka pietruszki olej/ oliwa do wysmarowania formy masło klarowane do smażenia czosnek niedźwiedzi sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego(...)cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry, przekrójcie i wyciągnijcie pestki. Miąższ pokrójcie również w kostkę. W patelni rozgrzejcie masło klarowane, zeszklijcie na nim cebulę i kiedy będzie gotowa, dorzućcie paprykę i szynkę parmeńską. Przesmażcie chwilę, dołóżcie pokrojone środki cukinii i po jakimś czasie pomidory. Posypcie
OliveandThymeszklanki mąki 25 g drożdży 1 szklanka ciepłej wody łyżka oliwy szczypta cukru szczypta soli można także dodać łyżeczkę ulubionych ziół (bazylia, oregano) Dodatki: pieczarki ser żółty szynka cebula (podsmażyć na oleju) sos (koncentrat pomidorowy+zioła prowansalskie+czosnek granulowany) Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z 1 łyżką mąki i szczyptą soli i cukru - odstawić, żeby podrosło (ok. 10 minut(...)mąkę, dodać oliwę i wyrabiać. Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 minut). Ponownie zagnieść i wyłożyć na blachę. Posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki. Piec ok. 20 minut w temp. 200*C. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniUwielbiam robić warstwowe sałatki a potem podziwiać ich piękne i kolorowe warstwy. Efektownie wyglądają na stole a także są "fotogeniczne". Wymieszane składniki już tak ładnie nie
Ala piecze i gotujeserek na grubość pół centymetra, zostawiając wolne brzegi ciasta. Zrób bukiety ze szparagów, bardziej wiosennie już się nie da. Owiń je plastrem wędzonego, mocno solonego bekonu. Nie masz? Szynka serrano tez będzie dobra. Bukiety ułóż na środku kopert. Złącz ze sobą przeciwległe rogi, w każdej. Tak, żeby i główki szparagów i łodyżki zostały widoczne. Ładnie, prawda? Niech jajko teraz(...)Ciebie! Rozkłóć je widelcem. Mocno. Weź pędzelek i posmaruj dokładnie wszystkie wystające fragmenty ciasta. Zobaczysz, dopiero teraz będzie ostro chrupać. Piekarnik nagrzany? Włóż koperty na blachę, do nagrzanego pieca, na około 40minut. Środkowa półka będzie właściwym miejscem. Ciasto się zrumieni, urośnie i zrobi się chrupiące… Sprawdź, czy dobrze upieczone, a ja naszykuję talerze i zrobię herbatę. Chodź, napiszemy
Karo in the Kitchensię ona nudzi i przychodzi czas, że myślę tylko o skrzydełkach z grilla ;) A później to już tylko muszą być szaszłyki :D Składniki: 500 g mięsa z szynki, 1 cukinia, 4 cebule, 1 papryki czerwone, 1 opakowania przyprawy do grilla. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy, kroimy w małe kawałki. Następnie umytą paprykę kroimy w większą kostkę, a cukinię(...)kroimy w plasterki. Mięso przyprawiamy przyprawą do grilla. Na długie wykałaczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Grillujemy ;) Możemy także takie szaszłyki włożyć w rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku- wychodzą również bardzo smaczne
Aga w kuchniprzecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 1 łyżka oleju lub oliwy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano sól , pieprz dodatki do pizzy, takie jakie lubimy na przykład: salami lub szynka pieczarki ser żółty mozzarella oliwki ... Link do filmu z przygotowania: Mini Pizza Przygotowanie: Najpierw przygotuję ciasto: Do miski wlewam letnią wodę, dodaję cukier i drożdże, delikatnie mieszam i odstawiam na około(...)pozostawiam na około 10 minut. Po 10 minutach: Kulkę ciasta rozwałkowuję na grubość około 3-4 milimetrów i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie górę ciasta smaruję sosem i układam dodatki. Pieczenie mini pizzy: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i piekę około 10 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie
Uwaga Babcia Piecze ChlebProste kotleciki w sosie pomidorowym. Idealne na obiad dla całej rodziny. Naprawdę proste w przygotowaniu. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Do
