słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami. Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne(...)obiadokolację i przyznam, że byłam zachwycona. Sam dom był przepiękny, jak taki obrazek z filmów. Jedzenie bardzo dobre, gospodarze zaserwowali nam obiad w formie bufetu, a w nim pieczone ziemniaki i różne dodatki: boczek, masło, śmietana, ser oraz warzywa - brokuły, fasola i sałatka. Na stole obok potraw obiadowych stały miski z chipsami, orzeszkami i innymi przekąskami, które Amerykanie nakładają
Zgrabne Gotowaniekuleczki będą idealne na imprezie jako przekąska lub do obiadu z ziemniaczkami i surówką. Polecam Składniki: 1 szkl ugotowanej kaszy Bio z samopszy 400 g mięsa mielonego z szynki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1/4 czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli 4-5 pieczarek 1 łyżeczka soli, pieprzu i ziół prowansalskich 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie(...)jajko i przyprawy. Mieszamy a następnie dodajemy przsmażone warzywka. Wyrabiamy dłońmi masę. Potem lepimy kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego i układamy ja na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy kulki przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Super smakują na ciepło i na zimno. Smacznego Przepis na ok. 40 szt kuleczek
słodkie i nie tylko historie kulinarnemąki pszennej ok. pół szklanki ciepłej wody łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli oliwa nadzienie: mąka do posypania stolnicy oliwa sól czosnek suszony 10 plasterków wędliny typu salami 6 plastrów szynki lub polędwicy 3 plastry żółtego sera ser typu mozzarella 4 pieczarki rozbełtane białko, żółtko lub jajko Zagnieść ciasto jak na pizzę. Oliwę dodać pod koniec wyrabiania. Ciasto przykryć wilgotną(...)wierzch ułożyć kawałki mozzarelli. Całość zwinąć w roladkę. Moja jest dłuższa niż przekątna blachy, więc zginam ją w rogal. Skleić dobrze końcówki. Przełożyć roladkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by łączenie ciasta znalazło się na dnie. Posmarować wierzch rozbełtanym białkiem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 120- 170g 5-6 łyżek keczupu,lub sosu pomidorowego 100g szynki pokrojonej na kawałeczki 50 g startego sera typu ementaler , 1 jajko Wykonanie(...)pomidorowy wymieszać z puszką tuńczyka ,szynką i serem
w mojej kuchnipizzy 2 pomidory 300 g sosu do pizzy garść oliwek 1 gałka mozzarelli 150 g sera żółtego ( najlepiej miękkiego) inne ulubione dodatki takie jak plastry wędliny ( salami lub szynki), papryka, cebula, kapary sposób wykonania Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, cukier, dwie łyżki mąki, zalewamy letnim mlekiem, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zaczyn musi podwoić swoją(...)oliwki, oraz inne ulubione dodatki ( wszystkie oprócz żółtego sera). W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy placki pizzy do piekarnika (pizzę pieczemy pojedyńczo lub przekładamy je, góra dół w trakcie pieczenia), piekąc je w tej temperaturze przez 20-25 minut . Na pięć minut przed końcem pieczenia pizzę posypujemy startym żółtym serem. Upieczoną
Miód i pieprzrodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie i przekonajcie się sami ;) Składniki: * arkusz ciasta francuskiego * 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania ) * 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam Orzech ) * 1 jajko * odrobina majeranku do posypania na wierzch Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół(...)mniejsze około 2 cm kawałki. W miseczce rozklepać jajko. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować każdego pasztecika jajkiem, na wierzch posypać majeranek. Paszteciki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C, piec około 20 minut
Zrób to smacznieOmlet z kiełbasą i kiełkami Moja rodzina uwielbia omlety. Przeważnie królują u nas omlety w wersji na słodko, bo po te najchętniej sięgają dzieci. Ale ja
Słodkie okruszkiŁosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wtedy kształtnie w kuchni, a nam wszystkim cieknie ślinka na jej widok i nie możemy się doczekać kiedy udekorujemy nią nasze kanapki;) Ja też na Święta, oprócz pasztetów i pieczonych mięs "na szaro" lubię przygotować kiełbasę. Szczególnie na Wielkanoc kiełbasę białą, tę kształtną "spakowaną" w jelitach (flaku). Kroję ją wtedy na plastry i podsmażam dodając na końcu do żurku gdzie(...)papryki i octu winnego. Wystarczy kupić mieloną szynkę, odpowiednio przyprawić i formować kiełbaski chorizo. Jej cechą charakterystyczną jest przyprawianie jej słodką papryką wędzoną i suszoną pimienton. Są to w zasadzie główne i bardzo ważne przyprawy, które dodają nie tylko pięknego koloru mięsie, ale także odpowiedniego smaku. Składniki: 0,5 kg mielonej szynki 50 ml białego octu winnego papryka słodka
Zasmakuj Kuchniświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wiórek kokosowych 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g margaryny 2 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 400 ml śmietany 30 % 250 g gorzkiej czekolady 150 g masła 2 szklanki mleka w proszku wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia
Czary - gary w kuchniząbki czosnku 300 g pieczarek 200 g żółtego sera 200 g szynki kilka plasterków salami 2 łyżki oregano sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek do miękkości. Dorzucić pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Po kilku minutach smażenia na małym ogniu dodać oregano, pieprz i sól(...)rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut. Uwagi Do wykonania ciasta można użyć dowolnej mąki. Również razowej czy nawet żytniej pamiętajac jedynie, że razowa mąka będzie potrzebowała więcej
Mr. Tastewędlin odważanych bezpośrednio przed zakupem, mają do wyboru niewielkie porcje zapakowane fabrycznie. Dzisiaj chciałabym Wam bliżej przedstawić jeden z produktów, który nie jest znany tak powszechnie jak kiełbasy czy szynki. Kiszka ziemniaczana, bo o niej mowa, to jeden ze sztandarowych produktów firmy Gzella. Co o niej pisze producent? Kiszka ziemniaczana to regionalny produkt, dobrze znany tak mieszkańcom Borów(...)potrawa. Warto podkreślić, iż produkt stwarza wiele możliwości przygotowania. W sezonie letnim może królować na rusztach, będąc idealną propozycją do grillowego menu. Jednak równie dobrze kiszka ziemniaczana może być pieczona w piekarniku, gotowana w garnku czy smażona na patelni. Jestem pewna, że wielu z Was widziało ją w sklepie, ale nie zwróciło uwagi. Nazwa raczej średnio zachęca, jeśli nie wiemy
Codzienna kuchnia niecodziennapokrojony w plastry salami - w plastrach kiełbasa jałowcowa - pokrojona w plasterki ananas - w kawałkach papryka - pokrojona w paseczki kilka pieczarek - pokrojonych w plasterki inne ulubione dodatki takie jak, np. szynka, oliwki, pomidorki koktajlowe czy świeża mozarella suszone oregano do posypania pizzy Ciasto: Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier i całość zalewamy 150 ml letniej wody. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy(...)uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy solą i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto cd. Gotowe ciasto powinno podwoić swoją pierwotną objętość. Wtedy możemy przystąpić do dzielenia go na porcje i pieczenia. Z podanej ilości składników wyjdą trzy duże, dwie bardzo duże, pulchne pizze lub 5-6 mniejszych (o średnicy około 23 cm). Na małe, jednoosobowe pizze potrzeba
Ratunku obiadsól, świeżo zmielony pieprz cząber świeże zioła oregano majeranek tłuszcz do wysmarowania keksówek bułka tarta do obsypania keksówek Mięso do pasztety może być to łopatka, karczek, szynka lub biodrówka,a nawet mięso drobiowe jednak wtedy pasztet będzie nieco suchy dlatego ja najczęściej używam różnych rodzaju mięs. Pasztet z pieczarkami Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić. Mięso(...)włożyć do niego formy z pasztetem, piec ok 1 godzinę. Jeżeli do pasztetu używamy w większości suchego mięsa, dobrze jest do na spód piekarnika włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Parująca w wysokiej temperaturze woda sprawi,że pasztet po upieczeniu nie będzie zbyt suchy. Należy tylko uważać na to aby woda podczas pieczenia nie wyparowała, gdyż naczynie żaroodporne może
Aromatyczne PodróżeKiełbasa ” Kaszubska kanapkowa ” , pyszna wędlina domowa Kiełbasa ” Kaszubska ” to jedna z lepszych kiełbas kanapkowych , jakie poczyniłam . Dlaczego ? Po prosu jest pyszna , soczysta
Ogrodnik w podróży