pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:78/201)

Klasyczny piernik w zdrowej wersji 143

polany gorzką czekoladą. Stworzony przy akompaniamencie piosenek świątecznych w wykonaniu uroczego Michaela Buble. Składniki: 150g mąki owsianej 50g mąki kokosowej 2 łyżki  przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 3 jajka 2 łyżki stewii w proszku 200ml mleka  2 łyżki kakao 60g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej + Domowe powidła śliwkowe

Czarnawisienka
Ciasteczka z czekoladowymi cukierkami 171

tworzeniu artystycznych cudeniek. Fajne wyprzedaże i pomysły na świąteczne prezenty ;) Kredki akwarelowe czy zestaw farb czasem może okazać się strzałem w dziesiątkę ;) Składniki: 125 g miękkiego masła 75 g cukru 1 jajko 250 g mąki pszennej szczypta soli 150 g cukierków czekoladowych 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę

Domowa cukiernia Ewy
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 188

Jeśli szukasz pomysłu na świąteczne dania z ryb, zobacz inne moje przepisy: Gravlax a la tuńczyk               Sałatka śledziowa z burakami Łosoś w galarecie                    Sałata z wędzonym łososiem i krewetkami Sałatka lwowska                      Gravlax(...)marynowany łosoś Najlepsze śledzie z cebulą       Kotleciki z łososia Śledzie w miodzie Łosoś z pieca

Codziennik Kuchenny
Ciasteczka kakaowe 202

pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia kakao (dla koloru i smaku;) Przygotowanie: Margarynę z mąką posiekać nożem, dodać resztę składników. Zarobić gładkie ciasto.  Ciasto kakaowe rozwałkować i wykrawać małe ciasteczka (takie na jeden kęs). Upiec w 180 stopniach i wystudzić. Udekorować polewą i ładnymi ozdobami, mogą być świąteczne ;) I już można się delektować pysznym kawałeczkiem ciasteczka

Lawendowe Niebo
Migdałowe dachówki 167

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Na dwóch blaszkach rozkładamy papier do pieczenia. Łyżką wykładamy porcję ciasta, zgniatamy i przy pomocy łyżki formujemy cieniutki okrągły placek o średnicy około 10 cm. Czynność powtarzamy (ciasta powinno wystarczyć na 10-12 ciasteczek). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut, aż placuszki zarumienią się na krawędziach. Wyciągamy i jeszcze ciepłe przewieszamy(...)przez wałek albo butelkę, aby nadać im kształt dachówek. Pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w organizowanej przeze mnie akcji " Świąteczne Słodkości! 2015 ". Serdecznie zapraszam wszystkich blogerów do zabawy :)  Aby wziąć udział w akcji , wklej kod banerka na swoim blogu pod wpisem i dodaj wpis na stronie akcji  "Świąteczne słodkości

My Culinary Art
Makowa panienka czyli poWeekendowe Lakocie odc.106 186

Moją miłość do maku zapoczątkowały precle, takie okrągłe, krakowskie, od zawsze lubiłam też paluszki z makiem, lekko słodkie i chrupiące. Potem co święta zaczęłam piec makowce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śliwkowo-daktylowe cake popsy w karmelowej chmurce! 183

tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko ;-). To co wchodzisz w to? ;-) Zapraszam Was do wspólnego pieczenia! BĘDZIEMY POTRZEBOWAĆ : - POSYPKI DECORADA DELECTA KARMEL -  PIERNICZKI

SMYKWKUCHNI
Orzechowa kokosanka z jabłkami 211

jabłka i krem... w sam raz na świąteczny stół. Polecam, bo jest pyszne! Przepis od bardzo sympatycznej znajomej:) Składniki na formę o wymiarach 22 x 33 cm: Ciasto orzechowe: 12 żółtek; 4 białka; 1 szklanka cukru kryształu; 200 g mielonych włoskich orzechów; 1 łyżka kakao; 1 łyżeczka proszku do pieczenia;   Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier

In my kitchen
Przekładany makowiec Kazi 170

świeżość, szybko i prosto się je wykonuje, można użyć gotowej masy makowej, dostępnej cały rok, co sprawia, że makowcem możemy raczyć się przez cały rok, nie tylko w okresie świątecznym Składniki: 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny lub oleju 5 dag drożdży świeżych 3 jajka 1/2 szklanki cukru szczypta soli masa makowa 200g maku mielonego(...)ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy do wys tudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 3 części, pierwszą część rozprowadzamy na blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta, na ciasto kładziemy 1/3 części masy makowej,  przykrywamy następną częścią ciasta

kgwjanczewo
Mini beziki do dekoracji – wegańskie, bez jajek 132

miarką „na oko”. Przy znajomości kilku ważnych podstaw, po kilku próbach i przy odrobinie cierpliwości wyjdą każdemu. Mini bezy możecie wykorzystać jako ozdobę świątecznego stołu, ale też do dekoracji świątecznych ciast, tortów i deserów – to prosty i bardzo efektowny sposób na wykorzystanie wody z puszki ciecierzycy. O aquafabie jako jeden z pierwszych polskich blogerów pisałam już obszernie cztery lata temu(...)przez ok 2-2,30h. Warto co jakiś czas sprawdzić stopień wysuszenia i zamienić blachy miejscami, dla lepszego rozprowadzania ciepła. Większe beziki będą suszyć się dłużej. Od razu po pieczeniu blachy wyjmujemy z piekarnika, studzimy bezy przez 3-5 minut (stygną bardzo szybko!) i przekładamy do szczelnego pojemnika. UWAGI ● Jeśli macie do wykorzystania tylko 100 czy 120ml wody

Karo in the Kitchen
Świąteczna strucla makowa 358

masie makowej, to dziś koniecznie o jednym ze sposobów jej wykorzystania. Uwielbiam wszystko, co zawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym(...)były moją specjalnością. Chyba trochę się ich bałam, a okazało się, że nie ma czego. Teraz nie tylko już się drożdży nie boję, ale uwielbiam z nimi pracować. Drożdżowce piekę więc często i chętnie. Ciasta, bułeczki, nawet chleby, a tym razem wieniec makowy. Receptura na ciasto pochodzi ze starszej ode mnie książki (z 1974 roku!), która była podręcznikiem mojego taty

Ratunku obiad
Fryderyk 846

piękną świąteczną sobotę zapraszam na pyszne ciasto biszkoptowo- makowo- kokosowe z masą ajerkoniakową. Ciasto ucieszy podniebnie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Brak tytułu 173

Świąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla migdałowo-nugatowa -przepis Składniki:  500 g twarogu 2 jaja 500 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru szczypta gałki muszkatołowej 120 g kremu nugatowego, np. nutelli 100 g mielonych migdałów

kolorowotorcikowo
PIERNIK Z PIGWĄ - BEZGLUTENOWY. 176

biały puch nie wdziera się jeszcze do naszych butów, a pan z brodą ma jeszcze moment, na czytanie listów od wiecznie grzecznych dzieci, to i piernik nie jest typowo świąteczny. Dziś jego jesienna odsłona - z pigwą w roli głównej. Cały bezglutenowy, idealnie korzenny, pyszny, wyjątkowy. Przetrwał "aż" 17 godzin. Byliśmy bezlitośni - nie zostawiliśmy ani okruszka. Jego żywot byłby krótszy, gdyby(...)jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie: około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół z termoobiegiem. Sprawdzamy metodą "suchego patyczka"GORĄCA CZEKOLADA "NASTROJOWY WIECZÓR":Magiczna, jakby stworzona specjalnie do piernika

Wypisz Wymaluj
Udziec indyka z papryką czerwoną 244

paski i włożyć między pasmami mięsa. Wszędzie gdzie jest to możliwe. Mięso ciasno zwinąć i związać sznurkiem bawełnianym. Włożyć do rękawa do pieczenia i położyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1,5 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso i odczekać 10min, zanim pokroimy. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) Mięso krojone(...)ciepło. Zimne po rozkrojeniu jest bardziej zwarte. Szeroki wybór superfood m.in. kurkumę można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: indyk , marynata , papryka

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania