Swoją drogą na Waszych blogach widać już przygotowania do świąt, ja tymczasem wyczuwam atmosferę świąteczną bardziej przez witryny sklepowe, aniżeli "od kuchni". W dalszym ciągu nie zabrałam się za pieczenie pierniczków, nie wspomnę już o tworzeniu listy świątecznych dań. Kurczę ostatnio totalnie brak mi czasu na wszystko co nie jest związane ze studiami. Składniki 250 g makaronu orzo(...)kiełbasy szynkowej 4 ogórki konserwowe 1 lub 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki, ser, paprykę oraz szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy odcedzony groszek konserwowy oraz majonez, wszystko razem mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchenne aromatyPrzepis pochodzi z Kuchni Maćka . Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką(...)mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Czerwona Porzeczkalekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej(...)Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym lub świeżym oregano. Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach na termoobiegu. Do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy. Smacznego
Smaczne Zdroweprosta i pyszna sałatka towarzyszy nam zawsze podczas świąt do pieczonej kaczki albo gęsi. Inaczej rzadko ją robimy a szkoda bo smakuje wyśmienicie, karnawałowo, jako dodatek do mięs nadaje się idealnie. Myślałam, że jest za prosta, żeby pokazywać ją na blogu, ale uznałam że wielu z was szuka przepisów na proste sałatki idealne na obiad czy imprezę a nie wszyscy(...)znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka. Porcja dla 4-6 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajka, marchewkę, mąkę, ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ser jest już słony, więc uważajmy żeby nie przesadzić ;) Naszą wymieszaną masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy koła równej wielkości i wkładamy do nagrzanego do 200˚C na około 15 minut. Po tym czasie tacosy powinny mieć fajnie chrupkie brzegi – jeśli nie, zostawmy na kolejne(...)uformować, inaczej będą się łamać ;) Wystarczy zgiąć je i zostawić na szklance/butelce. Wersję bardziej wilgotną można potem swobodnie formować :) A co wkładamy do środka? A to, co chcemy! Szynka, ser, warzywa, kurczak… wszystko pasuje :D U mnie wersja z kurczakiem, ogórkiem i pomidorem – jako lunch do pracy ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćchętnych śniadanie, placuszki, których bazą jest serek wiejski, pomidory, pieczarki a smaku dodaje parmezan. Przepis z "Superfood na co dzień" Jamiego. U mnie w wege wersji czyli bez szynki. Przy okazji robienia tych placków okazało się, że zapach gnijącej rukoli jest mi przeznaczony. najpierw ta z pracowej lodówki, teraz ta z opakowania kupionego przez Małżona. No niestety nie zdarzyłam(...)zapach... kilka udało mi się wyselekcjonować ku radości aparatu i mojej. Placuszki orkiszowe, serkiem wiejskim, pieczarkami i pomidorem 1 czubata łyżka maki orkiszowej razowej szczypta proszku do pieczenia 1 jajko 2 czubate łyżki serka wiejskiego 1 dojrzały, mały pomidor 2 średnie pieczarki 15 g parmezanu garść rukoli sok z cytryny W misce mieszamy mąkę z proszkiem, ubijamy z jajkiem
Dzieje kuchennej Wiewiórydomowników. Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z feta i szpinakiem czy bułeczki z szynką i papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane bułki z cukinią, dynią i kiełbasą. Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone(...)kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozłóż odciśnięte paski cukini, pokrojoną w kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik
codojedzeniaktórej ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch "murzynów" białkiem z jajka. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 30 minut. "Murzyn" to najlepsze danie na Wielkanoc. Już od Bożego Narodzenia czekam i tęsknię do tego smaku. Ciasto drożdżowe zwykle kojarzy się(...)każdemu kto nigdy go nie jadł. Trzeba go koniecznie spróbować! Na pewno nie raz skorzystacie z tego przepisu. Od rejonu zależy forma przyrządzonego "murzyna". Ponieważ kiełbasę można zastąpić wędzoną szynką lub boczkiem. Według mnie jednak najlepiej smakuje z białą kiełbasą! I pod taką wersją się podpisuję! Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyToskanię. Niezależnie od przepisów charakterystycznych dla danego regionu socca to po prostu placek przygotowywany z mąki z ciecierzycy, wody i oliwy z oliwek i smażony na patelni lub w piecu w specjalnych miedzianych formach. Wiele osób ceni sobie farinatę ze względu na to, że jest to danie bezglutenowe oraz wegańskie i z powodzeniem może zastąpić tradycyjne naleśniki na mące pszennej(...)rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego placka. * SKŁADNIKI na 3-4 porcje Socca: 300 g mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka soli morskiej 750 ml letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Do podania: kilka plasterków szynki wolno-dojrzewającej (np. prosciutto
