pieczarki - 22920 przepisów (strona:812/1528)

Zapiekanka ryżowa. 148

zapiekankę. Ponieważ wyszła pyszna to postanowiłam się z Wami podzielić przepisem na nią.  Zapiekanka ryżowa - składniki. 2 woreczki ryżu szklanka słodkiej śmietany  300 g pieczarek 2 cebule 2 papryki czerowne 400 g piersi z kurczaka 100 g startego żółtego sera puszka kukurydzy sól i pieprz do smaku. Zapiekanka ryżowa - sposób przygotowania. Ryż ugotować i wymieszać ze śmietaną. Cebulę(...)drobno posiekać i przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w kostkę pierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.  Takie

Pani domowa
POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE MIĘSA Z ZUPY 188

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: Mięso pozostałe z zupy (u mnie dwa małe udka kurczaka), 20 dag pieczarek, średnia cebula, większy ogórek kiszony, curry, pieprz cayenne, sól, papryka słodka odrobina bazylii. Przygotowanie: Mięso obieram ze skóry, dzielę na kawałki. Pieczarki kroję w plasterki, ogórka w półplastry, cebulę drobno siekam

JejKuchnia
Papryka faszerowana mięsem mielonym 254

się  bardzo apetycznie. Mięso, warzywa, ryż i ser - kilka prostych składników, z których wyczarujesz pyszne danie. Składniki: 2 duże czerwone papryki 250 g mięsa mielonego 5 szt. dużych pieczarek 1 ząbek czosnku 1 torebka ryżu 4 łyżki parmezanu (lub mozarelli) sól pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szczypty ostrej papryki 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka przyprawy do mielonego(...)kostka bulionu (np. drobiowego) 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka masła olej Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i wrzuć do miski. 2. Pieczarki obierz, pokrój w kostkę i usmaż na łyżce masła - dodaj do ryżu. 3. Mięso dopraw przyprawami i usmaż na oleju - odsącz z nadmiaru tłuszczu i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. 4. Czosnek

Alutka-Gotuje
Placuszki pieczarkowo serowe 218

Składniki: 6-7 świeżych pieczarek 1/2 opakowania serka mascarpone 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia  400 g śmietany 12% szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, dodajemy serek mascarpone roztrzepujemy trzepaczką do ciasta. Pieczarki myjemy trzemy na tarce jarzynowej, dodajemy do roztrzepanej masy. Wsypujemy mąkę

kgwjanczewo
Gryczotto z grzybami 164

mieć obiad z mięsem, samodzielnym pysznym daniem. Zapraszam ! Gryczotto z grzybami Czas przygotowania: 30 minut + czas moczenia Składniki: 100 g kaszy gryczanej 25 g suszonych grzybów 200 g pieczarek 2 cebule 200 ml białego wytrawnego wina ok. 200 ml płynu ( woda z grzybów i bulion) 2 łyżki posiekanej natki sól pieprz olej do smażenia 1,5 łyżeczki masła Wykonanie(...)smażymy i wlewamy olej. Gdy alkohol odparuje dodajemy wodę, która została z gotowania grzybów i bulion - najlepiej dodawać płyn partiami, jak się wchłonie, dolewamy kolejną - oraz pokrojone w półplasterki pieczarki i grzyby. Kaszę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na koniec dodajemy masło i natkę, wszystko dokładnie mieszamy i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Warzywa z ryżem z patelni 116

zeszłym tygodniu też zrobiłam, ale bez zdjęć. Mężowi smakowało, to przygotowałam jeszcze raz. Do przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcji): 1 średniej wielkości cukinię 2 małe czerwone cebule 400 g pieczarek 1 średniego bakłażana sól, pieprz ok 200 g kurczaka 600 ml bulionu warzywnego (2 kubki) ok 200 g ryżu (1 kubek) świeżą pietruszkę (trochę, do dekoracji i dla smaku) Bakłażana(...)kroimy w kostkę, solimy – przenosimy do miski, solimy i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, cebulę, cukinię i podsmażamy (ja zrobiłam to bez tłuszczu na patelni teflonowej). Po chwili dorzucamy opłukanego bakłażana i podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy ryż, zalewamy bulionem i gotujemy aż cały płyn się wchłonie (ok 20 minut). Podamy gorące, obficie posypane pietruszką

Szybko Tanio Smacznie
DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 183

mąki, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki masła, sól; sos: 4 pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier; warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju z czosnkiem i bazylią. Dodatkowo: świeże oregano. Przygotowanie: Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle. Pomidory obieram ze skórki, kroję w drobną kosteczkę, dodaję(...)cebuli. Całość gotuję na średnim ogniu około 7-10 minut z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne, soli i cukru. Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy). Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie

JejKuchnia
Potrawka z indykiem 189

energetycznych dań. Czas na wykorzystanie mrożonek, kiszonek, marynat i innych zapasów ze spiżarni. Dzisiaj proponuję lekką potrawkę z indykiem. Składniki: -1 kg mięsa mielonego z indyka -1/2 kg pieczarek (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)podsmażania -sól, pieprz Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy pół główki wyciśniętego przez praskę czosnku.  Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Podsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, paprykę w paseczki. Wszystko osobno podsmażamy i przekładamy do głębokiego rondla w którym

Kulinarne przemyslenia
lekka sałatka z białą kapustą 193

składniki: 500 g białej kapusty 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1/2 słoiczka pieczarek konserwowych 3 – 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól, pieprz szczypiorek lub natka pietruszki wykonanie: Kapustę raz marchewkę oczyszczamy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, pieczarki odsączamy i kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Klopsiki z serem w ziołach prowansalskich i sosie pieczarkowym 203

udźca indyka) 1 jajko 1 cebula 1 mała sucha kajzerka sól, pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsów 15 dag sera ulubionego sera żółtego 20-30 dag pieczarek solidna szczypta ziół prowansalskich Przygotowanie: Mięso mielimy i przygotowujemy tak jak na mielone kotlety (jajko, cebula, bułka namoczona i odsączona).   Przyprawiamy solą i pieprzem. Dobrze wyrabiamy a na koniec dodajemy(...)bułce bądź mące. Obsmażamy z każdej strony. Niestety - przez żółty ser klopsy mogą się przypalać. Obsmażone wrzucamy na wrzątek. Dodajemy zioła prowansalskie oraz wcześniej lekko podduszone na maśle pieczarki. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 20-30 minut. Jeśli jest potrzeba zaciągamy sos odrobiną mąki. Dodajemy 2-3 łyżki gęstej śmietany. Dusimy do zagotowania. Klopsiki podajemy z ulubionymi dodatkami

Kuchnia po mojemu
Cudowny domowy pasztet 208

jest ten przepis.   Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 kg drobiu 20 dag boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki 40 dag pieczarek 2 małe marchewki 1 duża pietruszka 1/4 selera 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka czerwona, zioła prowansalskie tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do posypania formy olej Mięso gotuję w osolonej wodzie. Oddzielnie(...)szynkę, oddzielnie kurczaka. Można też wykorzystać kurczaka z rosołu. Gdy mięso mięknie dodajemy obrane i pokrojone warzywa. Chwilę jeszcze gotujemy by warzywa zmiękły. Pieczarki smażymy z cebulką pokrojoną w kostkę, odrobinę solę. Wątróbkę podsmażamy pod koniec odrobinę solimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie, wykładam je kolejno na sito. Mielę 2 razy w maszynce do mielenia. Do masy dodaję jajka

MojaQchnia.pl
Pizzerinki wg Aleex 188

się przepyszny. Tak przynajmniej orzekli moi goście i domownicy. Polecam, do wypróbowania. Składniki: • 2 płaty gotowego ciasta francuskiego • ketchup łagodny • koncentrat pomidorowy • zioła włoskie • czosnek Farsz I: • 500 g pieczarek • 200 g chudego boczku • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Farsz II: • 200 g salami • mozzarella • ser żółty Farsz III: • 200 g szynki • 1 cebula • mozzarella • ser żółty • olej Sposób(...)przygotowania: 1. Przygotować dowolny farsz. Aby zrobić farsz I, należy podsmażyć na odrobinie oleju cebulkę pokrojoną w kostkę, boczek i pieczarki. Doprawić i ostudzić. Zetrzeć na tarce ser. 2. Farsz II wymaga pokrojenia salami na cieniutkie plasterki i starcia sera. 3. Farsz III: na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną szynkę. Doprawić, przestudzić. Zetrzeć na tarce

W mojej kuchni
Kremowa zupa warzywna z kurczakiem 400

plastry 4 ząbki czosnku – zmiażdżone 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 200 g mrożonego groszku opcjonalnie 200 g kukurydzy – świeżej, mrożonej lub z puszki 4 -5 pieczarek – pokrojony w plasterki 50 g mąki sól, pieprz 1 łyżeczka przyprawy włoskiej z tego przepisu lub odrobina oregano, bazylii, cukru, papryki, chili Wykonanie: Masło lub oliwę rozgrzać w garnku(...)Dodać cebulę, marchewkę i seler. Podsmażać około 5 minut aż warzywa delikatnie się zeszklą. Dodać pieczarki i czosnek i podsmażać jeszcze 3 minuty, aż czosnek będzie aromatyczny. Dodać mąkę i podsmażać mieszając, przez około minutę, aż dobrze się rozprowadzi. Dodać stopniowo bulion i mleko cały czas mieszając. Dodać kurczaka, ziemniaki, groszek i kukurydzę oraz przyprawy. Dobrze wymieszać. Delikatnie podgotować (uwaga

Pociąg Do Kuchni
Pasztet pieczarkowy - wegański 203

również jako pasta do nadziania babeczek czy warzyw. Grażynce za przepis bardzo dziękuję i dziele się nim z Wami.   Pasztet pieczarkowy - wegański  Składniki : 500 - 600 g pieczarek 2 duże cebule olej do smażenia sól 100 ml śmietany 30% 25 ml koniaku majeranek, papryka słodka  masło Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w  kosteczkę, smażymy na złoto na rozgrzanym(...)tłuszczu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, solimy i dusimy do miękkości i odparowania.  Przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i koniak - miksujemy na gładki pasztet. Kokilki do zapiekania smarujemy masłem, uzupełniamy pasztetem, oprószamy majerankiem i papryką mieloną. Naczynka ustawiamy w dużym naczyniu do zapiekania, uzupełniamy wodą i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczarkowy krem z koperkiem 164

jedna z najlepszych i najsmaczniejszych zup . No to jak już wyczerpałam wszystkie ” naj „;) Może czas zdradzić przepis na to cudo Składniki na 3 porcje : 0,5 kg pieczarek 1 mała cebulka 1 l wody 1 ziemniak mały, pęczek koperku 50 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 kostka bulionowa cielęca 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka masła sól , pieprz(...)smaku Pieczarki siekamy , podsmażamy razem z cebulką na maśle . Zalewamy wodą , wrzucamy kostkę bulionową , pokrojonego drobno ziemniaka i gotujemy do miękkości . Blendujemy , żeby uzyskać kremową konsystencję , wlewamy śmietankę , doprawiamy pieprzem , ewentualnie solą , doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu . Na koniec do gorącej zupy wsypujemy posiekany koperek i możemy serwować . Pieczarkowy krem jest gotowy . Doskonały ze świeżą bułeczką Smacznego ! Post

Ogrodnik w podróży