pieczeń z mielonym - 500 przepisów (strona:19/34)

Panforte czekoladowe. 159

kandyzowanych owoców (morele, daktyle, skórka pomarańczowe, rodzynki, kandyzowane ananasy itp.) 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 85 g mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 130 g cukru 230 g miodu 30 g masła 100 g gorzkiej czekolady      Orzechy(...)Chłodne orzechy, migdały, suszone i kandyzowane owoce, przyprawy, mąkę oraz kakao mieszamy w sporej misce, odkładamy.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C. Z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna formy i wkładamy do tortownicy.      Cukier, miód i masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do wrzenia, a następnie gotujemy około 3 minut

Rozpustne gotowanie
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 115

sprawdzone przepisy na świąteczne słodkości. Śnieżne kule i kruche ciasteczka. Śnieżne kule 220 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 1 żółtko, 350 g mąki pszennej, 120 g mielonych migdałów, cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą(...)żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając  kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia

noteskulinarnyfiga
Gołąbki w skórkach 260

Inna wersja popularnych gołąbków i zdecydowanie inny smak.     Składniki: - 1/2 kg mielonej łopatki - 15 dkg ugotowanego na sypko ryżu - 1/4 małej kapusty - 3-5 skórek z kurczaka - sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż(...)mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz dodatkowo 15 minut bez przykrycia. Można w piekarniku razem upiec ziemniaki. Wystarczy podzielić, dodać sos, surówkę i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 319

dopiero po ubiciu białek z cukrem. Dzięki temu zabiegowi beza będzie krucha na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku.     6. Dodatki. Do bezy można dodać wiórki kokosowe, mielone orzechy, migdały, kakao. Ważne by dodać je na samym końcu i wmieszać je do masy delikatnie przy pomocy łyżki.  Gotowe ubite białka z cukrem nie mogą czekać. Należy(...)Bezy piekę zawsze na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszę je przez około 2,5 – 3,5 godziny. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości bezy. Jeśli pieczecie małe beziki – upieką się zdecydowanie szybciej i już po 1,5 godzinie w piekarniku mogą być gotowe. Większe bezy lub pieczenie kilku grubszych blatów bezowych na jeden raz wymaga

maniapieczenia
Wafle z masą orzechowo - kakaową 382

Koniec karnawału, a więc musi być coś słodkiego. Od jutra gro osób nie będzie jeść słodyczy ani piec ciast. U nas będzie podobnie, tylko w marcu zrobimy wyjątek dla naszej córci, kiedy to upieczemy torta na kolejne urodzinki :) A tymczasem polecam wafle z pyszną masą - przygotowanie ich zajmie nam kilka chwil. Składniki: 1 opakowanie kwadratowych wafli (5 listków) 1 kostka(...)margaryny 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka gorzkiego kakao 3 - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: 1. Zwykłe mleko, margarynę i cukier rozpuszczamy w rondelku. Studzimy. 2. Do masy dodajemy mleko w proszku, kakao i orzechy, mieszamy dokładnie. Masą przekładamy wafle. 3. Wafel zawijamy w papier, obciążamy deską

Kuchnia domowa Ani
Zapach świąt... STRUCLA MAKOWA. 306

szklanka mleka aromat waniliowy 50g świeżych drożdży Masa makowa: 300g maku 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu' 2 białka szczypta soli 50g rodzynków  50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g mielonych migdałów Ciasto: Drożdże rozcieram z 2 łyżkami cukru, mieszam z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki, zostawiam do podwojenia objętości. Żółtka i jajko ucieram do białości z pozostałym cukrem(...)drożdże. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło, kilka kropel aromatu. Dokładnie wyrabiam ciasto, po czym zostawiam je do wyrośnięcia pod ściereczką. Masa makowa: Mak sparzam, osączam i mielę 3 razy. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, rodzynki sparzam. Mak ucieram z cukrem, modem, migdałami. Dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, a na sam koniec pianę z białek. Wyrośnięte ciasto

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ Z CHUTNEYEM Z MANGO. 191

wielu innych, zupełnienie mam czasu na gotowanie, a nawet i warunków. Postawiłam więc na prostotę, szybkość przygotowania,przy jednoczesnym skosztowaniu interesującego połączenia ryby ze słodko-ostrym, wyrazistym smakiem piekącego w język chutneya.Jakość produktu jest naprawdę dobra, a co najważniejsze, nie smakuje sztucznie. No, i nie jest naszpikowany chemią i konserwantami.W skład wchodzą: cukier, mango, sól, kwas octowy (on pełni(...)nasiona kminu, suszone chili oraz wyciąg z papryki. ŁOSOŚ Z CHUTNEY'EM Z MAGNO I KASZĄ KUSKUS. /przepis autorski;/ dla 4 osób 4 dzwonki łososia sól, pieprz, papryka słodka mielona, sok z połówki cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego 400g kaszy kuskus gotowy bulion (u mnie warzywny) słoiczek słodkiego chutney'a z mango Paprykę, sól, pieprz razem rozcieram w soku

W kuchni Karmel-itki
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 220

Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych(...)miski przełożyć mięso. Dodać posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy i otręby plus opcjonalnie jajko (ja pominęłam, zależy czy mięso się będzie kleić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.  Formować pulpeciki. Piec je w 180 stopniach ok. 20 minut pod przykryciem. Pod koniec odkryć, aby mięso się zarumieniło. Makaron: składniki na 2 porcje: 160 g makaronu (u mnie pełnoziarniste penne) garść mrożonej

Fabryka pomysłów
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 167

Możecie zanieść do pracy i umilić sobie i kolegom dzień  Piernikowe gryczano – owsiane biscotti z melasą Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki1,5 łyżki mielonego lnu7-8 łyżek ciepłej wody0,5 szkl mąki gryczanej0,5 szkl mąki owsianej bezglutenowej2 łyżki mąki jaglanej5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego2 łyżki masła orzechowego0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaprzyprawa(...)żurawiny4 łyżki płatków migdałowych1/4 szkl orzechów laskowych (przekrojonych na połowy)2 łyżki melasy z karobu Sposób przygotowania Krok 1 Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt

CoolinarniePL
Zupa śledziowa z ziemniakami w mundurkach 226

Tradycyjny przepis na zupę śledziową która podawana jest w Środę Popielcową, jak również w piątki postne. Składniki: 2 śledzie z beczki 0,5 litr wody 2

kgwjanczewo
Zakręcone drożdżówki z białym serem 585

najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na wydarzenie Wypiekanie na śniadanie, organizowane na Fecebooku wśród amatorów pieczenia.   Składniki na rozczyn: - 125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru(...)ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam go do miski, dodałam jajko, cukier, ekstrakt i zmiksowałam blenderem – żyrafą. Po godzinie ciasto odgazowujemy, dwu lub trzykrotnie uderzając pięścią. Kilka razy zagniatamy, ponownie nadajemy kształt kuli, przykrywamy

mojewypiekiinietylko
Pstrąg tęczowy łososiowy pod szpinakową kołderką 221

łyżka oleju rzepakowej z olejem z pestek dyni 2 kawałki (brykiety) mrożonego szpinaku 30g orzechów włoskich 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz oraz czosnek mielony do smaku Sposób przygotowania: Filety myjemy, osuszamy, a jeśli trzeba usuwamy pęsetą ości. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Rozmrożony szpinak łączymy z olejem, orzechami, sokiem z cytryny(...)jeśli ktoś chce to także solą, ale uważać bo parmezan jest wystarczająco -dla mnie- słony. Wszystko razem dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na rybach. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu upieczonych filetów raz jeszcze delikatnie oprószamy je tartym parmezanem

Kuchnia w czekoladzie
Oczyszczający koktajl owocowy z gryczanym błonnikiem 246

Uwielbiam koktajle. To doskonałe źródło wielu witamin, które przygotować można w kilka chwil. Dziś polecam Wam oczyszczający koktajl owocowy z gryczanym błonnikiem . Witaminy pochodzące z owoców

Słodkie okruszki
Ruskie pierogi - podpiekane 156

gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz.  Przygotowujemy ciasto.  Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie(...)porcję farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez około 5 minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.  Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 213

zupie przychodzi czas na danie rybne na ciepło, np. tradycyjnego pieczonego leszcza - besugo, choć można również spotkać potrawy homara, kraba, łososia, morszczuka lub pstrąga. Do klasycznych dań głównych należą pieczona jagnięcina (cordero asado) lub mleczne prosię, typowe dla regionów Castilla Leon, Castilla la Mancha i Madrytu.  W Andaluzji bardziej popularna jest kaczka, czy też indyk serwowany z truflami (pavo(...)ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón.  Turrón to tradycyjny hiszpański nugat, przygotowywany z miodu, cukru, białek jaja i mielonych migdałów, jedno z najsławniejszych hiszpańskich słodyczy. Występuje w wielu wariantach, z których najpopularniejsze są dwa: blando, zwane też turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy

Chilli Czosnek i Oliwa