Słodkie okruszkiłyżeczki cukru SOS POMIDOROWY -mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok 80g) -1 ząbek czosnku -3 łyżki wody -zioła prowansalskie NADZIENIE -300g pieczarek -1/2 małej cebulki -100g szynki -1 łyżka masła -pieprz, sól DODATKOWO -100g sera żółtego -oregano CIASTO Drożdże rozkruszamy,dodajemy 2 łyżeczki cukru, troszkę mąki oraz ciepłą wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży(...)przepuszczony przez praskę czosnek, wodę oraz zioła prowansalskie (około 2 szczypty) wszystko mieszamy. NADZIENIE Pieczarki kroimy, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulkę, wszystko podsmażamy na maśle, dodajemy pokrojoną szynkę i mieszamy. Chwilę smażymy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser trzemy na tarce o dużych oczkach. Ciasto przerabiamy, wałkujemy i wykrawamy kółka, ja robiłam to kubkiem. Kółka lekko rozciągamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzdrowe warzywo. Oto według mnie najlepsze przepisy na szparagi 😍. Serdecznie też zapraszam Was do podzielenia się ze mną Waszymi szparagowymi inspiracjami w komentarzach pod postem. Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską Omlet ze szparagami i chili Sałatka z bobem i szparagami Ziołowa sałatka ze szparagami Sałatka z mozzarellą Wiosenna sałatka ze szparagami Risotto ze szparagami Zielona pizza ze szparagami Szparagi(...)szparagami i pieczarkami Tagliatelle ze szparagami Makaron z sosem szparagowym Pizza z zielonymi szparagami Tartaletki ze szparagami Tarta ze szparagami Tarta z zielonymi szparagami Makaron pełnoziarnisty ze szparagami Pieczone szparagi Szparagi z sezamem
Kulinarne przygody Gatityprzepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest(...)rzecz. Składniki: 2 młode cukinie (około 600 g) 1 cebula 100 g fety 30 g świeżo startego parmezanu 40 ml mleka 150 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 5 łyżek cebulki prażonej sól i pieprz 2 łyżki oliwy (1+1) Wykonanie: Cukinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić
zadanie-gotowaniemój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól, pieprz Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni(...)bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy na pół godziny piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 stopni. Bułkę tartą można kupić w sklepie- Klik
Bajeczna Kuchniawołowiny (może być tłustsze, byle nie żylaste) 200 gr wątróbki drobiowej 200 gr podgardla wieprzowego 200 gr surowego boczku 400 gr wieprzowiny (może być szynka, łopatka, karkówka, gulaszowe) 12 jajek rozmiar L 2 cebule 1 kajzera 1 ząbek czosnku 8 łyżeczek chrzanu 1 łyżeczka kolendry 4 kulki jałowca 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczki pieprzu w ziarenkach 2 ziela angielskie(...)żaroodpornego naczynia, ułożyć (jedno na drugim) wołowinę, wieprzowinę, podgardle, boczek. Piec 1 godzinę w 180 st. Po upieczeniu ostudzić. W sosie, który wycieknie z mięsa wymoczyć porwaną na kawałki kajzerkę. Przyprawy rozgnieść w moździerzu na proszek. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki, usmażyć na pozostałym tłuszczu z pieczenia mięsa na rumiany kolor. Dodać opłukaną i osuszoną wątróbkę. Smażyć
moj przepis nałatwym obiedzie, gdy wracacie zmęczeni z pracy? Oto najprostsze i najszybsze danie, no i oczywiście bardzo smaczne;) Paczka gotowego, rozwałkowanego kruchego ciasta Koncentrat pomidorowy Wasze ulubione dodatki, wędlina (szynka, salami, peperoni), warzywa (cebula, oliwki, papryka, pomidory, pieczarki, jalapeno, kukurydza, itp). Wszystko zależy od tego co macie w domu i na co macie ochotę. Pizza ma tę zaletę(...)koknkretnego przepisu - kładziecie to chcecie;) mozarella przyprawy (bazylia, oregano, papryka) Ciasto rozwinąć i ułożyc na blasze. Posmarować koncentratem pomidorowym. Ułożyc ulubione składniki, na wierzchu położyć mozarelle i posypać przyprawami. Piec około 15 minut. Smacznego
