Strucla z orzechami na świąteczny stół! No bo kto powiedział, że w Święta na stole musi być makowiec a właściwie strucla z makiem? Z doświadczenia wiem, że sporo z tą struclą zachodu. Trzeba kręcić mak, no dobrze można użyć kupnego mielonego, ale i tak zrobienie masy makowej chwilkę zajmuje. Do tego jeśli wyjdzie nam masa za mokra to istnieje spore(...)prawdopodobieństwo, że makowiec nam nie wyjdzie. Mi często strucla się rozjeżdżała na boki, albo wyrastała tak, że w środku było sporo powietrza. Fakt, że pieczenie strucli z makiem, zawsze wywoływało u mnie dreszczyk, czy wyjdzie czy nie:) Dlatego dzisiaj zapraszam na struclę z orzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia
Mieszam w Garnkuprawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch(...)cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia). I to wszystko
Okiem Blondynki by McBlondiprawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch(...)cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia). I to wszystko
Okiem Blondynki by McBlondiidealny na świąteczny st ó ł jako dodatek do wigilijnego ś ledzia lub sa ł atki jarzynowej . Wilgotny, aromatyczny o przyjemnym korzennym aromacie. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI 200 ml tłustego mleka 200 g miodu 50 g masła 50 g cukru muscovado 200 g mąki razowej 50 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia 1 laska
La grande e la piccola cuocachrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez
Tradycyjna Kuchniabardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię(...)święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie
Moja Delicjabardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię(...)święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie
Moja DelicjaCynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym. W święta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie 😋 Składniki: (składniki na małą blachę 24cm x 24cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Masa
Kuchnia MagdaLenyorzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy - i mnie bezglutenowy 4 łyżki kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kandyzowanej skórki
Ze smakiem bez glutenupropozycji na słodycze do świątecznych paczek lub drobne upominki dla rodziny lub znajomych? Wykonanie CIASTKA MAŚLANE Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5-7 mm i wytnij z niego ulubione kształty. Przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do rozgrzanego
Eat me! Fit me!Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej
Walijskie Pichceniekawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i od razu poprosiłam o recepturę Jest to jedna z tamtejszych świątecznych potraw uwielbiana przez Norwegów… i jak widać również przez osoby na LCHF Nie tylko pyszny, ale i bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Polecam! Składniki: 2 kg boczku(...)całą noc. U mnie na ogół stoi 1,5 doby. Zamarynowane mięso ułożyć w głębokiej blaszce skórą do dołu i zalać wlać na dno ok 1 cm wody. Piec bez przykrycia 40 min w temperaturze 180 °C. Po tym czasie wyjąć blachę, odwrócić mięso by ponacinać skórę w kratę. Ponownie wstawić do piekarnika, ale tym razem skóra do wierzchu
Ola la LCHFŚwięta co raz bliżej, dlatego dzisiaj słodki król bożonarodzeniowego stołu – pyszny sernik piernikowy. Delikatny, kremowy, aromatyczny klasyk wzbogacony przyprawami korzennymi i domowymi pierniczkami. Kwintesencja świątecznych wypieków w jednej formie, która zadowoli zarówno amatorów serowców jak i pierników. Skusicie się? Składniki (forma o średnicy 24 cm – 26 cm): Spód: kilka pierniczków okrągłych lub tak jak u mnie w kształcie(...)czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: pierniczki do dekoracji, przepis na pierniczki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ Przygotowanie: 1) Pierniczki ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć papierem wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru. 2) Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. 3) Cały czas
Fitsweet.meCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w koszyku i udekoruje prawdziwym igliwiem. Mak na końcu trzonka również daje wrażenie prawdziwej ziemi, a błyszcząca na początku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina(...)skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 1 szklanka kwaśnej śmietany
To co kochamgłęboko śpią, a moje myśli i pomysły płyną wartkim strumieniem. Wtedy mogę pisać. I mogę też piec. Właściwie, wtedy lubię to robić najbardziej. Wiedząc, że wszystkich obudzi zapach świeżo pieczonego chleba/ciasteczek/śniadania. I od razu dzień zaczyna się lepiej! Lubię też wtedy, pijąc cieplutką wodę z cytryną i miodem (sprawdź, o co chodzi!), zastanawiać się, jak najlepiej wykorzystać leniwie(...)moje wypieki wychodzą najlepsze, robione o tej porze. Dziś mam w planach (jednym z wielu) przygotować najlepsze świąteczne pierniczki i zrobić D.I.Y. gwiazdki w brokacie. A czy Wy już szykujecie się do Świąt? Jaki jest Wasz ulubiony przepis świąteczny?Dzisiaj przedstawiam Wam moje dwa ulubione przepisy na podstawowe pancakes. Są praktycznie identyczne, różnią się ilością składników i czasem
Gotowanie to kochanie