pieczarki - 22435 przepisów (strona:798/1496)

Obiad jednogarnkowy z pulpetami 156

możemy ugotować w jednym garnku. Do przygotowania takiego obiadu  dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody, 3 ziemniaki, 3 marchewki,  3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 ząbków czosnku, 0,5kg mięsa mielonego,  pęczek pietruszki, 1 por, 2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki  bułki tartej, 1 łyżka papryki(...)słupkach, jajko, bułkę tartą i lepimy pulpety. Po takim przygotowaniu możemy przystąpić do gotowania obiadu. Do garnka nalewamy zimną  wodę i wrzucamy część pokrojonych warzyw tj. ziemniaki, marchewkę, pieczarki, również wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy...gotujemy do miękkości ziemniaków. -- Potem dorzucamy pomidory, por, cebulę, korniszony, pietruszkę, paprykę, sól, pieprz, oregano. Gdy woda ponownie się zagotuje wówczas wkładamy pulpety

chleba naszego
Pizza z szynką na spodzie z tortilli 137

zmieniłam i tak powstało prezentowane danie. Polecam. Składniki: na dwie porcje 2 placki tortilli pełnoziarnistej 2 plasterki szynki ( pakowana, Morliny ) 65 g sera żółtego light 1 pomidor 40 g pieczarek ½ małego jajka ½ łyżeczki oleju 7 g ketchupu ( 1 łyżeczka ) ½ cebuli ½ opakowania małego jogurtu 1-2 ząbki czosnku Sól Pieprz oregano Wykonanie: Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Układamy(...)pieprzem. Masą smarujemy tortillę. Następnie układamy na niej drugi placek. Ketchup rozprowadzamy na tortilli. Posypujemy połową startego lub drobno pokrojonego sera. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną szynkę, cebulę,  pieczarki i pomidor. Doprawiamy oregano. Na koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w  nagrzanym piekarniku do 190 o C przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści a spód będzie

Smaki Ewy
Zupa tajska 144

zwłaszcza dla zabieganych :) SKŁADNIKI: mięso z 2 ćwiartek z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1/2 ostrej świeżej papryczki 2 małe cebule 1 średnia marchewka 150 g pieczarek 1 mała cukinia 1 l bulionu drobiowego lub rosołu puszka mleka kokosowego (400 g) 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka octu spirytusowego 1/2 łyżeczki mielonej(...)doprowadzić do wrzenia. W tym czasie kroimy warzywa, zaczynając od marchewki. Od razu dorzucamy do zupy. Jest najtwardsza, więc ważne, aby wylądowała w garnku pierwsza. Później dodajemy pokrojone pieczarki i gotujemy przez 10 minut.  Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe wraz z gęstą zawartością i dodajemy kurkumę, sosy sojowy i ostrygowy oraz ocet. Dodajemy także pokrojoną cukinię. Jajko delikatnie

Kuchnia od dwojga
Placuszki z kurczakiem i warzywami 273

pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i nawet na zimno smakowały bardzo dobrze. Składniki: ok. 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka ok. 200 g pieczarek 1 por 2-3 jajka ok. 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej sól, pieprz, zioła prowansalskie   Piersi z kurczaka, paprykę i pieczarki pokroić w niewielką kostkę, a por w półplasterki

Simply Food
Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką 334

którzy lubią połączenia słodko - ostre. 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Liść lubczyku Sól Pieprz Ostra czerwona papryka 1 cebula 2 czerwone papryki 10 pieczarek 4 pomidory 3 łyżki miodu rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru Olej do przesmażenia Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy kilka minut na oleju(...)pieprzem. Dokładamy do cebuli i co jakiś czas mieszamy, aż mięso zmieni kolor. Wlewamy miód i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w 3 cm paseczki czerwoną paprykę oraz plastry pieczarek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem i solą. Danie dusimy przez około 40 minut. Kociołek jest gotowy

VioletoweKucharzenie
Naleśniki faszerowane pieczarkami w sosie beszamelowym 633

się to strzałem w dziesiątkę:). Polecam! Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 500g pieczarek 3 cebule 1 łyżka śmietany 100g żółtego sera sól, pieprz olej Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka(...)muszkatołowa 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.  2. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Dodajemy ser starty na tarce i śmietanę.  3. Na środek naleśników wykładamy farsz, składamy je w kwadraty. Układamy w naczyniu

Szefowa kuchni
PATISONY FASZEROWANE WARZYWAMI 122

jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3   patisony o średnicy około 10-12 cm 1 szalotka 1 cebula dymka 6-7 pieczarek 1/2 strąka czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów w oleju 1/2 puszki białej, drobnej fasoli 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól, pieprz olej(...)odciąć delikatnie górę i wydrążyć. Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (tego z pomidorów), dodać pokrojoną szalotkę. Do zeszklonej szalotki, dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać przepłukaną i odsączoną fasolę, pokrojone w paski suszone pomidory, oraz kapary

Kuchnia w opałach
Ratatouilie- gulasz warzywny 136

osoby 1 średnia czerwona papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia żółta papryka 2 młode cukinie 1 mały bakłażan 1 kg słodkich dojrzałych pomidorów 1 cebula 2 średnie pieczarki 1/2 małej papryczki chilli kilka 2-3 młode marchewki lub jedna średnia. 2 ząbki czosnku sól, pieprz,   mały pęczek świeżej kolendry mały pęczek natki pietruszki kilka gałązek bazylii(...)posiekaną marchewkę, na nieco cieńsze plasterki. Obsmażać około 3-4 minuty i dodać do pomidorów. Bakłażana opłukać zimną wodą i podsmażyć.  Tak samo podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek i posiekaną drobniutko papryczkę chilli ( najpierw wyjmijcie pestki i umyjcie papryczkę). Wszystko razem dusić krótko w garnku, uważając

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ziemniaki z warzywami pieczone w ziołach 194

wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową ostrzejszą surówką, np. z pora lub colesław. Składniki: 3 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 3 duże pieczarki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula połowa ostrej papryczki 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, suszony czosnek 4-5 łyżek oleju łyżka masła Przygotowanie(...)Warzywa myjemy, osuszamy. Ziemniaki, cebulę, pieczarki, pietruszkę obieramy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub większą kostkę, resztę warzyw w talarki lub nie za dużą kostkę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy, polewamy olejem, dodajemy masło, mieszamy tak by warzywa równomiernie pokryć tłuszczem i przyprawami. Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra-dół przez godzinę, od czasu do czasu mieszając warzywa

Zasmakuj Kuchni
Zapiekane ziemniaczki 163

jakże smaczny przepis. Co prawda zdjęcia również nie powalają, ale w taką pogodę i wieczorową porą ciężko mi było wykrzesać z nich coś lepszego ;) Składniki: 5 większych ziemniaków 8 pieczarek ½ pora 150g wędzonego boczku Ząbek czosnku 100g śmietankowego sera brie Natka pietruszki Sól, pieprz Sposób przygotowania: Każdego ziemniaka obieramy, solimy i owijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Wkładamy(...)piekarnika i ustawiamy temp. 180⁰C.  Pieczemy 60 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkim ogniu. Gdy troszkę się wytopi dodajemy pieczarki oraz pokrojonego w pół talarki pora i posiekany ząbek czosnku. Smażymy aż do całkowitego odparowania, a tuż przed nadziewaniem łączymy z pokrojonym drobno serem i połową natki pietruszki.  Podpieczone

Kuchnia w czekoladzie
Penne z kurczakiem, warzywami i pesto 195

towarzystwie pełnoziarnistego makaronu. Składniki na 1 porcje: 60 g makaronu penne (u mnie pełnoziarnisty) 100 g piersi z kurczaka 110 g cukinii 90 g czerwonej papryki (1/2) 40 g pieczarek (2 sztuki) 2 łyżeczki zielonego pesto opcjonalnie łyżka ziaren słonecznika Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać pesto. Podsmażyć do miękkości kurczaka(...)Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, w kostkę paprykę i w połówki cukinię. Smażyć jeszcze chwilę do miękkości warzyw. Opcjonalnie dodać łuskane ziarna słonecznika. Chwilę podprażyć. Całość wymieszać z ugotowanym makaronem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Schab po bałkańsku 147

Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy  SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko(...)zarumieniamy/. Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli.Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana / gdyż może być świeża/ to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki. Doprawiamy

Anioły w kuchni
Ciecierzyca w pomidorowym sosie 91

zdecydowanie przegrywa z ciecierzycą. Dzisiaj pomysł na szybkie i bardzo łatwe danie na ciecierzycę w pomidorowym sosie, którą podałam z kopytkami. Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 250 g pieczarek 1/2 szklanki bulionu 500 ml pomidorowej pasaty 1 łyżka creme fraiche 1 łyżka mąki 1 czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciecierzycę namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc. Następnie należy ją ugotować(...)miękkości przez około 30 minut. Następnie cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Wlewamy, bulion, pasatę, dodajemy ciecierzycę. Doprawiamy oregano, ostrą papryką, pieprzem i solą. Następnie dodajemy creme fraiche i rozrobioną w wodzie mąkę. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje do odpowiadającej nam konsystencji

Delusional Trine
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 140

Faszerowane warzywa (i pieczarki) to coś, co mogłabym jeść bardzo często! Nie wiedząc czemu, mam do nich słabość. Na moim blogu znajdziecie warzywa faszerowane aromatycznym risotto jak i pieczarki faszerowane kaszą jaglaną . Oba przepisy, wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz

Be Fit Be Strong
Pieczone warzywa z Fetą 150

Składniki (na 1 porcję) - 1/2 bakłażana (ok. 112 g), - 1/2 cukinii (ok. 112 g), - 5 pieczarek (100 g), - 1/3 opakowania sera typu Feta (ok. 90 g), - mała cebula czerwona (ok. 70 g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - łyżeczka octu balsamicznego (ok. 5 g), - pół łyżeczki miodu (ok. 6 g), - przyprawy: sól, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Bakłażana, cukinię(...)pieczarki kroimy w cienkie plastry, solimy i odstawiamy. 2. Po kilku minutach warzywa osuszamy ręcznikiem papierowym, wykładamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi. 3. Warzywa pieczemy ok. 10-15 min w 180 stopniach C 4. Warzywa układamy na talerzu, posypujemy pokruszoną Fetą i piórkami czerwonej cebuli. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania