Powstałą glazurą dokładnie i dosyć grubo smarujemy kiełbaski, najlepiej używając do tego pędzelka. Podlewamy całość imbirowym piwem, tak żeby nie spłukać glazury i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy przez 30 minut, po 30 minutach włączamy w piekarniku dodatkowo termoobieg – kiełbasa powinna się mocno zezłocić, glazura skarmelizować i przypiec. Pilnujcie kiełbasek, bo może to potrwać zarówno(...)wyjęciu z piekarnika, kiedy są jeszcze jak najbardziej chrupkie. Ze świeżym pieczywem i piwem to całkiem męski, ale i trochę inny obiad. SKŁADNIKI 500g dobrej wieprzowej kiełbasy, najlepiej – z szynki 350-400g cebuli, mieszanka różnych 3-4 duże ząbki czosnku 3 łyżeczki musztardy Dijon o całych ziarnach gorczycy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oleju + 3 łyżki oleju
Karo in the Kitchendobrej jakości, wędzona szynka o wyraźnym smaku. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki(...)Schładzamy w lodówce około 30 minut, wałkujemy niezbyt cienko i szklanką/kieliszkiem wykrawamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciastem wyklejamy wysmarowane margaryną foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy kilkukrotnie widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru. Studzimy. 2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy
Szefowa kuchniszpinaku ok. 500 g 1 opakowanie sera feta 1 jajko 4-5 ząbków drobno posiekanego czosnku gałko muszkatołowa sól,pieprz olej Farsz II 500 g pieczarek 20 dag gotowanej szynki 1 drobno pokrojona cebula sól, pieprz olej Sos 4 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2-3 łyżki mozzarelli skórka lub sok z cytryny gałka muszkatołowa sól(...)lekko natłuszczonej olejem patelni,odparować, ostudzić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej patelni razem z cebulką i pokrojoną w kostkę szynką doprawiając do smaku. Przygotować sos (beszamel):Na patelni roztopić masło, domieszać mąkę i chwilę razem podgrzewać. Następnie powoli, wciąż mieszając, by nie potworzyły się grudki, wlać mleko i na małym ogniu doprowadzić
Kuchnia w opałachdruga połowa robi zakupy na Warszawie Centralnej). Nie było części produktów jakie chcieliśmy kupić, trzeba było przebudować całe menu, które w pierwotnej wersji w dużej mierze opierało się o pieczonego kalafiora, ale ostatecznie udało nam się na nowo poukładać jadłospis i kupiliśmy co trzeba. A oto lista zakupowa oraz składniki do pięciu dań na ten tydzień: Składniki na 5 obiadów(...)małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka 200 g gęstego jogurtu Dodatki Sos sojowy Miód
Niedzielny kucharzPrzeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Za pierwszym razem nie powaliły mnie na kolana - ot, smaczne, zwykłe bułeczki. Mleko nie wpłynęło w zasadniczy sposób(...)się nie odważyłam na takie połączenie, ale do odważnych świat należy . Jeśli jednak nie w smak Wam takie wyzwania, bułki genialnie komponują się z plastrem żółtego sera lub szynki i ogórka. Pyszności! Jak pewnie zauważyliście, na moich bułeczkach niemal nie widać nacięcia. Niestety, za słabo wbiłam nóż. Mimo wszystko dzięki temu nie popękały po bokach, tylko zachowały ładny, okrągły
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię kupić ładnie wyglądający, świeży schab, który postanowiłam przygotować wg poniższej receptury. Przepis znalazłam kiedyś w czasopiśmie kulinarnym i czekał na wypróbowanie. Co prawda oryginalny przepis zakładał wykorzystanie szynki wieprzowej, ale uznałam, że schab też się nada. No i teraz o samym mięsie – nie chciałam tak na dzień dobry zachwalać tego przepisu, ale muszę to napisać(...)soli oraz pieprzem. Masą serową faszerujemy schab, umieszczając ją w przygotowanych nacięciach. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około półtorej godziny. Pod koniec pieczenia pokrywkę zdejmujemy i dopiekamy do lekkiego zrumienienia). Inspiracja: 101 przepisów, Świat Kobiety
Smaki Na Talerzudodatkiem musu, przygotowanego z mrożonej dyni Hortex, który nada pięknego koloru. Zastąp tłuste wędliny kolorowymi warzywami (warto użyć surowych typu: rukola, szpinak, świeże zioła tuż po wyjęciu z pieca ),wybierz mozzarelle lub inny dobrej jakości ser, ale zmniejsz jego ilość na pizzy. Grubość ciasta również można ograniczyć Te kilka trików sprawi, że to danie zyska statut zdrowszego jedzenia. Myślę(...)ząbek czosnku 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki cukru pieprz sól Dodatki do pizzerek (wedle uznania): grillowany bakłażan cebula fioletowa bazylia świeża szpinak baby świeży pomidorki koktajlowe szynka wędzona surowa dojrzewająca oliwki ser feta owczo – kozi ser mozzarella w zalewie Przygotowanie: CIASTO NA PIZZERKI Dynię w kostce Hortex rozmrażamy, miksujemy na gładką masę, umieszczamy w garnku i redukujemy
KierunekuchniaGołąbki z marchewką (bez zawijania). Dziś polecam Wam przepis na pyszne gołąbki z marchewką bez zawijania. Prosty obiad dla całej rodziny. Moi bliscy uwielbiają tak przygotowane
Słodkie okruszkibazylii) szklanka ciepłej wody 50 g drożdży 3 łyżki oleju Sos: pomidory w puszce ząbek czosnku sól pieprz oregano bazylia Dodatki: 2 kulki mozzarelli kilka pieczarek 3 - 4 plastry szynki 3 łyżki startego parmezanu kilka listków bazylii Pokruszyć drożdże, zalać ciepłą wodą. Połączyć z olejem i szczyptą cukru, a następnie wymieszać. W misce połączyć składniki sypkie. Wlać rozrobione drożdże(...)ciepłe miejsce. Przygotować sos. Przelać pomidory do garnka, dodać czosnek i zblendować po czym doprawić. Pokroić i podsmażyć pieczarki. Ułożyć potrzebne składniki na blacie. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Układać na nim ukształtowane (dłońmi) placki pizzerinek. Posmarować sosem. Kolejno nakładać dodatki. Na końcu sery. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni 15 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać
Karola gotujeSkładniki: 1,1 kg szynki kulki 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku przeciśnięte 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 pokruszony liść laurowy 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka przyprawy do mięsa Wszystkie składniki marynaty umieścić w miseczce. Dokładnie wymieszać. Włożyć do niej mięso i dokładnie natrzeć. Przykryć folią spożywczą i wstawić(...)godziny do lodówki. Można od czasu do czasu przewrócić mięso. Przełożyć do rękawa do pieczenia. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach. Wystudzić i kroić na plastry
Ewusiowe Smakimąki 1 szklanka letniej wody 40 gram drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki siemienia lnianego farsz np. szynka, sos pomidorowy, ser 1/2 szklanki wody przelać do osobnej szklanki. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia - nad roztworem zrobi się pianka. Mąkę wymieszać w misce z solą(...)letnią). Wymieszać na jednolite ciasto i wyrabiać rękami przez około 4 minuty. Przykryć w misce ściereczką i pozostawić na chwilę do wyrośnięcia, najlepiej około godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200C, przygotować farsz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami w powietrzu, a potem na blaszce. Posmarować sosem i pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Nałożyć resztę farszu i włożyć
Czerwony Gupikszynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę, gorgonzolę(...)proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego
Calzonella.comSwoją drogą na Waszych blogach widać już przygotowania do świąt, ja tymczasem wyczuwam atmosferę świąteczną bardziej przez witryny sklepowe, aniżeli "od kuchni". W dalszym ciągu nie zabrałam się za pieczenie pierniczków, nie wspomnę już o tworzeniu listy świątecznych dań. Kurczę ostatnio totalnie brak mi czasu na wszystko co nie jest związane ze studiami. Składniki 250 g makaronu orzo(...)kiełbasy szynkowej 4 ogórki konserwowe 1 lub 2 łyżki majonezu sól pieprz Sposób Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Ogórki, ser, paprykę oraz szynkę kroimy w drobną kostkę, dodajemy odcedzony groszek konserwowy oraz majonez, wszystko razem mieszamy. Na koniec sałatkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
Kuchenne aromatyPrzepis pochodzi z Kuchni Maćka . Standardowo nie trzymałam się zbyt sztywno przepisu- taka natura ;) Uwaga! zgodnie z moim przepisem mięso trzeba zamarynować dzień wcześniej! Składniki: 1kg szynki czubata łyżka musztardy łyżka miodu pieprz ziołowy papryka słodka rozmaryn 2 ząbki czosnku łyżka octu winnego szklanka bulionu olej do smażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką(...)mięso i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie, posypujemy wierzch mięsa ulubionymi przyprawami lub ziołami i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni
Czerwona Porzeczkalekko mąką. W tym czasie czasie przygotowujemy sobie błyskawiczny sos do pizzy i składniki , które chcemy użyć do jej przygotowania. Każdy przygotowuje sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej(...)Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy swoimi ulubionymi dodatkami. Można posypać suszonym lub świeżym oregano. Wkładamy do nagrzanego do 230*C piekarnika i pieczemy ok.12-15 minut. Ja piekę od razu na 3 poziomach na termoobiegu. Do pizzy polecam pyszny sos czosnkowy. Smacznego
Smaczne Zdrowe