pieczeń z mielonym - 500 przepisów (strona:26/34)

Halibut w sosie chrzanowym 203

święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki(...)miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Halibut w sosie chrzanowym 203

święta, mam alternatywę: halibut w sosie chrzanowym. Bardzo smaczna wersja, oryginalnej w smaku, ryby. Składniki: 2 filety z halibuta (u mnie 1 duży) pieprz biały mielony pieprz cytrynowy mielony 2 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos chrzanowy: 1 cebula pokrojona w talarki 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki 1 szklanka mleka kokosowego 2 łyżki(...)miodem. Chwilę gotowałam na małym ogniu, aż mleko trochę się zredukowało Nagrzałam piecyk do 200 stopni Do naczynia żaroodpornego przełożyłam sos chrzanowy, a na nim ułożyłam rybę Całość piekłam ok. 10 minut - nie dłużej Podajemy :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Nadziewane muszle makaronowe 301

wykorzystam. Ponieważ mięsa było mało, to ugotowałam tylko 5 muszelek. I to było w sam raz na jedną porcję :) Składniki: 5 dużych muszli makaronowych ok. 100-150 gramów mięsa mielonego (tyle mniej więcej mi zostało) 2 plastry sera żółtego 1 mała cebula lub kawałek białej części pora 2 nieduże pieczarki pieprz Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy muszle. Gotujemy(...)pieczarkami nakładamy łyżeczką do muszli Na każde nadzienie nakładamy po dwa kwadraciki sera żółtego Nagrzewamy piekarnik (u mnie termoobieg) na 200 stopni i wkładamy muszle na środkową półkę. Pieczemy ok. 15 minut, aż ser się stopi Można podać z surówką z białej  lub pekińskiej kapusty Na zdrowie :) Biorę udział w akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 179

sztuk:   - 2 opakowania ciasta francuskiego (po 375g opakowanie)- 1 jajkoDodatkowo:- 750g brunatnych pieczarek- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- ok. 60ml wina Marsala- 200ml słodkiej śmietanki- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- 1 łyżeczka masła- masło klarowane (do smażenia)  Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dokładnie oczyszczone(...)każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy 15 kółek, czyli razem będzie ich 30. Na jedno ciastko przypadną 3 kółka. Dziesięć z nich układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. W pozostałych dwudziestu wycinamy kółka o średnicy 6 cm. Do salaterki wbijamy jajko, odlewamy trochę białka. Całe kółka ułożone na blaszce smarujemy samym białkiem. Na każde kółko nakładamy

mojewypiekiinietylko
Rzymska zapiekanka 434

bardziej lasagne, gdyby zamienić te dwa składniki. Jak dla mnie jest idealna, bardzo sycąca i znika w błyskawicznym tempie. Składniki: - 1 kg ziemniaków, - 2 cebule; - 0,5 kg mięsa mielonego - puszka krojonych pomidorów; - 0,5 małej kapusty; - 0,5 l bulionu; - szklanka mleka; - 10 dag sera; - czosnek, olej, sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa - 4 łyżki mąki i masła Wykonanie(...)doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać ziemniaki, mięso, kapustę i starty ser. Każdą warstwę przelewać sosem. Naczynie wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec około 30 minut w 180 stopniach. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 146

Kolejna bardzo ważna rada – wymoczoną, surową ciecierzycę mielimy maszynką do mięsa (z drobnym sitkiem), żadnych blenderów! Razem z ciecierzycą mielimy cebule i czosnek. Dodajemy zmielone przyprawy (część z nich mieliłam sama w młynku), sól, posiekaną natkę pietruszki, wodę i 1 łyżeczkę sody. Soda przyspiesza proces smażenia i sprawia, że kotleciki będą bardzo delikatne – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie  i aksamitne(...)specjalne urządzenie. Ja wykorzystałam niedużą okrągłą foremkę. Nabierałam foremką porcje masy do ok. ¾ jej wysokości i dokładnie ubijałam ją łyżeczką. Kładłam foremkę z masą na deskę wyłożoną papierem do pieczenia i dalej ubijając masę – ostrożnie  podnosiłam foremkę, zostawiając uformowany kotlecik. Może to i trochę pracochłonne, ale efekt murowany. Kotleciki muszą być dokładnie „ściśnięte”, bo inaczej podczas smażenia będą się

mojewypiekiinietylko
Pasztet z soczewicy czerwonej z pieczarkami 171

bądź masło orzechowe.  Pasztet warzywny Składniki: 1 szklanka soczewicy; 2 szklanki wody; 100 g pieczarek; 50 g pora; 1 cebula czerwona; 30 g marchewki; 1 jajko; papryka mielona słodka, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, sól; 2 ząbki czosnku. Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek; otręby pszenne; ząbek czosnku. Zaczynamy(...)Formę(25 cm keksówka) smaruję oliwą, posypuję otrębami,  przekładam  masę na pasztet i ponownie posypuję wierzch otrębami oraz plasterkami czosnku. Nastawiam piec na 180 stopni i po 50 minutach pasztet jest gotowy. Podczas pieczenia pachnie obłędnie ! Smacznego! Warto wypróbować.  Przepis z dedykacją dla mojej Karoli

Życie na widelcu
Żółwiki z mięsa i parówek na Dzień Dziecka 231

kotlety mielone z parówkami podane w formie żółwia. Na dzieciach, którym je serwowałam żółwiki zrobiły duże wrażenie. Żółwiki z mięsa i parówek     SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 5 parówek 1 czerwona cebula 6 ziarenek pieprzu łyżka oliwy sól, pieprz suszona natka pietruszki 1 jajko bułka tarta plaster sera żółtego lub kawałek ciasta francuskiego(...)centymetra i przeznaczamy na głowę, w którą wbijamy ziarenka pieprzu jako oczy. Z pozostałych 3 części wycinamy ogonki.    Tak przygotowane żółwiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni na 20 minut.      Po tym czasie wyciągamy i układamy na żółwikach pancerz z cienkich paseczków ciasta francuskiego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Świąteczna szynka glazurowana miodem 244

szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki płynnego miodu 100 g cukru(...)około 2 godziny.  Przygotowujemy glazurę - karmelizujemy cukier, dodajemy miód i wino. Gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Ugotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, szpikujemy goździkami i zalewamy glazurą. Pieczemy szynkę pod przykryciem w 200 stopniach przez godzinę. Na 10 minut przed końcem odkrywamy naczynie, by szyneczka się zarumieniła. Smacznego! Przepis  (z moimi małymi zmianami)  pochodzi z książki

Moje Kuchenne Rewelacje
Izmir Kofte 169

ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia(...)Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć usmażone kofty. Sos:   Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Fabryka pomysłów
Rolada z mięsa mielonego 132

ogórkiem, serem i boczkiem. Wybierzmy to co najbardziej Nam odpowiada i ukryjmy w środku, a efekt będzie przepyszny. Rolada z mięsa mielonego SKŁADNIKI: 250 g mięsa mielonego mielonego  2 cebule 3 jajka pół puszki czerwonej fasolki pieprz sól 3 łyżki bułki tartej łyżka masła kilka pieczarek 2 łyżki oliwy zielona cebulka Dwa jajka gotujemy na twardo(...)środka w rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pasztet z selera i batatów z nutą imbiru idealny na Święta i...nie tylko! 165

foremki będziecie skłonni użyć Składniki 1 średni lub duży seler obrany i pokrojony w kostkę, 1 batat- słodki ziemniak- obrany i pokrojony w kostkę 1 mała cebula 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki uprażonych i zmielonych w młynku pestek dyni 2 ząbki czosnku pół łyżeczki  gałki muszkatołowej pół łyżeczki suszonego  majeranku pół łyżeczki lub trochę mniej(...)blendera wrzuć wszystkie składniki, nie zapomnij o przyprawach. Wlej oliwę lub olej kokosowy i zmiksuj na papkę. Przełóż masę do foremki lub foremek , dodaj na wierzch pomidorki suszone i piecz w piekarniku około 35-40 minut w 180 stopniach. Gwarantuję, że będzie ciężko nie ukroić sobie jeszcze ciepłego! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 235

postaciach, utartej na proszek i całej. W drugiej postaci cynamon ma rdzawy kolor i słodkawo-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon ma zastosowanie jako przyprawa do słodkich potraw z ryżu, pieczonych owoców i grzanego wina. W niewielkich ilościach przyczynia się do aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy(...)smaki i właściwości. Galangal w smaku i strukturze przypomina nieco drewno i jest dość ostry, jakby nieco pieprzny. W sklepach z azjatycką żywnością dostępny jest też galangal suszony i mielony ale te jego formy smakują inaczej niż świeży. Przed użyciem korzeń należy oskrobać. Najczęściej tnie się go na plastry (ma oddać potrawie aromat, a potem się go wyjmuje

ClauditteMissCooking
Burgery z indyka, z cukinią, dynią w towarzystwie grillowanych warzyw i jabłka 149

mięsa z indyka zagrodowego cukinia baby kawałek dyni czerwona cebula solidna łyżeczka suszonego koperku szczypta kurkumy i curry 2 ząbki czosnku 4 łyżeczki mielonego siemienia lnianego pół łyżeczki mielonej kolendry sól himalajska do smaku natka pietruszki, posiekana drobniutko pół łyżeczki octu balsamicznego Do serwowania rukola czerwona cebula burak upieczony w folii, zimny jabłko cukinia Sos pietruszkowy(...)Dodaj do całości. Wymieszaj. Wsyp siemię lniane. Wymieszaj tak ,by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj kulki i lekko je spłaszczaj na papierze do pieczenia. Układaj burgery na blasze w równych odstępach, możesz spłaszczać widelcem. Piecz w piekarniku w 190 stopniach około pół godziny. Możesz więcej to zależy od wielkości Twoich burgerów

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania