dlaczego, ale większość znajomych i nieznajomych myśli, że jak prowadzę kulinarny blog, to moje dzieci na śniadanie z uśmiechem na ustach chrupią jarmuż, do szkoły Hania zabiera domowy chleb pieczony na mące kasztanowej, przekładany pastą z anchois i suszonych pomidorów, po powrocie do domu serwuję dzieciom tajskie danie z trawą cytrynową, a one piszczą z radości i krzyczą: mamusiu jakie(...)sprawdzonej knajpie drugie danie na wynos, bo mamy w domu 30 minut na zrzut plecaka Hani i dalej na zajęcia. Drugie śniadania do szkoły to niemałe wyzwanie... Masło owszem, szynka nie - żadna. Ser żółty nie, ser biały - może być. Pomidorki koktajlowe - nigdy w życiu, ale rzodkiewka bardzo chętnie. Pasta jajeczna - mamo!!! Wiesz, że lubię, ale w domu
bistro mamachyba lepiej przyciągającego zapachem dania jak pizza, pizzerinki i tym podobne wypieki. Gdy z kuchni rozchodzi się zapach ciasta drożdżowego, aromatycznych przypraw i pieczonych warzyw to moje dziecko co chwilkę przybiega zaglądać do piekarnika, czy już gotowe. Nie musze chyba dodawać, że gotowe bułeczki znikają w mgnieniu oka :) I nie tylko dzieci je kochają! ciasto: 250 g mąki pszennej(...)dodatki: mały zielony ogórek 3 łyżki kukurydzy z puszki mała papryka czerwona 80-90 startego sera mimolette pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki Galeo łyżka posiekanych ziół 3-4 plastry szynki szwarcwaldzkiej Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2-3 łyżki ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, mieloną papryką i czosnkiem. Dodajemy do niej mokre
Mienta blogpomysł na fajne danie. A skoro jest pomysł, jest też realizacja – przepyszna rolada z szynki z leśnymi grzybami. W sam raz na niedzielny obiad. Polecam. Składniki: • 1 kg szynki odtłuszczonej • 70 dag grzybów leśnych • 1 duża cebula • olej • przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione Sposób przygotowania: 1. Grzyby rozmrozić, świeże oczyścić i pokroić na kawałki, opłukać. 2. Cebulę pokroić(...)nici. 9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć rolady na złoty kolor z obu stron. 10. Rolady przełożyć do brytfanny, podlać szklanką bulionu (łatwiej będzie je piec w rękawie do pieczenia, wtedy bulion wlewamy do środka). 11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1,5 godziny, co kilkanaście minut polewając mięso bulionem. W razie
W mojej kuchniSkładniki na sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 2/5 szkl. przegotowanej wody, 3 łyżeczki ziół prowansalskich, 1,5 łyżeczki cukru, sól, pieprz Składniki na farsz: ser, cebula, szynka, pieczarki, ogórek konserwowy Wykonanie: W niedużym naczyniu kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Dodajemy ciepłe mleko ( mleko nie może być gorące). Następnie dodajemy 3 łyżki mąki, dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe(...)wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Formujemy z nich spody pizzy. Układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione składniki. Ser dodajemy kilka minut przed końcem pieczenia. Pizzę ze składnikami można odstawić na 20-30 minut. Ciasto wyrośnie i będzie grubsze. Jeżeli wolimy cieńsze ciasto pomijamy ten etap i od razu wstawiamy
Passion of Cookingżywienia, parówki często określane są mianem zła wcielonego. Że to zmiksowane najgorsze odpady, niedobre i niezdrowe. Ja uważam, że można dostać dobre parówki, tak samo jak dobrą i złą szynkę, czy lepsze i gorsze pieczywo. Wszystko jest kwestią wyboru. Nie jadam jednak parówek zbyt często. Niespecjalnie za nimi przepadam, od czasu do czasu robimy domową wersję hot dogów(...)horn - róg. Kiełbasiane rożki ...? Dziwnie to brzmi... W praktyce ciasto drożdżowe, takie jak na bułki, cienko rozwałkowane, posmarowane pastą z ketchupu, musztardy i różnych przypraw, owijamy wokół parówek i pieczemy. I już! Idealna przekąska gotowa. Świetnie nadają się na drugie śniadanie, bo nie trzeba robić kanapek, ale też można je podjadać przy oglądaniu filmu. U nas zawsze znikają szybko
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany 18% 1 cebulka mała 1 łyżka koperku Sól, pieprz. Wykonanie. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia małe kopczyki. Piec w temp.180 stop. z nawiewem około 10 minut.Sprawdzać . 200 g borowików oczyścić ,pokroić na części i usmażyć na oleju razem z krążkami cebuli. Posypać solą i pieprzem(...)talerzu ułożyć jajka , na nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka. Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki tymianek sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić
Kulinarny karnet Christopheraserem ricotta I czerwonym winem. Pychotka...Dla ciekawostki zdradzę Wam że prawdopodobnie makaron do lasagne jest najstarszym z rodzjów makaronu :) Zaczynamy:) Składniki: 55 gr masła 80 gr wędzonej szynki lub boczku 1 cebula 1-2 marchewki 500 gr mielonego wolowego 5 łyżek wina czerwonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 jajko 100 gr startego parmezanu 100 gr startego(...)sera mozzarella 500 gr sera ricotta 150 gr pieczarek sól, pieprz I makaron na lasagne Wykonanie: Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną cebulę, marchew- pokrojoną w półtalarki I wędzoną szynkę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso. Smażymy aż mięso przestanie być czerwone. Na patelni na małej ilości oleju podsmażamy pieczarki- by odparowały wodę. Do mięsa dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy , wino
Smaki Edytyhamburgerów. 6 1630 wejść Ciasto 3 bit To ciasto pojawiło się już na blogach tysiąc razy ale skoro ja również zrobiłam - dlaczego się nie pochwalić. Nie lubię piec, ani robić ciast z przepisu, cukiernictwo wymaga precyzji i cierpliwości, której mi brakuje. Zawsze gotuję na oko, dorzucę jeszcze to trochę tego, trochę tamtego. Nie potrafię powstrzymać tych zapędów robiąc(...)wszystkich. Można je zrobić na milion sposobów wykorzystując wszystkie możliwe składniki. W mojej propozycji podawane są na połówce arbuza (bez miąższu i oczyszczonej). Podstawa dla koreczków to ser i szynka, bądź ser i kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt
Brzuszki Łakomczuszkimiodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz: I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych; Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę ciepłej wody i wsypujemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odkładamy na chwilę, aby drożdże ruszyły(...)wyrabiamy chwilę, dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Okręgi ciasta dzielimy na trójkąty. Posypujemy ciasto przygotowanym farszem i rolujemy od podstawy do czubka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. i posypujemy ziołami. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 15 min. Studzimy na kratce. Smacznego
MiksturownikZapiekanki makaronowe to dania, które są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Z całą pewnością danie to możecie przygotować kiedy nie macie zbyt wiele czasu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!surówka z białej kapusty według przepisu mojej teściowej, pasuje do wszystkiego :) Do sklepu po produkty marsz i jutro macie już problem z obiadem z głowy. Składniki: - 600g mielonej szynki wieprzowej - 300g ryżu - 2 jajka - 2 marchewki - 400ml bulionu warzywnego - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - pół papryki - garść świeżych liści bazylii - garść świeżej pietruszki - sol, pieprz, czosnek granulowany Ryż(...)garnku z bulionem dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojona w kostkę paprykę oraz liście bazylii - miksujemy blenderem na gładki sos Zalewamy klopsiki sosem, przykrywamy naczynie folia aluminiową i do pieca Piekarnik 180 ° C opcja termoobieg pieczemy 30 minut Po tym czasie zdejmujemy folie i zapiekamy jeszcze około 10 minut Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje): Wartość odżywcza opracowana
Smacznie Pysznie Kaloryczniekoniecznie musicie. Smakowała na świeżo a na drugi dzień po odgrzaniu była wcale nie gorsza. Zróbcie dużo, bo na pewno poproszą o dokładki. Składniki: 500 g mielonego z szynki wieprzowej szklanka ryżu 1/2 puszki kukurydzy czerwona i żółta papryka 3-4 ogórki kiszone 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu 2 łyżki majonezu 5-6 plastrów żółtego sera lub mozzarelli(...)smażyć chwilę . Wymieszać z ryżem. Połowę wyłożyć do naczynia do zapiekanek, posmarować majonezem i wyłożyć drugą połowę. Na wierzchu ułożyć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się zarumieni. Można podać z sosem czosnkowym i lekką sałatą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrożdży (50g) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka ziół prowansalskich Składniki na obłożenie: 25 dag sera żółtego 20 dag plasterków szynki 30 dag pieczarek 1/2 papryki 1 pomidor Przyprawy: Oregano, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu szczypta ostrej papryki łyżeczka(...)idealnie z nami współpracuje, następnie smarujemy sosem, wykładamy przygotowane dodatki, posypujemy startym serem i na wierzch ziołami. Wstawiamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 190 i pieczemy ok 10 - 15 min . Jeśli robimy od razu z całej porcji prostokątna blaszkę to pieczemy ok 20 - 25 min. Po wyjęciu wyjmujemy na kratę
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam! Na samam końcu przeczytasz o moim ulubionym Pomocniku #EfektSomat 500 g mięsa mielonego z szynki 1 cebula 3 jajka 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki świeżego szczypiorku 1 ugotowana marchewka Sól Pieprz Czosnek granulowany 50 g żółtego sera(...)środka (tak aby nie było widać sera).Formujemy mięso na kształt roladki, owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żaroodporne aby mięso się zarumieniło. Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie zawsze jest sporo naczyń do zmywania. Mam dużą
VioletoweKucharzeniepokusić się o kombinację z mojego przepisu :) Potrzebujemy: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g wędzonego sera 1 opakowanie białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 5 jaj 2 szklanki kaszy manny 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach, jeżeli gniazda nasienne mają wyraźnie wykształcone pestki(...)dużych oczkach i dodajemy do cukinii. Do masy wbijamy również 5 jaj, dodajemy kaszę mannę, posiekaną natkę pietruszki, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 3/4 masy cukiniowej. Kiełbasy obieramy z osłonki i układamy na środku, tak żeby przy krojeniu pasztetu były widoczne 2 plasterki kiełbasy. Kiełbasę tę lekko zatapiamy w środek
MamaOskarkasłonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany(...)zalew na sicie. Następnie cebulę kroimy w piórka ( w celu pozbycia się goryczki możemy ją wcześniej sparzyć i wymoczyć we wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry. Goudę ścieramy na tarce. Jeśli mamy ochotę na prażony słonecznik – możemy go uprażyć na patelni z odrobiną oliwy, ja wykorzystałam słonecznik
Symfonia SmakówDanie to zachwyciło moich domowników, więc jeśli lubicie białą kiełbasę to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Składniki: * ok. 800 g kiszonej kapusty * 5 szt. białej kiełbasy z szynki (użyłam Henryk Kania) * 6-7 suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 3-4 ziela angielskie * pieprz do smaku * olej do przesmażenia kiełbasy * woda do zgotowania kapusty kiszonej Wykonanie: Grzyby namoczyć(...)ułożyć większą część kapusty kiszonej. Na wierzch poukładać obsmażone białe kiełbasy. Na to wyłożyć resztę kapusty kiszonej. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut. Przy okazji kochani zapraszam Was serdecznie do wypróbowania nowości firmy Henryk Kania , a mianowicie pyszne chipsy mięsne: * chipsy mięsne classic * chipsy mięsne o smaku zielonej
Zrób to smaczniemusiałam je przygotować! Wychodzi ich naprawdę dużo, chwila pracy, a mamy obiad na przynajmniej 2 dni! Składniki (ok 16 sztuk): 500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z szynki) 1 małą/średnia kapusta pekińska 1 cebula 2 łyżki oleju pół szklanki kaszy manny pół szklanki ryżu 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz 3-4 ząbki czosnku polskiego przyprawy(...)luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego
coolinarnyPyszna, delikatna i krucha rolada świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. 1 kg mięsa z szynki 150 g parzonego bekonu w plastrach 4 plastry żółtego sera sól pieprz świeżo zmielony łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy gyros 2 łyżeczki musztardy łyżeczka tymianku 3 ziarenka ziela ang. 3 liście laurowe kilka ząbków czosnku 3 łyżki oleju Mięso (najlepiej wybrać kawałek zwarty(...)jednej strony musztardą. Na musztardę ułożyć plastry bekonu a następnie sera. Zwinąć roladę i dokładnie związać nicią aby nadać jej ładny kształt i aby nie rozpadła się podczas pieczenia. Roladę natrzeć gyrosem, papryką i tymiankiem wymieszanymi z olejem. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na noc. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wsypać ziele ang, liście laurowe
Smakołyki Asiodrobiną soli. Pasztet to ten rodzaj mięsnych przetworów który musi być przyprawiony ‘za mocno’ – spróbujcie surowej masy, wszystko powinno w niej być zbilansowane, ale mocno wyczuwalne. W czasie pieczenia i stygnięcia te aromaty zanikają i stają się słabsze. Próbujcie, cały czas sprawdzajcie ile jeszcze czego dosypać. Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Gdy masa jest już dobrze doprawiona dodajemy(...)prawdziwki, podgrzybki, suszone pomidory lub zielony marynowany pieprz. Na nie nakładamy pozostałą masę i postępujemy dokładnie tak samo, jak wyżej . Wstawiamy pasztety na środkową półkę rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 190⁰C przez 80minut. Po czym poznać że pasztet jest już upieczony? Z wierzchu powinien być zarumieniony, a jego boki będą widocznie odchodzić od formy. Wyłączamy piekarnik i pasztety
Karo in the Kitchenmajeranek, oregano - papryka słodka/ostra - sól pieprz farsz: (tak jak na obrazku) - pieczarki - papryka (zielona, żółta , czerwona) - salami - cebula - ser (według uznania np.) - kukurydza - szynka - ananas - pierś z kurczaka itp. Sposób przygotowania: 1.Ciasto: Drożdże rozpuścić w pół szklance ciepłego mleka. Do miski z mąką , jajkiem i solą wlać całe mleko. Zagnieść do jednolitej konsystencji(...)Ciasto wyłożyć na blachę. Obrzeża zrobić pogrubione. Wylać sos na placek i rozsmarować łyżką. Następnie wyłożyć wszystkie pokrojone (według uznania) składniki. Posypać grubą warstwą sera. 4. Gotową pizze piec w 200C przez ok. 20-25 minut ;) Smacznego ;) Michał
Gotuj Z Muzyką