pieczeń z mielonym - 500 przepisów (strona:18/34)

Zapiekanka mięsna z zielonym puree 167

ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Można przygotować mięso dzień wcześniej.6. Naczynie żaroodporne 35×25 cm smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy

UgotujmyTo.pl
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 131

świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez

Food Square
Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym 109

mielony pieprz Przygotowanie   Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka. Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki. Śmietankę wymieszałem z przyprawami. Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem. Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe. Polałem śmietaną. Piekłem

R'n'G Kitchen
Cukinia nadziewana mięsem, zapiekana - zucchine ripiene 217

mielonym mięsem i papryczka na oleju z oliwy ( z pierwszego tłoczenia) , lekko poddusic. Dodać listki bazyli, szczypte gałki muszkatałowej, sól do smaku, wymieszać.Lekko przestudzoną i obgotowaną wcześniej cukinie układać w żaroodpornym naczyniu i napełnić przygotowanym nadzieniem.Posypać utratą na tarce mozzarellą, lub żółtym serem. Na dno naczynia dodać 4 łyżki posolonej wody aby zapobiec przypaleniu. Piec

zielonacukinka
Łopatka w sosie z kaszą gryczaną 206

Smaczny pomysł na drugie danie, urozmaicony poprzez kaszę gryczaną, którą powinniśmy spożywać ze względu na jej wartości odżywcze.. Składniki: 1/2 kg łopatki mieszanka ziół do

kgwjanczewo
Kurczak z warzywami z piekarnika. 233

zamknąć klipsem, pozostawić na kilka minut w chłodzie Piekarnik nagrzać do 190 *C, włożyć foremkę z kurczakiem, w moim piekarniku mięso piekłam ok. 2 godz. Moje uwagi: Takie warzywa jak marchewka należy pokroić dość drobno, by podczas pieczenia zmiękła, chyba że wolimy twardą :) Ziemniaki, cebula i czosnek upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo

Proste Potrawy
Ciasteczka imbirowe świąteczne 202

Czas leci i chociaż jestem na urlopie to mimo wszystko muszę mieć plan. Dzisiejszy dzień zaczęłam od pieczenia. Ciasteczka imbirowe to bardzo świąteczne wypieki . Nie może ich zabraknąć na święta. Malutkie ciasteczka …Nauczyłam się piec minimalne wypieki. Piekę mnóstwo rzeczy na święta, więc chcę aby moi goście spróbowali wszystkiego. Ostatnio dostałam pytanie na facebook czy ja tyję(...)świetna para, mocno powiązana ze świętami. Ciasteczka imbirowe Składniki: na 22 ciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady, 70% kakao 180 g mąki grahamki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka świeżego imbiru, utartego szczypta soli 60 g masła 30 ml melasy 50 g perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC

codojedzenia
Armeriter de lux (Bułkowy recykling de lux ;) ) 137

mieli lynga 9 abo wek- bo to tyż moł roztomajte miana, to tyż baje dobre) 2 jajca szklōnka mlyka 2 łeżki brōnołtnego 10 cukru 2 łeżki masła klarowanego kapka łoleju zōłza: 10-15 dkg pozimek 1 biołoł 11 szokolada 1 łeżka miodu abo brōnołtnego cukru, keby Wōm ta zołza bōła za moło słodkoł Obrane pozimki zmiksujcie, postołwcie na piecu

Chop w kuchni
Sernik z jabłkami w miodzie i karmelu 153

Składniki: 1 kg mielonego twarogu 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka maki pszennej 0,5 kostki masła 1 kubek rodzynek sok z cytryny 1,5 kg jabłek 0,5 kubka cukru 0,5 kubka miodu cynamon spód 2 jajka 0,5 kubka cukru cukier waniliowy 0,5 kubka mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki masła 0,5 kubka orzechów włoskich 2 łyżki zimnej wody cynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie

Luźna Kuchnia
Zupa z czerwonej soczewicy 139

pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone

mojewypiekiinietylko
Torcik orzechowy 262

czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane.      Składniki :    80gr. miękkiego masła    80gr. cukru    5 jajek    200gr. mielonych orzechów laskowych    100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej    2 łyżki rumu    1 łyżka adwokatu Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę(...)żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 minut do tzw.suchego patyczka. Dodatkowo: 400ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru

Zabawa smakiem
Domowe hamburgery 205

Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem… Podawanie hamburgera w bułce jest tak powszechne, że często tę nazwę odnosi się do takiego właśnie sposobu podania tej potrawy. ” Kto nie kocha hamburgerów? Pewnie(...)godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułki posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam sezamem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C  przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka

mojewypiekiinietylko
Schabowy po cygańsku 205

schabowy, który wszystkim domownikom smakował. Składniki:    4-5 kotletów schabowych bez kości    1-2 marchewki    2 cebule    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej    1 łyżeczka ziół prowansalskich    sól, pieprz    2 łyżki majonezu    2 łyżki startego żółtego sera Przygotowanie:    Schabowy lekko rozbić. Posolić(...)marchewkę, na to cebulę. Posypać papryką i ziołami  prowansalskimi. Teraz układamy nasze schabowe. Smarujemy je równo majonezem. Posypujemy startem serem. Całość przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 1 godziny w 190C. 15minut przed końcem pieczenia odkrywamy folię aby serek się zarumienił

Amatorka kuchenna
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 247

ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej typ 750 • 1/2 łyżeczka soli Rozpuścić drożdże(...)wody • 125 ml ciemnego piwa • 25 g świeżych drożdży • 60g mąki żytniej razowej • 450g mąki pszennej o dużej zawartości białka • 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy • 1 łyżeczka mielonego imbiru, dodałam kawałek świeżego startego imbiru • ½ łyżeczki zmielonych goździków • 90g melasy • 25 ml roztopionego masła • 1 łyżeczka soli Skórka piwna • około 2,5 g świeżych drożdży (czyli połowa

Leśny Zakątek
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 183

zobaczymy dno miski. W Hiszpanii bób smaży się z boczkiem i czosnkiem, a przed samym podaniem skrapia odrobiną octu winnego. Francuzi podają puree z bobu jako dodatek do pieczonego lub duszonego królika, a jedną z najbardziej znanych potraw egipskich jest ful medames- gulasz z bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa(...)przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej wodziePrzygotowanie:Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Obieramy z zewnętrznej osłonki.Dressing:  Wyciskamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania