ilości na dwie-trzy osoby (oprócz pierogów, pieczeni) co zostaje mrożę, czy robię sos, gotuję np, ryż i jemy obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam.Wszystkie dania są świątecznie mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUPolecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę.Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową.Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy
Świat Ciastakrótki poradnik lukrowania :)Przepis na lukierPrzepis na pierniki świąteczne znajdziecie tu.Do dekorowania przygotowujemy gęstszy lukier na kontury i rzadszy do wypełnienia. Jeśli nie korzystamy z lukru miseczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Do rozrzedzenia lukru możemy użyć odrobiny! wody.Do lukrowania możemy wykorzystać szprycę lub własnoręcznie zrobione tutki z papieru do pieczenia, ja jednak najbardziej lubię używać malutkich woreczków strunowych. Przyda
CiastkozercyPrzyszła zima i powoli wszystko pokrywa bielą. Zrobiło się zimno, mroźnie, a za oknem powoli i leniwie spadają wielkie śnieżynki... Pierwsza myśl - jest śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć(...)pory żadna z wykorzystywanych przez nas ozdób nie miała tak intensywnego i naturalnego smaku, raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu okazja wyjątkowa, ale tym razem po raz pierwszy nasze pierniczki i ciasta będą pięknie wyglądały i nie stracą, a wręcz zyskają na smaku dzięki dekoracjom. BISZKOPT (który zawsze
Kuchnia od dwojgasię przy niej co nie miara Pierwszy raz chciałam ją zrobić już w tamtym roku. Zobaczyłam wtedy specjalną formę na nią, ale cena biorąc pod uwagę i tak duże świąteczne wydatki skutecznie mnie odstraszyła. W tym roku jednak, Marcinek uparł się że domek z piernika być musi obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią(...)wycinaj elementy z szablonu. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170º C, przez około 15 minut. Uwaga! Do tego przepisu nie potrzeba dodatkowych „obciążników” bo ciasto po upieczeniu jest gładkie- ściany są równe, ale… Koniecznie, szybciutko, zanim ścianki nie ostygną przyłóż szablon z papieru i wyrównaj nożem brzegi, bo w trakcie pieczenia trochę uciekają linie proste
Arbuziakiboot-y. Ludzie wyprzedają to co im zalega w piwnicy, na strychu. M kupił mi wypiekacz do chleba za 1f. Najpierw nieśmiało piekłam chleby na drożdżach, były one pyszne, ale na drugi dzień stawały się suche i nie kusiły już tak bardzo. Znalazłam przypadkiem stronę w internecie(...)chleba zastąpiłam innym. Tym razem kupionym za 2 funty też na car boot. Jak już "zajechałam" ten za 2 funty, M zrobił mi świąteczny prezent i dostałam pięknego nowego "mercedesa" wśród wypiekaczy- kocham ten mój piękny sprzęcik. Z wiadomych względów nie wspominam konkretnie modelu i marki :) Warto zainwestować
Piekarz-Kucharz-Garkotłukciastka. Ciastka z lukrecją przypominają cynamonowe ciastka kolasnitt . Zawierają sporo cukru i golden syrop, które powodują, że ciastka kolasnittar po upieczeniu są lekko ciągnące mają karmelowy smak. Te ciastka piekę się podobnie jak tradycyjne kolasnitt ale do środka dodałam słodkie „żelki” czyli ciągnące cukierki z lukrecją. Jeszcze do niedawna nie przepadałam za lukrecją. Teraz ją uwielbiam(...)zgryzieniu ciastka jak niespodzianka. Muszę dodać, że ten wypiek należy do super szybkich. Znika z talerza również szybko, bo ciastka są naprawdę pyszne. Wypiekam te ciastka również w wersji świątecznej z szafranem . Bardzo polecam przepis poniżej. Jeśli nie możecie trafić na lukrecjowe żelki, to możecie do ciasta dodać lukrecję w proszku. Po upieczeniu ciastka najlepiej przechowywać w metalowym pudełku. Ciastka
codojedzeniaRolada szpinakowa z łososiem Prosta w przygotowaniu, rewelacyjna w smaku i bardzo efektowna rolada na bazie szpinaku, kremowego serka i wędzonego łososia. Świetnie wpisuje się w klimat zarówno świąteczny jak i sylwestrowy oraz imprezowy. Polecam! Składniki: Szpinak mrożony liściasty 300g 3 jajka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa – po pół łyżeczki 200g wędzonego łososia 1 opakowanie(...)Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli *** *** Masę szpinakową delikatnie mieszamy z pianą z białek *** *** Masę szpinakową wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozsmarowujemy na kształt prostokąta (użyłam blaszki z wyposażenia piekarnika *** *** Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180’C . Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 5 minut do przestudzenia, a następnie obracamy na blacie
Blog z Apetytemnawet nie dziwi. Zamiast się miotać, w wolnych chwilach piekę ciastka. I to jest najlepsze rozwiązanie. Spróbujcie sami:) Zaczęło się od pierniczków, których miałam w tym roku nie piec. Między innymi dlatego, że jakiś tydzień temu znalazłam pudełko pełne twardych jak kamień zeszłorocznych ciastek. Skoro tamte zostały, to po co się katować? Hm... choćby po to żeby w domu pachniało(...)jarmark świąteczny w Europie:) Ale to dopiero jutro- dziś jeszcze zdążymy z ciastkami! NUSSTALER (MAŚLANE CIASTKA CZEKOLADOWO ORZECHOWE) ( wg Pistachio ) 135g masła w pokojowej temperaturze 100g cukru 1 łyżka syropu waniliowego 110g orzechów laskowych 150g mąki 28g ciemnego kakao (z wiatraczkiem:)) duża szczypta soli całe orzechy do dekoracji Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
les mirabellesszczególnie polecam tym, którzy kochają róże ;) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 3 łyżki konfitury z płatków róży (użyłam domowej) 2 łyżki cukru barwnik czerwień świąteczna Mleko i pół szklanki kremówki zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i konfiturą na puszystą masę. Opcjonalnie można dodać barwnik spożywczy. Stale ucierając żółtka, wlewać cienkim strumykiem gorące mleko. Przelać mieszankę(...)Pozostałą kremówkę (1/2 szklanki) ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w zimną masę. Wlać do maszynki do lodów i postępować zgodnie z instrukcją. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Lody i desery lodowe Tagged: konfitura , kremówka
https:KKuchniaMniammoich ulubionych ciast miodownik, które pojawi się na świątecznym stole, robi się bardzo szybko jest wyjątkowe, smaczne pyszne. Warto je przygotować dzień wcześniej przed podaniem. Składniki 2 1/2 szkl mąki 3 jajka 3/4 szkl cukru 1 szkl gęstej śmietany 3/4 szkl miodu przyprawa do piernika 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju powidła śliwkowe czekolada
Kulinarne pyszności Molkimimo iż odbiega znacznie od tradycyjnych świątecznych deserów. W przeciwieństwie do tradycyjnej crème brûlée, tej nie trzeba przygotowywać w indywidualnych kokilkach, lecz np. w formie do keksu. Jest lekka i posiada subtelny smak. Życzę wszystkim pięknych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia oraz cudownego Nowego Roku 2019! Przygotowanie: 30 min Pieczenie: 30 min Dla 4 osób ● 250 ml mleka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskatort o wyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny
Smakołyki Asiwykonaniu i bardzo podzielne :) Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;) Biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 4 płaskie łyżki kakao 140 g cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
Opowieści z piekarnikaudany. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to właśnie Wam polecam tego pysznego orzechowego mazurka. Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową. Polecam również mazurka cytrynowego oraz mazurka chałwowego Ciasto 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie
O kuchni z uczuciem