pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:77/201)

Rolada makowa z kremem cytrynowym 235

www.mgotuje.pl Moja dzisiejsza propozycja świątecznego wypieku to rolada z makiem i kremem cytrynowym. Puszysty biszkopt, cytrynowa orzeźwiająca masa to doskonałe połączenie lekkiego i pysznego deseru. Biszkopt makowy z tego przepisu jest bardzo miękki dzięki czemu nie musimy go nasączać. Wypiek przygotowałam z dodatkiem kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna

Marta Gotuje
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 184

jeden na tegoroczne Święta. Jedynie do świątecznego wypieku zwiększę minimalnie ilość sernika tak, by była troszkę grubsza warstwa, tak o 1/3, choć mój małżonek twierdzi, że nie ma takiej potrzeby, że proporcje są idalne, to jednak wydaję mi się, że z 800g sera będzie się prezentował okazalej. Piekłam w ciemnej formie o wym.27,5x22,5cm Składniki: Kruche ciasto: - 220g mąki(...)hakiem miksera, ale można także zagnieść ciasto ręcznie.W razie potrzeby dodać 1-3 łyżki zimnej wody. Ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wygnieść spód i odstawić blaszkę do lodówki. Masa makowa: - 250g suchego mielonego maku - 250g (ml) wrzącej wody - 2 jajka (osobno białka i zółtka) - 62g masła - 100g powideł

Smaczne Zdrowe
,, Wielkanocny zajączek w cieście szpinakowym” 153

Ciasto Wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym Składniki: Ciasto białe: • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 5 jajek • 125g masła lub margaryny • pół szklanki cukru • 3 łyżki cukru waniliowego • 3 łyżki śmietany • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto szpinakowe: • szpinaku • 1 ½ szklanka mąki pszennej • 3 jajka • 125g margaryny

Podróż w kulinaria
Carbonara z piekarnika 252

Przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż zrobi się chrupiąca na zewnątrz. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 2-3 minuty, odkrajamy nożem brzegi od rantu i wyjmujemy nasz tort na deskę. Podajemy ze świeżą sałatą skropioną winegretem. Przepis z książki Jamiego Olivera „Świąteczne przepisy” Post Carbonara z piekarnika pochodzi z bloga

Poezja smaku
choinka z ciasta francuskiego z nutellą i masłem orzechowym 213

Póki sezon świąteczny jeszcze trwa! Chciałabym pokazać przepis na wypiek błyskawiczny, przy tym niezwykle efektowny, do tego pyszny. Ciasto z samych gotowców, chrupiące i mega słodkie. Dwie warstwy ciasta francuskiego przełożone masłem orzechowym i nutellą - obłęd! Od chwili, gdy podejmiemy decyzję o jego pieczeniu, do czasu gdy możemy się już rozkoszować tym ciachem nie minie więcej niż pół godziny

6niebo
Jabłecznik z polewą chałwową 186

dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno coś wybierzecie! Składniki na blaszkę 28x19 Ciasto: 4 żółtka 1 białko ½ szklanki cukru kryształu 1i 1/3 szklanki mąki 3/4 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne ciasteczka cz. I - Cranberry Noël 149

grubości ~7mm. Piec 10-12 minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były idealne. Ot, taka konkluzja i podpowiedź na koniec. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wielkanocne ciasto marchewkowe 133

wszystkim jest łatwe w przygotowaniu. Tutaj akurat w świątecznej odsłonie, ale można je przygotować o każdej porze roku. Zatem do dzieła :) Składniki: Na ciasto: 2 szklanki * mąki 2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego nierafinowanego) 1 szklanka oleju 4 jajka pół łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 500 g marchewki * odmierzamy szklaną

Domowa Cookierenka Agi
CREATIVE BLOG TOUR 131

Cóż święta coraz bliżej więc obecnie pracuję nad świątecznym menu. Nie tylko szukam inspiracji i pomysłów na to co ugotować i upiec, ale już rozpoczęłam przygotowania. W lodówce już leżakuje angielski pudding (przygotowuje się go na 2 miesiące wcześniej) oraz ciasto na piernik staropolki (ciasto leżakuje 6 tygodni przed pieczeniem, a potem trzeba go upiec tydzień przed świętami). Oczywiści

Mama Gotuje
Święta, święta, święta 184

ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam.Wszystkie dania są świątecznie mmmm Pycha

NA MOIM TALERZU
Babeczki Wielkanocne 204

Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę.Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową.Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy

Świat Ciasta
Krótki poradnik lukrowania 269

krótki poradnik lukrowania :)Przepis na lukierPrzepis na pierniki świąteczne znajdziecie tu.Do dekorowania przygotowujemy gęstszy lukier na kontury i rzadszy do wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody.Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda

Ciastkozercy
Zimowe mini torciki 151

Przyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć(...)pory żadna z wykorzystywanych przez nas ozdób nie miała tak intensywnego i naturalnego smaku, raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze

Kuchnia od dwojga
Chata z piernika- niebanalna dekoracja świątecznego stołu 157

się przy niej co nie miara Pierwszy raz chciałam ją zrobić już w tamtym roku. Zobaczyłam wtedy specjalną formę na nią, ale cena biorąc pod uwagę i tak duże świąteczne wydatki skutecznie mnie odstraszyła. W tym roku jednak, Marcinek uparł się że domek z piernika być musi obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią(...)wycinaj elementy z szablonu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170º C, przez około 15 minut. Uwaga! Do tego przepisu nie potrzeba dodatkowych „obciążników” bo ciasto po upieczeniu jest gładkie- ściany są równe, ale… Koniecznie, szybciutko, zanim ścianki nie ostygną przyłóż szablon z papieru i wyrównaj nożem brzegi, bo w trakcie pieczenia trochę uciekają linie proste

Arbuziaki

Proponowane wyszukiwania