Codzienne Gotowaniewidzieli jak to zrobiłam. Najpierw łączymy dolną krawędź, podstawę kwadratu, później krawędź górną. A na koniec obie ze sobą. Powstaną nam cztery zgrabne piramidki, w których będzie się jednocześnie piekła i dusiła zawartość. Pakunki wstawiamy na 35 minut do rozgrzanego już piekarnika. Przy odpakowywaniu uważajcie na twarz i palce, ze środka buchnie gorąca para. Zjedliśmy ze świeżym, malinowym pomidorem, małosolnymi(...)Prosto, szybko, pysznie i bez zadęcia. Możecie w takich pakunkach pomieszać ziemniaki z kawałkami np. brokułu i marchwi. A może gdzieś w Waszej lodówce zamiast kiełbasy jest jakaś resztka szynki? Też będzie dobra. Kombinujcie! SKŁADNIKI 600g ziemniaków 300g białej kiełbasy, parzonej albo gotowanej 150g kabanosów lub wieprzowej wędzonej kiełbasy 2 cebule (200g) 4 ząbki czosnku gałka muszkatołowa kminek majeranek
Karo in the Kitchenbyło coś! Tylko skąd wziąć prosiaka i jak go upiec? Na szczęście z pomocą przyszła znajoma, która podsunęła mi pomysł na przygotowanie takiej oto drobiowej w kształcie pieczonej świni. Ja przygotowałam galaretę z kurczaka, ale również dobrze sprawdzi się galaretka z nóżek wieprzowych. Jeśli macie ochotę uświetnić kolejną Waszą imprezę podaniem prosiaka z galarety, to zapraszam!!! Składniki na prosiaka(...)kurczak włoszczyzna natka selera, pietruszki, lubczyku 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego sól pieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę
Rozpustne gotowaniemasę siekanej rzeżuchy ogrodowej, wyrabiamy na kulę. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje. Smarujemy olejem rzepakowym po wierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj(...)gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej ich jedzcie. Genialny smak mają bałabuchy przekrojone na pół z serem , szynką, ogórkiem itd. w środku jako malutka kanapeczka, przekąseczka. Moje córeczki zanim dostały swoją porcję na talerze, zdążyły łapsnąć po dwa i uciec pod stół... Bałabuchy to alternatywa dla..chleba na przykład
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: 3 duże pieczarki portobello 150 g szynki włoskiej Hańderek 1 średni pomidor garść listków bazylii 1/2 łyżeczki tymianku kilka listków oregano 1 szalotka 100 g sera mozzarella 50 g sera parmezan sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki. Szynkę włoską, mozzarellę i pomidora pokroić w kosteczkę, szalotkę(...)podczas grillowania opadnie. Po wierzchu posypać parmezanem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego
Gosia gotujeJuż kilka razy dodawałem posty, w których były nietypowe dania z piekarnika. Dzisiaj kotlety z mielonej szynki wieprzowej, z nietypowymi dodatkami. Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy i utarty na drobnych oczkach ziemniak, utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej(...)wkładamy do dużej miski i wyrabiamy ręcznie, potem odstawiamy w chłodne miejsce na 30-60 min., następnie wyrabiamy klasyczne kotlety. Gotowe kotlety wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 min. w funkcji góra/dół, temp. 200 st. C Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny. -- Serwujemy jak kto lubi
chleba naszegołyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki jajka, pieprz, sól, śmietanę dobrze roztrzepać rózgą lub mikserem na jednolitą masę użyłam ser holenderski i rozdrobniłam w rozdrabniaczu - do masy dodać cebulę i szynkę pokrojone w kostkę, ser żółty dodać dodać posiekany szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać zimną palmę pokroić na kawałki i z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schować(...)silikonowa 22 cm, ciasto rozwałkować na duży placek, włożyć do formy, wlać farsz i brzegi tarty nałożyć na farsz piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół, trate piec około 40 minut, kroić tartę lekko przestudzoną - tarta jest syta, smaczna...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędaniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać dwa listki laurowe(...)wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić naczynie, koniecznie pod przykryciem i piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200, odkryć naczynie i piec jeszcze pół godziny. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Serwować z kaszą i buraczkami, mniam