Food Squaremięso od kościa. Mięso rozbić i doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką i ostrą. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz grzybowy i dokładnie zawinąć. Następnie dodatkowo zawinąć zrazika w szynkę parmeńską. Na patelni na której smażyły się grzyby obsmażyć roladki. Jak już się przyrumienią zdjąć je z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wlać pomidory z puszki(...)smaku solą i pieprzem, ale tym razem czarnym. Wlać wodę w której moczyły się suszone pomidory. Zalać tym wszystkim zraziki. Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C. Piec 35-40 minut. Można sos zagęścić. wyjąć zraziki i sos wlać do garnuszka. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Danie pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńktóre musimy znaleźć czas. Jeśli skusicie się na przygotowanie tej przekąski przygotujcie następujące składniki: 250 g makaronu, najlepiej bucatini, czyli po "naszemu" takiego grubszego spaghetti ;) 250 g gotowanej szynki, może być konserwowa 300-400 g zielonego groszku, najłatwiej sięgnąć po mrożony ok. 300 g sera mozzarella 100 g startego parmezanu (zamiast mozzarelli i parmezanu możecie dodać ser provolone, jednak(...)osolonej wodzie. Po odcedzeniu mieszamy z oliwą z oliwek. Groszek podsmażamy aż zmięknie, dodajemy cebulkę i krótko dusimy, a następnie lekko studzimy. Do makaronu dodajemy groszek, pokrojoną w kostkę szynkę, pokrojoną mozzarellę i starty parmezan, mieszamy. Przygotowujemy beszamel. W garnku lub na patelni lekko przypalamy mąkę, dokładamy rozdrobnione masło i mieszamy aż masa mocno zgęstnieje. Powoli, porcjami, dolewamy mleko, ciągle
Pichceniomaniapieprzem, na każdą położyć po 2-3 listki bazylii i owinąć szynką szwarcwaldzką tak, aby końce nachodziły na siebie. Na patelni mocno rozgrzać oliwę z oliwek, położyć piersi (końcami szynki do dołu) i smażyć do zrumienienia z dwóch stron. Wyjąć i odłożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory (razem(...)wlać śmietankę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut. 6 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone szparagi. Smacznego
Oryginalny smakszybko się ją robi. Składniki: CIASTO: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego około 280 g NADZIENIE: 25 dag makaronu ozdobne wstęgi Makarony Polskie 40 dag zielonych szparagów 10 dag szynki np gotowanej 1 młoda cukinia 1/2 pora 3 łyżki oliwy sól morska do smaku pieprz mielony do smaku MASA JAJECZNA: 3 jajka 10 dag sera żółtego 20 dag śmietany(...)odcedzamy kroimy na kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w szerokie wstążki, a pora na krążki, podsmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszklą.Do ugotowanego makaronu dodajemy szparagi, pokrojoną szynkę oraz cukinie z porem doprawiamy solą i pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty
Wanilia i Kardamonrubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych owoców, suszonych śliwek i fiołków. Eleganckie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami i bogatym finiszem. Leżakuje w dębowych beczkach przez 24 miesiące. Jest idealne do pieczonych mięs, w szczególności jagnięciny. Kolejny kraj - Portugalia i kolejne dobre wina z Barbeito Madeira. Jest to królestwo Madery. W ofercie wersje wytrawne, półsłodkie i słodkie. Starzone w beczkach(...)bardzo wielu różnych dań. I każdy znajdzie tu coś dla siebie. Wytrawna jako aperitif oraz do przekąsek: solonych orzeszków, serów, oliwek i innych tapasów. Półsłodka do wędzonej szynki, sera i deserów. Słodka do deserów, puddingów, serów i karmelizowanych owoców. Potem jeszcze skok na Antypody do Nowej Zelandii na wina z WaiparaWest . Jak zwykle były doskonałe. To tylko kilka
królestwo garówprezentują i szybko znikają z talerza. Można je podawać na ciepło i na zimno, same lub z dipami. składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki keczupu 5-6 plastrów szynki lub innej chudej wędliny 4-5 plastrów żółtego sera przyprawa do pizzy Ciasto francuskie rozwinąć i posmarować cienko keczupem. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć obok siebie plastry wędliny. Nad plastrami(...)ściśle zwinąć w roladkę. Roladkę pokroić na plastry o szerokości ok 1,5-2 cm. Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 15-20 minut aż ślimaczki się ładnie przyrumienią
Monia miesza i gotuje