pieczeń świąteczna - 3003 przepisów (strona:86/201)

Świąteczne Pancakes 157

przybrało świątecznej oprawy zajrzyjcie koniecznie na stronę  : http://ambition.pl. . Znajdziecie tam wiele inspiracji a także te cudne złocone łyżeczki deserowe, które jakże pasują do najznamienitszych okazji.  Składniki na ok 8-10 szt:  140 g mąki tortowej typ 450 30 g ciemnego kakao  60 g jasnego cukru trzcinowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia

vaniliowoczekoladowa
Sernik na jogurtach greckich 158

RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS TUTAJ CZERWONY KAPTUREK – BAJECZNE CIASTO Z TRUSKAWKAMI PRZEPIS TUTAJ SNIKERS LODOWY PRZEPIS TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI

Blog z Apetytem
Pączki jogurtowe – Fritule 175

holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka

mojewypiekiinietylko
Piernikowy bałwanek przekładany powidłami pomarańczowymi 195

pięknie prezentować się na świątecznym stole. Piernik jest bardzo prosty w wykonaniu. Podane proporcje można podwoić i przygotować większe ciasto. Próbujcie!   Składniki: 50 g masła 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka miodu 125 ml mleka 2 jajka 100g mąki 100 g cukru 3/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powideł skórka

Chocolate Muffin Blog
Pączki jogurtowe – Fritule 478

holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka

mojewypiekiinietylko
,,Ciasto różowa bajka’’ 164

czym zaskoczyć gości przy świątecznym stole! Zapraszam na pyszne ciasto, które zrobiłam dzięki uprzejmości firmy Stovit , Helio Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/2 szkl. cukru 1 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szkl. oleju Ciasto 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1/3 szkl. oleju Krem

Podróż w kulinaria
Nie męcz się: 6 propozycji na ciasto bez pieczenia na Święta i nie tylko! 7471

HERBATNIKACH Ciasto chałwowe do pieczenia Nie mogło tutaj zabraknąć jednego z moich ulubionych składników, czyli chałwy. Ciasto budową oraz składnikami przypomina ciasto Malakoff prezentowane powyżej, jednak chałwa je tu zdecydowanie wyróżnia. Masę i herbatniki przełożyłam konfiturą śliwkową, która z chałwą bardzo dobrze się zgrała. Ten przekładaniec był również dwa lata temu moim ciastem Świątecznym, ale Wielkanocnym. Dlatego z czystym

Relaxtime
BABECZKI PIERNIKOWE - CHOINKI 168

Babeczki piernikowe, choinki to świetna propozycja na świąteczny stół. pachnące, wilgotne w środku bardzo smaczne. Myślę że taka wersja wypieku ucieszy nie jedną osobę.                                                                     SKŁADNIKI(...)szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 jajko 1 cukier waniliowy  200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta sodki 5 łyżek oleju

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowo -korzenne muffiny ze sliwką 145

pewnością przypomni nam świąteczne dni :) Mocno czekoladowe , wilgotne dzięki dodatkowi powideł śliwkowych . A dodatek śliwki tylko wzbogaca smak . Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła 4 czubate łyżeczki powideł śliwkowych pół szklanki kakao 2 łyżeczki przyprawy do pierników 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżki gęstego

Malinowa Kawiarenka
Makowiec na kruchym cieście 442

ciast świątecznych. Dziś mam dla Was przepis, który wynalazłam w zeszytach mojej teściowej. Cienka warstwa kruchego ciasta i duuużo maku. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, aż czuć już Święta... foremka 23x33 cmKruche ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 4 żółtka, 3/4 szklanki cukru, 200g masła lub margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżka octu.M

Z miłości do słodkości
Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe 377

jedyne, co w tej chwili piekę. Zapisałam sobie całe mnóstwo różnych przepisów, i już widzę, że część z nich będzie musiała zaczekać do kolejnych Świąt. Najzwyczajniej w świecie nie dam rady! O tym, że puszek zaczyna mi brakować, nawet wspominać nie będę...Tym razem zabrałam się za ciasteczka nieco mniej piernikowe, ale nadal w świątecznym klimacie. Gdy tylko zobaczyłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brak tytułu 145

kolejny przepis z cyklu Świątecznych wypieków. Coś dla tych co lubią się pobawić w kuchni oraz dla tych co lubią jak jest kolorowo :) Choinki pachnące pomarańczami - przepis Składniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego

kolorowotorcikowo
Mandarynkowe ciasto świąteczne 198

Mandarynkowe ciasto świąteczne to ciasto z dodatkiem serka ricotta, soku i skórki startej z mandarynek, ozdobione karmelizowanymi plasterkami tychże owoców. A to wszystko polane mandarynkowym karmelem z delikatnym posmakiem anyżu. Ciasto jest wilgotne i zbite. Przypomina sernik. Karmelizowane owoce mają lekki smak goryczki, która idealnie komponuje się z resztą ciasta. Ciasto mandarynkowe ma jednak dwie wady: pierwsza to przygotowanie karmelu(...)samo zrobić z pozostałą częścią mąki i białka. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do pieca. Piec 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować karmelizowane owoce: Mandarynki obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry do dołu ruchem lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć

Moja Delicja
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 171

Jak pamiętacie (albo i nie), na Święta dostałam w prezencie gofrownicę (dwie właściwie; dzisiaj jedziemy jedną wymienić na termos mam nadzieję. Albo cudowne szklanki z podwójnymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka korzenne czyli Ciasteczkowej Serii i Małego Łakomczucha w Kuchni cd. 158

Czaiłam się na te ciasteczka bardzo długo. W końcu zrobiło się zimno, poczułam jesień i zachciało mi się korzennych ciasteczek. Wczorajszego poranka, oprócz misiowych masek, zrobiłyśmy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniki świąteczne 180

Pamiętam, że kiedy dowiedziałam się po raz pierwszy, że istnieją pierniki, które po upieczeniu trzeba odstawić na jakiś czas, żeby zmiękły, wydało mi się to szalenie

Ciastkozercy
Ciasteczka migdałowe księżyce z nutą wanilii 107

Szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe ciasteczka w kształcie księżyca to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi. Wspólne przygotowanie ciasteczek to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata Bożego Narodzenia dla najmłodszych. Składniki: 280g mąki pszennej 100g zmielonych migdałów 200g masła extra 75g  cukru pudru 1 żółtko 4 łyżeczki cukru(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut. Rękawice kuchenne Folk ozdobione motywem kwiatowym. Wykonane z neoprenu są idealnym dodatkiem w kuchni pomocnym zarówno podczas pieczenia jak i gotowania. Materiał neopren jest wyjątkowo odporny na działanie zarówno bardzo wysokich do 260°C jak i bardzo niskich temperatur oraz na uszkodzenia mechaniczne. Praktyczny rękaw zabezpiecza przed poparzeniem

Szalona Kuchnia Eweliny
Strucla z orzechami 119

Strucla z orzechami na świąteczny stół! No bo kto powiedział, że w Święta na stole musi być makowiec a właściwie strucla z makiem? Z doświadczenia wiem, że sporo z tą struclą zachodu. Trzeba kręcić mak, no dobrze można użyć kupnego mielonego, ale i tak zrobienie masy makowej chwilkę zajmuje. Do tego jeśli wyjdzie nam masa za mokra to istnieje spore(...)prawdopodobieństwo, że makowiec nam nie wyjdzie. Mi często strucla się rozjeżdżała na boki, albo wyrastała tak, że w środku było sporo powietrza. Fakt, że pieczenie strucli z makiem, zawsze wywoływało u mnie dreszczyk, czy wyjdzie czy nie:) Dlatego dzisiaj zapraszam na struclę z orzechami włoskimi. Masa nie wyjdzie nam za mokra za to aromatyczna, ciasto elegancko się wyrabia

Mieszam w Garnku
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 98

prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch(...)cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia). I to wszystko

Okiem Blondynki by McBlondi
Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku 105

prawda jesteśmy dopiero po połowie listopada, jednak wiele osób zaczyna już powoli przygotowywać się do świąt i tym samym szuka inspiracji na świąteczne wypieki. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na proste w przygotowaniu, maślane, kruche rogaliki, które śmiało można upiec nie tylko na święta, ale również do weekendowej kawki A żeby nie było nudno, przygotowałam je w dwóch(...)cieńszego na końcach. Gdyby ciasto przywierało do podłoża, można posypać blat niewielką ilością mąki ryżowej. 9. Tak przygotowane rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 13-15 minut. 10. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy je do przestygnięcia (gorące rogaliki są bardzo kruche i mogłyby się rozpaść podczas przenoszenia). I to wszystko

Okiem Blondynki by McBlondi
Świąteczny chleb miodowo-korzenny (Pain d’epices) 117

idealny na świąteczny st ó ł jako dodatek do wigilijnego  ś ledzia lub sa ł atki jarzynowej . Wilgotny, aromatyczny o przyjemnym korzennym aromacie. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI 200 ml tłustego mleka 200 g miodu 50 g masła 50 g cukru muscovado 200 g mąki razowej 50 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia 1 laska

La grande e la piccola cuoca
Szynka w musztardowej skorupie 408

chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez

Tradycyjna Kuchnia
Pierniczki imbirowe – ulubione 152

bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię(...)święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 194

bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię(...)święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie

Moja Delicja
ŚWIĄTECZNY CYNAMONEK Z POMARAŃCZAMI 126

Cynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym. W święta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie 😋 Składniki: (składniki na małą blachę 24cm x 24cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Masa

Kuchnia MagdaLeny
Sernik wiedeński z kaszką kukurydzianą 182

orzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy - i mnie bezglutenowy 4 łyżki kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kandyzowanej skórki

Ze smakiem bez glutenu
Słodkie, ciasteczkowe, niezobowiązujące prezenty 208

propozycji na słodycze do świątecznych paczek lub drobne upominki dla rodziny lub znajomych? Wykonanie CIASTKA MAŚLANE Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5-7 mm i wytnij z niego ulubione kształty. Przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do rozgrzanego

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania