pieczarki - 22435 przepisów (strona:797/1496)

Klopsiki wegańskie jaglano-pieczarkowe 151

Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej ) ugotować w 1 i 1/2 szklance wody  500 g pieczarek drobno pokrojonych  2 małe cebule lub jedna duża i jedna malutka 3 ziarna ziela angielskiego zmiażdżonego nożem   1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 2 łyżki płatków drożdżowych ( niekoniecznie )  ulubione zioła: ja dodałam bazylię suszona, oregano i pieprz ziołowy  4 łyżki(...)ziaren słonecznika  Przygotowanie : Gotujemy kaszę, odstawiamy na bok  Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę i rozgniecione ziele, dodajemy do kaszy i mieszamy Na tej samej patelni smażymy pieczarki, dodajemy sól - smażymy do odparowania wody z grzybów, ale powinny pozostać wilgotne.  Dokładamy je do kaszy  Dodajemy resztę ziół i troszkę oliwy, ziarna słonecznika i sos sojowy -wyrabiamy

Proste Potrawy
Faszerowane patisony w wersji FIT 211

diecie . Faszerowane patisony idealne na dietetyczny obiad. Składniki: 6 patisonów (ja zrobiłam 2 patisony, 2 cukinie i 2 papryki) 60 dkg mięsa mielonego z piersi kurczaka 10 dkg pieczarek woreczek kaszy pęczak woreczek kaszy gryczanej papryka czerwona papryka żółta cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki bulionu przyprawy: mieszanka do kurczaka, papryka słodka, majeranek, sos sojowy, sól, zioła prowansalskie Wykonanie(...)wodę i ugotować kaszę pęczak przez 20 minut. Do tego włożyć woreczek kaszy gryczanej i gotować kolejne 15 minut. Wyjąć kaszę, odsączyć i ostudzić. Drobno pokroić paprykę, cebulę, grubiej pieczarki i wszystko obsmażyć na łyżce oleju. Ostudzić. W dużej misce wymieszać surowe mięso, kaszę, podsmażone warzywa i drobno posiekany miąższ z patisonów. Doprawić do smaku przyprawami i zalać bulionem. Dokładnie

Mama z miasta
Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper 218

English Żeberka pieczone z grzybami i papryką (4-5 porcji) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z jedną kostką 2 cebule, pokrojone w plasterki 200 g pieczarek lub innych grzybów, pokrojonych w ćwiartki 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego majeranku 1 szklanka wody sól, pieprz, pikantna mielona papryka(...)odstaw na minimum godzinę. Na szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, obsmaż żeberka z każdej strony do zarumienienia i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na żeberka cebulę, pieczarki i paprykę i posyp całość majerankiem. Na patelnię po żeberkach wlej wodę wraz z ketchupem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i polej powstałym sosem przygotowane żeberka. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową

karmelowy
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 337

przepisów, które są już na blogu. Jednak lubię eksperymentować, czarować i robić coś z niczego lub zrobić tzw "sprzątanie lodówki". Tak też powstała ta sałatka. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (270g) 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Kukurydzę(...)odsączyć z zalewy. Pieczarki i jajka pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku i odłożyć na około 1-2 godziny do lodówki by smaki się przegryzły. W wersji mniej kalorycznej majonez można zastąpić jogurtem naturalnym

Ala piecze i gotuje
Sałatka ananas 193

ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 1 średni ananas lub 1 puszka ananasa 1/2 szklanki słonecznika 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 340 g pieczarek konserwowych 4 łyżki majonezu 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz Ryż ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka(...)lekko się zrumienił, ale nie przypalił. Wszystkie składniki razem wymieszać. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na półmisku. Posmarować delikatnie całość majonezem i układać pokrojone w plasterki marynowane pieczarki. Smacznego sałatka ananas

O kuchni z uczuciem
Pieczeń z warzywami 155

pieczeni z żurawiną , przyszedł czas na pieczeń z warzywami. Składniki: 800 g mięsa mielonego z szynki, 8 średniej wielkości pieczarek, pół dużej czerwonej papryki, duża cebula, 2 łyżki posiekanego lubczyku, jajko, 2-3 łyżki bułki tartej, sól czosnkowa, pieprz Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Pieczarki dokładnie myjemy i wraz z papryką kroimy w większą kostkę. Do mięsa

Lena Gotuje
Leczo 169

gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru pomidorowego, sól,pieprz do smaku, łyżeczka słodkiej i ostrej papryczki w proszku, majeranek Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w plasterki, szynkę w małą kostkę(...)pół szklanki wody oraz papryki pokrojone w paski i cukinię pokrojoną w kostkę. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Po kolejnych 15 pokrojone w kostkę, sparzone i obrane ze skóry pomidory. Dusimy wszystko razem do miękkości warzyw. Na koniec zaprawiamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy przyprawy

Lena Gotuje
Krokiety z pieczarkami 301

Składniki: na naleśniki: 2 szklaki mąki, 2 szklanki mleka, jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli i cukru dodatkowo: jajko i bułka tarta do obtaczania farsz: 500 g pieczarek, cebula, sól, pieprz Przygotowanie : Naleśniki: Wszystkie składniki na naleśniki łączymy razem. Ciasto nie może być zbyt rzadkie, konsystencja typowa dla naleśniki - w razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę. Smażymy(...)rumiany kolor. Farsz: Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko podsmażamy i doprawiamy solą z pieprzem do smaku. Na naleśnika nakładamy farsz. Skladamy po zewnętrznych stronach, a następnie w rulon. Obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy chwilę na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor

Lena Gotuje
Szaszłyki "BBQ" 131

Winiary. To mój tegoroczny faworyt w grillowaniu! Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pół dużej papryki czerwonej, pół dużej papryki żółtej, sredniej wielkości cukinia, 2 cebule, 5-6 dużych pieczarek, marynata: 6 łyżek oleju, 2 łyżki ketchupu, łyżeczka papryki czerwonej słodkiej, szczypta ostrej papryki, szczypta czarnego mielonego pieprzu, łyżeczka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki cukru dodatkowo: sos Tatarski WINIARY Przygotowanie(...)marynaty. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na lodówki na 30 minut. W tym czasie cukinię kroimy w 1 cm plastry, cebulę w 0,5 cm plastry, paprykę w większą kostkę, pieczarki na ćwiartki. Nabijamy warzywa i kurczaka na patyczki, tak, aby zaczynało i kończyło się na cukini. Grillujemy przez około 10-12 minut z dwóch stron, aż mięso będzie gotowe. Podajemy

Lena Gotuje
ZAPIEKANKA PASTERSKA INACZEJ 238

farsz: 300 g zielonej soczewicy 4 duże pieczarki 2 marchewki 1 duża cebula 2 łyżki przecieru pomidorowego szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól  pieprz 2 liście laurowe olej ziemniaczane puree: 3 ziemniaki 1 marchewka 1/3 szklanki mleka  3 łyżki masła  szczypta gałki muszkatołowej sól  twardy ser kozi do posypania(...)patelnię z rozgrzanym olejem, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 3 minuty, dodajemy startą na tarce marchew. Smażymy 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy kolejne 3 minuty. Teraz dodajemy przecier, wędzoną paprykę. Smażymy chwile. Dodajemy soczewicę i zdejmujemy z ognia. przyprawiamy całość solą i pieprzem. Ziemniaki z marchewką ugniatamy tłuczkiem, przyprawiamy gałką

KuchcikoweLove
MAKARON SPAGHETTI ZE ŚWIEŻYMI POMIDORAMI I SZCZYPIORKIEM 102

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 2 większe pomidory, 200 ml przecieru pomidorowego, 3 większe pieczarki, 1/2 mniejszej cebuli, 2 duże garście posiekanego szczypiorku, łyżka masła, sól, pieprz, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam. Na maśle podsmażam posiekaną cebulę z jedną garścią(...)szczypiorku. Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojone w kostkę pieczarki, smażę do momentu wyparowania wody. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę, dodaję do podsmażonych warzyw. Duszę na większym ogniu około 7-10 minut. Na koniec wlewam przecier pomidorowy oraz dodaję przyprawy i resztę szczypiorku, mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszam

JejKuchnia
Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem 162

pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka 250 g pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki masła klarowanego 250 g śmietany (dałam 18%) sól pieprz słodka papryka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Podudzia oprószyć solą, pieprzem(...)słodką papryką. Masło rozgrzać w rondlu i obsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć chwilę. Całość zalać 3 szklankami wody, dodać pieczarki pokrojone w plasterki i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. (około 45 min)W razie potrzeby uzupełnić wodę. Smietanę wymieszać z paroma łyżkami sosu i wlać do rondla. Dodać posiekany koperek

O kuchni z uczuciem
Ciasto a'la cheesburger-hit imprezy 1847

ciepłej wody 21 gram mokrych drożdży 500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego 5 ogórków konserwowych 250 g pieczarki 2 łyżki musztardy 300 gram startego sera żółtego 3 łyżki prażonej cebulki 1 jajko i łyżka mleka  do posmarowania ciasta sezam lub czarnuszka do posypania ciasta sól i pieprz(...)podsmażamy mięso mielone z dodatkiem cebuli, czosnku soli oraz pieprzu. Usmażone mięso wykładamy na ciasto,posypujemy odrobiną startego sera, dodajemy sos meksykański (lub inny,np ketchup), wykładamy ogórki konserwowe, pieczarki (wcześniej pokrojone w plastry i podsmażone na odrobinie oleju),posypujemy prażoną cebulką i smarujemy musztardą ,na koniec posypujemy pozostałym startym żółtym serem. Zapomniałam zrobić zdjęcia musztardy-teraz powinna być

Swojskie jedzonko
Faszerowane kanie 174

znacie grzybów nie zbierajcie ich bo może to zakończyć się niefajnie. Każdy grzyb leśny jadalny ma swój jedyny i niepowtarzalny smak, jednak jeśli ich nie znacie lepiej zastąpić go pieczarką a cieszyć się dobrym zdrowiem, ryzykowałabym nawet powiedzieć życiem. Kanie w tym przepisie jeśli ich nie macie lub nie znacie można zastąpić pieczarkami, danie też wyjdzie znakomicie. Farsz do grzybów

Moje Małe Czarowanie
SAŁATKA Z NIESPODZIANKĄ 169

Szybka ,łatwa sałatka na bazie warzyw , owoców  i wędliny. Świetna na kolację lub deser. 1 pęczek liści botwinki 0.5 avokado 2 pomidory malinowe 2-3 duże świeże pieczarki  1 cebula czerwona 3-4 duże plastry salcesonu w galaretce 2 garście Jeżyn 1 zielony ogórek Koperek Natka pietruszki Szczypiorek sól i pieprz Ocet balsamiczny **********************************  Liście botwinki opłukać , wysuszyć(...)pokroić drobno wraz z łodyżkami.Avokado obrać i pokroić w kostkę.Salceson pokroić w paseczki.Cebulę obrać i posiekać w piórka.Pieczarki umyć i pokroić i pokroić w plasterki.Pomidory pokroić w kostkę.Jeżyny opłukać.Ogórek umyć ,osuszyć i wraz ze skórką pokroić w kostkę.Natkę pietruszki , koperek i szczypiorek drobno posiekać.Wszystkie składniki włożyć do miski , posolić ,popieprzyć , wymieszać.Salatkę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki