temacie dodatków sugeruje pamiętać o wszystkim co zbliża pH żołądka do bardziej kwasowego i przyspieszy trawienie białek, czyli np. ogórek kiszony, marnowana papryk a, czy pieczarki. Każdy może sięgnąć tu po swoje ulubione przysmaki. Zasada 3 - Deser po pierwszej części obiadu Czyli zapominamy o babkach i innych ciastach po śniadaniu. Z reguły śniadanie startuje(...)obiedzie. Obiad Obiad podzieliłbym na dwie części: Węglowodanową Białkową W ramach części pierwszej - węglowodanowej serwujemy np. rosół z kluskami, a na drugie ziemniaki z marchewką i duszonymi pieczarkami. Taką wersję dzisiaj omówiliśmy w naszym gronie, więc mamy dla Was gotowy przykład. Po tym obiedzie podajemy babki i inne ciasta, czy desery, w tym momencie wdrażamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowieprzecież podczas tych świąt jest sporo. Składniki: ok. 1 szklanka majonezu 2 lekko czubate łyżki kwaśnej gęstej śmietany 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 8-10 większych marynowanych pieczarek 4 średnie ogórki kiszone 1 pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku Majonez wymieszać ze śmietaną. Dodać posiekany czosnek, posiekaną drobno cebulę, pokrojone w drobną kostkę pieczarki i posiekany szczypiorek
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepis na klops też jest łatwy. Składniki : ok. 1 kg mięsa mielonego z łopatki 3 jajka bułka kajzerka 4 duże ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 5 dużych pieczarek tłuszcz do smażenia kilka plastrów surowego, wędzonego boczku Przygotowanie : Do mielonego mięsa dodać jajka, namoczoną wcześniej w wodzie twardą, suchą bułkę ( oczywiście odciśniętą przed dodaniem do mięsa), przyprawy i wyrobić dokładnie(...)Umyte pieczarki pokroić drobno i przesmażyć je na tłuszczu do odparowania soku, dołożyć również przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć razem, przestudzić Grzyby z czosnkiem dodać do mięsa, całość wyrobić dokładnie- najlepiej ręką i przełożyć do foremki wyłożonej papierem, ( ucisnąć) na wierzch położyć plastry boczku Piec ok. godziny w temp. 180*C, ja piekłam w prodiżu. Jeśli mięso podamy na ciepło
Proste Potrawycennych składników odżywczych, witamin i energii! Smacznego zdrowego:) Składniki: 3 kolorowe papryki: czerwona, żółta, zielona 3 średnie marchewki 2 pomidory 3 ząbki czosnku 5 ziemniaków 3 czerwone cebule 8 pieczarek 1 cukinia garść zielonego (użyłam mrożonego) groszku 1 papryczka chili z pestkami puszka pomidorów 2,5 szklanki wody przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka(...)masła Przygotowanie: masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę, wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek i cebulę, gdy będą miękkie i szkliste, dodaję resztę warzyw, przykrywam, duszę kilka minut, po tym czasie dodaję wodę i przyprawiam
Zasmakuj Kuchnidrożdży lub 10 g suszonych 280 ml mleka sojowego 2,5 łyżki oleju kokosowego /oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Na farsz : 300 g pieczarek 1 średniej wielkości marchewka 1 opakowanie Tofu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 małe cebule(...)kroimy w 2 cm talarki i podsmażamy na oliwie po 10 minutach dodajemy syrop/melasę i podważamy do skameralizowania się cukru. 4. Warzywa kroimy w zgrabną kostkę (paprykę,pieczarki, cebulę,pora i cukinię.). Odsączamy kapary z zalewy, siekamy drobno czosnek a oliwki kroimy na plasterki . 5. Tofu wyjmujemy i posypujemy kurkumą oraz imbirem, oraz odrobiną pieprzu/ pozostawiamy
vaniliowoczekoladowapewno! Są szybkie, pożywne i rewelacyjnie smakują! U mnie praktycznie co drugi dzień :) Składniki: 1 kg pietruszki 2-3 marchewki 2 cebule 2 łyżki oleju 6-7 szt pieczarek liść laurowy 3-4 ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie: 1. Warzywa obrać, umyć i pokroić w talarki. 2. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego(...)Cebule zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem, następnie dodać pokrojone pieczarki. 4. Ugotowaną pietruszkę z marchewką odstawiamy do ostygnięcia, następnie dokładnie blendujemy. Doprawiamy do smaku. 5. Podajemy z przygotowanym farszem cebulowo-pieczarkowym. Smacznego
FITBUuKżurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami Udka kurczaka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym Kotlety schabowe zapiekane ze śmietanką i szpinakiem Kurczak w prosciutto z szałwią i kremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem
karmelowylubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 1 mała czerwona cebula 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki ewentualnie sól i pieprz do smaku Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone i czerwoną
Monia miesza i gotujepomidorowy 200 ml, mięso mielone 50 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, groszek konserwowy 1/2 puszki, pieczarki marynowane 250 ml mielone mięso wieprzowe wyrobić z przyprawą do mielonego mięsa i drobno posiekaną cebulą z czosnkiem na gorący olej włożyć mielone mięso, i smażyć mieszając, na koniec wsypać groszek(...)konserwowy, wymieszać i wystudzić placek tortilli posmarować pikantnym sosem pomidorowym, nałożyć porcję mięsa, dodać pieczarki marynowane i zawinąć w roladki pokroić na porcje, można podgrzać w piekarniku lub mikrofali - smaczna na szybko kolacja...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczęsto gości na ogrodowych przyjęciach, ale będzie wykonane w prosty sposób w domowej kuchni: Szaszłyki smażone na patelni z ziemniaczkami . Składniki: szaszłyki: - filet z kurczaka - papryka czerwona - kilka średnich pieczarek - cebula - przyprawa do szaszłyków - olej rzepakowy ziemniaczki: - ziemniaki - włoskie zioła (rozmaryn, tymianek, cząber, bazylia, estragon) - mielona słodka papryka - sól himalajska, pieprz (świeżo zmielone) - ząbek czosnku dodatki: - pasta warzywna z nutą(...)m.in.: brokuły, szpinak, cukinia) - pasta warzywna o smaku grillowanego kurczaka Rolnik (m.in.: marchew, seler, cebula, soczewica) - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka kroję w kostkę, oczyszczone pieczarki przekrawam na pół, paprykę tnę w dużą kostkę, a cebulę w duże piórka. Wszystkie składniki przekładam do miski. Dodaję łyżeczkę oleju oraz przyprawę do szaszłyków. Wszystko dokładnie mieszam i nadziewam
Kuchnia co dniatygodniu i na weekend. Oto przepis: Składniki: kawałek szynki wieprzowej (wielkość w zależności od ilości głodnych;) 1 mała marchew 1 cebula 1 duża bądź 3-4 małe pieczarki łyżeczka musztardy dijon sól pieprz Przygotowanie: Mięso dzielimy na kotleciki i rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Ja musiałam zrobić coś po swojemu i posmarowałam kotlety niewielką ilością musztardy dijon. Mięso obtaczamy(...)mące i obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. Na tym samym tłuszczu podsmażamy delikatnie cebulę pokrojoną w pióra i marchew - w grubsze talarki. Następnie na odrobinie masła podsmażamy pieczarki lekko oprószone solą i skropione cytryną, żeby nie ściemniały. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok. 1 godzinę. Podajemy z ulubioną surówką i kluskami łyżką kładzionymi
Kuchnia po mojemuCiasto: ½ kg mąki pszennej 300 ml ciepłej wody 7 g drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Nadzienie: 7 sztuk dużych pieczarek 1 duża cebula ½ puszki kukurydzy 15 dag szynki gotowanej ½ papryki czerwonej 15 dag startego żółtego sera 1 łyżeczka masła Zioła prowansalskie do smaku Sól do smaku Świeżo mielony pieprz(...)troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość cia sta się podwoi. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz: Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, na małym ogniu smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę, masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia
Wanilia i Kardamonmąki pszennej (szklanka 250ml) PANIERKA 2 jajka sól, pieprz bułka tarta i olej do smażenia FARSZ 1 100g sera żółtego zioła prowansalskie 100g dowolnej szynki FARSZ 2 200g pieczarek 1 mała cebula mały ząbek czosnku łyżeczka masła sól, pieprz do smaku CIASTO Wodę oraz mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło lub margarynę oraz sól-zagotowujemy. Do gotującej się wody(...)trzemy na tarce o grubych oczkach, szynkę kroimy na małe paseczki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. FARSZ 2 Cebulkę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone drobno pieczarki i dusimy. Doprawiamy i gotowe :-) Ciasto wałkujemy na około 0,5 cm grubości, nawet troszkę cieniej, wykrawamy kółka, dajemy do środka farsz i sklejamy jak pierogi. Panierujemy w jajku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuksiążki „Dieta fit”. Składniki na ciasto: 1 średnia główka kalafiora 2 jajka po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku Dodatki: 200g pieczarek 2 łyżki kaparów ½ czerwonej cebuli Ok 6 czarnych oliwek 1 kulka mozzarelli 2 łyżki przecieru pomidorowego po ½ łyżeczki oregano, bazylii, ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na malutkie różyczki(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 15 minut. Po podpieczeniu smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią, układamy pokrojone w plastry pieczarki, piórka czerwonej cebuli, kapary, oliwki i plastry mozzarelli. Piekarnik ustawiamy na 200st C i ponownie pieczemy pizzę przez ok 12 minut
Kuchnia w czekoladzie