POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto cielaczek ze śliwkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemnaturalne zjawisko przy sernikach *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sernikobrownie z owocami pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemPOLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kruche ciasto
Blog z ApetytemPOLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Szarlotka na bogato
Blog z ApetytemPOLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ciasto japońskie pochodzi
Blog z ApetytemBędzie pyszne ciasto na świąteczny stół, idealne, lekkie z czekoladą. Takie jak wszyscy uwielbiają, można je upiec w kształcie baby i będzie jeszcze piękniej. Ciasto jest aromatyczne, lekkie jak już napisałam, puszyste i wilgotne, polecam. Pieczcie moi mili, pieczcie. Ciasto kefirowe - babka kefirowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś proponuję danie, dzięki któremu możemy wykorzystać świąteczne resztki mięs. Niestety po świętach marnuje się bardzo dużo żywności w wielu domach, a na prawdę można z nich wyczarować pyszne obiady. Ja część zamroziłam, a resztę faszerowanych udek i pieczonych polędwiczek wykorzystałam w pysznym makaronie z pieczarkami i cukinią w sosie pomidorowym ze słodką śmietanką. Wyszło pysznie, zapraszam! Scroll down
karmelowyCiasto niezwykle aromatyczne i wilgotne...u mnie nie może go zabraknąć na świątecznym stole.Kolejny pyszny przepis s Anastazji. Ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jajek 1 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki orzechów mielonych Pomarańcze w całości dokładnie wyszorować,włożyć do garnka,zalać
Niespełnione zdolności kulinarnewyraźnej kawowej nucie, zachwyci amatorów kawowych smaków,polecam na różne okazje w tym świąteczne, mnie jakoś serniki nigdy się nie nudzą, a Wam? Składniki Ciasto: 100 g masła 15 dag mąki tortowej 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej Masa serowa
Wanilia i Kardamonjeden z ostatnich przepisów ze starych czasów, kiedy nie planowałam jeszcze bloga...mała świąteczna retrospekcja 6 całych jajek 1 szklanka cukru kostka margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku 5 łyżek oleju 1 łyżka octu 1 cytryna cukier wanilinowy olejek cytrynowy wierzch babki: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki(...)jajka i cukier, cukier wanilinowy ubijać 3 minuty mikserem, dodać masło. Następnie stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy olejek, skórkę i sok ze sparzonej wcześniej cytryny, olej i ocet. Wlewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku około 50 minut. Lukier cytrynowy: 1 szklankę cukru pudru mieszamy mikserem
Humanistka w kuchniwiąteczne przygotowania trwają w najlepsze, a choć za oknem śniegu jak na lekarstwo, to w powietrzu wyraźnie czuć już świąteczny klimat. Czas zatem, na małą porcję inspiracji w temacie świątecznych wypieków. W tym roku postanowiłam nieco poeksperymentować i oprócz tradycyjnych pierniczków, (na które przepis znajdziecie TUTAJ ) upiec również takie z dodatkiem marchewki Oczywiście, nie jest to typowe ciasto marchewkowe(...)przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 12. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika, wykładamy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia. I to już wszystko. Nasze pierniczki marchewkowe są gotowe! Oczywiście możecie je dodatkowo udekorować, przyozdobić i sprawić, aby nabrały bardziej świątecznego charakteru Gotowe pierniczki warto przechowywać
Okiem Blondynki by McBlondiWitam Kochani :-) Święta już za kilka dni, w domu masa zajęć-sprzątanie, gotowanie, pieczenie. Ja jednak w tym roku tak sobie wszystko zorganizowałam, że
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKolejny mój sernik tym razem z udziałem soczystych brzoskwiń, pieczony w kąpieli wodnej bez spodu, jest aksamitny delikatny wręcz rozpływa się w ustach,sekret tkwi w
Wanilia i KardamonAnglii uznawane to danie jest za wykwintne. Super nadaje się jako danie popisowe na imprezach lub na świątecznym stole. Przygotowanie pieczarek – pieczarki umyć i osuszyć. Na patelni roztopić masło i wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Smaży je tak długo aż cała woda z pieczarek wyparuje. Odstawić na bok, lekko przestudzić. Przygotowanie mięsa – polędwiczki oczyścić z błonek i tłuszczu(...)ostrą, obsypać suszonymi ziołami.Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć szybko mięso, na wysokiej temperaturze. Chodzi o to, żeby soki z mięsa nie wylewały się podczas pieczenia. Dzięki temu polędwiczka będzie pyszna i nie sucha. Zostawić ją na kilka minut, żeby odpoczęła i lekko ostygła. Wykonanie – na stole rozłożyć folię spożywczą, która pomoże
Kuchnia Pokoleńkulinarna wzniosła się na wyższy poziom. Kuchmistrz z kucharzami oraz pomocnikami wykorzystywał egzotyczne delicje i przygotowywał potrawy na wzór francuski czy niemiecki. Dla ożywienia stołu przygotowywano potrawy dekoracyjne: fantazyjne pieczenie z głową wieprzową i ptasim tułowiem, czaple i pawie okryte piórami, pozłacane głowy wieprzowe i inne osobliwości. Spożywanie posiłków na książęcym dworze w dzień powszedni było jednak znacznie(...)Opawy i Raciborza. Dworskie menu świąteczne składało się zazwyczaj z wielu dań, których liczba dochodziła do dziesiątek. Typowe dla tego menu były pasztety, zasmażki (gęste sosy) czy mięsa duszone. Na stole nie mogło zabraknąć mleka migdałowego, zagęszczonego i udekorowanego owocami czy fiołkami lub podawanego z mięsem. Na główne danie składały się zazwyczaj pieczenie z różnych rodzajów mięsa: wołowiny
Passions hobbies lifeNajwiększy kawałek ciasta chwilę pozagniatać, następnie rozwałkować na kwadrat o boku ok. 40 cm. Odciąć rogi kwadratu, tak aby powstał trójkąt. Przenieść na dużą blachę wyłożoną arkuszem papieru do pieczenia i posmarować połową masy makowej. Pozostałe resztki odciętego ciasta połączyć z odłożoną 1/3 częścią ciasta (tym razem tą średniej wielkości),połączyć je w jedną całość i rozwałkować jak poprzednio(...)ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez ok. 30 minut nazłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Artykuł Świąteczna choinka z makiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEDomowe pierniczki to już stały element naszych świątecznych wypieków i nie wyobrażamy sobie, żeby ich wspólnie nie robić. Od lat korzystam z ulubionego przepisu, który znalazłam kilka lat temu w internecie. Są łatwe do przygotowania, a rosnąc w trakcie pieczenia zachowują swój kształt. W dodatku są długo świeże i nie wymagają specjalnego przechowywania. Zazwyczaj niestety znikają już przed świętami
Bernika - moj kulinarny pamietnikSMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Schab po węgiersku – wędlina na kanapki pochodzi
Blog z ApetytemNie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyda się osobom zapracowanym, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowania świątecznych wypieków. Składniki (użyłam prostokątnej blachy 24 na 26 cm): Na spód: * 2,5 szklanki mąki pszennej * 100 g masła * 3 żółtka * 2 solidne łyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru drobnego do wypieków Na masę serową: * 900 g jogurtu greckiego
Zrób to smacznieMakowiec warstwowy - kuchnia podkarpacka Makowce to wyjątkowe świąteczne ciasta. Kojarzą nam się i z Wielkanocą i z Bożym Narodzeniem. Ale przede wszystkim kojarzą się z domem. Bo właśnie tam, nie w kawiarni, nie na przyjęciu, jemy najlepsze makowce. Najczęściej pieczemy makowce zawijane i makowce na kruchym spodzie. Na Podkarpaciu od pokoleń piecze się też makowce z ciastem drożdżowym, gdzie masa(...)orzechową. Charakterystyczną cechą tego ciasta jest długi czas wyrastania. Żeby surowe ciasto obciążone warstwami maku mogło wyrosnąć i upiec się prawidłowo, potrzebuje aż 12 godzin. Dopiero po takim czasie pieczone jest w piekarniku w wysokiej temperaturze. Za tak długi okres wyczekiwania czeka jednak nagroda – pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto, złożone z 4 warstw ciasta drożdżowego i 3 warstw masy makowej
Trzeci talerzmasła, ale... No cóż ;) Zapraszam więc na profanację piernika w wydaniu Fitkota! :D Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 6 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy 2 łyżki mielonych orzechów
FitKotbardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany
wesoła kuchniabardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/3 szklanki maku nie mielony 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaskie 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukier kryształ krem: 250 g serka mascarpone 600 ml śmietany
wesoła kuchniaSchab pieczony w czapie mielonego mięsa z pieczarkami pięknie prezentuje się po przekrojeniu, równocześnie pozostając smacznym. A smakuje i na ciepło w towarzystwie sosu pieczarkowego, i na zimno z żurawiną. To niekwestionowana ozdoba świątecznego obiadu. Składniki: • kawałek schabu, ok. 1 kg Farsz • 500 g mięsa mielonego z indyka
To co kochamzrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1 szklanka brązowego cukru 150 ml mleka 120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker ½ płaskiej łyżeczki sody Dr.Oetker Krem czekoladowy: 1 litr śmietanki kremówki
Wanilia i Kardamonjest oryginalne. Chociaż dopiero zaczęła się jesień to myślę, że na świątecznym stole też mogłoby się pojawić. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 5 jajek 250 g pierniczków glazurowanych (bez nadzienia) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 opakowanie śnieżki 200 ml zimnego mleka 2 opakowania galaretki wiśniowej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasuszonymi morelami i śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko. Filet upiekłam w rękawie foliowym, a mięso podlałam bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta. Bulion z pieczenia z dodatkiem powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu. Mięso jest idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!