Jemy bardzo mało wieprzowiny, praktycznie wcale. No może oprócz jamon i chorizo. Sama osobiście nie przepadam za karkówkami, szynkami a schabowych po prostu nie znoszę. Uważam, że z wieprzowiny najlepsze są te części, których ze względu na linię, nie powinno się jeść zbyt często: słonina (smalczyk), boczek i żeberka. Ale ponieważ Chłopaki od czasu do czasu chcą zjeść porządnego(...)klarowanym maśle, są the best. Wierzę im na słowo, bo nawet ich nie próbuję. Na żeberka natomiast czasem się skuszę. Zawsze podaję je z pieczonymi ziemniakami lub frytami. Tym razem były to ziemniaki pieczone z rozmarynem i pieprzem. Żeberka są też dla mnie wygodne, bo po większych zakupach mięsnych u Pani Eli na bazarku wrzucam je w marynatę i zostawiam
Cytryna&Co.ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Supełki posmaruj przygotowanym wcześniej jajkiem (najwygodniej użyć silikonowego pędzelka ). Piecz ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Rady: 1. Można przed pieczeniem posmarować bułeczki oliwą wymieszaną z czosnkiem jednak według mnie, jajko bardziej przenika czosnkiem, przez co supełki intensywniej smakują i pachną. 2. Niektórzy robią najpierw rozczyn do wyrośnięcia, a potem dodają(...)Tarta z cukinią – Pasta do pieczywa jajko-makrela – Serowe kulki – Krakersy z pastą z tuńczyka – Jajka w sosie tatarskim – Sałatka z brokułami i szynką
Kulinarne S.O.S.czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował. Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry - zostawić parę(...)przecinając skóry. Przy pomocy ostrej łyżeczki usunąć miąższ, zostawiając ściankę ok 1 cm grubości. Umieścić wydrążone połówki obok siebie na blaszce, każdą lekko skropić oliwą, posolić. Piec przez 15 - 20 minut - tak długo aż pozostawiony miąższ będzie miękki, ale nie przypieczony. Podgrzać dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez
Stare Garyłyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 cebule 150 g sera feta 150 g żółtego sera 5 parówek z szynki Maestro Henryk Kania Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut(...)wymiarach 25x15cm. Na każdym rozkładamy przesmażone pieczarki z cebulką, parówkę, ser żółty i ser feta. Ciasto zawijamy do środka aby uformować hot dogi. Przekładamy na blaszkę piekarnikową, pieczemy w 210*C przez 15 minut
VioletoweKucharzenienatkę pietruszki i wszystko posypałam startą mozzarellą. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna, my bardzo lubimy, mam nadzieję, że Wy też :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 opakowanie tortellini (u mnie świeże z szynką prosciutto i ricottą) 200 g filetu z indyka przyprawa kebab - gyros mała cukinia papryka czerwona kilka suszonych pomidorów takich bez zalewy kukurydza pęczek natki pietruszki starta mozzarella 1. Tortellini ugotowałam(...)plasterki na ćwiartki, paprykę w paski. Na spód naczynia dałam troszkę oliwy, następnie cukinię, paprykę, usmażonego indyka, kukurydzę, ugotowane tortellini, posiekaną natkę pietruszki. Całość posypałam startą mozzarellą. 3. Zapiekankę pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego
kruche babeczkipewnego czasu nauczyliśmy się mieć w lodówce opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Kiedy mają się pojawić niespodziewani goście można z niego wyczarować słodkie rożki z budyniem albo rogaliki z szynką. Można błyskawicznie przygotować cebularze czy zapiekane z żółtym serem parówki albo róże z jabłkami. Możliwości wykorzystania ciasta francuskiego są setki i ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Ponieważ wczoraj mieliśmy właśnie takich, bardzo(...)wasz ulubiony) 350 ml mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru) gruby cukier kryształ do posypania 1 jajko (rozmącone) Sprzęt papier do pieczenia lub gruba folia aluminiowa do pieczenia silikonowa mata do pieczenia Przygotowanie Ugotować budyń zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast 500 ml dajemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodatki. Bardzo polecam, bo to naprawdę pyszne danie! Składniki na jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu na 3 kokilki: 3 liście jarmużu 1 kiełbaska np. śląska lub kawałek szynki kawałek gotowanego mięsa, u mnie kurczak z rosołu (niekoniecznie) 1 cebula olej sól pieprz 3 jajka szczypiorek do dekoracji Jarmuż gotujemy w osolonej wodzie kilka minut(...)solą i pieprzem, studzimy. Do kokilek nakładamy farsz, robiąc niewielkie wgłębienie, a w nie wbijemy po jednym jajku, solimy. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy białko się ścięło (żółtko powinno pozostać płynne). Jeśli nie dopiekamy jeszcze przez minutkę. Jeśli tak to ostrożnie wyjmujemy kokilki z piekarnika
Rozpustne gotowanieciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: ser szynka suszone pomidory bazylia pieprz papryka mielona Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany(...)planetarnego- ja używam kMix'a). Dopraw do smaku. Ciastem napełnij foremki sylikonowe. Dodaj pokrojone dodatki (wciskając je paluszkiem trochę do środka- w tej czynności bardzo chętnie pomagają mi dzieci). Piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno z listkami świeżej bazylii. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytCzas na pyszny obiadek: PLACKI PO WĘGIERSKU SKŁADNIKI NA GULASZ: 1 kg. szynki lub łopatki, marchew, pietruszka, przyprawa do gulaszu, papryka w proszku ostra, odrobinę chili, czerwona papryka sól, pieprz Mięso pokroić w drobną kostkę, zrumienić na margarynie z odrobiną smalcu w przyprawach. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę(...)papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą mąka jajko sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO
Kuchnia BeatySzybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 250 gr serka ricotta 2 duże pory 100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku) 1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry) 4 jajka 70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler) 3 łyżki gęstej śmietany gałka(...)podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy serek ricotta, starty na dużych oczkach ser żółty, przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Pory
Mia Cucina Sofietamożna naprawdę przyrządzić danie, które nieźle pobudzi smakowe kubki. Uwielbiam takie jedzenie! Niecała godzina w kuchni i obiad gotowy! Grillowana szynka na 4 porcje Składniki: 600 g mięsa od szynki wieprzowej 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżki oleju BBQ o smaku wędzonki 1 łyżeczka soli ½ kg ziemniaków 2 awokado 1 czerwona cebula, mała 2 łyżki soku z cytryny(...)godzinę do zamarynowania. Ziemniaki obierz i pokrój na podłużne słupki. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedź, rozgrzej olej i usmaż frytki. Rozgrzej grillową patelnią i piecz mięso partiami, około 3 minuty. Upieczone mięso przełóż na naczynie i przykryj aluminiową folią. Przekrój awokado na pół wyjmij miąższ łyżką i zgnieć widelcem. Wymieszaj awokado z czosnkiem przeciśniętym przez praskę
codojedzeniapszennej + do podsypania FARSZ -50g grzybów suszonych -1 cebula -1 marchewka -pół małej cukinii -200g kukurydzy z puszki lub mrożonej -3 ćwiartki z kurczaka -100g dowolnej szynki -2 łyżki koncentratu pomidorowego -pieprz -zioła prowansalskie -oregano -papryka słodka -kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek DODATKOWO -łyżka koncentratu pomidorowego -125ml wody -oregano -250g sera żółtego(...)dalej smażymy. Dodajemy mięso, startą na dużych oczkach marchewkę, i wszystko chwilę dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojoną w cienkie półplasterki cukinię oraz drobno pokrojoną szynkę, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody i dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy kilka minut. I farsz gotowy-odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokugrube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym(...)Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy
Kuchnia Pani WiosnyWitam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano WYKONANIE: kalafior włożyć(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem
Kuchnia Beatyprzygotować? W lodówce warto mieć kilka "pewnych" składników, które zawsze się przydadzą. Przede wszystkim ciasto francuskie i serek kanapkowy. A do tego już dowolne składniki: pomidorki koktajlowe, boczek, szynkę czy szparagi. Co kto lubi. Ja dzisiaj postawiłam na szparagi i kabanosy. Składniki (8 szt.): opakowanie ciasta francuskiego 2-3 kabanosy 4 szparagi opakowanie serka kanapkowego 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)kawałki, podobnie pokroić kabanosy. Serek wymieszać z przyprawami i jogurtem. Na każdym kwadracie ułożyć porcję serka, kabanosy i szparagi. Tartaletki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 10 minut w temperaturze
Pasja Smaku