Kuchnia Pokoleńkroiłam ich na mniejsze kawałki). Do miski wbić 5 całych jajek i delikatnie ubić trzepaczką i dodać dwa kubeczki creme fraiche dalej delikatnie mieszając do połączenia składników. Dodajemy podsmażoną szynkę, grzyby, doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i mieszamy. W trakcie gdy przygotowujecie farsz, w formie do tarty (czy innym naczyniu, w którym zechcecie przygotować quiche) umieśćcie ciasto francuskie. Dociśnijcie dobrze(...)wstawcie do nagrzanego piekarnika. Spód powinien zrobić się lekko rumiany (ok 15 minut, 180 – 200 stopni). Spód studzimy, a gdy będzie zimny wykładamy na jego wierzch farsz i pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 minut
Szybko Tanio Smaczniespacer na Viktualienmarkt, bo to prawdziwa skarbnica smaków i zapachów dla każdego fascynata kuchni. ;) A przy tym ceny są tylko umiarkowanie wyższe niż w sklepach! Na stoisku hiszpańskim kupiliśmy ukochaną szynkę Zuzi i Pawła, czyli hiszpańskie serrano i dla nas ser cabrales i fantastyczną przyprawę - pieprz pomarańczowy do ryb i sałatek. Na stoiskach z serami wypatrywałam bryndzy, niestety bezskutecznie(...)Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki. I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie
Kuchnia Prezydentowejokazało się, że nie każdy może z tych naszych przepisów korzystać. Otóż część naszych znajomych po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma piekarnika. Ciężko jest więc upiec jakąś soczystą szynkę bez piekarnika. No i problem powstał... Zatem naradziliśmy się z Dobrą Kiełbasą i stwierdziliśmy, że trzeba coś poradzić na to, przecież nie może tak być, że ktoś będzie odcięty(...)rozwiązaniem jest urządzenie o wdzięcznej nazwie szynkowar. Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze
Marder&Marder Manufactureomletów: 4 jajka 1 mała czerwona papryka garść umytego świeżego szpinaku 1/4 małej czerwonej cebuli 2 plasterki szynki 2 łyżki startego parmezanu sól i pieprz do smaku masło do wysmarowania formy na muffiny Sposób przygotowania Pokroić paprykę i szynkę w drobną kostkę (ok. 1cm bok). Posiekać bardzo drobno cebulę. Szpinak pokroić w mniejsze kawałki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni(...)miniomlety. Formę nasmarować masłem. Przelać do niej mieszankę warzyw i jajek (jeśli zostały żółtka wylać je na wierzch). Forma powinna być zapełniona do maksimum 3/4 wysokości - omlety jeszcze urosną. Piec 15-20 min. w piekarniku aż się zetną. W każdym przepisie czas jest inny. Należy monitorować jak jajka zachowują się w naszym piekarniku. Podawać z pieczywem
W kuchni wieczorempieprz * oliwa- do smarowania foremki Sos pomidorowy: * pomidory- 2 bardzo duże * czosnek- 1 ząbek * cukier trzcinowy- 1 łyżeczka * przyprawy: łyżeczka oregano, sól, pieprz Dodatki: * brokuły * pieczarki * mozarella * pomidorki koktajlowe * szynka parmeńska * ser- (u mnie gouda) do posypania Zaczynamy od robienia sosu. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, zmiksować i gotować, aż sos zgęstnieje (u mnie trwało to ponad(...)praskę, dodać jajka, przyprawy i wyrobić na gładką masę. Foremkę o wymiarach 23 cm* natłuścić oliwą i przełożyć ziemniaczaną masę. Piec przez ok 25 min. Spód wyciągnąć z piekarnika, wyciągnąć z foremki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki i pieczemy 15-20 min. Pod koniec pieczenia posypujemy serem i pieczemy
Kraina Miodem Płynącamieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam np. do gulaszu makaron duże muszle ugotować w niesolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito, opłukać zimną wodą cebulę, szynkę wędzoną lub ogonówkę pokroić na kostkę i na oleju rzepakowym usmażyć do rondla dodać opłukane listki szpinaku i podsmażać z 2 minuty mieszając do szpinaku dodać 1/2 szklanki śmietany(...)żaroodpornego układać ciasno muszle nadziane szpinakiem na muszlach ułożyć plastry sera żółtego - użyłam ser morski śmietanę 1/2 szklanki dobrze wymieszać z jajkami i polać po wierzchu - w piekarniku 200C piec około 20-25 minut bez przykrycia do chrupiącej skórki smaczne, syte jedzonko..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię