pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:72/201)

Babka z porzeczkami 206

już świąteczny. Babka jest obowiązkowa na naszym świątecznym stole, ale wcale nie musi być zawsze taka sama:) Ja proponuję pyszną piaskową babkę z dodatkiem kwaśnych porzeczek.  Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 125g margaryny, szklanka cukru, 3 duże jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 i 1/2 szklanki czarnych porzeczek (mogą

Z miłości do słodkości
Pieczony udziec z indyka 302

soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam, do tego jest bardzo smaczny. Doskonale sprawdzi się, na przyjęciu, rodzinnym obiedzie, świątecznym stole a także na kanapce zamiast wędliny. Jeśli chcemy żeby danie było mniej kaloryczne możemy pozbyć się skóry z udźca oraz do marynaty nie dodawać aż tyle oleju. Sama testowałam smakuje(...)cebule 2-3 duże ząbki czosnku 1 łyżka ketchupu 1 łyżka musztardy ostrej 0,5 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka curry Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Udziec z indyka dokładnie myjemy, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Do oleju dodajemy musztardę, ketchup, sól, pieprz, curry oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso

Kuchnia Pełna Pasji
Baba buraczana czyli Slodki Czwartek odc.96 227

Sylwestrowy hit moich pociech czyli pyszne, wilgotne ciasto z buraczaną wkładką.  Dzieci były zachwycone. Ja lekko zawiedziona ponieważ dzięki pieczonym burakom miało być czerwone w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka 303

Kolejna propozycja domowej wędliny, szynka peklowana, pieczona z sosem chrzanowym , w aromatycznych przyprawach.  Coś wspaniałego, mój mężuś powiedział że coraz lepsze robię te szyneczki.  

Takie tam pichcenie
Ciasto z makiem i kokosem 248

Ucierane ciasto z makiem i kokosem, idealne na każdą okazję. Jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis jest bardzo stary, trochę zapomniany. Dawniej piekło się

Praktyczna pl
Schab ze śliwką w przyprawie korzennej 216

śliwką . Ta wersja jest nieco zmodyfikowana , ale tylko lekko . To znaczy ,że jak zwykle po swojemu dodałam nieco przypraw , w tym wypadku była to przyprawa pięciu smaków , która wprowadziła świąteczną nutkę . Schabik jest soczysty i pachnący , a do tego smaczny , zarówno na ciepło jak i na zimno . Co najważniejsze jego wykonanie jest mega proste i na bank, każdemu się(...)śliwek bez pestek ( lub suszonych ) 2 łyżeczki przyprawy pięciu smaków 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka pieprzu sól do smaku można pod schab przed pieczeniem podłożyć kilka listków szałwii ale nie trzeba Schab płukamy , oczyszczamy z wszelkich błon i innych paskudztw . Teraz najważniejsza rzecz , nacinamy, bardzo ostrym nożem sam środek mięsa

Ogrodnik w podróży
Pasztet z tuńczyka, bez pieczenia 167

przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można przygotować dzień przed świętami .  Pasztet jest niesamowicie delikatny, kremowy a dodatek koperku, czosnku i natki pietruszki nadaje mu wyrazistości i oryginalnego smaku oraz aromatu. Pasztet można przygotować w szklanym bądź plastikowym naczyniu. Przygotowując poniższy przepis, wykorzystałam foremkę w kształcie ryby, dzi ę ki której pasztet nabiera formy, przepięknie ozdabiając świąteczny stół. Polecam(...)wymiary 27 x 10 cm. Pasztet schładzamy w lodówce przynajmniej 3 godziny. Przed podaniem pasztet dekorujemy według uznania. Do dekoracji wykorzystałam oliwkę (w miejscu oka), czerwoną paprykę, pieczone plastry ziemniaka (a'la łuski ryby) oraz koperek. Przygotowany pasztet możemy podać np. z dipem jogurtowo-koperkowym  lub salsą z kaparami . Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Tort makowo orzechowy choinka bezglutenowy 152

Świąteczny torcik z makiem i orzechami pod choinką. Lekki jak puch, z musem z moreli suszonych. Prosty, delikatny w smaku. Na pewno rodzina i goście będą zachwyceni. biszkopt makowo orzechowy: 6 jajek wielkość M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki maku 2/3 szklanki mąki z orzechów arachidowych/ mielone orzechy/ mus morelowy: 100 g moreli

wesoła kuchnia
Kruche ciasteczka cynamonowe 157

mnie takie grudniowe ciasteczka 🙂 Pachnące cynamonem idealnie wpisują się w świąteczny nastrój. Ciasteczka upiec można zarówno z wzorkiem, pieczątkami, jak i zwykłe kształty, bez wzorów. Składniki: 200g masła w temperaturze pokojowej 100g cukru lub cukru pudru 1 jajko 400g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W misce ucieramy dokładnie masło z cukrem, do uzyskania

NiePieprz.pl
Wielkanocne torciki z ryżu na mleku, czyli sadzone jajka 201

Desery z ryżem na mleku są przepyszne i łatwe do zrobienia. Najlepiej jest wcześniej ugotować ryż, zrobić większą porcję np. na śniadanie, a reszta świetnie nada

dolcevitainmykitchen
Babka z kisielem i miętą 158

cytryną. Zrobiona z dodatkiem kisielu i naturalnego lukru miętowego. Na świątecznym stole będzie w sam raz. Miętę można dodać też do ciasta, ja o tym zapomniałam. 200 g mąki pszennej typ 500 140 g cukru pudru 200 g masła 4 jajka wielkośc M 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka spirytusu 1 cytryna 1 kisiel żurawinowy

wesoła kuchnia
Pasztet drobiowy z żurawiną 152

Kolejna propozycja na świąteczny stół. Pasztet drobiowy z żurawiną. Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam!     Pasztet drobiowy(...)końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy

Smak mojej kuchni
Świąteczne babeczki marchewkowe 164

Bardzo aromatyczne i efektywne babeczki marchewkowe, ozdobione w świątecznym stylu. Na górze warstwa masy cukrowej przypominająca śnieg a na nim malutki ostrokrzew kolczasty. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej (typ 550) 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (typ 1850) 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3 średniej wielkości marchewki

wysmienity
Babka marmurkowa 129

Królowa świątecznych wypieków – wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem

To co kocham
Piruety na lodzie i wyjątkowe ciasteczka z Norwegii 177

oswają zapachem cynamonu. Ciasteczka polecam Wam gorąco do świątecznych puszek (naprawdę długo zachowują świeżość!), piruety na lodzie radzę zostawić profesjonalistom.  Ale wiadomo - co kto lubi... Serinakaker - norweskie kruche ciasteczka z wanilią i migdałami Składniki: (na około 45 sztuk) 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 125 g cukru 150 g zimnego masła

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję