chrupiącej skorupce szynka na świąteczny obiad. Składniki: Szynka wieprzowa 1 kg musztarda francuska 1 słoiczek Jajko 1 szt. Czosnek 2 ząbki Bułka tarta ½ szklanki Bulion drobiowy ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Olej do formy Wykonanie: Szynkę opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, przełożyć na naczynia żaroodpornego i polać bulionem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez
Tradycyjna Kuchniabardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię(...)święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie
Moja Delicjabardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię(...)święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz po upieczeniu i ostygnięciu, stają się wyjątkowo kruche i chrupiące. Nie pomijajcie
Moja DelicjaCynamonek to ciekawa wersja świątecznego sernika: z cynamonem i galaretką z pomarańczy na spodzie kakaowym. W święta możemy zaskoczyć gości sernikiem w innej, niebanalnej odsłonie. Smakuje wybornie 😋 Składniki: (składniki na małą blachę 24cm x 24cm) Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao Masa
Kuchnia MagdaLenyorzeźwiającą galaretką pomarańczową. Klasyczny, świąteczny wypiek, zwięzły, puszysty i wilgotny. Składniki: 1 kg mielonego twarogu - używam twarogu gotowego, który odsączam na gazie przed użyciem 2 szklanki cukru pudru 1 kostka masła lub masła roślinnego 2 łyżeczki cukru waniliowego 10 jajek 1 budyń waniliowy - i mnie bezglutenowy 4 łyżki kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie kandyzowanej skórki
Ze smakiem bez glutenupropozycji na słodycze do świątecznych paczek lub drobne upominki dla rodziny lub znajomych? Wykonanie CIASTKA MAŚLANE Zmiksuj wszystkie składniki, a następnie zagnieć ciasto. Owiń je folią i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 5-7 mm i wytnij z niego ulubione kształty. Przełóż delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do rozgrzanego
Eat me! Fit me!Stollen to drożdżowa strucla bożonarodzeniowa z marcepanem popularna w Niemczech i Holandii. Charakteryzuje się zwartym ciastem z dużą ilością bakalii oraz wałkiem marcepana przechodzącym wzdłuż całej
Walijskie Pichceniekawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i od razu poprosiłam o recepturę Jest to jedna z tamtejszych świątecznych potraw uwielbiana przez Norwegów… i jak widać również przez osoby na LCHF Nie tylko pyszny, ale i bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Polecam! Składniki: 2 kg boczku(...)całą noc. U mnie na ogół stoi 1,5 doby. Zamarynowane mięso ułożyć w głębokiej blaszce skórą do dołu i zalać wlać na dno ok 1 cm wody. Piec bez przykrycia 40 min w temperaturze 180 °C. Po tym czasie wyjąć blachę, odwrócić mięso by ponacinać skórę w kratę. Ponownie wstawić do piekarnika, ale tym razem skóra do wierzchu
Ola la LCHFŚwięta co raz bliżej, dlatego dzisiaj słodki król bożonarodzeniowego stołu – pyszny sernik piernikowy. Delikatny, kremowy, aromatyczny klasyk wzbogacony przyprawami korzennymi i domowymi pierniczkami. Kwintesencja świątecznych wypieków w jednej formie, która zadowoli zarówno amatorów serowców jak i pierników. Skusicie się? Składniki (forma o średnicy 24 cm – 26 cm): Spód: kilka pierniczków okrągłych lub tak jak u mnie w kształcie(...)czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: pierniczki do dekoracji, przepis na pierniczki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ Przygotowanie: 1) Pierniczki ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć papierem wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru. 2) Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. 3) Cały czas
Fitsweet.meCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w koszyku i udekoruje prawdziwym igliwiem. Mak na końcu trzonka również daje wrażenie prawdziwej ziemi, a błyszcząca na początku polewa matowieje po zastygnięciu, co również do złudzenia przypomina(...)skórkę grzybów leśnych. Takie ciastka grzybki prezentują się pięknie na każdej imprezie, czy to na imieninach, komunii, weselu czy na świątecznym stole. W smaku klasyka – kruche, śmietankowe ciasto z kremem budyniowym. Ilość otrzymanych grzybów zależy od wielkości foremek na babeczki. Składniki: • 500 g mąki pszennej • 250 g masła • 1 szklanka kwaśnej śmietany
To co kochamgłęboko śpią, a moje myśli i pomysły płyną wartkim strumieniem. Wtedy mogę pisać. I mogę też piec. Właściwie, wtedy lubię to robić najbardziej. Wiedząc, że wszystkich obudzi zapach świeżo pieczonego chleba/ciasteczek/śniadania. I od razu dzień zaczyna się lepiej! Lubię też wtedy, pijąc cieplutką wodę z cytryną i miodem (sprawdź, o co chodzi!), zastanawiać się, jak najlepiej wykorzystać leniwie(...)moje wypieki wychodzą najlepsze, robione o tej porze. Dziś mam w planach (jednym z wielu) przygotować najlepsze świąteczne pierniczki i zrobić D.I.Y. gwiazdki w brokacie. A czy Wy już szykujecie się do Świąt? Jaki jest Wasz ulubiony przepis świąteczny?Dzisiaj przedstawiam Wam moje dwa ulubione przepisy na podstawowe pancakes. Są praktycznie identyczne, różnią się ilością składników i czasem
Gotowanie to kochaniesobota, więc ostatnie Świąteczne przepisy na nadchodzącą wielkimi krokami Wielkanoc, opublikuję jeszcze dzisiaj. Dla Tych z Was, którzy nie znajdą już później czasu, by zajrzeć na bloga, składam najserdeczniejsze życzenia : Zdrowych, Rodzinnych i smacznych Świąt! Pozdrawiam serdecznie :) Dzięki uprzejmości Firmy Hańderek do przygotowania tych galaretek użyłam Ich schabu tradycyjnego, polecam. Składniki : 150 g schabu pieczonego Hańderek
Gosia gotujePolecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki: - 4 żółtka - 300 g mąki tortowej - 50 g mąki pszennej zwykłej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 5 białek - 120 ml śmietanki 30% - 140 g cukru pudru - 1 opakowanie skórki pomarańczowej KOTANYI - 1 opakowanie cukru o smaku pomarańczowym KOTANYI - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sok z średniego pomarańcza
SMYKWKUCHNIświąteczne. Z braku czasu można je połączyć. Ja polecam mini serniczki z dodatkiem masy makowej w formie babeczek. Idealne "na jeden kęs", delikatne, w sam raz na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 200g margaryny lub masła, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z miłości do słodkościMożna też zaszyć. Piekarnik włączyłam na 220 °C. Gotowe do pieczenia podudzia oprószyłam solą i pieprzem, włożyłam na patelnię na rozgrzany olej. Obsmażyłam krótko z obu stron Podsmażone z lekko zarumienioną skórką przeniosłam na srebrną folię. Zawinęłam i wstawiłam do gorącego piekarnika. Piekłam około 60 minut. Gotowe podudzia już mogłam zaserwować na stół. Można przekroić(...)Jeśli lubicie mięso z drobiu a chcecie trochę urozmaicić smak Waszej potrawy, to polecam takie rozwiązanie. Jest smacznie i ładnie się prezentuje. Z powodzeniem może znaleźć się na świątecznym stole. Jeśli się zdecydujecie i zrobicie takie podudzia, to zadowolicie nie tylko Was samych ale zachwycicie również swoich gości. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu
Kuchnia u KrysiDziś wpis o szefie kuchni, który jest moim autorytetem w kwestiach kulinarnych i o człowieku, którego temperament i ekspresja sprawia, że jedni go kochają, a drudzy
Cooking Monsterszczególności na świątecznym stole. Wymagają troszkę cierpliwości, ale w końcu czego się nie robi dla swoich domowników. Polecam! Składniki: 3/4 szkl płynnego miodu 3/4 szkl cukru 125 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Miód, cukier
Nastoletnie WypiekanieKlasyczna babka piaskowa, łaciata. Odkurzony przepis ze starego zeszytu. 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2
Praktyczna pl